Zorgverzekeraars bezuinigen fors op alternatieve geneeswijzen

Zorgverzekeraars bezuinigen fors op alternatieve geneeswijzen

Artikel door: Koen Kuijper - 80 reacties

Zorgverzekeraars bezuinigen fors op alternatieve geneeswijzen

Een groot aantal verzekeraars bezuinigt per 2021 op de vergoeding van alternatieve en complementaire geneeswijzen, zoals acupunctuur, natuurgeneeskunde, chiropractie en osteopathie. Dat blijkt uit een rondgang van deze site.

Een vergoeding van meer dan 650 euro per jaar uit de aanvullende verzekering is slechts bij enkele verzekeraars nog mogelijk en dat tegen een torenhoge premie.

Eerder bleek ook al dat fysiotherapie verzekeren steeds lastiger en duurder wordt in 2021.

Wat verandert er?

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op het gebied van vergoeding voor alternatieve geneeswijzen per 2021:

 1. CZ schrapt de dekking van alternatieve geneeswijzen in het aanvullend pakket basis. Daarnaast wordt de vergoeding in de pakketten ‘Top’ en ‘Plus’ met 100 euro verlaagd.
 2. Bij CZdirect en FBTO is het niet meer mogelijk om je te verzekeren voor alternatieve geneeswijzen.
 3. IZA schrapt pakket Extra Zorg 4. Die had voorheen een dekking van 850 euro per jaar
 4. Nationale Nederlanden schrapt pakket Comfort in 2021 voor nieuwe klanten. Dit pakket had een dekking van € 1.000 per jaar (max. € 50 per dag).
 5. OHRA verlaagt de dekking voor alternatieve geneeswijzen in al haar pakketten. Bij pakket uitgebreid gaat het om een verlaging van 750 naar 500 euro per jaar. Ook de maximale vergoeding per dag is 5 euro minder in all verzekeringen van OHRA.
 6. ONVZ, PNOzorg en VvAa hadden elk een aparte en ruime vergoeding voor alternatieve beweegzorg, zoals chiropractie en osteopathie. In 2021 valt deze vergoeding samen met alle andere alternatieve geneeswijzen.
 7. Zilveren Kruis verlaagt de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen in al haar aanvullende verzekeringen met 100 euro per jaar.

Een overzicht van de actuele vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen in 2021 staat op Zorgwijzer.

Populair

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een kwart van de volwassenen evenveel waarde hecht aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere geneeswijzen. Circa 11 procent van de Nederlanders bezoekt wel eens een alternatief genezer.

Van de bezoekers op Zorgwijzer kiest ongeveer 7,5 procent van alle consumenten voor een vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

Verzekeren of zelf betalen?

Als je een zorgverzekering zoekt met goede dekking voor alternatieve geneeswijzen is het belangrijk om goed te letten op:

 1. De maximale vergoeding (op jaarbasis)
 2. Maximale dagvergoeding
 3. De voorwaarden van de zorgverzekeraar, want niet iedere zorgverzekeraar dekt alle soorten alternatieve geneeswijzen.

Voor een aanvullende polis met dekking tot 500 euro per jaar betaal je als verzekerde al snel 35 tot 50 euro per maand.

Wie zich uitsluitend wilt verzekeren voor alternatieve geneeswijzen kan de kosten voor de complementaire behandeling daarom meestal beter zelf betalen. De premie die je op jaarbasis betaalt is namelijk vaak hoger dan de vergoeding van de verzekeraar.

80 reacties

 • AAstrid Brongers

  Opgeruimd staat netjes. Weg met dat zweverige gedoe ! Kopen we niks voor.

 • HHenk

  Prima dat de alternatieve zorg er steeds meer uit gaat. Ik hoop voor 2022 dat het bij alle zorgverzekeraars is verdwenen want het is en blijft kwakzalverij. Er is geen wetenschappelijk onderzoek die deze alternatieve “zorg” (het is geen zorg, maar oplichterij) die ook maar enigszins kan aantonen dat het werkt. Als mensen hier zo nodig gebruik van willen maken, dan moeten ze het maar zelf 100% betalen.

  • NNoco

   @Henk

   Dat komt dat totaal geen gezond verstand bezit en als je bedenkt dat het reguliere patent pillen die op vele leugens gebaseerd zijn niet of nauwelijks effect hebben dus denk wat beter na . geneeskrachtige planten zijn in overvloed en niet te patenteren.
   En de farmacie wil chronische patiënten
   Behouden en zijn gebaat hierbij verdien model .dus denk na .

 • BBibi

  Lieve mensen,

  Er is al jaren veel onderzoek gedaan naar alternatieve “geneeswijzen” het geneest namelijk niks. Deze wijzen blijken alleen op de geest te werken. Dit doe je zelf en de alternatieve therapie doet dus niks.
  Meridianen bestaan gewoon niet (acupunctuur) anders was het allang ontdekt met MRI/CT of PETscans. Alternatief draait om of je erin gelooft net als godsdienst. Sorry maar de waarheid is gewoon dat het wetenschappelijk geen werking aan heeft getoond.

  • PPeter

   @Bibi
   Dat geloof ik ook. Maar medische hypnose bij pds, migraine, etc is ook een alternatieve behandeling en onderzocht en bewezen. Er zou dan wellicht gekeken moeten worden op meer detail niveau

  • JJan

   @Peter @Bibi

   Jullie missen duidelijk de boot. Heb jullie onderzoek gedaan naar de market valuation van de wellness branche, die voor 12 procent bestaan uit alternatieve zorg? Deze is dus 4 keer groter geworden t.o.v. gewone medische industrie! Alternatieve zorg groeit zelfs het hardst in Europa, met ongeveer 22,03% per jaar. In nederland zijn we in 5 jaar tijd verdubbeld in het aantal gebruikers van alternatieve zorg. Het zijn overiges met name hoger opgeleiden die hier gebruik van maken. Doe je due dilligence en begrijp de invloed van pharma op zorg verzekeringen.

   Ook steeds meer reguliere specialisten werken samen of verwijzen door naar alternatieve therapeuten. Ik kom uit een familie van artsen, dus kan dit ook zeker beamen.

   Zonde, zonde, jongens. Eerst wat onderzoek doen.

  • JJeroen

   Onzin, uiteindelijk is elke medische behandeling op de natuur.

 • AAnnemarie

  Er is nu een petitie gaande: “houd alternatieve zorg open tijdens lockdown”. (De overheid heeft medische contactberoepen terecht uitgezonderd van sluiting tijdens de lockdown. Dit betreft de reguliere zorg. Voor patiënten die gebruik maken van complementaire zorg geldt dit niet).
  Er zijn 13.171 ondertekeningen sinds het van start gaan van de petitie om alternatieve zorg open te houden. Misschien volgen er nog meer, want de sluitingsdatum is pas 19 januari.
  Het schijnt dat een kwart van de volwassen bevolking vindt dat reguliere zorg even belangrijk is als alternatieve zorg… Hoe zou een petitie “verplichte opname van complementaire zorg in de basisverzekering” het doen?

 • FFleur

  Schandalig dat ze fors bezuinigen op alternatieve geneeswijzen. De medische wereld heeft bij mijn nog nooit de goede diagnose gesteld en me geholpen. Door de alternatieve geneeswijzen functioneer ik nog goed. Ik heb 35 jaar in een ziekenhuis gewerkt in de apotheek. Wat daar verspilt wordt aan chemokuren en immuuntherapie. Alleen om mensen valse hoop te geven, En kost heel, heel veel . Alternatieve behandelingen zijn in verhouding veel en veel goedkoper en effectiever. Die lossen uiteindelijk het probleem op. En de medische wereld bestrijd alleen ?Maar het wordt tegen gehouden door de medische industrie.

  • JJosé

   @Fleur
   Hoi Fleur,
   Jij ziet dit heel scherp !
   Heel mooi inzicht !
   De wereld gaat naar duurzaamheid en daar komt de natuurgeneeskunde heel goed tot zijn recht !
   Hartelijke groet.
   José Vos

  • MMary

   @José

   Men vergeet vaak dat klachten bij de mens vaak een andere oorzaak hebben dan waar de klacht zich manifesteert. Bij de reguliere zorg wordt hoofdzakelijk aan symptoombestrijding gedaan. Een holistische ( de mens als geheel dus) heeft daarom ook zeker mijn voorkeur. Heb zelf ook meerdere keren ervaren hoe lang een klacht blijft bestaan ondanks specifieke behandeling van de lokale klacht. Oorzaak wordt pas gezien als naar het geheel gekeken wordt. Maar ja ook hier geldt weer de vraag: Wat is het grootste verdienmodel.

 • Ccees

  Ik ben all een tijd bezig geweest om acupunctuur vergoed te krijgen voor een jaar!
  Je vult een vragen lijst in van onvz en dan wordt simpel weg afgewezen, omdat je zorg inkoopt, Dat krijg ik te horen. waar op ik zei dit is discriminatie. Dus met andere worden ,ALLE zorgverzekeraars zijn op uit om de 1e half jaar winst op je te maken. In Nederland is de zorg niet zo goed wat er gezegd wordt, ja als je maar flink betaal!!!

  • OOmar

   @cees

   Heb je inmiddels een zorgverzekeraar gevonden die geschikt is voor acupunctuur behandelingen?

 • SSasja

  Reguliere artsen denken ook dat homeopathie niet werkt omdat het niet zou kúnnen werken. Er zitten geen moleculen in, dus als er wel iets gebeurt is dat dus placebo. Het bestaan van een energetische imprint is nog niet aangetoond, dus zou het niet bestaan. Echter voordat de microscoop uitgevonden werd bestonden er ook geen bacteriën…

  Waarom bestaat er niet genoeg onderzoek naar alternatieve geneeswijzen? Omdat een groot en gedegen onderzoek veel tijd en geld kost. En dat kan dus niet makkelijk terugverdiend worden door alternatieve genezers, omdat zij niet met zijn allen een grote pot met geld hebben. Van veel geneeswijzen is daarom ook niet wetenschappelijk aangetoond dat ze niét werken.

 • RRgr

  Je kunt uit het zorgstelsel stappen. Je mag je zorgverzekering opzeggen. Jordy Zwarts van de Bond Overheidszaken heeft daarvoor de weg vrijgemaakt. Ons zorgstelsel is een crimineel pharma-kartel waar onze criminele overheid (lees: VVD/CDA/D66/GroenLinks/CU) met veel plezier aan meewerkt.

  • HH.van Schie

   @Rgr
   Heel goed gezegd !!!

 • MMarie-José

  Een geneeskunde om echt te genezen, daar zou niet in bezuinigd moeten worden. Uiteindelijk is de oorzaak behandelen van een kwaal altijd effectief, ook nog eens goedkoper.
  De zorgverzekering zou dit moeten aanmoedigen!

  • CChantal

   @Marie-José
   Het woord ‘geneeskunde’ kan niet toepasbaar zijn op de alternatieve routes simpelweg omdat deze vormen niet berusten op aantoonbaar wetenschappelijk bewijs dat de behandeling tot genezing leidt. Veelal wanneer de uitwerking positief is, is dit te danken aan het placebo effect; de geest geneest. En dus, zie hier, het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
   Voor meer (feitelijke) informatie bekijk de uitzending van Arjen Lubach over ‘Alternatieve geneeswijzen’, alsook de documentaire ‘Heal’.

   N.B. O.a. meditatie, mindfulness, hebben zich dubbeldik wetenschappelijk bewezen. Echter geldt dit dus voor zeer weinig andere ‘alternatieve routes’.

  • MMarijke

   @Chantal

   Jij hebt heb zelf duidelijk geen praktijkervaring, en bij baby’s en dieren werkt het placebo effect niet!!!
   De geneeskunde is ziek, regulier wordt er veel onderdrukt, een onwijs grote groep mensen met chronische ziekten? hoe komt dat? Je bent naar mijn idee kortzichtig als je alles op wetenschappelijke toetsing berust? Verbreed zelf je blik en laat je niet leiden door wat ze je op een universiteit proberen in te prenten. Bedenk goed dat er grote farmaceutische bedrijven zitten achter financieringen van Universiteiten. En onderzoek eens welke mensen er nu eigenlijk werkelijk staan aan de basis van hoe er tegenwoordig geneeskundige les wordt gegeven? Als je goed zoekt kom je terecht bij een OLIEHANDELAAR!!! Nou die zal heel veel verstand hebben gehad van geneeskunde?

  • JJohan

   @Marijke
   >Je bent naar mijn idee kortzichtig als je alles op wetenschappelijke toetsing berust

   Stel je voor dat je universiteiten niet kunt vertrouwen. En stel je voor dat je door je eigen blik te verbreden achter de waarheid kunt komen: hoe bepaald je dan welke zorg wel en niet vergoed moet worden? De hond van de buurvrouw die aan wonden likt om ze te genezen, moet dat vergoed worden? Die vage gast in het park die reuma kan genezen door in je billen te knijpen? Die man in het centrum die je van een rookverslaving af kan helpen door een naald in je oor te prikken? Zonder goed, betrouwbaar onderzoek, hoe kunnen we ooit charlatans van genezers onderscheiden? Of moet een verzekering maar gewoon voor de zekerheid alles vergoeden?

  • Kkaatje

   @Chantal
   Nou Chantal, u bent erg kien op wetenschappelijk bewijs. Echter roept u zonder enige grond van wetenschappelijk bewijs dat het placebo effect wel de oorzaak van positieve werking zal zijn. Dat getuigt van elke gebrek aan logica.
   Oh ja, en mindfullness is alternatief? Voor wat eigenlijk?

 • CCelia

  Ongelooflijk dat dit gebeurd. Vanuit de zorgverzekeraars zijn er hoge eisen gesteld aan de alternatieve therapeuten, zodat vergoeding mogelijk bleef. Nu daar massaal aan voldaan wordt schrappen ze doodleuk de vergoedingen. Macht misbruik!!

  • AAgnes

   @Celia
   Helemaal mee eens

 • SSarah

  Ik wil graag overstappen. Wie kan mij misschien vertellen welke zorgverzekering ik nu het beste kan nemen qua goede dekking voor alternatieve zorg? De rest kan me gestolen worden 😉

  • EEsther

   @Sarah
   Het is eigenlijk een rekensom. Kijk hoe vaak je per jaar naar een alternatieve zorgverlener bent geweest de afgelopen 2 jaar. Neem daar het gemiddelde van. Er wordt maar een deel van je consult vergoed, dus dat wat je zelf moet betalen, tel je op bij je 12 x premie. Als dit bedrag hoger is dan de consultprijs die je per jaar totaal betaalt, kan het goedkoper voor je zijn je therapeut zo te betalen en geen aanvullende verzekering te nemen. Tenzij je meer zorg uit de aanvullende verzekering afneemt natuurlijk

  • AArjen de Haan

   @Sarah

   Hallo Sarah,

   Ik zit bij Unive zorg, en ik krijg 40 euro per dag tot 300 euro per jaar vergoed , ook in 2021.
   Dan uiteraard wel met een aanvullend pakket. Alternatieve zorg is de basiszorg en de enige zorg die d.m.v. goed opneembare vitaminen en mineralen het lichaam kan ontdoen van toxines waaraan vrijwel elke Nederlander een teveel in zijn/haar bloed heeft. Dat is ook de reden dat tal van chrionische aandoeningen miljoenen mensen dagelijks belemmeren voluit te kunnen leven. Radar heeft dit zelfs bevestigd, maar ook tal van specialisten en auteurs (die niet het nieuws bereiken), en clienten wereldwijd richting herstel helpen doordat onze betrouwbare reguliere zorg hierin immens faalt. De farmacie leiden zelfs onze doktoren op en houden deze aandoeningen in stand bij mensen, om aan ze te verdienen als een stel melkkoeien. Medicatie belemmert de opname voldoende om voedingsstoffen op te kunnen nemen, en zijn doodsoorzaak 3 wereldwijd. Ook met de vaccins is veel mis, let op mijn woorden. bekijk het filmpje op youtube maar eens wat een echte expert hier over zegt, en nee dit is geen oplichter o.i.d. Zie site: Wat niet verteld wordt over het corona-vaccin, met Frank Ruesink en Del Bigtree(deel 1)

 • MMar

  Een basisverzekering (kies dan de budgetversie) is in Nederland verplicht, de aanvullende verzekering mag je kiezen. Wat mij betreft zouden de diagnostische en chirurgische middelen van regulier (daar zijn ze sterk in) meer gecombineerd mogen worden met de behandelingen van alternatief/complementair. Oftewel Integrale Gezondheidszorg. Het beste van beide werelden. Dus ja, ik zou graag een zorgpolis zien met alleen basisverzekering en dan in modules (echt apart dus en niet alternatief altijd samen met b.v. 18 fysiotherapiebehandelingen) kunnen kiezen uit extra tandarts-, fysio-, alternatief/complementair, etc. Maar ja, dan denk ik dat we beter de behandelingen zelf kunnen gaan betalen, want hoe je het wendt of keert, het solidariteitsprincipe is nog steeds de basis van de premie-opbouw. En dan wordt het verhoudingsgewijs natuurlijk te duur, zeker gezien de bonussen van de directie en aandeelhouders….

 • YYongzin

  Ons gezondheidssysteem is gebaseerd op BigPharma en symptoombestrijding. Gaat dus over efficiencies en Euro’s.
  Alternatieve Geneeskunst gaat niet uit van symptoombestrijding en het gebruik van chemicaliën.
  Wij zoeken naar de oorzaak van de aandoening, en werken daar samen aan, door diverse oplossingen aan te dragen en methodieken toe te passen.
  Verzekeren heeft weinig tot geen zin.
  Namaste

  • EEvelyn

   @Yongzin

   Ik vraag me af waarom je verzekeren voor alternatieve geneeswijzen geen zin vindt hebben. Ik ken veel mensen, die graag dergelijke consults zouden willen hebben, maar het niet kunnen betalen.

 • MMarly

  Je mag bijna niet op een andere manier aan je gezondheid werken. In de aanvullende verzekering betaal je daar zelf voor. Ik heb dat liever dan bijv. Kraamzorg wat ik niet gebruik. Zelf heb ik veel baat bij Reflexologie. Gelukkig dat er nog wel verzekeringen zijn die dat vergoeden. Nationale Nederlanden blijft voor mij qua behandelingen hetzelfde en dat vind ik heel fijn. Ik had anders zeker overgestapt.

 • JJacqueline

  @Josepha als je de uitzending van Radar afgelopen maandag hebt bekeken, heb je gezien hoe ze Healy, het kleine bioresonantie apparaatje enorm hebben afgekraakt zonder enig overleg vooraf of fatsoenlijke onderbouwing. Zo ver gaat onze westerse maatschappij om zo’n nuttige methode zo radicaal af te wijzen. Ik hoop dat je, net als ik, nog heel veel profijt hebt van bioresonantie

  • CCarl

   @Jacqueline
   Mijn honden reageren goed op de behandelingen met de healy

  • CCarl

   @Jacqueline
   Mijn honden reageren goed op de behandelingen met de healy!

 • Mmaureen

  ik heb veel zorg nodig o.a medicijnen en insuline daarbovenop komt nog eens de speciale schoenen ook aangepast de instrumentenmaker ik weet niet waar je het vandaan moet halen ook fysuiotherapie gaat er bijna uit en dat heb ik volgrnd jaar weer nodig voor mijn nieuwe heup opzeggen is voor mij geen optie kan ik beter de 6 planjes alvast bestellen

  • EEllen

   @maureen
   Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt als je zoveel zorg nodig hebt. Het meeste wat je noemt wordt echter vergoed uit de basisverzekering. Sommige indicaties voor fysio vallen ook onder de basisverzekering. Neem eens contact op met je verzekering en vraag om een verzekeringscheck. Dan kijken ze samen met jou of je goed verzekerd bent . Niet te weinig, maar zeker ook niet teveel. En kunnen ze je meteen wat vertellen over de vergoedingen.

 • RRobert

  Alternatieve geneeswijzen mogen van mij in het basispakket. Wel onder de voorwaarde dat de behandeling een bewezen (anecdotisch bewijs telt niet) meerwaarde heeft boven placebobehandelingen,
  Als er geen overtuigend bewijs is dat het werkt, dan is een vergoeding hiervoor niet wenselijk.

  • HH ter Beek

   @Robert

   Als je alternatieve geneeswijzen zoekt met bewezen werking, zul je eerst moeten definieren wanneer een geneeswijze “bewezen” werkzaam is. Dan kom je er al snel achter dat er nauwelijks alternatieve geneeswijzen zijn die aan die strenge eisen voldoen. Case closed zou ik dan zeggen.

  • IIneke

   @Robert
   Als alleen bewezen behandelingen vergoed zouden worden kan minstens de helft van de reguliere zorg uit het basispakket. En medicijnen zijn maar in 12% bewezen effectief.

  • Ppluim

   @Ineke
   “En medicijnen zijn maar in 12% bewezen effectief.” Waar haal je die wijsheid vandaan?

  • RRob

   @Robert

   Slechts 10 tot 15% van de reguliere geneeskundige behandelingen zijn daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen!

   Nu kun je stellen dat als het langdurig in de praktijk blijk te werken dat okk bewijs is. Maar daar hebben veel complementaire geneeswijzen honderden danwel duizenden (tradidionele Chinese geneeswijzen) jaren voorsprong op de reguliere geneeswijzen!

  • RRobert

   @Rob
   De bewering dat hooguit 15% van reguliere behandelingen bewezen zijn verbaast mij. Uit welke publicatie blijkt dit?

  • EEvelyn

   @Robert

   Met bewijs bedoelt met in de moderne wereld meestal “laboratoriumbewijs”. Helaas vindt het leven niet in een laboratorium plaats. Je zult het dus helaas wel moeten doen met wat jij anekdotisch bewijs noemt. Als bijvoorbeeld homeopathie telkens en telkens weer blijkt te werken op dieren en kleine kinderen, dan weten we dat er geen sprake is van een placebo-effect. Dan is dus bewezen dat homeopathie werkt. Overigens werkt veel geaccepteerde reguliere therapie niet of nauwelijks. chemotherapie heeft bijvoorbeeld een effectiviteit van 3%. Kun je dan zeggen dat dat werkt? Nee, maar daar zit de portemonnee van Big Pharma achter, die de opleidingen van onze artsen betaalt en wie betaalt bepaalt.

  • CChantal

   @Evelyn

   Laboratoriumbewijs?

   Dus jij denkt dat alle onderzoeken plaatsvinden in een laboratorium door mensen met witte jassen aan? Waar hebt u het over? “Dan is dus bewezen dat het werkt” schrijft u.

   Alles wordt onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek. Het lijkt erop dat u niet helemaal begrijpt wat dit inhoudt, hoe zoiets in z’n werk gaat. Geeft niet, maar verdiept u zich er dan in, in plaats van een mening te ventileren. Kennis is macht.

   Ook uw homeopathie is dus breed uitgemeten. Wees voorzichtig met de waarheid zelf vorm te geven. Ook adviseer ik u vriendelijk doch dringend voorzichtig dieren en kinderen niet van medicatie te voorzien die niet wetenschappelijk is getest (op bijwerkingen, letsel op korte duur, lange duur, etc)

 • SStefanie

  Het is zo’n verdienmodel over de rug van de burger. Ik betaal premie maar ga nooit naar de HA of apotheek, ik ga daarentegen wel naar de osteopaat, klanktherapie en maak ik gebruik van TCI. Deze kosten komen straks allemaal boven op de premie die ook met minimaal €10 pm stijgt. Hoewel de premies stijgen worden de pakketten uitgeknepen, we betalen veel voor iets wat we niet gebruiken. Diefstal? Stem wijs 17 maart.

  • LLieske

   @Stefanie helemaal mee eens, er klopt niets van dit systeem.. 🙁

 • YYolanda

  Ik wil geen zorgverzekering meer.
  Geen enkel vertrouwen in de reguliere geneeskunde pillenmaffia.
  Ik wil geen reguliere geneeskunde en huisarts meer in mijn pakket.
  Ik wil een basispakket met enkel alternatieve geneeswijzen en ongevallen,nood chirurgie gedekt.

  Het is een grove schande dat de echte eeuwenoude geneeskunde ..Alternatief wordt genoemt.
  En de Chemie ..regulier !
  Hoe ver staat de mens van zijn natuur af op vandaag.

  Wanneer worden wij als mens weer serieus genomen ?
  Wanneer kan ik zoals de grondwet aangeeft mijn eigen ” vrije Wil ” en “vrije keus behandelingen” opeisen.

  Dus stop verplichte zorgverzekering.
  Stop verplichte reguliere zorg !

  Wanneer wordt de bevolking wakker !
  Even een herrinering :
  Het Chemie en Farmacy Kartel zijn de grootste misdadigers.
  WW II financierden ze de nazi’s en experimenteerden op de gevangenen met vaccins en geneesmiddelen, gedragsmanipulatie enz.
  Keer op keer blijken ze onethische werkwijzen te bezitten.
  Zie de vele Rechtszaken / schikkingen wereldwijd.

  De mens wordt ook niet gezonder … er zijn de laatste decennia enkel meer en meer chronisch zieken.
  Ook onder de kinderen.
  Meer ( bij) werkingen, meer verkeerde medicatie en meer doden.

  Wanneer is het genoeg..wanneer worden ze gestopt ?

  • RRiette Kribben

   @Yolanda
   Het is niet verplicht om een zorgverzekering te hebben, dat is 10 jaar geleden bepaald via een rechtzaak. Lost het probleem voor andere vormen van geneeswijzen niet op maar het zou een idee zijn om massaal de zorgverzekering op te zeggen dan moeten ze wel naar ons luisteren.

  • Ssam

   @Riette Kribben

   maar na een half jaar krijg je post en drie maanden om het wel te regelen, anders innen ze het via de belastingdienst, heel simpel

  • AAd

   @Yolanda

   Prima, maar niet mekkeren indien je niet geholpen wordt in een ziekenhuis. Dus indien met corona op IC? Zelf betalen 3000euro per dag. Kijken hoever je komt met kwakzalverij

  • CCarl

   @Ad

   Meehhhhhh

  • KKarin

   @Ad

   Kwakzalverij. Ik ben osteopaat en heb hier hard voor moeten studeren. Ben ook fysiotherapeut geweest maar geloof me met osteopathie help ik echt meer mensen en dat zit echt niet tussen de oren

  • PPiety

   @Yolanda

   Ik heb dit jaar voor het eerst ook geen zorgverzekering gehad tot juli. Dit kan dus best. Je zegt hem op. Dan kom je er dus ook achter dat je lidmaatschap hebt van de huisarts. Die ook maar gelijk opgezegd. Na 1 juli wel weer verzekering gedaannomdat ik anders boete kreeg. Waarschijnlijk doe ik dit trucje a.s. jaar weer

  • LLieske

   @Piety
   Nice! En dus 6 mnd geen verzekering hoeven betalen of toch de hele rekening met terugwerkende kracht nog gekregen?

  • AAnkie

   @Yolanda, helemaal mee eens een schande is t. Alternatief alleen de naam al zou de basis moeten zijn. En regulier de uitzondering.

 • PPetrie Akkerman

  Laten we ons verenigen: iedereen die aan den lijve de voordelen van alternatieve geneeskunde hebben ervaren! Er is te weinig weerwoord!!

 • CCees Verhoeven

  Het lijkt wel kartelvorming zoals die zorgverzekeraars op één lijn zitten. Dacht dat dit verboden was.

 • MMullenders

  Dit was te verwachten de bedragen lopen te ver uit een en wij zitten niet op een lijn als therapeuten? Wij doen maar wat en dan komt het ongeloof waardig over.

 • AAxana

  Het is te gezond, dat mag niet ..

 • Ppiet douma

  Het is ronduit een SCHANDE!!

 • JJosepha

  alternatieve geneeswijze(bioresonantie)heeft mij zo goed geholpen .iets wat ik niet kan zeggen van de reguliere artsen en medicatie.

 • CCam

  Door alternatieve geneeswijze ben ik nu gezond, sterk en in balans.

 • TThirsa

  Ik heb bij FBTO gewoon nog alternatieve geneeswijzen op de polis staan voor volgend jaar. En niet duurder dan het afgelopen jaar. Dus dat klopt niet in dit overzicht.
  Wat klopt er nog meer niet?

  • KKarina

   @Thirsa volgens mij bieden ze alleen nog aan wanneer je in 2020 ook al een polis had bij FBTO met aanvullende verzekering.

 • LL.demuijnck

  Waarom denkt duitsland daar heel anders over,daar stimuleren ze alt.zorg juist!!!!!!

  • VVincent

   @L.demuijnck
   Net als het gebruik van gas, terwijl we er hier allemaal vanaf moeten.

  • CCarl

   @L.demuijnck

   In Zwitzerland zit het in het basispakket

  • JJ.J.

   @L.demuijnck

   De maandelijkse kosten voor de zorgverzekering zijn in Duitsland dubbel zo hoog en hoger! Volgens mij zijn ze niet echt beter mbt vergoeding en stimulatie van de alternative zorg.

 • JJan

  Tuurlijk alles wat goed werkt de deur uit .doen zelf al meer dan 50 jaar homeophatie en dat zonder bijwerkingen.en ook fysio en giro werkt goed

 • HHar Verheijen

  Jammer dat er op de alternatieve zorg zoveel bezuinigd wordt.
  Als de alternatieve met de reguleren zorg,samenwerkte kon alles naar mijn mening stukken goedkoper.

 • MManya Groskamp

  Ik vind het stom dat er op chiropractors wordt bezuinigd. Ze moeten meer leren dan een fysiotherapeut en hebben ook ontzettend goede resultaten maar ze worden gezien als alternatief. Daar snap ik dus helemaal niks van.

  • DDiana

   @Manya Groskamp

   Ik ook niet

 • EElna Timmermans

  Erg jammer en flink balen. Als massagetherapeute zie ik dat veel cliënten JUIST baat hebben bij alternatieve natuurgeneeswijze. Maar ja, dat brengt de overheid minder op…

 • EE.k.Visser

  onbegrijpelijk de liberale gedachte om het sociale aspect zorgverzekering onder te brengen bij winst makende bedrijven betekent dat uiteindelijk de zorg voor veel mensen
  onbetaalbaar word en zorg bedrijven zoals fysiotherapie en alternatieve zorg geen ,
  bestaansrecht meer hebben .

  • RRoland Spaan

   @E.k.Visser

   Helemaal mee eens. De politiek zou moeten bepalen dat alle verzekeraars dit verplicht moeten aanbieden. Welke partijen nemen hierin het voortouw!?

 • CCaroline

  Alternatieve geneeswijzen bieden vaak uitkomst als de reguliere medische zorg niets (meer) kan doen.
  Nu lijkt het wel of we weer terug gaan naar af en de reguliere medische zorg belangrijker gevonden wordt terwijl die vaak beperkt is en geen oplossing kan bieden. Geen goede ontwikkeling!

 • EElisabeth van der Poel

  Heel slecht dat de alternatieve wordt niet meer of minder vergoed!!!

 • NNico

  Als de zorgverzekering alleen de meest noodzakelijke zorg omvatte zou het goedkoper kunnen. Nu hebben we zoveel zorg waar ik nooit gebruik van ga maken, maar waar ik wel voor mee betaal.

  • PPanos

   @Nico
   Ja Nico je heb gelijk.
   Wij moet ook petalen de bonussen van de
   Direcie toch?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.