Kankermedicijnen voortaan sneller vergoed door zorgverzekeraar

Kankermedicijnen voortaan sneller vergoed door zorgverzekeraar

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Kankermedicijnen voortaan sneller vergoed door zorgverzekeraar

Nieuwe, dure kankermedicatie wordt voortaan sneller beschikbaar gesteld aan de patient. Het nieuwe Drug Access Protocol (DAP), dat is ontwikkeld door zorgverzekeraars, oncologen en Zorginstituut Nederland, maakt dat mogelijk. Dat schrijft het AD.

Er wordt gemiddeld zo’n 4,9 miljard euro per jaar aan de farmaceutische zorg uitgegeven. Zo’n 2,2 miljard gaat op aan dure geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor kanker en andere moeilijk te behandelen aandoeningen.

100.000 euro per patient

Op dit moment kan het vaak meerdere jaren duren voordat een veelbelovend geneesmiddel tegen kanker wordt vergoed via de zorgverzekering. Dat komt vooral vanwege de vaak hoge kosten, van vaak meer dan 100.000 euro per patiënt.

Omdat de prijzen van dit soort middelen zo hoog zijn, wil Zorginstituut Nederland, een overheidsorgaan, er zeker van zijn dat het middel wel echt goed werkt en ook kostenefficiënt is. Daarom gaan er vaak jaren van grondig onderzoek aan vooraf voordat een middel door verzekeraars uit het basispakket wordt gedekt.

DAP

Maar met het nieuwe protocol gaat daar verandering in komen. Medicijnen kunnen daardoor een half jaar tot een jaar eerder vergoed worden voor de patiënt, terwijl er op de achtergrond prijsafspraken worden gemaakt met de farmaceut.

Het mooie van DAP is dat een groot deel van het financiële risico bij de fabrikant van het geneesmiddel komt te liggen. Die wordt alleen beloond als het middel effectief genoeg is .

Hoe werkt het?

Zo werkt het nieuwe protocol kortweg:

  1. Een fabrikant introduceert een nieuw, veelbelovend geneesmiddel tegen kanker op de markt.
  2. De fabrikant stelt het medicijn gratis beschikbaar aan ziekenhuizen.
  3. Patiënten die voor het middel in aanmerking komen worden gemonitord door het ziekenhuis.
  4. Werk het middel voldoende? Dan worden de kosten vergoed door de zorgverzekering.
  5. De waardevolle data over de werking van het medicijn wordt gecommuniceerd aan de fabrikant.

Er is vanuit ziekenhuizen en farmaceuten veel belangstelling om onderdeel te worden van dit soort samenwerkingen. Ook KWF kankerbestrijding is tevreden met de nieuwe ontwikkeling.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.