Hoge premie belangrijkste reden voor overstappen zorgverzekering

Hoge premie belangrijkste reden voor overstappen zorgverzekering

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Hoge premie belangrijkste reden voor overstappen zorgverzekering

Een (te) hoge zorgpremie blijft de belangrijkste reden voor Nederlanders om over te stappen van zorgverzekering. Bij 30 procent van de verzekerden gaf de hoogte van de totale premie de doorslag om te kiezen voor een andere zorgverzekeraar in 2021. Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenpanel gezondheidszorg van Nivel.

7 procent van alle verzekerden geeft aan dat ze zijn overgestapt van zorgverzekering in 2021. Dat zijn ruim 1,2 miljoen Nederlanders. Het overstappercentage is ongeveer even hoog als in 2020 en ietsje lager dan de jaren ervoor.

Redenen voor overstap

De vijf meest genoemde redenen voor het wisselen van zorgverzekeraar zijn:

  1. Ontevreden over de totale premie (basis + aanvullend): 30 procent
  2. Ontevreden over de premie van de basisverzekering: 21 procent
  3. Andere verwachting zorggebruik: 20 procent
  4. Ontevreden over de dekking van de aanvullende verzekering: 18 procent
  5. Keuze voor een specifieke aanvullende verzekering: 15 procent

Opvallend is dus dat de prijs (en niet de kwaliteit) de meest belangrijke rol speelt onder overstappers. Op Zorgwijzer vind je een overzicht van alle premies in 2021.

Andere, minder genoemde redenen voor het wisselen van verzekeraar:

  • Deelname aan collectief bij andere verzekeraar
  • Ontevredenheid over de service van de verzekeraar
  • Ontevredenheid over de dekking van de totale polis

Redenen om niet over te stappen

Nivel onderzocht ook de redenen voor mensen om juist bij de huidige verzekeraar te blijven. Daaruit bleek dat niet de prijs, maar de dekking de doorslag geeft. Zo is 54 procent van de verzekerden, die niet zijn geswitcht van zorgverzekeraar, tevreden over de dekking van de totale polis.

Daarnaast gaf 35 procent van de verzekerden aan al heel lang bij dezelfde verzekeraar te zitten en daarom niet overstappen. 25 procent is tevreden over de service van zijn of haar verzekeraar, en 21 procent is tevreden over de dekking van de basisverzekering.

Jongvolwassenen stappen 2 keer zo vaak over

Uit het onderzoek blijft verder dat jongvolwassenen eerder kiezen voor een nieuwe ziektekostenverzekeraar. In de leeftijdscategorie 18 t/m 39 jaar lag het overstapcijfer op 15 procent van alle verzekerden, ofwel ruim twee keer zo hoog als het gemiddelde.

Van alle ouderen (65 jaar en ouder) stapt slechts 2 procent over van zorgverzekering. Dat is bijna vier keer lager dan het gemiddelde.

Ik merk dat veel ouderen bang zijn om over te stappen van zorgverzekering. Zij vrezen vaak dat ze vanwege hun leeftijd of gezondheid niet worden geaccepteerd bij een andere verzekeraar of dat ze geen vergoeding meer krijgen van bepaalde zorg of medicijnen.

Het zou goed zijn als er daarom meer voorlichting komt vanuit verzekeraars en de overheid, zodat deze onterechte angst kan worden weggenomen. Ook ouderen kunnen namelijk besparen op hun zorgkosten.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

In de leeftijdscategorie 40 tot 64 jaar stapt gemiddeld 6 procent van de verzekerden over, wat min of meer in lijn is met het gemiddelde cijfer.

2022

Benieuwd wat er gaat veranderen in de zorgverzekering van 2022? In dit artikel blikken we alvast vooruit naar de belangrijkste wijzigingen.

Tijdens Prinsjesdag worden de veranderingen definitief bekend gemaakt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.