‘Zorg is goedkoper geworden door marktwerking’

‘Zorg is goedkoper geworden door marktwerking’

Artikel door: Koen Kuijper - 14 reacties

‘Zorg is goedkoper geworden door marktwerking’

Sinds de invoering van de marktwerking in de zorg in 2006 is het systeem verbeterd en is onze zorg goedkoper geworden. Door toenemende concurrentie besparen verzekeraars gemiddeld zo’n 800 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De bevindingen werden gepubliceerd in het economenblad ESB.

De uitkomsten in het onderzoek zeggen niets over de kwaliteit van de zorg.

Afschaffing ziekenfonds

In 2006 werd de verplichte ziekenfondsverzekering vervangen door de basisverzekering. Daarmee verdween het onderscheid tussen het ziekenfonds en de particuliere verzekeringen.

De overheid bemoeit zich dus al bijna 15 jaar niet meer met de prijzen en volumes, maar ziet enkel toe op kwaliteit en toegankelijkheid. Het kabinet is verder verantwoordelijk voor de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket.

Lagere kosten

Sinds het oude ziekenfonds is afgeschaft, zijn de operationele kosten van zorgverzekeraars veel lager dan in de periode ervoor.

Kortom, de marktwerking heeft goed uitgepakt:

 • Verzekeraars maken minder winst
 • Schaalvoordelen zijn groter

In 2018 werd 12,9 procent van het bruto binnenlands product uitgegeven aan de gezondheidszorg. Dat is een stuk minder dan een jaar eerder: 13,2 procent. In 2020 bedroeg het percentage zelfs 13,9 procent. Er is dus sprake van een verbetering.

Kritiek

Ondanks de positieve ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden, is er bij een aantal (linkse) politieke partijen veel kritiek op het huidige zorgsysteem. De SP bijvoorbeeld, zij vinden de zorg helemaal geen markt en willen zelfs van de marktwerking af. Zij stellen een nationaal zorgfonds voor. Een plan dat waarschijnlijk heel veel geld gaat kosten om in te voeren.

Andere politieke partijen zien liever dat het huidige stelsel blijft bestaan, maar dat er wel grondige veranderingen worden doorgevoerd, zoals afschaffing of verlaging van het eigen risico.

Hoe ziet de markt er nu uit?

Er zijn op dit moment 10 zorgverzekeringsconcerns actief in Nederland, verdeeld over ongeveer 40 zorglabels. De grootste verzekeraars, Achmea, VGZ, CZ en Menzis, hebben samen het grootste marktaandeel in handen: 86%. Dit aandeel wordt echter wel steeds kleiner. Kleine verzekeraars worden steeds populairder.

Jaap Bikker, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en gastonderzoeker bij De Nederlandsche Bank concludeert dat de markt op dit moment in balans is.

Bron: FD

14 reacties

 • Hhar

  De fusies hebben alleen maar geld gekost, en kosten nog geld.
  besparen op je zorgverzekering is mooi als je dit lukt maar meestal niet.

 • SSlim

  wat een dom artikel, 2020 is hoger terwijl het jaar nog maar net is begonnen: gelijk ontslaan die journalist.

 • DD Broekema

  Al deze labels hebben directeuren en onder directeuren deze zijn kosten opvreters dus nikks goedkoper .Gewooeen verzekering en inhouden op het loon

 • DDon

  Het zijn weer de vrienden van de vvd die dit weergeven,burgers blij maken met een dooie mus.

  • BBen

   @Don

   Precies…. Er liggen bij die verzekeraars nog miljarden op de plank.
   De overheid is hierin de partij en dus ook de onbetrouwbaarste. We hebben in alle geledingen zoals de ggz, woningmarkt, ONDERWIJS, JEUGDZORG, brandweer, politie, defensie (en niet te vergeten de maffioze toeslagenaffaire) de gevolgen van de desastreuze bezuinigingen gemerkt. Deze komen nu daarom als een boemerang terug.

 • Ccees

  wij als gewone burger worden er echt niet beter van we worden verder uit gemolken door dit kabinet

 • MMarja

  Hoezo goedkoper het laatste nieuws is dat de zorg zoveel malen duurder is geworden en we extra moeten gaan betalen.

  • TTintelen

   @Marja
   Waarom moeten we dan volgend meer voor medicijnen gaan betalen?? Het eerste wat je leest is dat het de staatskas” weer” spekt

 • EElizabeth Straatman

  Gewoon weer de oude regel in voeren
  Heb wel wat minder in de maand
  Maar geen kop zorgen meer met al die regeltjes en geen wanbetalers meer
  Hoe moeilijk is dat

 • JJacob van A

  Ik was voorheen via mijn werkgever (ministerie van de overheid) met mijn gehele gezin ( het maakte niet uit uit hoeveel personen deze bestond ) verzekerd.
  1x in de 5 jr vond een nacalculatie plaats wat meestal resulteerde in terugbetaling van ongeveer een maand premie.

  Na de in werking treding van de Zorgverzekeringswet, werd ik VERPLICHT mij bij één van de zorgverzekeraar te verzekeren.
  Ik moest toen voor alleen mijzelf en.mijn echtgenote meer dan de dubbele premie betalen met daarbij nog de hiervoor en daarvoor gevraagde bijbetalingen voorrmeficatie enz. en nog de jaarbijdrage zorgrisico ( nu inmiddels 380)

  Doorgeslagen marktwerking
  Kantoren vol bestuurders
  Enz. enz enz.

  WIE HOUDT WIE NU VOOR DE GEK ?

 • AAnja

  De gewone burger is hier de klos . De enigen die er van profiteren zijn de zorgverzekeraars met miljoenen ,misschien miljarden op de plank. Terwijl er daar aan de top zakkenvullers zitten worden de zorgvragers aan hun lot overgelaten, zijn de wachtlijsten schrikbarend ,vallen ziekenhuizen om ,sluiten spoedeisende hulpen hun deuren en noem maar op. Lang leve de marktwerking in de zorg en de participatie wetgeving .Het heeft de zorg alleen naar duurder en ineffiecient gemaakt . En maar volhouden dat we het beste zorgstelsel hebben . Ze hiuden zichzelf voor de gek

  • BBen Jansen

   @Anja

   Perfect verwoord. Chapeau!
   Artikel is slechts om de marktwerking goed te praten. Trap er niet in. Vooral de neoliberalen van Rutte zijn in de eerste leugen nog niet gestikt en de neus wordt almaarlanger tot ie er een keer zelf over struikelt.

  • BBen Jansen

   @Anja

   En die zorgcowboys niet te vergeten
   En die VVDers op de integriteitslijst, toppers op het gebied van niet integer handelen. Dat is dan wel zwaar eufimistisch uitgedrukt. (Hé Klaasje Dijkhof?)

  • Hhuub

   @Anja
   Anja je hebt het bij het rechte eind.We worden beduveld door deze graaiende dieven van verzekeraars enHaagse pluche graaiers.En dan ook nog de steeds groter wordende de berg niet verkrijgbare medicijnen.Terug naar het ziekenfonds en weg die alles verslinde graaiers.Na talloze fusies heb ik nog nooit ergens de opbrengst zien vermeld staan .

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.