Fysiotherapie bij long Covid langer vergoed via zorgverzekering

Fysiotherapie bij long Covid langer vergoed via zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Fysiotherapie bij long Covid langer vergoed via zorgverzekering

Mensen die na corona last houden van langdurige en/of ernstige klachten behouden langer recht op vergoeding van paramedische zorg via de basisverzekering. Dit gaat dan over fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie en dieetadvies. Om de kosten die dit met zich meebrengt te dekken, wordt 28 miljoen euro extra vrijgemaakt.

De regeling zou in eerste instantie aflopen op 1 augustus 2021, maar op verzoek van de Tweede Kamer is deze nu verlengd naar 1 augustus 2022. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Long Covid speelt bij tienduizenden Nederlanders

Ongeveer een op de tien mensen die corona heeft gehad, kampt langer dan drie maanden met de gevolgen van corona. Bij een op de honderd is dat zelfs meer dan een jaar.

Gezien er al zo’n 1,7 miljoen besmettingen zijn geregistreerd, gaat het op zijn minst om enkele tienduizenden Nederlanders die te maken hebben met long Covid. Zelfs twintigers die niet eens heel erg ziek zijn geweest door corona zijn soms al meer dan een jaar uit de roulatie, meldt het AD.

Waar heb je recht op?

De regeling geldt specifiek om ex-coronapatiënten die kampen met klachten als vermoeidheid, conditieverlies en benauwdheid. Zij zijn vaak zo verzwakt dat ze dagelijks niet goed kunnen functioneren, bijvoorbeeld tijdens school of werk.

Zij komen nu in aanmerking voor dekking van paramedische zorg via de basisverzekering als zij binnen zes maanden na het acute ziektestadium een verwijzing hebben, bijvoorbeeld van hun huisarts.

De totale basisdekking binnen zes maanden betreft:

  • Maximaal 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
  • Maximaal 18 behandeluren ergotherapie
  • Maximaal 10 uur dieetadvies
  • Onbeperkt aantal behandelingen logopedie

Voorwaarden

Er zijn wel wat voorwaarden aan de regeling:

  • De huisarts of specialist stelt de verwijzing op en beoordeeld in hoeverre de patiënt baat heeft bij paramedische zorg
  • De behandelingen worden vergoed vanaf de eerste behandeling
  • De verzekerde betaalt eerst zijn of haar verplichte (en vrijwillige) eigen risico

Wat verder nieuw is in de aangepaste regeling, is dat de huisarts ook mag verwijzen voor een tweede behandelperiode. Dit kon eerst alleen door een medisch specialist worden gedaan.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.