Zorgverzekering 2021: alle premies bekend (overzicht)

Zorgverzekering 2021: alle premies bekend (overzicht)

Artikel door: Bart Koenraadt - 12 reacties

Zorgverzekering 2021: alle premies bekend (overzicht)

De kogel is door de kerk: alle zorgverzekeraars hebben hun zorgpremie voor 2021 bekend gemaakt. De deadline is inmiddels verstreken. Kortom, tijd om de balans op te maken.

De algemene trend is dat Nederlanders meer gaan betalen voor hun zorgverzekering. Gemiddeld gaat het om 58,08 euro per verzekerde op jaarbasis. Daarmee zat het kabinet met z’n voorspelling (lees: 59 euro) heel dichtbij.

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen op je zorgkosten? Kom er binnen 30 seconden achter met onze eenvoudige zorgvergelijker 2021.

Cijfers zorgpremie

De belangrijkste en meest opmerkelijke cijfers:

  • Een basis zorgverzekering kost in 2021 gemiddeld 124,80 euro per maand, op basis van 69 zorgpolissen.
  • De premiestijging bedraagt gemiddeld 4,84 euro per maand, ofwel 4,04 procent.
  • Er zijn 4 nieuwe polissen bijgekomen in 2021

Een overzicht:

Gemiddelde zorgpremie 2021 met vergelijking raming overheid

Verschillen

Vrijwel alle verzekeraars verhogen de premie van hun ziektekostenverzekering in 2021. Sommige doen dit meer dan anderen, afhankelijk van de financiële reserves die worden ingezet.

  • Bij OHRA stijgt de premie het meest, namelijk met 8,80%.
  • Slechts 1 zorgverzekeraar verlaagt de premie en dat is Besured
  • Verschil tussen duurste en goedkoopste zorgverzekering is 504 euro (op jaarbasis)

De verschillen in premie tussen de verschillende verzekeraars is wederom enorm. Genoeg aanleiding dus om je huidige zorgverzekering eens onder de loep te nemen.

Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis

De meeste mensen zijn verzekerd bij Zilveren Kruis, VGZ, CZ of Menzis. Die verzekeraars noemen we daarom ook wel de ‘grote vier’.

Ben jij bij één van hen verzekerd?

Dan wordt dit je nieuwe basispremie in 2021:

Verschil grote zorgverzekeraars

Overzicht premie alle zorgverzekeraars

Voor een overzicht van alle premies per polis met de verschillen in vergelijking met 2020 en 2021, verwijs ik je graag door naar onderstaand overzicht:

Opmerkingen

De premies in bovenstaand overzicht zijn exclusief collectieve kortingen die enkel voor bepaalde groepen toegankelijk zijn, bijvoorbeeld bij een bepaalde werkgever of sportvereniging.

Sommige verzekeraars bieden een standaard korting voor iedereen, bijvoorbeeld als de polis online wordt afgesloten. Deze korting is al wel meegenomen in het bovenstaand overzicht.

12 reacties

  • JJanny van Oosterom

    Waarom zoveel aanbieders van zorgverzekeringen? Lijkt dus lucratieve handel te zijn. Hoeveel directies, besturen, ict systemen? Ziekenhuizen en andere zorginstellingen fuseren vanwege kostenbesparingen.
    Waarom zorgverzekeraars dan niet.
    Kostenbesparing begint niet aan een bed, maar wel in het schrappen van niet aan directe zorg gerelateerde kosten. Worden de zorgkosten onbetaalbaar omdat bestuurders niet aan juiste knoppen willen draaien?

  • JJacoba

    Ik vind niet normaal dat zorg maar weer omhoog gaat. Het is ongehoord. Zoals ik ben gronisch ziek! Heb ik er om gevraagt? Ik voel gewoon dat we teveel zijn. Wordt is tijd dat , dat volk dat in de regering zit is 15 jaar met ern minimum moete rond komen. Wat ern idiooten zeg! Ze schamen zich ook nergens voor. Zij gaan wel allemaal opvakatie! En doen wel luxe dingen. Nee respect hebben ze alleen voorzichzelf. Stelletje respectlozen mensen daar! Maar respect voor VVD en D66 en CU heb ik voor hun helemaal niet.

  • BBart

    Ik heb een minimum inkomen en verzeker mij elk jaar bij de goedkoopste. heb maximum zorgtoeslag en neem maximum eigen risico en hou hier ong. 10 euro p/m aan over. Zou iedereen moeten doen

    • GGrad

      @Bart

      Maximum aan eigen risico met een minimum inkomen? Mag hopen dat je geen zorg nodig hebt want €800,- is vior jou dan niet op te brengen!!

    • CChsrles

      @Bart
      Hoi welker zorgverzekering neem je dit jaar ik zoek ook de goed koopste verzekering

  • MMarie

    Er wordt niets vermeld over de eigen bijdrage. Blijft dat het zelfde.

  • JJacky

    En dan hebben ze het alleen over een stijging van de basis premie. Niet over het feit dat aanvullende verzekeringen nog veel duurder zijn geworden, minder dekking geven en/of zelfs hele vergoedingen uit de polis hebben geschrapt.

    • SSjoerd

      @Jacky

      Ja dit inderdaad, er word vaak altijd alleen over de stijging van de basis verzekering gesproken, en dat een deel word gecompenseerd door hogere toeslagen, maar dat geld dus niet voor aanvullende verzekeringen, die ook vrijwel jaarlijks weer duurder worden.

      De gemiddelde stijging wat mensen dus volgend jaar kwijt zijn aan zorgpremie, is dus in veel gevallen gewoon nog een stuk hoger dan wat hier vermeld word.

      Maar goed, iedereen blijft maar lekker op de VVD stemmen aan de peilingen te zien, dus de meeste zullen het wel prima vinden.

    • MMatt

      @Jacky

      Basis is verplicht.
      Daarom de focus. De rest is luxe.
      Kromme rug rotte tanden of zo is een keuze in je verzorging.

    • JJohan

      @Matt makkelijk praten door aanvullend
      luxe te noemen, vrijwel all mensen met een chronische aandoening kunnen niet zonder de extra zorg functioneren en moeten dan dus een verzekering afsluiten voor hun specifieke extra zorg.
      Daar wordt trouwens elk jaar steeds ook steeds in beknibbeld en de prijs is hoger.
      Veel mensen die zijn afgekeurd hebben zo wie zo al een minder inkomen.

    • HHans

      @Jacky
      Ik ben bij DSW verzekerd en hier zijn de premies voor de aanvullende pakketten gelijk gebleven aan dit jaar en de dekking is zelfs nog iets uitgebreider geworden en er is niets ingekort voor 2021!!!!

  • JJohn

    Dus ondanks de verminderde korting van vorig jaar op de collectieve verzekeringen is het aantal polissen weer toegenomen tot 69! Vind je het gek dat veel mensen blijven waar ze zitten, 1 grote jungle van polissen, waarvan het meeste allemaal hetzelfde is, maar veel mensen weten dat niet.

    Nog een reden om zo snel mogelijk een einde te maken aan de korting op collectieve zorgverzekeringen, dat zou het waarschijnlijk veel overzichtelijker maken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.