Zorgverzekering vergelijken? Deze keuzes zijn het meest populair

Zorgverzekering vergelijken? Deze keuzes zijn het meest populair

Artikel door: Bart Koenraadt - 1 reactie

Zorgverzekering vergelijken? Deze keuzes zijn het meest populair

De restitutie zorgverzekering – met vrije zorgkeuze – is dit jaar minder in trek dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit een analyse van deze website. Verder blijven aanvullende dekkingen voor de tandarts en fysiotherapie het meest populair onder Nederlanders die hun zorgverzekering vergelijken

Zorgwijzer verzamelde de gegevens van ruim 210.000 vergelijkingen en kwam tot een aantal interessante conclusies.

Wat zijn de meest populaire keuzes voor een nieuwe zorgverzekering?

Basisverzekering

De meest opvallende ontwikkeling is dat veel minder Nederlanders kiezen voor een basisverzekering met vrije zorgkeuze.

Aantal verzekerden dat in 2021 kiest voor vrije zorgkeuze

Slechts 7,3 procent van de consumenten kiest bij Zorgwijzer voor een restitutiepolis, waarbij vrije zorgkeuze wordt gegarandeerd. Dat was vorig jaar nog 12,3 procent. Een flink verschil van 5 procentpunt.

We kunnen niet direct verklaren waarom minder mensen kiezen voor een restitutieverzekering. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat restitutiepolissen naar verhouding duurder zijn geworden dan andere soorten zorgverzekeringen.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Eigen risico

13,7 procent van de Nederlanders kiest voor 2021 een zorgverzekering met een verhoogd (vrijwillig) eigen risico. Dat is ietsje meer dan vorig jaar.

Opvallend is dat wel meer mensen kiezen voor het hoogste eigen-risicobedrag, namelijk 11,4 procent van de consumenten. Dit was vorig jaar nog 10,7 procent.

Aanvullende verzekering

39 procent van de Nederlanders kiest bij het vergelijken van zorgverzekering voor een aanvullende dekking, bovenop de basisverzekering.

Vergoedingen voor fysiotherapie en mondzorg zijn het meest populair. Daarna volgen dekkingen voor spoedeisende zorg in het buitenland en alternatieve geneeswijzen.

Tandartskosten

29,9 procent van de Nederlanders kiest voor een aanvullende ziektekostenverzekering met vergoeding voor tandheelkundige kosten. Dit is ietsje meer dan vorig jaar (29,2 procent). De keuze voor een vergoeding van 75% tot 250 euro is het meest populair.

PercentageKeuze
9,9%75% vergoed tot € 250
7,8%100% vergoed tot € 250
4,0%75% vergoed tot € 500
4,7%100% vergoed tot € 500
1,6%75% vergoed tot € 750
1,9%€ 1.000 of meer vergoed

Fysiotherapie

Van alle Nederlanders die op Zorgwijzer een vergelijking maakte, koos 27,1 procent tot dusver voor een zorgverzekering met dekking voor fysiotherapie.

PercentageKeuze
7,2%6 behandelingen
9,1%9 behandelingen
4,1%12 behandelingen
3,2%18 behandelingen
2,4%24 behandelingen
1,1%36 behandelingen

De meeste Nederlanders kiezen voor een bescheiden dekking van 6 of 9 behandelingen.

Spoedzorg buitenland

Hoewel reizen naar het buitenland er voorlopig niet inzit, kiezen veel consumenten alsnog voor een aanvullende module met extra dekking voor spoedeisende zorg in het buitenland:

 • 7,6 procent van de verzekerden kiest voor Europadekking
 • 5,3 procent van de verzekerden kiest voor werelddekking

De basisverzekering dekt enkel het in Nederland geldende tarief voor urgente zorg. Je betaalt het verschil dan zelf bij. Met Europadekking of Werelddekking krijg je de kosten voor spoedeisende zorg meestal volledig vergoed, afgezien van het eigen risico

Alternatieve geneeswijzen

Ook alternatieve geneeswijzen blijven populair onder Nederlanders. 10,5 procent kiest een aanvullende dekking. Dat is ietsje minder dan vorig jaar (11,1 procent).

Een dekking van minimaal 200 euro wordt het meest gekozen.

PercentageKeuze
4,5%€ 200 vergoed
4,2%€ 400 vergoed
1,9%€ 600 of meer vergoed

Overige dekkingen

Andere dekkingen die populair zijn onder Nederlanders:

 1. Orthodontie: 3,6%
 2. Brillen en lenzen: 2,9%
 3. Podotherapie en steunzolen: 1,6%
 4. Kraamzorg: 1,2%
 5. Bevalling ziekenhuis: 1,2%
 6. Anticonceptie: 1,2%

Premie per jaar betalen

Voor een maximale korting op de zorgverzekering is het mogelijk om je ziektekostenpremie in één keer voor een heel jaar te betalen. Je ontvangt dan 1 tot 2 procent korting op de jaarpremie. In de praktijk is dat zo’n 10 tot 30 euro.

3,6 procent van de Nederlanders kiest voor zo’n jaarbetaling.

1 reactie

 • DDick Nieuwpoort

  Waarom mensen minder restitutiepolissen kiezen? Wellicht komt dat omdat voorheen de vrije artsenkeuze gekoppeld was aan volledige vergoeding van de kosten en zorgverzekeraars dat niet meer doen (vanaf 2021)? Restitutiepolis lijkt verwaterd te zijn tot slechts vrij zijn in je keuze van artsen, die je vervolgens niet meer volledig vergoed krijgt. kortom, volksverlakkerij. Zie de reclame van ONVZ.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.