Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Artikel door: Bart Koenraadt - 494 reacties

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Er zijn serieuze plannen om de zorgtoeslag af te schaffen voor iedereen. 7 miljoen mensen in Nederland ontvangen op dit moment zorgtoeslag om te compenseren voor de premie en het eigen risico van de zorgverzekering. Maar de toeslag is onwenselijk vindt het kabinet, onder leiding van premier Rutte. Het kabinet wil eigenlijk van het hele toeslagenstelsel af.

Emeritus hoogleraar Sociale Ziektekostenverzekering, Wynand van de Ven en Erik Schut, hoogleraar Economie van de Gezondheidszorg, komen daarom met een voorstel om de zorgtoeslag af te schaffen. Daarbij zijn er geen inkomenseffecten.

Voorstel

Het voorstel van de twee geleerden is om de zorgtoeslag af te schaffen en om tegelijkertijd de nominale premie te verlagen met 85 euro per maand. Werkgeversbijdragen verder blijven ongewijzigd

Hoe werkt het?

 1. Alle verzekerden van 18 jaar en ouder betalen een nominale premie aan hun verzekeraar van gemiddeld zo’n 35 euro per maand.  
 2. Daarnaast betaalt iedere verzekerde 85 euro aan de Belastingdienst.
 3. Van die 85 euro wordt een deel afgetrokken, afhankelijk van het inkomen van de verzekerde.

Het is niet duidelijk hoe het kabinet tegen dit voorstel aankijkt en of dit voorstel al per 2021 kan worden ingevoerd.

Voordelen

Het plan van de (oud) hoogleraren kent een aantal belangrijke voordelen:

 • Toeslagenproblematiek wordt verminderd
 • Minder regelgeving en dus minder fraude, controles en terugvorderingen
 • Lagere administratieve lasten
 • Huishoudens hoeven geen zorgtoeslag meer aan te vragen

Een ander voordeel is dat het aantal wanbetalers in de zorg verder kan worden teruggedrongen. Dat komt omdat er geen prikkels meer zijn om de zorgtoeslag te gebruiken voor andere doeleinden dan de zorgverzekering. Het verlies is in zorgtoeslag wordt gebruikt om de premie sterk te verlagen.

Meer concurrentie

Het laatste belangrijke voordeel van een zorgstelsel zonder zorgtoeslag is de groter wordende concurrentie tussen zorgverzekeraars. Een positieve ontwikkeling, gezien marktwerking positieve effecten heeft op de zorgkosten.

In de nieuwe situatie blijven de absolute premieverschillen wellicht gelijk, maar nemen nemen de relatieve prijsverschillen juist sterk toe.

Hoe komt dat?

Als de nominale premie wordt verlaagd worden verzekeringen tegen een fors lagere premie aangeboden. Tussen een premie van 115 euro en 120 euro per maand (situatie nu) zit een relatief verschil van zo’n 4,3 procent. Tussen een premie van 35 en 30 euro (situatie zonder zorgtoeslag) zit een relatief verschil van bijna 17 procent.

Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten gevoelig zijn voor relatieve prijsverschillen en zullen waarschijnlijk dus vaker overstappen.

Laat in de reacties weten hoe jij hier over denkt. Goed idee of niet?

Bron: FD.nl

494 reacties

 • MM.Daenen

  Hoe zit het mensen die met pensioen zijn of die alleen AOW hebben.
  Sommige hebben alleen een klein pensioen.

  • Hhar

   @M.Daenen

   Die hebben in dit welvarend Nederland het zo arm als in Rusland
   Kachel laag beetje warm weinig eten, worden hierdoor ziek en worden ondervoed.
   Dadelijk huur niet meer betalen en veel mensen het huis uit door deze regering met al die verhogingen voor de armen pak de rijke eens

 • RRenet

  Op zich een prima plan, maar hoe zit het dan met studenten? Die hebben vaak geen inkomen om dit te verrekenen met de belasting? Dit plan werkt naar mijn idee alleen bij mensen die een normaal inkomen hebben en alle afdrachten bij de belasting doen

  • CChris

   @Renet

   Juist. Voor mij als student zonder ouders is dit een gigantisch probleem. Ik leef nu van stufi, huurtoeslag en zorgtoeslag, wat al minder is dan bijstand. Ik kom dus tekort waardoor ik nu al iedere maand op mijn laatste beetje spaargeld inteer. Het is al een onmogelijke situatie, nu dreigt het gewoon nog erger te worden.. Het is niet te doen. Ik wil niet denken aan de gevolgen, maar die zullen er wel komen.. Als ik mijn opleiding maar kan blijven volgen. Dus ik houd mijn hart vast

  • JJantjes

   @Renet

   Er word niks verkend met de belasting, je moet zelf max 85 euro per maand aan de belasting dienst betalen, het is dus goed mogelijk dat een student of gewoon iemand met ene minimum inkomen een veel lager bedrag, of misschien zelfs niets aan de belasting moet betalen.

   Kan mij niet voorstellen dat ze gaan verwachten da ten min inkomen 35 euro per maand aan zorg premie gaat betalen en dan ook nog 85 euro aan de belasting dienst.

 • HH,Schaap

  Ja hoor eerst iedereen €85 gegeven en binnen de korst mogelijke tijd weer met een verhoging van €50.

  • Kkees

   @H,Schaap

   Precies lekker kunnen wij het regering het niet maken toch 😉
   Mijn advies is dan ook stem op een partij die wel rekenen kan en omziet naar de zwakkere

  • Ddexvrues

   @kees

   zorgtoeslag moet blijven .alleen de PVV denkt aan de zwakkere en willen zorgtoeslag HOUDEN..heb nu al jaren geen geld meer voor de tandarts. schandalig !!!andere partijen bang voor meer fouten in toeslagen !!!!beter rekenen

 • KKoos

  Waarom niet de basis zorgverzekering via werkgever en belastingdienst
  Geen mensen die onverzekerd zijn .
  Aanvullend verzekering sluit je zelf af .
  Is er nog steeds markwerking .
  Hé lijkt dit niet een beetje op de oude ziekenfondsen verzekering

  • BBilly

   @Koos

   Ja dat lijkt inderdaad op het oude ziekenfonds en dat lijkt mij zeer onwenselijk. Dat stelsel is niet voor niets vervangen. In Engeland hebben ze ook een publiek stelsel (NHS). Nou dat werkt dus voor geen meter.

  • CC Vree

   @Billy

   Nee het oude ziekenfonds model had veel te veel beperkingen en de particulier kon zich goed verzekeren.Maar zoals het nu gaat met een zeer verwarrend woud van ziektekostenverzekeraars is het zeker niet goed geregeld.Ieder jaar weer veranderingen in prijs en mogelijkheden is funest.Buiten het gegoogel voor de ziekenhuizen en artsen met de prijzen die door de verschillende ziektekostenverzekeraars worden gehanteerd.Het is een onoverzichtelijk woud van prijzen en mogelijkheden voor de meeste mensen. Dit moet worden vereenvoudigt zonder dat het oude ziekenfonds model weer wordt gehanteerd.Dat was ook niet erg goed.

  • BBas frelink

   @C Vree
   Heerlijk terug naar ziekenfonds
   Toch blijft bewust zijn van de kosten een belangrijk item .Voorlichting over de kosten is een must. Zien en weten dat onze gezondheidszorg een groot goed is moet er ingeprent worden. Het aan je laars lappen
   Van raad of afspraken moet aangepakt worden . Zorg toeslag direct naar verzekeraars
   Bas Frelink Purmerend

  • GGea

   @Koos
   Kijk dit is nu een goed voorstel
   Gewoon weer terug naar jaren geleden …

  • NNorma

   @Gea

   Want vroeger was alles beter zeker? Laat me niet lachen

  • BBen

   @Norma

   Is het nu beter dan? Op sociaal gebied wat VROEGER is opgebouwd, is NU alles afgebroken. En het gerotzooi van de maffiose belastingambtenaren onder leiding van voornamelijk de VVD. Hoezo…. Nu beter?

 • RRonald.

  De zorg had nooit geprivatiseerd moeten worden, het is een grote commerciële business.

  • EElene

   @Ronald.
   Helemaal mee eens.
   Ze hadden een nieuw ziekenfonds systeem moeten bedenken, misschien in de leer gaan bij andere landen en vervolgens het oude ziekenfonds systeem op de schop moeten gooien, want dat functioneerde niet best.

   Maar de VVD-er Hoogervorst, die met dit plan kwam wreef zich bij voorbaat in de handen met “zijn marktwerking in de zorg” en de rest van de kamers volgde als makke schapen.
   En de burgers slikten dit zonder enig ècht groot protest.

 • DDebby

  Zou idd een veel betere oplossing zijn

 • Llonneke

  als je het zo uitlegt lijkt me dit een prima oplossing. zorgtoeslag is ook gewoon heel omslachtig en 1 groot administratieklusje.

  • EEsv

   @lonneke

   We kunnen ook eens gaan nadenken waarom mensen misbruik maken van de toeslagen met verrekeningen achteraf!

   Zou het komen omdat mensen gewoon niet rond kunnen komen van 1600 netto per maand?

  • RRobbert

   @Esv
   Je zit nu lekker criminaliteit goed te praten. Denk eens na.

 • Aantoine timmermans

  marktwerking in de zorg is de duurkoop in de nutsvoorziening.
  iedereen weet dat marktwerking leid tot de verkeerde effecten in de zorg die alleen nog maar in prijs gaan concureren, moeilijke klanten vogelvrij maken, en een wildgroei aan cowboys opleveren die het systeem melken, om het te melken en vooral zo min mogelijkervoor terug leveren.
  de overhead is mindblowing en dat alleen al verslind een vermogen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.