Zorgverzekeraars bezuinigen fors op alternatieve geneeswijzen

Koen Kuijper 56 reacties

Een groot aantal verzekeraars bezuinigt per 2021 op de vergoeding van alternatieve en complementaire geneeswijzen, zoals acupunctuur, natuurgeneeskunde, chiropractie en osteopathie. Dat blijkt uit een rondgang van deze site.

Een vergoeding van meer dan 650 euro per jaar uit de aanvullende verzekering is slechts bij enkele verzekeraars nog mogelijk en dat tegen een torenhoge premie.

Eerder bleek ook al dat fysiotherapie verzekeren steeds lastiger en duurder wordt in 2021.

Wat verandert er?

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op het gebied van vergoeding voor alternatieve geneeswijzen per 2021:

 1. CZ schrapt de dekking van alternatieve geneeswijzen in het aanvullend pakket basis. Daarnaast wordt de vergoeding in de pakketten ‘Top’ en ‘Plus’ met 100 euro verlaagd.
 2. Bij CZdirect en FBTO is het niet meer mogelijk om je te verzekeren voor alternatieve geneeswijzen.
 3. IZA schrapt pakket Extra Zorg 4. Die had voorheen een dekking van 850 euro per jaar
 4. Nationale Nederlanden schrapt pakket Comfort in 2021 voor nieuwe klanten. Dit pakket had een dekking van € 1.000 per jaar (max. € 50 per dag).
 5. OHRA verlaagt de dekking voor alternatieve geneeswijzen in al haar pakketten. Bij pakket uitgebreid gaat het om een verlaging van 750 naar 500 euro per jaar. Ook de maximale vergoeding per dag is 5 euro minder in all verzekeringen van OHRA.
 6. ONVZ, PNOzorg en VvAa hadden elk een aparte en ruime vergoeding voor alternatieve beweegzorg, zoals chiropractie en osteopathie. In 2021 valt deze vergoeding samen met alle andere alternatieve geneeswijzen.
 7. Zilveren Kruis verlaagt de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen in al haar aanvullende verzekeringen met 100 euro per jaar.

Een overzicht van de actuele vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen in 2021 staat op Zorgwijzer.

Populair

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een kwart van de volwassenen evenveel waarde hecht aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere geneeswijzen. Circa 11 procent van de Nederlanders bezoekt wel eens een alternatief genezer.

Van de bezoekers op Zorgwijzer kiest ongeveer 7,5 procent van alle consumenten voor een vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

Verzekeren of zelf betalen?

Als je een zorgverzekering zoekt met goede dekking voor alternatieve geneeswijzen is het belangrijk om goed te letten op:

 1. De maximale vergoeding (op jaarbasis)
 2. Maximale dagvergoeding
 3. De voorwaarden van de zorgverzekeraar, want niet iedere zorgverzekeraar dekt alle soorten alternatieve geneeswijzen.

Voor een aanvullende polis met dekking tot 500 euro per jaar betaal je als verzekerde al snel 35 tot 50 euro per maand.

Wie zich uitsluitend wilt verzekeren voor alternatieve geneeswijzen kan de kosten voor de complementaire behandeling daarom meestal beter zelf betalen. De premie die je op jaarbasis betaalt is namelijk vaak hoger dan de vergoeding van de verzekeraar.

56 reacties

 • CCelia

  Ongelooflijk dat dit gebeurd. Vanuit de zorgverzekeraars zijn er hoge eisen gesteld aan de alternatieve therapeuten, zodat vergoeding mogelijk bleef. Nu daar massaal aan voldaan wordt schrappen ze doodleuk de vergoedingen. Macht misbruik!!

  • AAgnes

   @Celia
   Helemaal mee eens

 • SSarah

  Ik wil graag overstappen. Wie kan mij misschien vertellen welke zorgverzekering ik nu het beste kan nemen qua goede dekking voor alternatieve zorg? De rest kan me gestolen worden 😉

  • EEsther

   @Sarah
   Het is eigenlijk een rekensom. Kijk hoe vaak je per jaar naar een alternatieve zorgverlener bent geweest de afgelopen 2 jaar. Neem daar het gemiddelde van. Er wordt maar een deel van je consult vergoed, dus dat wat je zelf moet betalen, tel je op bij je 12 x premie. Als dit bedrag hoger is dan de consultprijs die je per jaar totaal betaalt, kan het goedkoper voor je zijn je therapeut zo te betalen en geen aanvullende verzekering te nemen. Tenzij je meer zorg uit de aanvullende verzekering afneemt natuurlijk

 • MMar

  Een basisverzekering (kies dan de budgetversie) is in Nederland verplicht, de aanvullende verzekering mag je kiezen. Wat mij betreft zouden de diagnostische en chirurgische middelen van regulier (daar zijn ze sterk in) meer gecombineerd mogen worden met de behandelingen van alternatief/complementair. Oftewel Integrale Gezondheidszorg. Het beste van beide werelden. Dus ja, ik zou graag een zorgpolis zien met alleen basisverzekering en dan in modules (echt apart dus en niet alternatief altijd samen met b.v. 18 fysiotherapiebehandelingen) kunnen kiezen uit extra tandarts-, fysio-, alternatief/complementair, etc. Maar ja, dan denk ik dat we beter de behandelingen zelf kunnen gaan betalen, want hoe je het wendt of keert, het solidariteitsprincipe is nog steeds de basis van de premie-opbouw. En dan wordt het verhoudingsgewijs natuurlijk te duur, zeker gezien de bonussen van de directie en aandeelhouders….

 • YYongzin

  Ons gezondheidssysteem is gebaseerd op BigPharma en symptoombestrijding. Gaat dus over efficiencies en Euro’s.
  Alternatieve Geneeskunst gaat niet uit van symptoombestrijding en het gebruik van chemicaliën.
  Wij zoeken naar de oorzaak van de aandoening, en werken daar samen aan, door diverse oplossingen aan te dragen en methodieken toe te passen.
  Verzekeren heeft weinig tot geen zin.
  Namaste

  • EEvelyn

   @Yongzin

   Ik vraag me af waarom je verzekeren voor alternatieve geneeswijzen geen zin vindt hebben. Ik ken veel mensen, die graag dergelijke consults zouden willen hebben, maar het niet kunnen betalen.

 • MMarly

  Je mag bijna niet op een andere manier aan je gezondheid werken. In de aanvullende verzekering betaal je daar zelf voor. Ik heb dat liever dan bijv. Kraamzorg wat ik niet gebruik. Zelf heb ik veel baat bij Reflexologie. Gelukkig dat er nog wel verzekeringen zijn die dat vergoeden. Nationale Nederlanden blijft voor mij qua behandelingen hetzelfde en dat vind ik heel fijn. Ik had anders zeker overgestapt.

 • Mmaureen

  ik heb veel zorg nodig o.a medicijnen en insuline daarbovenop komt nog eens de speciale schoenen ook aangepast de instrumentenmaker ik weet niet waar je het vandaan moet halen ook fysuiotherapie gaat er bijna uit en dat heb ik volgrnd jaar weer nodig voor mijn nieuwe heup opzeggen is voor mij geen optie kan ik beter de 6 planjes alvast bestellen

  • EEllen

   @maureen
   Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt als je zoveel zorg nodig hebt. Het meeste wat je noemt wordt echter vergoed uit de basisverzekering. Sommige indicaties voor fysio vallen ook onder de basisverzekering. Neem eens contact op met je verzekering en vraag om een verzekeringscheck. Dan kijken ze samen met jou of je goed verzekerd bent . Niet te weinig, maar zeker ook niet teveel. En kunnen ze je meteen wat vertellen over de vergoedingen.

 • RRobert

  Alternatieve geneeswijzen mogen van mij in het basispakket. Wel onder de voorwaarde dat de behandeling een bewezen (anecdotisch bewijs telt niet) meerwaarde heeft boven placebobehandelingen,
  Als er geen overtuigend bewijs is dat het werkt, dan is een vergoeding hiervoor niet wenselijk.

  • HH ter Beek

   @Robert

   Als je alternatieve geneeswijzen zoekt met bewezen werking, zul je eerst moeten definieren wanneer een geneeswijze “bewezen” werkzaam is. Dan kom je er al snel achter dat er nauwelijks alternatieve geneeswijzen zijn die aan die strenge eisen voldoen. Case closed zou ik dan zeggen.

  • IIneke

   @Robert
   Als alleen bewezen behandelingen vergoed zouden worden kan minstens de helft van de reguliere zorg uit het basispakket. En medicijnen zijn maar in 12% bewezen effectief.

  • Ppluim

   @Ineke
   “En medicijnen zijn maar in 12% bewezen effectief.” Waar haal je die wijsheid vandaan?

  • RRob

   @Robert

   Slechts 10 tot 15% van de reguliere geneeskundige behandelingen zijn daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen!

   Nu kun je stellen dat als het langdurig in de praktijk blijk te werken dat okk bewijs is. Maar daar hebben veel complementaire geneeswijzen honderden danwel duizenden (tradidionele Chinese geneeswijzen) jaren voorsprong op de reguliere geneeswijzen!

  • RRobert

   @Rob
   De bewering dat hooguit 15% van reguliere behandelingen bewezen zijn verbaast mij. Uit welke publicatie blijkt dit?

  • EEvelyn

   @Robert

   Met bewijs bedoelt met in de moderne wereld meestal “laboratoriumbewijs”. Helaas vindt het leven niet in een laboratorium plaats. Je zult het dus helaas wel moeten doen met wat jij anekdotisch bewijs noemt. Als bijvoorbeeld homeopathie telkens en telkens weer blijkt te werken op dieren en kleine kinderen, dan weten we dat er geen sprake is van een placebo-effect. Dan is dus bewezen dat homeopathie werkt. Overigens werkt veel geaccepteerde reguliere therapie niet of nauwelijks. chemotherapie heeft bijvoorbeeld een effectiviteit van 3%. Kun je dan zeggen dat dat werkt? Nee, maar daar zit de portemonnee van Big Pharma achter, die de opleidingen van onze artsen betaalt en wie betaalt bepaalt.

 • SStefanie

  Het is zo’n verdienmodel over de rug van de burger. Ik betaal premie maar ga nooit naar de HA of apotheek, ik ga daarentegen wel naar de osteopaat, klanktherapie en maak ik gebruik van TCI. Deze kosten komen straks allemaal boven op de premie die ook met minimaal €10 pm stijgt. Hoewel de premies stijgen worden de pakketten uitgeknepen, we betalen veel voor iets wat we niet gebruiken. Diefstal? Stem wijs 17 maart.

  • LLieske

   @Stefanie helemaal mee eens, er klopt niets van dit systeem.. 🙁

 • YYolanda

  Ik wil geen zorgverzekering meer.
  Geen enkel vertrouwen in de reguliere geneeskunde pillenmaffia.
  Ik wil geen reguliere geneeskunde en huisarts meer in mijn pakket.
  Ik wil een basispakket met enkel alternatieve geneeswijzen en ongevallen,nood chirurgie gedekt.

  Het is een grove schande dat de echte eeuwenoude geneeskunde ..Alternatief wordt genoemt.
  En de Chemie ..regulier !
  Hoe ver staat de mens van zijn natuur af op vandaag.

  Wanneer worden wij als mens weer serieus genomen ?
  Wanneer kan ik zoals de grondwet aangeeft mijn eigen ” vrije Wil ” en “vrije keus behandelingen” opeisen.

  Dus stop verplichte zorgverzekering.
  Stop verplichte reguliere zorg !

  Wanneer wordt de bevolking wakker !
  Even een herrinering :
  Het Chemie en Farmacy Kartel zijn de grootste misdadigers.
  WW II financierden ze de nazi’s en experimenteerden op de gevangenen met vaccins en geneesmiddelen, gedragsmanipulatie enz.
  Keer op keer blijken ze onethische werkwijzen te bezitten.
  Zie de vele Rechtszaken / schikkingen wereldwijd.

  De mens wordt ook niet gezonder … er zijn de laatste decennia enkel meer en meer chronisch zieken.
  Ook onder de kinderen.
  Meer ( bij) werkingen, meer verkeerde medicatie en meer doden.

  Wanneer is het genoeg..wanneer worden ze gestopt ?

  • RRiette Kribben

   @Yolanda
   Het is niet verplicht om een zorgverzekering te hebben, dat is 10 jaar geleden bepaald via een rechtzaak. Lost het probleem voor andere vormen van geneeswijzen niet op maar het zou een idee zijn om massaal de zorgverzekering op te zeggen dan moeten ze wel naar ons luisteren.

  • AAd

   @Yolanda

   Prima, maar niet mekkeren indien je niet geholpen wordt in een ziekenhuis. Dus indien met corona op IC? Zelf betalen 3000euro per dag. Kijken hoever je komt met kwakzalverij

  • CCarl

   @Ad

   Meehhhhhh

  • CCarl

   @Ad

   Meehhhhhh

  • KKarin

   @Ad

   Kwakzalverij. Ik ben osteopaat en heb hier hard voor moeten studeren. Ben ook fysiotherapeut geweest maar geloof me met osteopathie help ik echt meer mensen en dat zit echt niet tussen de oren

  • PPiety

   @Yolanda

   Ik heb dit jaar voor het eerst ook geen zorgverzekering gehad tot juli. Dit kan dus best. Je zegt hem op. Dan kom je er dus ook achter dat je lidmaatschap hebt van de huisarts. Die ook maar gelijk opgezegd. Na 1 juli wel weer verzekering gedaannomdat ik anders boete kreeg. Waarschijnlijk doe ik dit trucje a.s. jaar weer

  • LLieske

   @Piety
   Nice! En dus 6 mnd geen verzekering hoeven betalen of toch de hele rekening met terugwerkende kracht nog gekregen?

  • AAnkie

   @Yolanda, helemaal mee eens een schande is t. Alternatief alleen de naam al zou de basis moeten zijn. En regulier de uitzondering.

 • PPetrie Akkerman

  Laten we ons verenigen: iedereen die aan den lijve de voordelen van alternatieve geneeskunde hebben ervaren! Er is te weinig weerwoord!!

 • CCees Verhoeven

  Het lijkt wel kartelvorming zoals die zorgverzekeraars op één lijn zitten. Dacht dat dit verboden was.

 • MMullenders

  Dit was te verwachten de bedragen lopen te ver uit een en wij zitten niet op een lijn als therapeuten? Wij doen maar wat en dan komt het ongeloof waardig over.

 • AAxana

  Het is te gezond, dat mag niet ..

 • Ppiet douma

  Het is ronduit een SCHANDE!!

 • JJosepha

  alternatieve geneeswijze(bioresonantie)heeft mij zo goed geholpen .iets wat ik niet kan zeggen van de reguliere artsen en medicatie.

  • JJacqueline

   @Josepha als je de uitzending van Radar afgelopen maandag hebt bekeken, heb je gezien hoe ze Healy, het kleine bioresonantie apparaatje enorm hebben afgekraakt zonder enig overleg vooraf of fatsoenlijke onderbouwing. Zo ver gaat onze westerse maatschappij om zo’n nuttige methode zo radicaal af te wijzen. Ik hoop dat je, net als ik, nog heel veel profijt hebt van bioresonantie

  • CCarl

   @Jacqueline
   Mijn honden reageren goed op de behandelingen met de healy

  • CCarl

   @Jacqueline
   Mijn honden reageren goed op de behandelingen met de healy!

 • JJosepha

  alternatieve geneeswijze(bioresonantie)heeft mij zo goed geholpen .iets wat ik niet kan zeggen van de reguliere artsen en medicatie.

 • CCam

  Door alternatieve geneeswijze ben ik nu gezond, sterk en in balans.

 • TThirsa

  Ik heb bij FBTO gewoon nog alternatieve geneeswijzen op de polis staan voor volgend jaar. En niet duurder dan het afgelopen jaar. Dus dat klopt niet in dit overzicht.
  Wat klopt er nog meer niet?

  • KKarina

   @Thirsa volgens mij bieden ze alleen nog aan wanneer je in 2020 ook al een polis had bij FBTO met aanvullende verzekering.

 • LL.demuijnck

  Waarom denkt duitsland daar heel anders over,daar stimuleren ze alt.zorg juist!!!!!!

  • VVincent

   @L.demuijnck
   Net als het gebruik van gas, terwijl we er hier allemaal vanaf moeten.

  • CCarl

   @L.demuijnck

   In Zwitzerland zit het in het basispakket

 • JJan

  Tuurlijk alles wat goed werkt de deur uit .doen zelf al meer dan 50 jaar homeophatie en dat zonder bijwerkingen.en ook fysio en giro werkt goed

 • HHar Verheijen

  Jammer dat er op de alternatieve zorg zoveel bezuinigd wordt.
  Als de alternatieve met de reguleren zorg,samenwerkte kon alles naar mijn mening stukken goedkoper.

 • MManya Groskamp

  Ik vind het stom dat er op chiropractors wordt bezuinigd. Ze moeten meer leren dan een fysiotherapeut en hebben ook ontzettend goede resultaten maar ze worden gezien als alternatief. Daar snap ik dus helemaal niks van.

  • DDiana

   @Manya Groskamp

   Ik ook niet

 • EElna Timmermans

  Erg jammer en flink balen. Als massagetherapeute zie ik dat veel cliënten JUIST baat hebben bij alternatieve natuurgeneeswijze. Maar ja, dat brengt de overheid minder op…

 • EE.k.Visser

  onbegrijpelijk de liberale gedachte om het sociale aspect zorgverzekering onder te brengen bij winst makende bedrijven betekent dat uiteindelijk de zorg voor veel mensen
  onbetaalbaar word en zorg bedrijven zoals fysiotherapie en alternatieve zorg geen ,
  bestaansrecht meer hebben .

  • RRoland Spaan

   @E.k.Visser

   Helemaal mee eens. De politiek zou moeten bepalen dat alle verzekeraars dit verplicht moeten aanbieden. Welke partijen nemen hierin het voortouw!?

 • CCaroline

  Alternatieve geneeswijzen bieden vaak uitkomst als de reguliere medische zorg niets (meer) kan doen.
  Nu lijkt het wel of we weer terug gaan naar af en de reguliere medische zorg belangrijker gevonden wordt terwijl die vaak beperkt is en geen oplossing kan bieden. Geen goede ontwikkeling!

 • CCaroline

  Alternatieve geneeswijzen bieden vaak uitkomst als de reguliere medische zorg niets (meer) kan doen.
  Nu lijkt het wel of we weer terug gaan naar af en de reguliere medische zorg belangrijker gevonden wordt terwijl die vaak beperkt is en geen oplossing kan bieden. Geen goede ontwikkeling!

 • EElisabeth van der Poel

  Heel slecht dat de alternatieve wordt niet meer of minder vergoed!!!

 • NNico

  Als de zorgverzekering alleen de meest noodzakelijke zorg omvatte zou het goedkoper kunnen. Nu hebben we zoveel zorg waar ik nooit gebruik van ga maken, maar waar ik wel voor mee betaal.

  • PPanos

   @Nico
   Ja Nico je heb gelijk.
   Wij moet ook petalen de bonussen van de
   Direcie toch?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.