Burn-out behandeling ten onrechte vergoed door zorgverzekeraar

Burn-out behandeling ten onrechte vergoed door zorgverzekeraar

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Burn-out behandeling ten onrechte vergoed door zorgverzekeraar

Veel psychologen declareren een behandeling voor een burn-out onterecht bij de zorgverzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer van KRO-NCRV, die zo’n twintig grote en kleine GGZ-instellingen benaderden.

Een burn-out wordt al sinds 2013 niet meer wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Om de kosten toch vergoed te krijgen via de zorgverzekering wordt er een slim trucje toegepast door de psychologen. Dat zorgt voor grote verontwaardiging bij zorgverzekeraars.

Truc

De truc die psychologen en klinieken toepassen, is om de burn-out een ander label te geven, zoals een depressie of angststoornis. Deze aandoeningen vallen namelijk wel onder de dekking van de basisverzekering. Zo declareerde één praktijk op deze manier maar liefst tienduizenden euro’s aan behandeltrajecten in een luxe hotel.

De verzekeraars, zoals CZ, reageren met veel verontwaardigding op de praktijken.

Er wordt moedwillig onjuiste informatie verstrekt. Tegen mensen wordt gezegd dat de behandeling voor de burn-out wordt vergoed, terwijl dat niet zo is.

Marieke Verlee (Manager zorginkopen CZ)

Wilmar Schaufeli, emeritus-hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de universiteit van Utrecht, neemt het op voor de psychologen. Hij stelt dat hulpverleners op een creatieve manier toch iemand de beste zorg kunnen geven die voor hen nodig is. Volgens hem zou het goed zijn als deze mentale zorg weer in het basispakket komt.

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten dat er op zijn minst sprake is van onrechtmatig declareerde zorg. Maar ook dat er op korte termijn geen plannen zijn om de kosten voor een burn-out behandeling weer via de zorgverzekeraar te laten vergoeden.

Werkgever verantwoordelijk?

De werkgever is bij wet verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk begeleiden van iemand met een burn-out. Toch staat nergens in de wet dat een werkgever verplicht is om de behandeling bij een psycholoog te betalen. Gelukkig gebeurt dit in de praktijk wel bij de meeste bedrijven, stelt Klaas den Tek van Pointer.

Overigens is het de vraag of het altijd wenselijk is om de bekostiging via de werkgever te regelen, aangezien deze als opdrachtgever een direct belang heeft in de kwestie. De werknemer kan zich misschien veiliger voelen als hij/zij zelf opdracht geeft tot het inschakelen van een psycholoog.

Op Zorgwijzer lees je alles over de vergoeding van psychologische zorg via de basisverzekering.

Re-integratie

De werkgever is overigens wel verplicht om de werknemer te helpen bij re-integratie als hij/zij als gevolg van een burn-out een jaar in de ziektewet heeft gezeten. Dit moet volgens Wet verbetering poortwachter. Ook in specifieke cao’s kunnen er op dit vlak nadere bepalingen staan over hulpverlening bij een burn-out.

Bron: NPO Radio 1

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.