‘Kosten tandarts weer terug in de basisverzekering?’

‘Kosten tandarts weer terug in de basisverzekering?’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Kosten tandarts weer terug in de basisverzekering?’

Tandheelkundige zorg moet weer vergoed worden via de basisverzekering. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Dokters van de Wereld. Zij stellen dat 1,5 miljoen Nederlanders geen geld hebben om de tandarts of mondhygiënist uit eigen zak te betalen.

Een petitie om mondzorg weer terug te kijken in het basispakket is inmiddels al 75.000 keer getekend. Volgens Dokters van de Wereld kost het de samenleving minder geld als mondzorg weer in de standaard dekking van de zorgverzekering. Mensen zouden anders mondzorg uitstellen en daardoor andere gezondheidsproblemen krijgen. Dit zou op de lange termijn resulteren in hogere kosten voor het stelsel.

Ziekenfonds

De wens is dus om weer terug te gaan naar een situatie ten tijde van het ziekenfonds. In de jaren 80 werd tandartszorg volledig vergoed en ook in de jaren 90 konden volwassenen rekenen op dekking van veelvoorkomende kosten. Daarna werd de vergoeding langzaam afgebouwd, totdat deze in 2006 volledig werd geschrapt.

De kosten voor mondzorg liepen simpelweg te hoog op, waardoor de basispremie te hard steeg. Er moesten daarom harde keuzes gemaakt worden. Volwassenen komen sinds 2006 alleen in aanmerking voor een vergoeding via de aanvullende tandartsverzekering, in ruil voor een hogere premie.

Maar steeds minder Nederlanders gaan naar de tandarts, omdat ze niet zijn verzekerd voor mondzorg, stelt Dokters van de Wereld.

Tandartsverzekeringen worden steeds duurder, terwijl de dekking wordt uitgekleed. Ook geldt er vaker een medische selectie of wachttijd voor mondzorg. Dat maakt het lastig voor mensen met een kleine beurs.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Mondzorg voor kinderen tot en met 17 jaar wordt overigens nog steeds vrijwel volledig gedekt via de basisverzekering. Zij hebben recht op vergoeding van diverse kosten, zoals consulten, mondhygiëne, röntgenfoto’s, vullingen en sealen. Voor orthodontie, kronen, bruggen en implantaten is wel een aparte verzekering vereist.

Corona heeft de situatie verergerd

Sinds corona is de situatie verergerd: veel Nederlanders zijn tijdens de coronacrisis niet naar de tandarts gegaan. Aan de andere kant zijn we juist meer gaan snoepen en vliegen de coronakilo’s eraan. Dat heeft de nodige gevolgen voor het gebit, stelt het KMNT, de beroepsorganisatie voor tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen.

Volgens Patiëntenfederatie Nederland stelde zo’n 1 op de 10 mensen zijn tandartsbezoek uit in de coronapandemie.

Mensen zeggen hun afspraak af of maken er überhaupt geen.

Patiëntenfederatie Nederland

Uit meerdere hoeken wordt daarom gepleit voor een dekking van tandheelkundige zorg via de basis zorgverzekering.

Kanttekeningen

Er zijn wel een aantal stevige kanttekeningen aan het pleidooi van Dokters van de Wereld. Zo vraagt de Minister zich af of de 1,5 miljoen mensen waarover wordt gesproken wel klopt. En of financiële redenen wel de belangrijkste oorzaak zijn om niet naar de tandarts te gaan.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van betrouwbare data is het moeilijk om een precieze uitspraak te doen over de hoeveelheid mensen in Nederland dat puur vanwege financiën mondzorg mijdt: de verschillende bronnen geven geen eenduidig beeld.

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg)

Blijkbaar gingen er ten tijde van het ziekenfonds ook al jaarlijks bijna één miljoen Nederlanders niet naar de tandarts. Zorgmijders blijven dus bestaan. Bovendien wordt mondzorg door opname in het basispakket niet perse toegankelijker, omdat de kostenverschuiving via het eigen risico uiteindelijk weer bij de mensen zelf komt te liggen. Pas na de eerste 385 euro aan tandartskosten worden de kosten gedekt.

Zouden we het eigen risico niet laten gelden voor mondzorg? Dan zouden de kosten uitkomen op minimaal 1,9 miljard euro per jaar, berekende het CPB. In deze berekening zijn echter niet de gezondheidsvoordelen (en dus financiële baten) voor de langere termijn meegenomen. Het Radboud UMC berekende dat tandziekten ons jaarlijks zo’n 3 miljard euro kost.

Zorgpremie verder omhoog?

De kans is vooralsnog klein de tandarts op korte termijn onderdeel wordt van het basispakket. Mocht dat wel gebeuren, dan is de vraag hoe ver de zorgpremie omhoog gaat als gevolg.

Zorgwijzer maakte een vlugge berekening:

De totale begroting voor de Zorgverzekeringswet ligt op circa 50 miljard euro. Een stijging van 2 miljard euro zou een procentuele groei van 4 procent betekenen. De zorgpremie zou dan met circa 5 euro per maand stijgen. Dat terwijl de zorgpremie van de basisverzekering ieder jaar sowieso al stijgt met zo’n 4 tot 7 euro per maand.

Zijn verzekerden bereid om straks nog een fors hogere premie te betalen?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.