Andere zorgverzekering binnen zelfde maatschappij levert €357 op

Andere zorgverzekering binnen zelfde maatschappij levert €357 op

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Andere zorgverzekering binnen zelfde maatschappij levert €357 op

Verreweg de meeste Nederlanders zijn verzekerd bij Zilveren Kruis, VGZ, CZ of Menzis. Dit zijn vaak honkvaste klanten die mogelijk al jaren geen andere opties hebben overwogen.

Maar wist je dat voor ieder van deze zorgverzekeringen een goedkoper alternatief te vinden is binnen dezelfde verzekeringsmaatschappij?

Zorgwijzer rekende uit dat een dergelijke overstap je maximaal 357 euro op jaarbasis kan opleveren. Dat is snel verdiend.

We bespreken ze hieronder één voor één.

Zilveren Kruis –> ZieZo

ZieZo is de voordelige online zorgverzekering van Zilveren Kruis. Door over te stappen naar de basispolis van ZieZo bespaar je aanzienlijk op de premie, maar behoud je de service van Zilveren Kruis.

Premieverschil

Hieronder zie je goed wat het maandelijkse prijsverschil is bij twee verschillende eigen risico’s:

Merk€ 385 eigen risico € 885 eigen risico
Zilveren Kruis Basis Zeker€ 131,45€ 113,95
ZieZo Basis€ 112,25€ 90,25
Verschil per maand€ 19,20€ 23,70

Goed om te weten: veel Nederlanders krijgen via hun werkgever nog een collectieve korting van 5 procent bovenop op hun basisverzekering van Zilveren Kruis. De basispremie komt dan uit 124,88 euro. Dat is alsnog een verschil van 12,63 euro per maand

Tip: Nieuwsgierig naar hoeveel jij kan besparen voor 2022? Check dit eenvoudig hier.

Addertje onder het gras?

Hoe kan dit prijsverschil zo groot zijn, vraag je je misschien af? Zit er dan toch een addertje onder het gras zodra je als consument kiest voor ZieZo Basis in plaats van Zilveren Kruis Basis Zeker?

Eigenlijk niet, want in de basis vergoeden deze verzekeringen hetzelfde. Ook de keuze uit ziekenhuizen en andere zorgverleners is gelijk.

Toch zijn er wel drie mogelijke (kleine) nadelen waarop ik je wil wijzen:

 1. ZieZo Basis kun je niet koppelen met de uitgebreide aanvullende- en tandartsverzekeringen die Zilveren Kruis wel heeft.
 2. ZieZo Basis is een online polis: je kunt alleen betalen via automatische incasso en alle informatie wordt digitaal toegestuurd.
 3. Bij ZieZo Basis bestel je bepaalde hulpmiddelen online bij geselecteerde leveranciers, anders krijg je minder vergoed.

Menzis –> Anderzorg

Ook Menzis heeft al meerdere jaren een goedkoper alternatief voor haar eigen zorgverzekering, genaamd Anderzorg.

Verschil in premie

Het verschil in maandelijkse premie is enorm:

Merk€ 385 eigen risico € 885 eigen risico
Menzis Basis€ 133,25€ 118,25
Anderzorg Compact€ 114,00€ 88,50
Verschil per maand€ 19,25€ 29,75

Bij een verhoogd eigen risico is de Anderzorg basisverzekering zelfs bijna 30 euro per maand goedkoper.

Via een collectieve korting kost de Menzis Basis verzekering weliswaar iets minder duur: 126,59 euro per maand, maar zelfs dan bedraagt het verschil alsnog tussen de 12,59 euro en 23 euro per maand met de basisverzekering van Anderzorg.

Wat zijn de verschillen?

Belangrijk om te weten, is wel dat de naturapolis ‘Basis’ van Menzis verschilt op een tweetal vlakken met de naturapolis ‘Compact’ van Anderzorg:

 1. Bij Anderzorg krijg je bij niet-gecontracteerde zorgverleners tussen de 55 en 100 procent van de afgesproken prijs vergoed. Bij Menzis ligt dit tussen de 75 en 100 procent.
 2. Menzis biedt toegang tot 4 aanvullende verzekeringen en 3 tandartsverzekeringen. Bij Anderzorg zijn er minder keuzes wat betreft aanvullende zorg.

CZ –> Just

CZ heeft sinds enkele jaren een nieuw label, genaamd Just. In de basis verschilt de basisverzekering van Just weinig met die van CZ. Een overstap kan daarom interessant zijn.

Wat kun je besparen?

Merk€ 385 eigen risico € 885 eigen risico
CZ Zorgbewustpolis € 126,75€ 109,25
Just Basic€ 114,35€ 94,35
Verschil per maand€ 12,40€ 14,90

Zijn er nadelen?

Beide verzekeringen hebben een ruime zorgkeuze, plus handige apps en extra’s. Maar is er dan een reden om niet te kiezen voor Just Basic inplaats van de CZ Zorgbewustpolis?

Op basis van de Zorgverzekeringskaart vonden we een paar (kleine) nadelen:

 • Just heeft maar één aanvullende verzekering en tandartsverzekering, terwijl je bij CZ meerdere aanvullende opties hebt met ruime dekkingen.
 • Just heeft een lagere dekking bij zorgaanbieders zonder contract, namelijk 60 procent van het gemiddelde tarief, in plaats van 70 procent bij CZ.

VGZ –> Bewuzt

Ook VGZ heeft een goedkoper online label, genaamd Bewuzt. De prijzen liggen beduidend lager, terwijl er in de basis niet zoveel verschillen zijn.

Merk€ 385 eigen risico € 885 eigen risico
VGZ Basis Keuze€ 126,15€ 111,15
Bewuzt Basisverzekering€ 114,90€ 94,90
Verschil per maand€ 11,25€ 16,25

Verschillen

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen VGZ en Bewuzt. Sommige zijn in het voordeel van Bewuzt, en anderen in het nadeel.

 • Bij Bewuzt maak je gebruik van modules met specifieke dekkingen in plaats van aanvullende pakketten met meerdere dekkingen.
 • De vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders ligt met 65 procent iets lager dan bij VGZ Basis Keuze.
 • Bewuzt heeft een no-claim korting en stapelkorting, naarmate je meer aanvullende dekkingen toevoegt, VGZ biedt dit niet.

Maak de overstap

Overstappen naar een goedkoper alternatief is nog mogelijk tot het einde van 2021.

Bij een overstap:

 • Wordt je huidige zorgpolis automatisch beeindigd per 31-12-2021
 • Gaat de nieuwe verzekering in op 01-01-2022
 • Heb je altijd 14 dagen bedenktijd om je keuze ongedaan te maken

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.