Eigen risico blijft toch gelijk op 385 euro

Eigen risico blijft toch gelijk op 385 euro

Artikel door: Bart Koenraadt - 6 reacties

Eigen risico blijft toch gelijk op 385 euro

Het verplichte eigen risico blijft in 2022 gelijk op 385 euro per Nederlander. Een ruime meerderheid van 17 partijen stemt in met een voorstel van de SP om het bedrag te bevriezen. Ook VVD, CDA en D66 stemden voor. Desondanks heeft het demissionaire kabinet nog niet beloofd om de motie uit te voeren. Tijdens Prinsjesdag wordt de hoogte van het eigen risico en de zorgpremie officieel bekend.

Indien er door de Kamer geen maatregel zou worden genomen, had het eigen risico volgend jaar waarschijnlijk uitgekomen op ruim 400 euro per verzekerde. Dat komt omdat het eigen risico automatisch stijgt als de zorgkosten ook stijgen. Dat is zo in de wet bepaald.

Premiestijging in het verschiet

Nu het eigen risico gelijk blijft, is de kans echter heel groot dat de premie fors zal stijgen. Volgend jaar moeten er vermoedelijk nog veel operaties en behandelingen worden ingehaald, omdat deze vanwege corona dit jaar nog niet mogelijk waren. Dat neemt kosten met zich mee. Gelukkig kunnen de meeste operaties al dit jaar worden ingehaald, omdat de situatie in de ziekenhuizen nu sterk is verbeterd.

Hoeveel de premie precies stijgt, is onbekend. In de miljoenennota, die tijdens Prinsjesdag verschijnt, wordt de eerste schatting van de zorgpremie gepresenteerd. Het is vervolgens aan de zorgverzekeraars zelf om de premie voor hun basis- en aanvullende verzekeringen vast te stellen.

Toekomstplannen voor het eigen risico

Veel politieke partijen willen het eigen risico verlagen of zelfs afschaffen, blijkt uit hun verkiezingsprogramma’s.

VVD, CDA en de ChristenUnie willen het bedrag bevriezen, maar een maximum invoeren dat je per behandeling zelf kwijt kunt zijn. Ook D66 pleit voor een dergelijke maatregel, maar met een maximum van 400 euro per volwassen Nederlander.

Linkse partijen, zoals PvdA, GroenLinks en de SP, zien het eigen risico het liefste helemaal verdwijnen.

6 reacties

 • Ssander

  eigen risico laten en mensen krijgen elke maand Huur-Zorgtoeslag van de belasting dienst en ga dit sturen naar zorgverzekeringen dan kan premie elke maand naar beneden

 • VVictors

  Zou persoonlijk ook voorstander zijn van een eerlijker eigen risico, waardoor je niet in 1 keer alles kwijt bent na een opname in het ziekenhuis

 • Ppeter

  Deze besluit hoeft niet te betekenen dat de zorgpremie forst gaat stijgen, dat lijkt me wel een hele snelle conclusie.

  Meest logische zou juist zijn als het via belastingen word opgehaald, merk je ook minder snel 😉

 • SS. Pronk

  Al met 14 jarige leeftijd begonnen met werken en gestopt na zo,n. 45. Jaar. Als gewonen arbeider. Hard moeten werken voor zuinig salaris. Echter dit wel heeft mij wel fysieke problemen opgeleverd en voor mensen zoals ik geeft het een zeer onrechtmatig gevoel. Dezelfde hoge eigen te moeten betalen dan de mensen met een groot salaris ,, ook al zou voor 2022 het eigen risico gelijk blijven zal iets anders wel worden verhoogd. ,regering. : mensen moeten bewust worden over hoe duur de zorg is Ha ha. Laat de Koninglijke. Familie maar eens bezuinigen. Met al die pracht en praal. Met als beschermheer. Rutte. Die het absurte sprookje wel in stand wil houden.

 • KKamiel

  Ze moeten het eigen risico gewoon afschaffen. dan maar wat meer premie betale!

 • BBram

  Zou mooi zijn als er een limiet komt van 200 of 300 euro en dat je slechts een deel per operatie/medicijn/behandeling kwijt kunt zijn, bijvoorbeeld max. 30 procent van de totale kosten.

  Ben zelf ook een voorstander van hogere inkomensafhankelijke premies en iets lagere reguliere premies. Zorgtoeslag gewoon afschaffen dan vertalen naar een belasting op basis van inkomen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.