In deze 4 situaties kan een zorgverzekeraar je overstap weigeren

In deze 4 situaties kan een zorgverzekeraar je overstap weigeren

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

In deze 4 situaties kan een zorgverzekeraar je overstap weigeren

Wil je voor 2022 overstappen van zorgverzekering? Maar ben je bang dat je overstap wordt geweigerd?

Gelukkig is er meestal weinig reden om je hierom zorgen te maken, want voor alle basisverzekeringen en de meeste aanvullende verzekeringen wordt je direct geaccepteerd.

Toch zijn er een aantal situaties waarin jouw aanvraag voor een nieuwe zorgverzekering wel kan worden geweigerd.

We bespreken ze één voor één.

1. Er geldt een medische selectie

In de Zorgverzekeringswet (Zvw) staat dat een ziektekostenverzekering vrijwel altijd verplicht is om je te accepteren voor de basisverzekering.

Zo mag je niet worden geweigerd op basis van:

  • Je leeftijd
  • Je medische situatie
  • Je inkomen of opleidingsniveau

Daarnaast is het verboden om een hogere premie van je te vragen, bijvoorbeeld omdat je chronisch ziek bent of veel medicijnen slikt.

Aanvullende- of tandartsverzekering

Voor de aanvullende- en tandartsverzekering ligt dit anders. Dit zijn namelijk particuliere pakketten, waarbij andere regels gelden. Een verzekeraar mag jou dan weigeren.

Wat vaak gebeurt, is dat een zorgverzekeraar een medische selectie hanteert. Bij de aanvraag van je zorgverzekering krijg je dan een aantal vragen voorgeschoteld over je gezondheid.

Voorbeelden van gezondheidsvragen:

  • Ben je onder behandeling bij een arts of tandarts?
  • Verwacht je komend jaar onder behandeling te gaan bij een arts of tandarts, en zo ja, waarvoor?
  • Welke medicijnen gebruik je?

Aan de hand van jouw antwoorden kan de verzekeraar besluiten om:

  • Je direct te accepteren voor de verzekering
  • Je accepteren in ruil voor een verhoogde premie
  • Je deels of volledig te weigeren voor de dekking

Op Zorgwijzer staat een overzicht met alle verzekeringen waar in 2022 een medische selectie geldt.

Uitgebreide tandartsdekking nodig?

Als je een uitgebreide tandartsdekking zoekt, bijvoorbeeld van 750 euro per jaar of hoger, is de kans het grootst dat je te maken krijgt met een medische selectie.

Bij een dekking van 500 euro of lager geldt vrijwel nooit een medische selectie.

2. Je hebt een betalingsregeling

Honderdduizenden Nederlanders kunnen hun zorgpremie niet op tijd betalen vanwege betaalproblemen. Het is dan mogelijk om een betalingsregeling te treffen.

Heb je op dit moment een betalingsregeling met je verzekeraar die doorloopt tot in 2022? Of ben je aangemerkt onder de regeling wanbetalers?

Dan is het niet mogelijk om over te stappen van basisverzekering of aanvullende verzekering. Je betalingsachterstand moet eerst volledig zijn afgelost, voordat je een nieuwe zorgpolis kunt uitzoeken. Het enige wat je dus kunt doen, is voor het einde van 2021 al je achterstallige rekeningen betalen.

Je kunt overigens wel overstappen als je alleen een betalingsachterstand hebt voor het eigen risico. Uiteraard blijft de betalingsregeling wel bestaan nadat je bent overgestapt.

3. Er is fraude gepleegd

Als je in het verleden fraude hebt gepleegd bij een zorgverzekeraar en je verzekering hierdoor is beëindigd, mag de betreffende verzekeraar je vijf jaar lang weigeren voor de basis- en aanvullende verzekering.

Je zult in dit geval dus op zoek moeten gaan naar een andere verzekeringsmaatschappij.

Van fraude kan bijvoorbeeld sprake zijn als je zorgkosten hebt gedeclareerd, terwijl je deze zorg helemaal niet hebt gebruikt.

4. Je bent te laat

Als je te laat bent met het overstappen van zorgverzekering is de kans groot dat de verzekeraar jouw aanvraag weigert.

Voorbeeld:

Je besluit op 3 januari 2022 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe verzekeraar zou je wellicht accepteren, maar nu blijkt dat jouw oude zorgverzekering al is verlengd voor een jaar. Kortom, je bent te laat voor het stopzetten van je oude zorgverzekering, waardoor je overstap wordt geweigerd. Helaas pindakaas.

Regel het op tijd

Regel je overstap daarom op tijd. Je kunt dit jaar tot en met 31 december (23:59) overstappen van zorgverzekering. Je kunt hier gemakkelijk checken of dit voor jou interessant is voor 2022.

Wil je in de maand januari nog een zorgverzekering afsluiten? Zorg er dan voor dat jouw huidige zorgpolis uiterlijk eind december formeel is opgezegd.

TIP: wacht bij het sluiten van een nieuwe verzekering altijd met het opzeggen van je oude polis, totdat je weet of je bent geaccepteerd bij de nieuwe verzekeraar.

Op Zorgwijzer staat een dossier met uitleg hoe en wanneer je kunt opzeggen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.