Zorgpremie even teveel nu? Verzekeraars helpen je

Bart Koenraadt 4 reacties

Zorgverzekeraars gaan klanten helpen die vanwege de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Dat blijkt uit berichtgeving van een aantal grote verzekeraars. De zorgpremie, gemiddeld zo’n 115 euro per maand, is voor sommigen teveel.

Vooral zelfstandigen, kleine ondernemers en studenten zijn door de uitbraak van het coronavirus in de financiële problemen gekomen. Zij verloren een groot deel van hun omzet of zijn hun baantje in de horeca kwijtgeraakt.

In maart werd al bekend dat zorgaanbieders worden ondersteund door de verzekeraars.

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar in Nederland, heeft een speciaal ‘geldzaken rondom corona team’ opgezet om getroffen groepen te helpen met persoonlijk advies. Bij betalingsproblemen was het al mogelijk om een (online) betalingsregeling aan te vragen. Nu komt daar iets extra’s bij: de verzekeraar laat aan klanten weten dat er ook mogelijkheden om de premie later en/of meer gespreid te betalen.

Zilveren Kruis is een onderdeel van Achmea, dat ook risicodrager is voor verzekeraars FBTO, De Friesland en Interpolis. Gezamenlijk vallen onder het concern zo’n 5 miljoen klanten.

VGZ

Ook VGZ, de op één na grootste zorgverzekeraar van Nederland, komt met speciale nieuwsbrieven aan zzp’ers en anderen die zijn getroffen. Daarin wordt actief geïnformeerd over bestaande en nieuwe mogelijkheden in het betalen van premies en kosten:

 • Gespreid betalen eigen risico
 • Betalingsregelingen
 • Uitstel van betalingen
 • Maatwerkoplossingen

VGZ heeft zo’n 4 miljoen klanten in Nederland en is risicodrager voor andere labels en verzekeraars, zoals Univé, Bewuzt en IZA.

CZ

CZ heeft vooralsnog geen extra maatregelen aangekondigd om mensen met betalingsproblemen te ondersteunen. Wel wijst CZ verzekerden nadrukkelijk op de bestaande regelingen, zoals:

 • Gespreid betalen eigen risico
 • Treffen van betalingsregelingen

Het zou volgens de verzekeraars ‘iets’ drukker zijn met verzoeken naar dit soort regelingen.

CZ heeft zo’n 3,5 miljoen klanten in Nederland en is risicodrager voor OHRA en Nationale Nederlanden.

Menzis

Menzis heeft ook nog geen extra actie ondernomen richting klanten, behalve dat het bedrijf in ieder geval geen gerechtelijke zaken tegen mensen met een schuld start. Wel wijst het duidelijk op bestaande mogelijkheden, zoals gespreid betalen van de premie of het treffen van een betalingsregeling voor de zorgpremie.

Verder let Menzis wel extra op mogelijke stornering door klanten, maar op dat vlak is nog geen bijzonder veranderd gedrag geconstateerd.

Menzis heeft zo’n 2,3 miljoen klanten in Nederland.

Lees ook: Welke zorgverzekeraars zijn er?

Tegemoetkomingen

Uiteraard komen zzp’ers en studenten zonder inkomen ook in aanmerking voor zorgtoeslag. Die bedraagt 104 euro in 2020 en kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd.

Op Zorgwijzer staat een overzicht met allerlei andere tegemoetkomingen voor burgers met een laag inkomen.

4 reacties

 • Hhar

  Het blijkt al jaren, dat de premie steeds verhoogd moet worden, de armoede komt hieruit voort.
  De lonen blijven bewust laag en het minimumloon wordt 2x per jaar mondjesmaat verhoogd,
  waardoor de AOW ook weer een beetje omhoog gaat.
  En zo gaat dit jaren en jaren, en de verhogingen schieten de pan uit, waardoor iedereen met een verhoging niets opschiet, eerder het minder krijgt.

 • Ppeter

  Nou nou nou, ik vind dat wel een erg positief bericht van je.

  Ik weet het niet, maar het feit dat er nu al betalingsproblemen zijn, laat maar weer is zien dat de premie voor veel mensen echt veel te hoog is.

  • LLa

   @peter

   klopt de premie is hoog, zorg is duur. Ow nee zorg is niet duur, zorg kost een hoop geld. Dat zijn twee totaal verschillende dingen.

   Ben het met je eens dat het geld misschien ergens anders vandaan moet komen mogelijk bij de rijken of bedrijven? Maar denk dat dit niet heel eenvoudig is omdat bedrijven en rijken hun geld dan gewoon verplaatsen.

   De oplossing is lastig, zorg is duur (uuuuh kost een hoop geld) maar het is in elk geval goed geregeld!

 • LLa

  De zorgpremie is me niet NU teveel, maar is me altijd teveel. Alleen wat ben ik op dit moment blij dat het in Nederland geregeld is zoals het is geregeld. Dus niet bijvoorbeeld zoals in America dat de zorgverzekering verbonden is aan je werk. Man man man, wat een ellende is dat. We gaan dan maar we centen krabben en zuinig aan doen om de premie maar weer te kunnen betalen.

  Misschien maak ik me zelf niet populair door dit te zeggen, maar bedankt overheid dat ik kan bokken op de premie. Dat dit het ergste is waar ik mij druk om moet maken ben ik erg dankbaar om. Want veel – maar dan ook echt heel veel – liever dat ik me daar druk moet maken om of ik de premie wel kan betalen dan dat ik druk moet maken over het feit of ik wel of geen zorg krijg.

  Dus ik gebruik maar even de woorden van Haersma Buma; Chapeau!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.