Zorgkosten stijgen naar 6.120 euro per Nederlander

Zorgkosten stijgen naar 6.120 euro per Nederlander

Artikel door: Thomas van CampenhoutZorgkosten stijgen naar 6.120 euro per Nederlander

De totale Nederlandse zorguitgaven zijn in 2019 gestegen naar een totaal van 106,2 miljard euro. Dat is 5 miljard euro (of 5,2 procent) meer dan in 2018. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de hand van nieuwe, voorlopige cijfers.

Het gaat om een recordstijging: sinds 2009 is de groei in zorguitgaven nog nooit zo hoog geweest. Bovendien groeien de zorguitgaven sneller dan de economie. De zorgkosten als percentage van het bruto binnenlands product stegen van 13,0 naar 13,1 procent.

6.120 euro

Per Nederlander zijn de zorguitgaven van de overheid, verzekeringen en eigen betalingen gestegen naar 6.120 euro. Dat is 263 euro meer dan in 2018. Een forse toename.

Het grootste deel van de zorgkosten wordt gefinancierd uit de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Een opbouw:

Opvallend

Opvallend is dat het aandeel in eigen bijdragen dat Nederlanders voor zorg direct uit portemonnee betalen voor het vijfde jaar op rij is gedaald.

Volgens de hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mullingen, heeft dit te maken met het feit dat andere uitgaven sterker zijn gegroeid en dat de eigen bijdragen voor langdurige zorg zijn verlaagd.

Meer personeel

De belangrijkste reden voor de hogere zorgkosten is te vinden in de groei van personeel binnen de gezondheids- en welzijnszorg. Het aantal werknemers binnen de zorg en welzijn komt eind 2019 uit op 1,35 miljoen. Dat zijn er ruim 50.000 meer dan eind 2018.

Daar komt bij dat er voor de komende jaren nog steeds een tekort aan personeel blijft bestaan.

Snelste stijgers

De zorgsectoren waar de uitgaven het snelst stijgen zijn:

  • De kinderopvang: 11 procent (+ 4,8 miljard)
  • Huisartsenzorg: 7,1 procent (+ 4,4 miljard)
  • Verpleging en verzorging in de thuiszorg: 6,9 procent (+1,2 miljard)

Stijging premies?

Als gevolg van de hogere zorgkosten in 2019 en de huidige coronacrisis is het waarschijnlijk dat de zorgpremie komend jaar fors gaat stijgen. Hoogleraren spreken zelfs van meer dan honderd euro op jaarbasis.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat we meer gaan betalen via de inkomensafhankelijke bijdrage. Aad de Groot, directeur van DSW, denkt dat we nog niet kunnen spreken van een forse premieverhoging.

Tijdens Prinsjesdag wordt in elk geval meer duidelijk over de vooruitzichten voor de zorgverzekering van 2021.

Bron: