Zorgverzekeraars verdelen kosten corona onderling

Zorgverzekeraars verdelen kosten corona onderling

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Zorgverzekeraars verdelen kosten corona onderling

Als het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt, mogen zorgverzekeraars de zorgkosten die zijn ontstaan door corona onderling verdelen. Anders ontstaat het risico dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt. Dat zei de toezichthouder naar aanleiding van vragen die door verzekeraars werden gesteld.

Ziekenhuizen gaan de reguliere zorg nu steeds verder afschalen, omdat de zorg voor corona patiënten anders in de knel komt. Dat betekent automatisch dat de zorguitgaven voor verzekeraars veranderen.

Prikkels

Normaal gesproken is het namelijk zo dat verzekeraars alleen de kosten vergoeden die door hun eigen verzekerden worden gemaakt. Dat geeft verzekeraars prikkels om op zorgkosten te besparen, bijvoorbeeld door in te zetten op preventie of doelmatig zorg in te kopen bij zorgverleners, klinieken en ziekenhuizen.

Maar 2020 is een uitzonderlijk jaar. Als gevolg van de coronacrisis is veel van de reguliere zorg uitgesteld, en misschien zelfs verdampt. Een groot deel van de zorgkosten gaat op aan acute zorg voor Covid-19 patiënten. In het eigen beleid van verzekeraars is daarom weinig ruimte om invloed uit te oefenen op de kosten.

Eerlijk zullen we alles delen

Door alle coronakosten onderling tussen alle verzekeraars evenredig te verdelen, worden alle uitgaven gelijk getrokken. Zonder zo’n onderlinge verrekening worden bepaalde verzekeraars extra hard getroffen. Dat zou niet eerlijk zijn en er zelfs voor kunnen zorgen dat de premieverschillen tussen zorgverzekeraars nog verder oploopt.

In maart en april kwam het merendeel van de besmettingen en ziekenhuisopnamen bijvoorbeeld uit Noord-Brabant, waar CZ het grootste deel van de markt in handen heeft. Het noorden en oosten van het land, waar Menzis juist veel klanten heeft, werd veel van de ellende bespaart. Voor die verzekeraar zijn de kosten per verzekerde dus veel lager uitgevallen.

Zorgpremie

De zorgkosten rondom corona hebben ook hun effect op zorgverzekerden. De coronakosten van verzekeraars bedragen naar huidige inschatting bijna 1 miljard euro in 2020, blijkt uit de rijksbegroting. Dit komt neer op zo’n 58 euro per verzekerde (uitgaande van 17 miljoen verzekerden). Hierin is geen rekening gehouden met de huidige tweede golf.

Het kabinet gaat ervan uit dat de extra kosten volledig worden betaald uit de reserves van verzekeraars. Verzekeraars zullen dus meer moeten interen op hun buffers. De premie gaat hierdoor waarschijnlijk iets meer omhoog dan vooraf werd geraamd.

Nu het aantal besmettingen en ic-opnamen verder oploopt, zou dat bij de volgende premie-indexatie nog meer kunnen worden.

Goed om te weten: op Zorgwijzer staat vanaf 13 november een overzicht van alle nieuwe premies voor 2021

Zorgverzekeraars werken samen

In het begin van de coronacrisis bleek overigens al dat verzekeraars samenwerkten. Zo werd er gezamenlijk aan zorgaanbieders financiële steun gegarandeerd voor het wegvallen van reguliere zorg. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het opschalen van de ic-capaciteit en de vergoeding van beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes.

De verwachting is verzekeraars ook de komende periode nauw zullen samenwerken.

Bron:

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.