‘Zorgpremie 2021 omhoog met 144 euro’

‘Zorgpremie 2021 omhoog met 144 euro’

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

‘Zorgpremie 2021 omhoog met 144 euro’

De premie van de zorgverzekering wordt in 2021 fors duurder met zo’n 12 euro per maand, ofwel 144 euro per verzekerde. Ook gaat de inkomensafhankelijke bijdrage omhoog. Dat zei hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot in het 1Limburg programma AvondGasten.

Update 3-9-2020: Premie zorgverzekering 2021 stijgt met dit bedrag

Het gaat vooralsnog om een verwachting op basis van de extra kosten voor coronazorg en verloren omzet van ziekenhuizen als gevolg van de coronacrisis.

5 miljard aan extra kosten

In het FD stond gisteren al dat ziekenhuizen uitgaan van een extra kostenpost van 2 miljard euro. “Die worden uit de financiële reserves van zorgverzekeraars betaald”, stelt Groot.

Daarnaast verwachten de ziekenhuizen dat er structureel nog eens 3 miljard euro nodig is voor de coronazorg van de komende tijd. Deze rekening komt op het bordje van de burger en bedraagt zo’n 250 euro per verzekerde.

Twee wegen

Volgens Groot gaan we deze rekening betalen via twee wegen:

  1. Via verhoging van de inkomensafhankelijke bijdrage
  2. Via een verhoging van de premie voor de basisverzekering met 12 euro per maand

Iemand die werkt in Nederland, een uitkering ontvangt of pensioen krijgt, gaat er naar verwachting dan met 250 euro op achteruit. Dit komt omdat de inkomensafhankelijke bijdrage wordt betaald over meerdere vormen van inkomen.

Onzeker

Volgens tijdelijk minister Martin van Rijn van medische zorg is het nog veel te vroeg om spreken over het verhogen van de zorgpremie voor volgend jaar. “Het is nog onduidelijk waar de rekening belandt, maar de premie hoeft niet per definitie omhoog”, stelt van Rijn.

Kosten teruggedraaid

De komst van een vaccin of immuniteit onder de bevolking kan volgens Groot voorkomen dat er veel extra zorgkosten moeten worden gemaakt. De premie hoeft dan minder snel omhoog of kan zelf iets omlaag.

Maar of er op korte termijn een goed werkend vaccin komt is nog maar zeer de vraag. Tegelijkertijd is er veel discussie over het structureel verhogen van de IC-capaciteit. Dus zelfs als er een vaccin is, gaan de zorgkosten – en dus de zorgpremie voor verzekerden – omhoog.

“Niet solidair”

Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW vindt dat er niet eindeloos een beroep kan worden gedaan op de premiebetaler. Zeker gezien het feit dat zij de afgelopen tijd nauwelijk een beroep hebben kunnen doen op de reguliere zorg.

Het is oneerlijk om de rekening van extra kosten rondom corona ook nog eens bij de premiebetaler neer te leggen.

Aad de Groot bij BNR

De topman van DSW ziet liever dat het ministerie een duit in het zakje doet via het zorgverzekeringsfonds. Die kan via het geleidelijk verhogen van de belastingen worden gespekt.

Zorgverzekering duurder?

DSW zal waarschijnlijk weer als eerste de premie voor 2021 bekend maken eind september. Vanaf dat moment weten we meer over de toekomstige premieveranderingen, aangezien DSW vaak een leidraad is voor de overige zorgverzekeraars.

Vanaf 12 november is het dan weer mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken met alle andere premies voor 2021. Zo wordt je zorgverzekering wellicht duurder, maar door slim te vergelijken kun je mogelijk wel goedkoper uit zijn.

Wel of geen zinnige zorg?

Gelukkig ziet hoogleraar Groot naast de waarschijnlijke premieverhoging ook kansen. Zo vindt de hoogleraar dat de coronaperiode mogelijkheden biedt om te onderzoeken welke behandelingen en medicijnen nu echt zinvol zijn en welke niet.

Hij zegt daarover het volgende:

Het is opvallend dat huisartsen een enorme terugval in het aantal patiënten zagen. Dat roept de vraag op of al die klachten en problemen waarmee mensen bij de huisarts komen, wel noodzakelijke en zinvolle zorg is.

Wim Groot bij L1 TV

Volgens Groot gaat de crisis laten zien welke zorg minder zinvol is dan voorheen werd gedacht.

Het is overigens niet de eerste keer dat Wim Groot zich uitspreekt over de premiestijging van de zorgverzekering. In mei kwam een opiniestuk naar voren waar werd gesproken over een premieverhoging van een paar honderd euro

Discussie

Het terugdringen van niet-zinvolle zorg is al langer voer voor een uitgebreide discussie:

“Door niet zinvolle zorg te schrappen, kunnen zorgkosten bespaard worden, wat gunstig is voor onze zorgpremie“, stelt Koen Kuijper van Zorgwijzer. “Daar zit wel een kanttekening. Het is namelijk behoorlijk lastig om te bewijzen of een bepaalde behandeling zinvol is of niet. Wat voor de ene patiënt niet werkt, kan bij een ander juist goed aanslaan”, aldus Kuijper.

Er zijn veel artsen en wetenschappers die stellen dat er genoeg behandelingen en interventies zijn die geen gezondheidswinst opleveren of zelfs schade kunnen veroorzaken. Daar wordt steeds strenger op toegezien.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.