‘Zorgpremie 2021 omhoog met 144 euro’

Bart Koenraadt 185 reacties

De premie van de zorgverzekering wordt in 2021 fors duurder met zo’n 12 euro per maand, ofwel 144 euro per verzekerde. Ook gaat de inkomensafhankelijke bijdrage omhoog. Dat zei hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot in het 1Limburg programma AvondGasten.

Update 3-9-2020: Premie zorgverzekering 2021 stijgt met dit bedrag

Het gaat vooralsnog om een verwachting op basis van de extra kosten voor coronazorg en verloren omzet van ziekenhuizen als gevolg van de coronacrisis.

5 miljard aan extra kosten

In het FD stond gisteren al dat ziekenhuizen uitgaan van een extra kostenpost van 2 miljard euro. “Die worden uit de financiële reserves van zorgverzekeraars betaald”, stelt Groot.

Daarnaast verwachten de ziekenhuizen dat er structureel nog eens 3 miljard euro nodig is voor de coronazorg van de komende tijd. Deze rekening komt op het bordje van de burger en bedraagt zo’n 250 euro per verzekerde.

Twee wegen

Volgens Groot gaan we deze rekening betalen via twee wegen:

 1. Via verhoging van de inkomensafhankelijke bijdrage
 2. Via een verhoging van de premie voor de basisverzekering met 12 euro per maand

Iemand die werkt in Nederland, een uitkering ontvangt of pensioen krijgt, gaat er naar verwachting dan met 250 euro op achteruit. Dit komt omdat de inkomensafhankelijke bijdrage wordt betaald over meerdere vormen van inkomen.

Onzeker

Volgens tijdelijk minister Martin van Rijn van medische zorg is het nog veel te vroeg om spreken over het verhogen van de zorgpremie voor volgend jaar. “Het is nog onduidelijk waar de rekening belandt, maar de premie hoeft niet per definitie omhoog”, stelt van Rijn.

Kosten teruggedraaid

De komst van een vaccin of immuniteit onder de bevolking kan volgens Groot voorkomen dat er veel extra zorgkosten moeten worden gemaakt. De premie hoeft dan minder snel omhoog of kan zelf iets omlaag.

Maar of er op korte termijn een goed werkend vaccin komt is nog maar zeer de vraag. Tegelijkertijd is er veel discussie over het structureel verhogen van de IC-capaciteit. Dus zelfs als er een vaccin is, gaan de zorgkosten – en dus de zorgpremie voor verzekerden – omhoog.

“Niet solidair”

Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW vindt dat er niet eindeloos een beroep kan worden gedaan op de premiebetaler. Zeker gezien het feit dat zij de afgelopen tijd nauwelijk een beroep hebben kunnen doen op de reguliere zorg.

Het is oneerlijk om de rekening van extra kosten rondom corona ook nog eens bij de premiebetaler neer te leggen.

Aad de Groot bij BNR

De topman van DSW ziet liever dat het ministerie een duit in het zakje doet via het zorgverzekeringsfonds. Die kan via het geleidelijk verhogen van de belastingen worden gespekt.

Zorgverzekering duurder?

DSW zal waarschijnlijk weer als eerste de premie voor 2021 bekend maken eind september. Vanaf dat moment weten we meer over de toekomstige premieveranderingen, aangezien DSW vaak een leidraad is voor de overige zorgverzekeraars.

Vanaf 12 november is het dan weer mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken met alle andere premies voor 2021. Zo wordt je zorgverzekering wellicht duurder, maar door slim te vergelijken kun je mogelijk wel goedkoper uit zijn.

Wel of geen zinnige zorg?

Gelukkig ziet hoogleraar Groot naast de waarschijnlijke premieverhoging ook kansen. Zo vindt de hoogleraar dat de coronaperiode mogelijkheden biedt om te onderzoeken welke behandelingen en medicijnen nu echt zinvol zijn en welke niet.

Hij zegt daarover het volgende:

Het is opvallend dat huisartsen een enorme terugval in het aantal patiënten zagen. Dat roept de vraag op of al die klachten en problemen waarmee mensen bij de huisarts komen, wel noodzakelijke en zinvolle zorg is.

Wim Groot bij L1 TV

Volgens Groot gaat de crisis laten zien welke zorg minder zinvol is dan voorheen werd gedacht.

Het is overigens niet de eerste keer dat Wim Groot zich uitspreekt over de premiestijging van de zorgverzekering. In mei kwam een opiniestuk naar voren waar werd gesproken over een premieverhoging van een paar honderd euro

Discussie

Het terugdringen van niet-zinvolle zorg is al langer voer voor een uitgebreide discussie:

“Door niet zinvolle zorg te schrappen, kunnen zorgkosten bespaard worden, wat gunstig is voor onze zorgpremie“, stelt Koen Kuijper van Zorgwijzer. “Daar zit wel een kanttekening. Het is namelijk behoorlijk lastig om te bewijzen of een bepaalde behandeling zinvol is of niet. Wat voor de ene patiënt niet werkt, kan bij een ander juist goed aanslaan”, aldus Kuijper.

Er zijn veel artsen en wetenschappers die stellen dat er genoeg behandelingen en interventies zijn die geen gezondheidswinst opleveren of zelfs schade kunnen veroorzaken. Daar wordt steeds strenger op toegezien.

185 reacties

 • Iikke

  ik betaal voor 2 p 279 euro per maand daarnaast 2x 285 eigen risico en mijn man als zzp nog eens bijna 2000 zorgpremie extra . Verder moeten we ook de medicatie van mijn man zelf betalen. …. we krijgen sinds mijn man verplicht zzp moest worden ook geen cent zorgbijdrage meer.

 • GGuus

  Gewoon eens alle gelukzoekers en de zogenaamde asielzoekers eens flink laten mee betalen aan eigen risico en zorgpremie wat die nu allemaal vrij hebben dan heeft de overheid ook.meteen genoeg geld extra op.de plank liggen

  • PPaul

   @Guus

   Helemaal mee eens. Die gasten krijgen alles gratis en voor niets, zelfs huisvesting, lachen zich vervolgens een ongeluk en wij kunnen ervoor opdraaien.

 • RRalf Schooneveld

  And I still have to do everything myself.

 • GG .Berfelo

  Mijn vrouw gebruikt 24 uur insuline ,ze krijgt meestal 4 pennen van de apotheek,gezien de houdbaarheids datum van de insuline kan ze 3 pennen weg gooien ,wat een verspilling van dit dure spul.
  Dit is het onnodig opjagen van zorg kosten, maar Ja de apotheek verdient wel lekker,en de premie betaler betaald het gelag.

 • OOscar

  Laat de zorgverzekeraars inzicht geven in de cijfers waar al hun kosten heen gegaan zijn… dan ben ik heel benieuwd.

 • Hhar

  De vrije marktwerking is te vrij.
  AOW niet verhogen met 10 euro zo als nu weer, maar met 100 euro de kosten springen de pan uit, dit was al voor corona.
  Meer moet er weer aftrekbaar worden voor chronisch zieken en gehandicapten.
  Deze groep blijft maar in de armoede zitten, dit is echt niet nodig.

 • HHmm

  Hmm volgens Groenlinks gaat de winst belasting voor bedrijven die meer dan 200.000 euro hebben gemaakt, omlaag van 25% naar 21% als die belastingverlaging met 1 jaar word uitgesteld zou dat volgens hun 2 miljard opleveren….

  Dus van de 5 miljard extra zorgkosten zouden dan 2 miljard via de zorg reservers betaald worden, andere 2 door de winst belasting aankomend jaar niet te verlagen voor bedrijven, resterende 1 miljard wat dan nodig is doe je gewoon 50% via zorgpremie en de andere helft via inkomsten belasting.

  Maar goed, zo simpel kan het in principe zijn, maar Rutte zal wel weer de burger willen uitknijpen.

 • TTiny

  Ik moet maar zien of dit wel allemaal waar is. Ik hoor net een fragment op de radio waarin de topman van DSW de 150 euro verhoging bijna weg lacht en eigenlijk zegt dat het onzin is om over zo een fikse verhoging te praten.

 • MMarrinali

  Iedereen zorgverzekering opzeggen

  • BBen

   @Marrinali

   Eens. Of we moeten een Nationale Ziekenfonds introduceren.
   Hiermee worden de zorgpremies aanzienlijk lager en de zorg zal ook beter.
   Op dit moment hebben we te maken met maatwerk en de overheadkosten van de dure directeuren & managers van de verzekeringsmaatschappijen.

  • CCor

   @Ben

   Een nationaal ziekenfonds?! Alsjeblieft niet zeg. Gewoon dit stelsel behouden en verbeteren.

   Waarom?

   Ik heb het oude ziekenfonds meegemaakt en dat was in 1 woord verschrikkelijk:
   – Wachtlijsten (want ik verdiende te weinig voor particuliere zorg)
   – Tweedeling
   – Lagere kwaliteit zorg en verpleging dan nu (groot verschil kan ik je zeggen)

   Een nationaal ziekenfonds blijkt bovendien erg duur en zorgt ervoor dat de inefficientie en bureaucratie gaan toenemen.

  • PPaula

   @Cor

   Volledig mee eens. Ook ik heb het ziekenfonds meegemaakt en ben daar niet tevreden over. Het nationaal zorgfonds zie ik echt niet zitten, ondanks de mooie beloftes die de SP doet, lijkt me dit een zeer slecht idee. Wat je zegt: hoge kosten en bureaucratie. Raar en gevaarlijk plan.

   Zorgkosten zijn al zo hoog. Nationaal zorgfonds gaat daar overheen, wat voor toekomstige generaties niet meer valt te betalen.

  • CCor

   @Marrinali

   Ja, daar schiet je veel mee op, maar niet heus.

 • PPS

  Laat de regering/minister met de verzekeringsmaatschappijen eerst eens gaan kijken naar de exorbitante prijzen die door de farmaceuten voor sommige medicijnen wordt gevraagd. (en schaf gelijk de bonussen af voor zowel directie als rvb/rvc.
  Natuurlijk zullen er een hoop mensen zijn die van dure medicijnen afhankelijk zijn en zullen blijven, maar om daar de rest van de bevolking voor te laten betalen gaat te ver en trekt de verhoudingen alleen maar schever. Dat was vroeger met het ziekenfonds ook niet het geval.
  Er zijn nu al gezinnen die, met de aanvullende verzekeringen mee, al een kwart van hun inkomen kwijt zijn alleen aan de zorgpremie en dat is m.i bezopen en ook onwenselijk.

 • KKarin Haas

  Dat deze pandemie gigantisch veel geld kost weten we allemaal. Boodschappen down is ook al vele malen duurder geworden, vooral voor degenen die gezond willen eten. Dat is dus voor iemand met dden kleine beuers al niet meer te doen. De mensen die net buiten kwijtscheldingsregels vallen omdat ze net een paar € buiten de norm vallen kunnen al de eindjes heel erg moeilijk aan elkaar knopen. De minima heeft t ook heel erg zwaar. Dan wordt t allemaal teveel om de gigantisch hoge ziektekostenverzekering te betalen.
  Schroef het weer terug en maak het inkomensafhankelijk. Straks hebben we Amerikaanse toestanden, namelijk dat er heel veel mensen zijn die zich niet meer kunnen verzekeren

  • ZZA

   @Karin Haas

   Hoezo weer inkomensafhankelijk? Het is al lang inkomensafhankelijk…

   Mensen met meer inkomen betalen een hogere inkomensafhankelijke bijdrage (IAB) voor de zorgverzekering en wlz. Bovendien ontvangen zij geen zorgtoeslag.

  • PPeter

   @ZA

   Niet helemaal waar, het is maar inkomensafhankelijk tot een bepaald inkomen, daarna niet meer, en dat is nou juist het vreemde, want dat is juist de groep die niet wakker ligt van een paar honderd euro meer of minder.

  • NNiek

   @Peter

   Misschien voor zorgkosten inderdaad, maar inkomenstenbelasting blijft gewoon meetellen en die wordt ook gebruikt om het vereveningsfonds te spekken, waar verzekeraars uit worden gecompenseerd.

   En die paar honderd euro is misschien het geval voor mensen die meer dan een ton verdienen, maar echt niet voor iedereen die rond de 60 of 70k zitten.

   Als je gaat kijken naar wat iemand met 50k per jaar bijdraagt en iemand met 20k gaat dat echt meer dan 1500 euro p.p per jaar. Dat lijkt me meer dan solidair! Je kunt je dan afvragen in hoeverre het eerlijk is om die grens van een bepaald inkomen weg te halen. Dat wordt het bijna een boete op als je iets meer geld hebt dan de gemiddelde NL-er.

  • PPeter

   @Niek

   Het gaat niet om de mensen die iets meer verdienen. Maar zoals het nu is, betaalt iemand die bv 55k per jaar verdient evenveel als een multi miljonair, ik weet niet of je dat nou bepaald fair kan noemen, iemand met miljoenen mag best meer afdragen.

   Nog zo iets is het eigen risico. Die is even hoog voor iemand die max 20k per jaar verdient als voor iemand die 200k per jaar verdient, ik vind dat best vreemd.

   Tuurlijk moet iemand die veel geld verdient daar gewoon van kunnen genieten, en dat kan ook gewoon zolang er gewoon van elk inkomen een eerlijk deel word gevraagd, zonder misbruik te maken van de hogere inkomens.

  • NNiek

   @Peter

   Iemand met een miljoen of meer kan inderdaad meer missen. Dus je zou zeggen: verhoog de belastingen (miljoenentax, ed.). Probleem is dat je daar weinig mee opschiet. Het is symboolpolitiek. Het echte geld wat je nodig hebt om een verschil te maken haal je daar niet mee op, tenzij je iedereen met miljoenen echt naar rato gaat belasten, maar dan krijg je toestanden dat iemand 100.000 aan premies betaalt. Dat gaat ook wel erg ver of niet dan?

   Dat het eigen risico even hoog is voor iedereen schept juist duidelijkheid. De zorgtoeslag compenseert dit voor iemand die 20k verdient.

   Het blijven keuzes, maar ik denk dat (kijkend naar de verschillen tussen arm/rijk) Nederland al zeer solidair is en dat de rekening goed wordt verdeeld tussen mensen met meer en minder geld. Maar als je een socialistisch gedachtengoed hebt, kun je daar inderdaad anders over denken. Vraag is of dit soort socialisme echt beter is voor het geheel van onze economie en de zorg ansich. Ik denk het niet. Misschien voor kleine groepen wel, maar voor Jan modaal niet.

 • BBeumans

  De huidige regering maakt fouten, maar ik vind dat ze ook een compliment verdienen. Door het terugdringen van de schatkist zijn er nu reserves om weer in de economie te pompen. Ook op het gebied van handel en banen doen ze goede zaken. Het is nu wachten op de juiste investeringen, bijvoorbeeld in digitalisering en vergroening net zoals in Duitsland.

  Als Pvda of SP aan de macht was geweest zaten nu pas echt in de penarie.

  Persoonlijk heeft het huidige kabinet (en Rutte) bij veel geholpen. Ik heb een onder modaal salaris, maar ben toch blij. Ik vind verder dat Rutte ons nu goed door de crisis heen leidt. Dat verdient echt een compliment. Logisch dat VVD stijgt in virtuele zetels.

  Mensen die roepen dat er bezuinigd is op de zorg: ga je schamen. Kijk naar de cijfers. Dan praten we verder. Natuurlijk moet er meer waardering komen voor zorgmedewerkers, maar dat is onderweg.

  • ZZara

   @Beumans

   Volledig mee eens

  • JJim

   @Beumans

   Eindelijk iemand met verstandige taal

 • Hh.schothorst

  Wat zou u denken van garage ziekenhuis door de verzekering te laten betalen?.
  Gratis parkeren bij ziekenhuizen.

 • GGreta

  Het is waanzin heel veel mensen kunnen niet rondkomen krijgen eten van elsjes wensen of andere organisaties die wel mensen helpen die niets meer kunnen de regering helpt je alleen maar als je een grote bek heb of foute vrienden zoals vul maar in woont in Amsterdam en BN’ers de meelopers van haar aub kom eens op voor Nederlanders die onder de armoede grens leven weinig eten hebben ze laten ze je doodgaan want dit kan je helemaal niet betalen dan kunnen de bovengenoemde zakkenvullende schreeuwers hun gang gaan

 • HH.Nellen

  Ben 70 jaar, 11 jaar geleden door fout ziekenhuis bijna overleden, ca 7 maanden UZA Antwerpen. Nooit meer hetzelfde geworden, mijn vrouw heeft ook daardoor en mede ons zwaar beroep klappen en daarmede lichamelijke problemen opgelopen. Zorg voor ons onbetaalbaar geworden/eigen risico en premie voor mensen met alleen AOW of mensen met alleen uitkering niet meer haalbaar.
  Als nog hoger dan weigeren we nog te betalen, dan maar geen zorg, laat rijken maar meer betalen en de regering die ons geld verkwanseld aan Europa, Afrika en Asielgelukszoekers.

  • AAnnemiek Boots

   @H.Nellen
   Top geschreven , vindt ik nl ook ,laat de rijke schreeuwers betalen met hun subsidie bedrijven

  • SSonja

   @H.Nellen

   Mooi gezegd

 • TTon

  Deze regering heeft sinds dit kabinet er zit Nederland al jaren in de verkoop gezet kijk naar het asielbeleid kom maar naar Nederland krijg je een huis en geld toe .de multinationals zoals Shell etc geen winst af dragen etc word tijd dat Nederland van zich l
  .

  • CChris

   @Ton

   Helemaal mee eens Nederland is hetpinautomaat voor de héle wereld geworden, behalve voor eigen volk. Die mogen alleen betalen.

  • BBeumans

   @Ton

   Volledig mee oneens

 • TTon

  Maak je borst maar nat.
  De VVD wordt met grote voorsprong
  De grootste partij van Nederland.

  • MMK

   @Ton

   En dat is maar goed ook.
   Loon naar werken!

   Ik verdien modaal, maar dit kabinet heeft me onwijs geholpen.
   Een groot compliment voor Rutte die ons goed door deze crisis leidt.

  • Jjannie

   @MK

   No offense, maar wat heeft rutte dan zo goed gedaan? Het enige wat ik zie is een kapotte economie en een waarschijnlijk torenhoge zorgpremie volgend jaar, en niet te vergeten wat er nog gaat komen.

   Volgens mij denken sommige dat dit het wel is, maar er komt een zware economische tijd aan, lijkt er op dat sommige dat vergeten.

   Ik ben benieuwd of Rutte tussen nu en de verkiezingen zo populair blijft als nu, als langzamerhand duidelijk begint te worden wat de echte schade is en wat de gevolgen daarvan zullen zijn.

   Het is namelijk vaker zo dat bij een crisis de huidige leider eerst populair word en pas achter af juist stemmen verliest.

   Degene die denkt dat rutte echt 44 zetels gaat halen, is niet goed bij zijn pannetje.

  • MMK

   @jannie

   Ik zeg niet dat Rutte alles goed heeft gedaan, maar ik denk dat er oprecht weinig zijn geweest die het beter hadden gedaan. Zorgpremie had evengoed gestegen met PvdA of GroenLinks aan de macht.

   Maar op antwoord te geven op je vraag wat Rutte dan zo goed heeft gedaan. Een opsomming:
   – Het op orde stellen van de schatkist (daarom hebben we nu reserves om crisis het hoofd te bieden)
   – Ons uit de financiele crisis van 2009 slepen; groeiende economie
   – Creëren van heel veel banen (laag % werkloosheid)
   – Goed optreden MH17
   – Bijdrage in handel Nederland met buitenland naar topniveau brengen
   – Verbinding zoeken met uiteenlopende partijen en compromissen sluiten (VVD heeft nl. geen meerderheid)
   – Fouten toegeven

   Een kapotte economie? Waar heb je het over? Kijk naar de cijfers. Voor corona stonden we er ijzersterk voor (top 5 Europa). Natuurlijk gaan we nu een flinke klap krijgen, maar dat kan je Rutte niet toerekenen.

   Wist je dat: op de vraag wie men als beste minister-president sinds WO II ziet, komt Rutte met 27% als nummer 1 uit de bus. Hij wordt gevolgd door Wim Kok (21%), Ruud Lubbers (17%), en Joop den Uyl (13%). Best knap!

  • VVictor

   @MK

   Volledig mee eens.
   Geen enkele MP had het beter gedaan dan Rutte.
   Een groot compliment.

   Een nee, ik behoor niet tot de rijkeren. Integendeel. (onder modaal)
   Vergeet niet dat voor mensen met een minder inkomen, zoals ik, heeft Rutte en huidig kabinet mij enorm vooruit geholpen.

   Mensen laat je niet gekmaken door sommige ongenuanceerde reacties hier. Word wakker! Het is crisis en iedereen krijgt het nu even moeilijker. Maar daar kan Rutte vrij weinig aan doen, behalve de boel managen. En dat doet hij bijzonder goed.

  • AAnnemiek Boots

   @jannie

   Juist Jannie
   Rutte breekt burgers af , rijke rijker ,armere armer is al jaren de slogan , met onze culturen de grond in trappen

  • Hhar

   @Ton

   Zal een handdoek meenemen.

 • MM

  Als dit door zal gaan, de verhoging vind ik dit zeer kwalijk, en hoop ik dat de politici nog enig inzicht hebben met waar ze mee bezig zijn(terug naar de 19de eeuw?) . Betreft covid19, de mensheid is altijd al in gevecht geweest met virussen/ziektes en stierven altijd al duizenden mensen hieraan, dat neemt niet weg dat covid19 geen pretje is in tegendeel, maar wat mij dwars zit is dat er zo ontzettend veel mensen bang(gemaakt) wordt omdat we hier geen controle over hebben(we volgen de richtlijnen om te zorgen dat iedereen recht heeft op goede zorg, toch?), de politiek probeert covid19 met… Maximale controle onder de duim te krijgen (we doen het samen) en nu evt verhoging zorg? (maar we hoefde niet bang te zijn voor financiële problemen toch? Want er was een goede backup pot zei Rutte toch?) . Ik sluit hiermee af. Als laatste, mensen blijf aardig tegen elkaar en behandel de ander zoals jij ook behandeld wil worden.

 • PPiet

  Stem strategisch.

 • PPiet z

  Stem op de juiste partei.
  Laat je niet langer ringeloren ,

 • HHenk

  Wordt het geen tijd, om al die opvreters die hier binnen komen wandelen eens een keer de volle mep te laten betalen.
  Ipv 75 euro voor het Maximale pakket
  en dat ZONDER een eigen risico te hoeven te betalen

  • LLevi

   @Henk
   Idd Henk of terug sturen van land van herkomst als het daar gewoon weer kan en zeker die geluksvogel zoekers de regering zijn de grootste criminelen dieven en oplichters en moordenaars van Nederland

  • JJohn

   @Henk jij snapt het we moeten in opstand komen tegen dit kabinet

 • RRichard

  Uiteindelijk is de burger de Sjaak en mag deze het betalen, linksin of rechtsom.
  Laatste waren er 77 besmette moslims die ondanks de coronaregels toch meendexsamen te moeten komen in een moskee…ook die zorg mogen we betalen.
  Burgerlijke ongehoorzaamheid moet beboet worden EN de rekening voor de zorg daardoor bij hen zelf neerleggen zodat ze ervan leren ipv dat ik ervoor mag opdraaien

  • ZZomaar

   @Richard
   Stop nou eens met iedere keer maar over moslims te klagen. Kijk eens goed om je heen wat er allemaal gebeurd. Geen economische vluchtelingen toelaten. Vluchtelingen terugsturen naar landen waar het weer beter gaat.

 • HHenk

  Het is erg oneerlijk om de rekening van de corona crisis neer te leggen bij de burger, grote bedrijven worden geholpen met miljarden en dan leg je de rekening van de corona crisis neer bij de burger. Het zal nooit veranderen in Nederland de regering en welke regering dan ook blijft de burger gewoon naaien

 • SSaskia

  Ik verdien niet veel, huur is ook veel hoger , en de zorgverzekering etc , ik werk mij te pletter om alles te betalen, dat vind ik niet erg om te werken voor mijn centen , maar soms denk ik je kan beter niet werken, je houd bijna niks over!!. We moeten samen sterk staan en demonstreren . Geen verhoging voor de zorgverzekering!!!!!!

  • JJohn Struijs

   @Saskia

   Je krijgt toch huur en zorgtoeslag? Dan betaal je netto niet zoveel premie .
   Ik krijg geen toeslagen

  • Hhar

   @John Struijs
   De huurtoeslag is maar 17 euro.
   Als u dit dit niet krijgt, ziet u net volgens de tabel te hoog.
   Vreemd dat ze dit niet gaan verhogen?.
   Want alles wordt duurder.

 • PPascal

  Ik vindt het belachelijke duur die zorgverzekering flink omhoog gaat door het schuld virus.
  Nee, gaat om die mensen snel helpen en ook minder kosten.
  Vooral die zorgverzekering omhoog voor hoge ziektes hebt moeten niet omhoog gaan daar kunnen niet te betalen worden en ook eigen risico moet snel mogelijk afschaffen worden.
  Ik moeten iedere jaar eigen risico en ook moeten verplicht top verzekering anders wordt niet vergoed.
  Ik moeten iedere maand 230 euro per maand betalen.
  En ik zit ook in uitkering zorgtoeslag hebben niks aan.
  Kijk naar guldens waren geen 50 guldens 125 gulden per maand en geen eigen risico.
  Dat zijn allemaal schuld door vluchtelingen, turke en VVD en CDA en gezond minster.
  Bah bah.

 • Aalien

  Mensen het zijn moelijke tijden . Vele negatieve emoties en onzekerheden.
  Niet alleen in Nederland, als je onderaan de ladder bent is het overleven.
  Kijk naar de rijen bij de voedselbanken buiten NL.
  Het gaat niet altijd om wat je krijgt maar ook om wat je geeft. We zijn mensen !
  Natuurlijk ben ik er niet altijd mee eens en ik heb mijn eigen mening.
  Maar vaandag heb ik het goed. Ik heb het warm , mijn buik is vol en ik heb lieve mensen om me heen.Zoals velen van jullie ben ik af en toe bang om te weinig te hebben….maar relatieveren kan geen kwaad. Succes in deze moelijk uitdagende tijd!

 • AAnja

  Stelletje geld zuigers
  We konden niet eens afspraak maken voor huisarts
  Krijgen we de premie van die betaalde maanden terug die we voor niks betaald hebben
  Jullie eigen zakken zijn goed gevuld met jullie lonen
  Mensen komen nu al niet meer rond en moeten na voedselbank
  Stop eens met geld na buitenland te sturen en gebruik het voor onze eigen land
  Smerige banditen

  • LLevi

   @Anja

   Idd Anja de regering zijn de grootste criminelen dieven en oplichters en moordenaars van Nederland wij Nederlanders kunnen betalen maar geven ons geld weg aan buitenland en laat iedereen maar binnen en zo goed als alles gratis terug sturen van land van herkomst

  • Vveluwenkamp

   @Anja
   Ik ben het helemaal met je eens

 • CCorina

  Gisteren ook al gepost maar kan iemand van Zorgwijzer de naam van de site eer aan doen door WIJZER te formuleren? Taalkundig klopt de kop gewoon niet. Iets stijgt met een x bedrag en komt dan uit op een x bedrag. Dus: (ik help wel ff) de premie stijgt met 12 euro en dan komt de totale premie uit op zo’n 144 euro.
  Het gaat wel een beetje mis wanneer je zoiets essentieels verkeerd formuleert beste redactie! Ik doe er niets aan af dat elke verhoging van de maandpremie er één teveel is. Maar valselijk suggereren dat de maandpremie stijgt MET 144 euro waardoor men kan denken (schrik!!) dat ze vanaf volgend jaar 277 euro moeten gaan betalen maandelijks is echt kwalijk. Zeker in deze toch al onrustige onzekere tijd.

  • EEsther

   @Corina snap je dat echt niet? 144 euro extra per JAAR, slimmerd. 12 euro x 12 maanden.

 • TTiecher

  Het is grappig dat sites als @zorgwijzer dit soort artikelen maar al te graag plaatst en daar zit een reden achter natuurlijk.

  Maar als Minister van rijn aangeeft dat het helemaal nog niet zeker is dat de premie omhoog gaat, en dar ze nog aan het kijken zijn wie en hoe de corona rekening betaalt word, daar schrijft @zorgwijzer dan weer niets over

  • BBril

   @Tiecher

   Goed lezen, dat vermelden ze gewoon bij het kopje: onzeker

  • Ttiecher

   @Bril

   Ik heb goed gelezen, en dat stond er pas op nadat ik mijn berichtje had geplaatst 😉

 • NNathalie

  Als het het niet verplicht was dan zou ik niet meer gaan stemmen, want het heeft geen zin, de ministers bepalen zelf met wie ze samen willen regeren. Dat wij moeten gaan stemmen is alleen om te zien welke richting we willen uitgaan meer niet. De enige oplossing is heel België in opstand komen tegen de regering want alles word duurder en de middenklasse worden armer en armer. We moeten ook opeisen dat er minder partijen zijn en ministers want zoveel voor zo een klein land is absoluut niet nodig. Als het zo blijft verder gaan is er binnenkort geen toekomst meer in België!!!

  • NNathalie

   @Nathalie
   En dit is hetzelfde voor Nederland! We moeten in opstand komen anders hebben wij allemaal binnenkort hier niks meer, alleen maar werken voor een hongersloontje en daarmee proberen te overleven.

  • HHarrie

   Is in Nederland niet anders. ..

   I

 • Ddaniel

  wacht effe hoor, de overheid heeft wel geld om geld te pompen in prof voetbal!! In bedrijven die jaren miljarden winsten hebben gemaakt, maar over de 3 miljard corona kosten kan de overheid niks bijdragen??

  Laat die bedrijven is maar een keertje wat betalen, toch is niet niet te verkopen aan de burgers.

  En dan ook nog is niet normaal van de zorg gebruik kunnen maken, maar vervolgens wel flink laten bij betalen.

  1 ding weet ik wel, mocht dit doorgaan, stem ik echt NOOIT meer op bepaalde partijen.

  • AAnnemiek Boots

   @daniel

   Stem nooit ,zet geen zoden aan de dijk ,beloven van alles ,maken alleen HUN portemenee waar

 • MM

  Waarom weer de burger. De premie is al niet meer te betalen voor een grote groep mensen en dan nu de premie verhogen met het excuus, de corona.
  Kom op zeg, trek maar aan de bel bij de Europese Unie.
  Gewoonweg schandalig.

 • MMarjon Pauw

  Het is gewoonweg diefstal, op allerle manieren worden we gepakt, en asielzoekers en werkweigeraars………… die lachen in hun vuistje daar wordt het allemaal voor betaald. Ik snap dat het na deze Corona crisis allemaal duurder wordt maar het is zooo dubbel wel enorme bonussen uitkeren aan de allerrijksten , onze laagbetaalden die dit niet meer kunnen ophoesten( woordspeling) mensen die nu al in de voedselbank zitten en gaan belanden …… regering hoe ga je dit oplossen? Overvloedig betaalde werknemers met giga bonussen en salarissen zouden naar rato moeten gaan betalen

 • RRoger

  Waarom niet gaan aankloppen bij de Europese Unie ? Italië is al maanden aan het bleiten voor geld en dat helpt krijgen nu bijna 200 miljard euro , terwijl de landen die het meest per persoon bijdragen amper 5 miljard krijgen , maar ok je weet dat onze afgedankte mininsters die daar nu zetelen ja knikkers zijn en enkel begaan zijn met wat er maandelijks in hun portefeuille komt bij hen zal er maandelijks niks van hun rijkelijk salaris afgaan , zullen de armste zijn die terug het gelach gaan beten !

 • MMient

  Iedereen denkt dat de maandelijkse premie en het eigen risico is wat je betaald aan ziektekosten. Echter van je salaris wordt ook nog een behoorlijk % ingehouden de nominale premie. Weet u nog wel waar iedereen tegen in opstand kwam werd gewoon ingevoerd. Ik schat dat iedereen zo een 7-8 duizend (als het al niet meer is) aan ziektekosten betaald. reken eens uit wat dat op jaarbasis is

 • AAnnemieke

  En wel steun naar Booking.com (Die hun grote winsten van eerdere jaren belegd hebben) / KLM en ook naar bedrijven die met opzet hun omzet verlagen om in aanmerking voor steun van de overheid te komen! (Omdat er vooraf geen eisen werden gesteld)

  Uiteindelijk zal de gewone burger Wel weer voor de extra kosten, nu ivm Corona, opdraaien.

 • WWeeghel

  Wij meer betalen .terwijl er miljoenen aan overschot op de plank lach .dat is dan 385.eigenen bijdrage per jaar.200 per persoon per maand .heb maar 645 .per maand a o w ?voor twee personen 1.300 .zijn jullie van de pot gerukt .ik weet waar ik op moet stemmen .

  • TTrees

   @Weeghel als u alleen maar €1300 per 2 personen heb vraag ik me af of U niet gewerkt heb en buiten de aow een pensioen heb opgebouwd wil ook niet graag betalen heb geen corona gehad en 7 weken op de kleinkinderen gepast in de hectische tijd netjes alleen naar de winkel en moet denk ik ook mee betalen

 • TTonia

  Wij worden leeg gezogen door Rutte. Dit woord droog brood eten. Het is al zo erg datje eten moet vragen aan de stichting om door Te komen de maand

 • AAntje

  Schoften zijn het deze regering.
  Laten we hier aan denken als er weer verkiezingen zijn, en er voor zorgen dat dit kabinet Rutte verdwijnt.

 • AAnja Schippers

  Een terugval bij de huisartsen? Dat geloof ik best. Bij de meeste huisartsen kom je in deze tijd de praktijk niet eens meer in omdat ze die schoon willen houden. Maar dat snapt deze man blijkbaar niet. En dan durven ze de premie weer te verhogen? PVV stemmen en wat er nu zit verwijderen.

 • PPietje

  Op onze pensioen kunnen we fluiten 1 op 4 haalt geen 65, zorg is net zo slecht als in Amerika, verzekering auto gaat weer omhoog na 20 jaar schade vrij gereden te hebben, boodschappen kosten 2.20x zoveel door overgang gulden naar euro, hoe gelukkig zijn Nederlanders nu in dit land. Je bent net geboren en moet je alvast kiezen of je begraven wilt worden of gecremeerd zo ver is het nu hier, wij worden hier in Nederland behandeld als werkpaarden, als je niet voldoet naar verwachtingen ben je afgeschreven, en zo is het.

 • JJohn

  En wat gaan de meeste stemmen ??? ik stem pvv geen miljoenen naar die marokkanen en luie zuid europeanen en zo mogelijk uit de eu

 • JJack

  Als dit echt gaat gebeuren dan zullen veel die al gestraft zijn door de virus, omdat ze failliet zijn gegaan of hun baan kwijt zijn nog harder worden gestraft. Laat de regering deze kosten samen met de farmacie en de zorgverzekeraars (potje van bijna 9 miljard!!!) op zich nemen.

 • LLinda

  Wij betalen reeds jaren premie en hebben tot hiertoe nog nooit dokters of andere nota’s ingediend. Waarom kan iemand met weinig/geen kosten geen restitutie krijgen. Zoals bij de autoverzekering, het bonus malus systeem. Op 10 jaar zijn dat 30.000 euro verloren kapitaal voor ons.

  • JJp

   @Linda
   Dat heet nu solidariteit, als u restitutie wilt gaan anderen meer premie betalen. En stel dat u wel iets krijgt wat in de tonnen euro’s loopt. Moeten wij daar dan aan meebetalen of heeft u nog een potje achter de hand.

 • LLinda

  Wij betalen reeds jaren premie en hebben tot hiertoe nog nooit dokters of andere nota’s ingediend. Waarom kan iemand met weinig/geen kosten geen restitutie krijgen. Zoals bij de autoverzekering, het bonus malus systeem. Op 10 jaar zijn dat 30.000 euro verloren kapitaal voor ons.

  • JJosé

   @Linda
   Totdat je ZELF zorg nodig hebt.

 • RRudolf

  Ik ben gewoon bang om oud te worden. Zit noodgedwongen in de bijstand. Hen een gekantelde voet en kan geen balans meer vinden bij het lopen. S’morgens als ik probeer op te staan lukt het de eerste keer niet en val terug in bed. Kan geen schoenen krijgen met een basisverzekering, heb daarvoor een aanvullende verzekering nodig welke ik niet kan betalen. Die schoenen kosten bijna 1000 euro en dat heb ik niet. De tandarts zie ik al jaren niet meer want dat gaat ook veel geld kosten. tot aan het einde willen ze je leegknijpen en als je dood bent kost dat ook nog eens geld. Gelukkig leven wij geen duizenden jaren. Aan het eind is ons lichaam op en onze geest geknakt. Ggogle eens op de directeuren van gtote zorgverzekeraars, speknekken die een stropdas dragen omdat het bovenste knoopje van hun overhemd niet meer dicht kan.

  • Lleo

   @Rudolf en dit alles hebben wij te danken aan Hogenvorst (VVD) , onder het kabinet Balkenende III , waar hij de marktwerking invoerde in het zorgenstelsel , dat kost ons inplaats van 45 euro permaand , nu 120 euro , toch in zijn droom zou het goedkoper worden .nu bijna driemaal zo duur en straks ruim .

 • Ggrazer

  in alle sectoren pomt de overheid miljarden, waarom zou dat anders moet zijn voor de zorg sector, waarom zouden de burgers dit moeten betalen.

  Dus de grote miljoenen bedrijven krijgen allemaal geld, geld wat van ons is, en daarboven op moet wij ook nog is meer zorgpremie betalen?

  De premie moet juist omlaag, ik heb verdomme al bijna het hele jaar niet normaal van zorg gebruik kunnen maken, maar wel elke maand moeten betalen, en dan ook nog is gaan verhogen?? GEKKEN

 • TTrees

  Ben 67 jaar netjes thuis gezeten geen corona opgelopen alleen naar de supermarkt zelfs op de kleinkinderen gepast 7 weken en mag dan ook nog extra mee betalen en we betalen ons al scheel schande om dit op ons te verhalen

  • HHerman

   @Trees
   Heb 51 jaar gewerkt ben in inkomen al € 4000 netto per jaar achteruit gegaan werkte als conci;erge op een school was al geen vetpot kan straks helemaal op een houtje bijten ,bedankt Rutten

 • BBram

  Waarom toch zo blijven hameren op het o zo heilige vaccin… Het is al lang op zijn retour en heeft niet uitgepakt zoals het geweldige RIVM voorspelde. Helaas voor de Gates foundation ga ik niet meer premie betalen want ik zie waar de belangen liggen. Hoop dat de rest van Nederland dat ook ziet.

  • AAlice

   @Bram
   Precies Bram, helemaal eens!

  • JJimmy

   @Bram
   De arme zijn het experiment van de elite zodat zei de goede zorg krijgen maar er zijn nu teveel proefmensen dus moeten er sneller en meer mensen de weg vinden naar het hiernamaals het mooiste is dat we er nog zelf voor moeten betalen ook nog

 • DDeborah

  Natuurlijk mogen wij er allemaal weer voor opdraaien. Zuid Europa krijgt een eindeloze geld kraan, maar wij mogen er voor opdraaien. Ik heb geen corona gehad, maar door corona kon ik niet naar mijn huisarts of naar de fysio, dus waarom zou ik meer gaan betalen voor zorg die ik niet nodig heb gehad? Wij hebben in corona tijd alles moeten doorbetalen, in andere landen niet. Waarom moeten wij daar altijd voor opdraaien? Geef dan 50 miljard minder aan zuid Europa en steek het in onze zorg… De tijden voor de Nederlandse burger is er ook niet makkelijker op geworden, gun ons ook een iets.

  • CConny

   @Deborah

   Inderdaad geef het aan onze burgers ipv aan andere landen . Ook ik wilde naar de huisarts maar mocht niet komen,kreeg n telefoontje van de huisarts ondersteuner ,heb haar uitgelegd waarvoor ik wilde komen ( heb astma ).geen corona klachten ,en weet je ze zei u hebt corona en moet 14 dagen in caratene ,zeg ik ben al 4 weken thuis en als je denkt dat ik corona heb laat me maar testen .Niet dus wordt niet gedaan einde discussie.
   Eigenlijk moet ik naar hem toe maar durf niet eens meer te bellen . En zo vergaat het veel mensen dus de huisarts moet niet klagen dat hij niet hij geen patienten krijgt .Dus ik ga ook niet meer betalen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.