Deze zorgverzekeraar gaat danslessen vergoeden

Deze zorgverzekeraar gaat danslessen vergoeden

Artikel door: Koen Kuijper - 1 reactie

Deze zorgverzekeraar gaat danslessen vergoeden

Dans en muziek kunnen een heilzame werking hebben, zo blijkt uit divers wetenschappelijk onderzoek. Daarom gaat zorgverzekeraar De Friesland (onderdeel van Achmea) per 2022 danslessen vergoeden via diens zorgverzekering.

Helaas kan niet iedereen kan gebruik maken van deze vergoeding. Het gaat vooralsnog alleen om mensen met Parkinson. Daarnaast worden de gedekte danslessen voorlopig alleen in de provincie Friesland gegeven, bijvoorbeeld in Leeuwarden, Heerenveen of Sneek. Dit gebeurt in samenwerking met Dans op Recept.

Rob Propsma, woordvoerder van De Friesland, hoopt echter dat dit als een olievlek over de rest van Nederland kan uitspreiden, zodat iedereen de voordelen van dansen kan inzien.

Onderzoek

Uit verschillende wetenschappelijke stukken blijkt dat danslessen, bijvoorbeeld Zumba, op mentaal en fysiek vlak voordelen kunnen bieden. Zo geven ze mensen met Parkinson meer balans en zelfvertrouwen waardoor ze minder afhankelijk worden van bepaalde zorg, zoals fysiotherapie. Ook vergroten de danslessen de kwaliteit van leven.

Andere studies hebben aangetoond dat ook er ook positieve veranderingen kunnen worden bewerkstelligt op cognitief vlak. Zo zou dansen mogelijk een bescherming kunnen bieden tegen het risico op dementie.

De kans is aanwezig dat er in de toekomst ook hard bewijs komt voor het nut van dansen voor mensen met andere aandoeningen, zoals hersenletsel of chronische pijn.

Hoe hoog is de dekking?

De kosten van een dansles voor mensen met Parkinson bedraagt zo’n 10 euro per uur. Verzekeraar De Friesland wil deze drempel verlagen door een deel van de kosten te dekken via de zorgverzekering.

De vergoeding verloopt via de aanvullende verzekering, omdat de overheid zich namelijk buigt over de inhoud van het basispakket.

De Friesland biedt een aantal aanvullende zorgpakketten, variërend tussen de 1,95 en 52,50 euro per maand. De vergoeding van de danslessen is echter alleen opgenomen in de volgende pakketten:

  • AV Extra: maximaal 350 euro per jaar vergoed
  • AV Optimaal: maximaal 500 euro per jaar vergoed

Gezien de kosten van een dansles is de vergoeding behoorlijk hoog. Met deze dekking zou iemand iedere week een dansles kunnen nemen.

Goed om te weten: AV Extra kost 23,95 euro per maand en AV Optimaal 52,50 euro per maand in 2021. In deze verzekeringen zitten ook andere relevante vergoedingen voor patiënten met Parkinson, zoals fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.

Vaktherapie

Danstherapie voor mensen met psychologische, mentale en lichamelijke klachten wordt overigens ook al vergoed onder de noemer ‘vaktherapie‘ via de aanvullende verzekering. Verschillende verzekeraars bieden hiervoor een vergoeding, zoals:

  • CZ
  • Zilveren Kruis
  • Menzis
  • Univé
  • ONVZ

Bron: Leeuwarder Courant, Telegraaf

1 reactie

  • LLia van Velzen

    GEWELDIG EEN VERGOEDING VOOR DANSLESSEN. IK GEEF WEKELIJKS AAN LICHT-DEMENTERENDE EN NAH PATIËNTEN SCHILDERBEGELEIDING MET GROOT SUCCES. GRATIS. ZOU GRAAG VERGOEDING KRIJGEN!! KUNT U ACTIE NEMEN?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.