Deze 4 goede voornemens worden betaald door je zorgverzekering

Deze 4 goede voornemens worden betaald door je zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 5 reacties

Deze 4 goede voornemens worden betaald door je zorgverzekering

Het verliezen van overtollige kerstkilo’s, stoppen met roken en meer bewegen. Het zijn de meest populaire goede voornemens onder Nederlanders.

Heb jij zelf ook dit soort goede voornemens voor 2022, maar vind je het lastig om ze vol te houden?

Dan heb ik goed nieuws voor je, want je zorgverzekering (check hem hier) kan je hierbij een handje helpen.

We duiken er gelijk in.

1. Stoppen met roken

Aan het begin van ieder jaar stoppen ongeveer 1 miljoen Nederlanders met roken.

Toch is definitief stoppen lastig. De juiste hulpmiddelen kunnen je kans op succes vergroten.

Stoppen met roken programma

Prettig is dat je de meeste hulp en zorg rondom stoppen met roken niet zelf hoeft te betalen.

Je basis zorgverzekering vergoedt namelijk de volgende dingen:

 • Nicotinevervangers
 • Bepaalde geneesmiddelen
 • Begeleiding bij een hulpverlener (1 keer per jaar)

Eigen risico

Voor zorg uit de basisverzekering geldt normaliter een eigen risico, maar dit hoef je niet te betalen als:

 • Je de nicotinevervangers haalt bij een gecontracteerde apotheek
 • Je het stoppen-met-rokenprogramma volgt bij een gecontracteerde zorgverlener

Welke zorgverleners zijn gecontracteerd, vind je terug in de zorgverkenner of zorgzoeker van je verzekeraar. Zoek daar op ‘stoppen met roken’.

TIP: Om hulp te krijgen met stoppen met roken is alleen een basisverzekering voldoende. Een overzicht van de goedkoopste zorgverzekeringen van 2022 vind je hier.

2. Afvallen

Tijdens de coronacrisis is het aantal mensen met overgewicht toegenomen. Zo’n 50 procent van de Nederlanders zou er inmiddels mee te maken hebben.

Misschien heb jij het voornemen om volgend jaar af te vallen? Dan kan je verzekeraar je hierbij financieel ondersteunen.

Een overzicht van hulpvormen die je vergoed kunt krijgen:

Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (GLI)

Via een GLI krijg je advies en begeleiding bij het creëren van een gezondere leefstijl.

De focus ligt hierbij op:

 • Gezonder eten
 • Meer bewegen
 • Gedragsverandering

Het programma duurt twee jaar en wordt vergoed je basisverzekering. Je dient hiervoor wel eerst naar je huisarts te gaan en een verwijzing te krijgen. De kosten van de GLI vallen niet onder het eigen risico.

Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden ook de kosten voor een leefstijlcheck. Dit is een soort gezondheidstest, inclusief een gesprek met een leefstijlcoach.

Dieetadvies

Als aanvulling op de GLI kun je ook naar een diëtist voor voorlichting en advies over voeding en eetgewoonten.

Let er op dat je hiervoor soms wel een verwijzing nodig hebt, bijvoorbeeld van je huisarts. Vraag een diëtist in jouw omgeving voor meer informatie hierover.

Je krijgt standaard een zorgvergoeding van 3 uur dieetadvies per kalenderjaar.

Wil je meer? Dan kun je eventueel nog een aanvullende polis afsluiten voor 2022.

Voedingsadvies

Tot slot kun je ook nog gebruik maken van voedingsadvies. Een gewichtsconsulent kan jou helpen bij het aanleren van een gezond eet- en beweegpatroon. Hierdoor val je af en voel je je fitter.

Helaas dekt je basisverzekering niets voor voedingsadvies. Wel zijn er een groot aantal verzekeraars met een aanvullende vergoeding.

3. Meer sporten of bewegen

Meer bewegen, sporten en fitter worden staat ieder jaar bovenin de lijstjes met goede voornemens.

Misschien heb je zelf ook de intentie om hier aan te werken, maar vind je het moeilijk om dit te blijven volhouden?

Dan kan je zorgverzekering van pas komen.

Beweegprogramma’s

Een beweegprogramma kan een goed idee zijn. Dit wordt bij een aantal zorgverzekeraars aangeboden als extra service.

Ieder beweegprogramma werkt net even anders. Toch hebben ze hetzelfde doel, namelijk om jou te blijven motiveren om meer te sporten of bewegen. Daarmee spaar je punten die je kunt inwisselen voor handige beloningen.

Enkele voorbeelden van beweegprogramma’s:

 • a.s.r. Vitality van Ditzo en a.s.r.
 • Fitzme van CZ of Just
 • SamenGezond van Menzis
 • Fitter app van United Consumers

Fysiotherapie

Misschien wil je wel meer bewegen, maar is dat lastig vanwege een blessure. Dan is het misschien een goed idee om je in 2022 te verzekeren voor fysiotherapie.

Ook met een blessure kun je namelijk blijven sporten of bewegen. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. En natuurlijk ook bij het aanpakken van jouw klachten.

Sportarts

Een sportarts is er voor iedereen die klachten heeft rondom beweging, overbelasting, inspanning of conditie. Je krijgt dan adviezen over de behandeling van een blessure of hulp bij problemen die ontstaan bij het sporten. Je huisarts kan je hier naar verwijzen en je krijgt de kosten vergoed via je basisverzekering.

Wil je ook een sportmedisch onderzoek laten doen of wil uitgebreider advies bij sport gerelateerde klachten? Dan kun je kiezen voor een extra verzekering bovenop je basispolis.

4. Minder druk maken om dingen

Ben jij iemand die zich snel zorgen maakt of piekert over dingen? Dan heb je mogelijk net als heel veel andere Nederlanders het goede voornemen om hier wat aan te doen.

Je zorgverzekering kan hier op dit vlak zeker wat voor je betekenen.

Een overzicht van de hulp en zorg die je vergoed kunt krijgen:

Mindfulness

Bij mindfulness staat alles in het teken van volledig bewust zijn van het moment en de huidige ervaring.

Het kan je helpen afstand te nemen van gedachtespinsels in je hoofd, waardoor je bewuste keuzes leert maken in plaats van ergens automatisch op te reageren. Daarnaast kan het je ook helpen om beter met stress om te gaan.

Een populaire mindfulness app is Headspace, die maandelijks 12,99 euro per maand kost. Sommige verzekeraars bieden hier een vergoeding voor.

Bij de zorgverzekering van Anderzorg of VinkVink kun je één maand lang gratis van headspace gebruik maken. Daarna zijn de kosten 6,75 euro per maand. Inclusief in dit bedrag zijn de apps FysioZelfCheck, Sworkit en Fabulous.

Bart Koenraadt (Zorgwijzer)

Zorgverzekeraar VGZ biedt een gratis Mindfulness app aan via de Apple Store of Google Playstore. Hiervoor hoef je geen klant te zijn van VGZ.

Daarnaast kun je jezelf de aanvullende verzekering ook nog verzekeren voor een speciale mindfulnesstraining, bijvoorbeeld bij burn-outklachten.

Psychologische hulp

Bij psychische klachten, zoals somberheid, stress of angst kun je terecht bij je eigen huisarts. Die kan jou al een eindje vooruit helpen met de nodige adviezen. Vaak krijg je via de huisartsenpraktijk hulp van een praktijkondersteuner GGZ en zelfhulpmodules

Indien nodig kan de huisarts je verwijzen naar een psycholoog of GGZ-kliniek.

De basisverzekering vergoedt hulp bij psychische klachten. Je betaalt wel je eigen risico.

Psychosociale therapie

Voor extra hulp bij mentale klachten kun je je eventueel nog aanvullend verzekeren voor psychosociale therapie.

De vergoeding hiervoor valt onder de dekking van alternatieve geneeswijzen.

5 reacties

 • KKoos Hovestad

  Sporten is voor iedereen goed maar hier word voorbij gegaan aan de rolstoel gebruikers door een chronische ziekte (ms) is kracht training goed het voorkomt ziekenhuis opname geeft de geest een goed gevoel en eigenwaarde stijgt waarom word hier in samen gezond niet verder en heter op ingegaan om ben ook een mens menzis

 • PPaul Gokkel

  Helaas wordt er juist allemaal oppervlakkige hulp door coaches en andere adviseurs vergoed. Die zijn onvoldoende opgeleid en gespecialiseerd. Vaak is een korte training al voldoende om coach te worden. Ze kunnen ernstigere gevallen zoals verslaafde kettingrokers niet goed helpen. En richten zich juist op de lichtere gevallen. Juist deze groep krijgt hulp, terwijl ze zelf ook hun ongezonde leefstijl kunnen aanpassen. Dit beleid is pure geldverspilling en alleen maar voor de bühne bedoeld. De overheid kan dan rustig beweren dat ze mensen helpen om een gezonde leefstijl te krijgen. Ze verzwijgen dus dat de patiënten die hulp het dringendst nodig hebben, in de kou staan.

 • RRon van den Dungen

  Mooi dat dit allemaal vergoed kan worden in ons land. Eventueel een drugsverslaving kan ook flink vergoed worden om een kliniek in te gaan.

  Wat ik vreemd vindt is dat ik sinds nog niet zo lang afhankelijk ben van een rolstoel. Buiten de basishandelingen van sturen leer je verder weining bij revalidatie.

  Nu is er in Nederland slechts 1 organisatie die mensen (in 1e instantie begonnen voor kinderen) leert in 4 dagdelen veilig en verantwoord met de rolstoel om te gaan in dagelijkse moeilijkere situaties.
  Kinderen en volwassenen krijgen meer zelfvertrouwen, worden nog zelfstandiger en mobieler etc…
  Iedereen heeft het dus altijd over betrokkenheid, participatie etc …. maar deze training wordt dus niet vergoed.
  Het is “slechts” 80 euro maar veelal hebben mensen met een beperking al veel meer kosten tov minder inkomen.

  De organisatie (wheelchairskill) moet het doen van donaties om de trainingen te kunnen geven en locaties af te huren.

  Zou dus ipv willen praten over betrokkenheid en bevorderen deelname in de maatschappij ook te zorgen dat meer mensen er gebruik van kunnen maken.

  Met vriendelijke groet,
  Ron

  • XXxx

   @Ron van den Dungen zet even het rekeningnummer van de organisatie neer.. dan doe ik een donatie

  • IIlona

   @Ron van den Dungen, helemaal mee eens! Hier ook steeds meer rolstoel afhankelijk maar je krijgt geen instructies wanneer je rolstoel afgeleverd wordt. Je moet het zelf uit vinden en dat is super lastig. Zeker als je het mentale feit meeneemt dat het een grote stap is om in een rolstoel te gaan zitten. En als je dan onhandig zit te rommelen (lees vallen, vastzitten en botsen etc.) is dat een klap voor jezelf vertrouwen. Eigenlijk zou iedere rolstoel gebruiker de optie moeten hebben om zoeen cursus te doen. Dan zou het aanbod ook beter verspreid kunnen worden door Nederland. Je zit niet voor je lol in een rolstoel.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.