Fysiotherapie bij long Covid langer vergoed via zorgverzekering

Fysiotherapie bij long Covid langer vergoed via zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 8 reacties

Fysiotherapie bij long Covid langer vergoed via zorgverzekering

Mensen die na corona last houden van langdurige en/of ernstige klachten behouden langer recht op vergoeding van paramedische zorg via de basisverzekering. Dit gaat dan over fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie en dieetadvies. Om de kosten die dit met zich meebrengt te dekken, wordt 28 miljoen euro extra vrijgemaakt.

De regeling zou in eerste instantie aflopen op 1 augustus 2021, maar op verzoek van de Tweede Kamer is deze nu verlengd naar 1 augustus 2022. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Long Covid speelt bij tienduizenden Nederlanders

Ongeveer een op de tien mensen die corona heeft gehad, kampt langer dan drie maanden met de gevolgen van corona. Bij een op de honderd is dat zelfs meer dan een jaar.

Gezien er al zo’n 1,7 miljoen besmettingen zijn geregistreerd, gaat het op zijn minst om enkele tienduizenden Nederlanders die te maken hebben met long Covid. Zelfs twintigers die niet eens heel erg ziek zijn geweest door corona zijn soms al meer dan een jaar uit de roulatie, meldt het AD.

Waar heb je recht op?

De regeling geldt specifiek om ex-coronapatiënten die kampen met klachten als vermoeidheid, conditieverlies en benauwdheid. Zij zijn vaak zo verzwakt dat ze dagelijks niet goed kunnen functioneren, bijvoorbeeld tijdens school of werk.

Zij komen nu in aanmerking voor dekking van paramedische zorg via de basisverzekering als zij binnen zes maanden na het acute ziektestadium een verwijzing hebben, bijvoorbeeld van hun huisarts.

De totale basisdekking binnen zes maanden betreft:

 • Maximaal 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
 • Maximaal 18 behandeluren ergotherapie
 • Maximaal 10 uur dieetadvies
 • Onbeperkt aantal behandelingen logopedie

Voorwaarden

Er zijn wel wat voorwaarden aan de regeling:

 • De huisarts of specialist stelt de verwijzing op en beoordeeld in hoeverre de patiënt baat heeft bij paramedische zorg
 • De behandelingen worden vergoed vanaf de eerste behandeling
 • De verzekerde betaalt eerst zijn of haar verplichte (en vrijwillige) eigen risico

Wat verder nieuw is in de aangepaste regeling, is dat de huisarts ook mag verwijzen voor een tweede behandelperiode. Dit kon eerst alleen door een medisch specialist worden gedaan.

8 reacties

 • AAnita Bremmer

  April 2021 werd ik positief getest. Vervolgens kreeg ik 3 weken 41 graden koorts. Knalkende hoofdpijn, spierpijn en druk tussen de schouderbladen. Zuurstof bleef redelijk. Op randje van goed. Dus thuis uitgeziekt. Na 2 maanden leek het wat beter te gaan. In juni 1e vaccinatie gehad. Vlak voor zomervakantie beter gemeld. Vervolgens kreeg ik in de vakantie een forse herpes simplex en gordelroos. Sindsdien blijf ik aanhoudend verhoging en soms ook koorts bij inspanning houden. Elke dag. Dagen afwisselend doodmoe. Uitgebreid lichamelijk onderzoek last niets zien. Binnenkort naar de neuroloog. Mogelijk schade aan autonoom zenuwstelsel? Het is een zoektocht. Ik lees nauwelijks iets van mensen over aanhoudende verhoging/koorts.

  • SSaskia

   @Anita Bremmer Ik heb mij 1,5 maand geleden laten vaccineren en sindsdien ook allergische huidreactie. vanalles al geprobeerd. inmiddels ook corona gehad en de klachten blijven. Prednison kuur heeft het ook niet opgelost. Is bij u de gordelroos helemaal weg?

  • JJolanda van Pul

   @Anita Bremmer
   Ik heb ook af en toe verhoging of lichte koorts. Ik lees in de Facebook-groep voor Long Covid patiënten, dat er veel meer zijn die dat hebben. Het is vooral als je over je grenzen heen gaat.
   Sterkte!

 • HHenk Budding

  Je hoeft je niet zo druk te maken over je eigen risico. Bijna iedere long COVID patiënt is die toch al lang kwijt. Ik heb in maart/april 2020. Ik heb 2 maal 50 behandelingen fysiotherapie gehad. Ik heb nu nog fysiotherapie vanuit mijn aanvullende verzekering. En zicht op echte verbetering zie ik nog steeds niet.

  Ik hoop, dat er in 2022 nog iets bedacht wordt vanuit de basisverzekering voor de long COVID patiënten.

 • AAn

  Volgens mij krijg je dat niet terug.
  Het lijkt dus leuker dan het is, je betaalt een groot deel zelf ( tenzij je je eigen risico al ” verbruikt” hebt.

 • TTineke Scheeren

  De huisarts mag nu ook voor een tweede behandelmethode verwijzen. Maar hoeveel fysio of ergotherapie kan je bij detweede verwijzing krijgen als de eerste keer alle 50 keer op zijn gebruikt en je door Corona nog lang niet opgeknapt bent? Dit is dus in mijn geval zo. Ik heb vanaf november Corona” last”.

 • CCam Lodewick

  De verzekerde betaald eerst zijn eigen risico voor longcovid fysio en dan?? Wanneer krijg je het terug??

  • CChristi

   @Cam Lodewick,.eigen risico van 385,- is iedereen kwijt… Dat krijg je niet terug.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.