search

Zoeken

Zorgverzekeraars bezuinigen fors op alternatieve geneeswijzen

Zorgverzekeraars bezuinigen fors op alternatieve geneeswijzen

Een groot aantal verzekeraars bezuinigt per 2021 op de vergoeding van alternatieve en complementaire geneeswijzen, zoals acupunctuur, natuurgeneeskunde, chiropractie en osteopathie. Dat blijkt uit een rondgang van deze site.

Een vergoeding van meer dan 650 euro per jaar uit de aanvullende verzekering is slechts bij enkele verzekeraars nog mogelijk en dat tegen een torenhoge premie.

Eerder bleek ook al dat fysiotherapie verzekeren steeds lastiger en duurder wordt in 2021.

Wat verandert er?

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op het gebied van vergoeding voor alternatieve geneeswijzen per 2021:

  1. CZ schrapt de dekking van alternatieve geneeswijzen in het aanvullend pakket basis. Daarnaast wordt de vergoeding in de pakketten ‘Top’ en ‘Plus’ met 100 euro verlaagd.
  2. Bij CZdirect en FBTO is het niet meer mogelijk om je te verzekeren voor alternatieve geneeswijzen.
  3. IZA schrapt pakket Extra Zorg 4. Die had voorheen een dekking van 850 euro per jaar
  4. Nationale Nederlanden schrapt pakket Comfort in 2021 voor nieuwe klanten. Dit pakket had een dekking van € 1.000 per jaar (max. € 50 per dag).
  5. OHRA verlaagt de dekking voor alternatieve geneeswijzen in al haar pakketten. Bij pakket uitgebreid gaat het om een verlaging van 750 naar 500 euro per jaar. Ook de maximale vergoeding per dag is 5 euro minder in all verzekeringen van OHRA.
  6. ONVZ, PNOzorg en VvAa hadden elk een aparte en ruime vergoeding voor alternatieve beweegzorg, zoals chiropractie en osteopathie. In 2021 valt deze vergoeding samen met alle andere alternatieve geneeswijzen.
  7. Zilveren Kruis verlaagt de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen in al haar aanvullende verzekeringen met 100 euro per jaar.

Een overzicht van de actuele vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen in 2021 staat op Zorgwijzer.

Populair

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een kwart van de volwassenen evenveel waarde hecht aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere geneeswijzen. Circa 11 procent van de Nederlanders bezoekt wel eens een alternatief genezer.

Van de bezoekers op Zorgwijzer kiest ongeveer 7,5 procent van alle consumenten voor een vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

Verzekeren of zelf betalen?

Als je een zorgverzekering zoekt met goede dekking voor alternatieve geneeswijzen is het belangrijk om goed te letten op:

  1. De maximale vergoeding (op jaarbasis)
  2. Maximale dagvergoeding
  3. De voorwaarden van de zorgverzekeraar, want niet iedere zorgverzekeraar dekt alle soorten alternatieve geneeswijzen.

Voor een aanvullende polis met dekking tot 500 euro per jaar betaal je als verzekerde al snel 35 tot 50 euro per maand.

Wie zich uitsluitend wilt verzekeren voor alternatieve geneeswijzen kan de kosten voor de complementaire behandeling daarom meestal beter zelf betalen. De premie die je op jaarbasis betaalt is namelijk vaak hoger dan de vergoeding van de verzekeraar.

Over de auteur:

Dagelijks ben ik bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit doe ik met veel passie en plezier.

Meer over Koen

Schrijf een reactie