‘Kosten tandarts weer terug in de basisverzekering?’

‘Kosten tandarts weer terug in de basisverzekering?’

Artikel door: Koen Kuijper - 39 reacties

‘Kosten tandarts weer terug in de basisverzekering?’

Tandheelkundige zorg moet weer vergoed worden via de basisverzekering. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Dokters van de Wereld. Zij stellen dat 1,5 miljoen Nederlanders geen geld hebben om de tandarts of mondhygiënist uit eigen zak te betalen.

Een petitie om mondzorg weer terug te kijken in het basispakket is inmiddels al 75.000 keer getekend. Volgens Dokters van de Wereld kost het de samenleving minder geld als mondzorg weer in de standaard dekking van de zorgverzekering. Mensen zouden anders mondzorg uitstellen en daardoor andere gezondheidsproblemen krijgen. Dit zou op de lange termijn resulteren in hogere kosten voor het stelsel.

Ziekenfonds

De wens is dus om weer terug te gaan naar een situatie ten tijde van het ziekenfonds. In de jaren 80 werd tandartszorg volledig vergoed en ook in de jaren 90 konden volwassenen rekenen op dekking van veelvoorkomende kosten. Daarna werd de vergoeding langzaam afgebouwd, totdat deze in 2006 volledig werd geschrapt.

De kosten voor mondzorg liepen simpelweg te hoog op, waardoor de basispremie te hard steeg. Er moesten daarom harde keuzes gemaakt worden. Volwassenen komen sinds 2006 alleen in aanmerking voor een vergoeding via de aanvullende tandartsverzekering, in ruil voor een hogere premie.

Maar steeds minder Nederlanders gaan naar de tandarts, omdat ze niet zijn verzekerd voor mondzorg, stelt Dokters van de Wereld.

Tandartsverzekeringen worden steeds duurder, terwijl de dekking wordt uitgekleed. Ook geldt er vaker een medische selectie of wachttijd voor mondzorg. Dat maakt het lastig voor mensen met een kleine beurs.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Mondzorg voor kinderen tot en met 17 jaar wordt overigens nog steeds vrijwel volledig gedekt via de basisverzekering. Zij hebben recht op vergoeding van diverse kosten, zoals consulten, mondhygiëne, röntgenfoto’s, vullingen en sealen. Voor orthodontie, kronen, bruggen en implantaten is wel een aparte verzekering vereist.

Corona heeft de situatie verergerd

Sinds corona is de situatie verergerd: veel Nederlanders zijn tijdens de coronacrisis niet naar de tandarts gegaan. Aan de andere kant zijn we juist meer gaan snoepen en vliegen de coronakilo’s eraan. Dat heeft de nodige gevolgen voor het gebit, stelt het KMNT, de beroepsorganisatie voor tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen.

Volgens Patiëntenfederatie Nederland stelde zo’n 1 op de 10 mensen zijn tandartsbezoek uit in de coronapandemie.

Mensen zeggen hun afspraak af of maken er überhaupt geen.

Patiëntenfederatie Nederland

Uit meerdere hoeken wordt daarom gepleit voor een dekking van tandheelkundige zorg via de basis zorgverzekering.

Kanttekeningen

Er zijn wel een aantal stevige kanttekeningen aan het pleidooi van Dokters van de Wereld. Zo vraagt de Minister zich af of de 1,5 miljoen mensen waarover wordt gesproken wel klopt. En of financiële redenen wel de belangrijkste oorzaak zijn om niet naar de tandarts te gaan.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van betrouwbare data is het moeilijk om een precieze uitspraak te doen over de hoeveelheid mensen in Nederland dat puur vanwege financiën mondzorg mijdt: de verschillende bronnen geven geen eenduidig beeld.

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg)

Blijkbaar gingen er ten tijde van het ziekenfonds ook al jaarlijks bijna één miljoen Nederlanders niet naar de tandarts. Zorgmijders blijven dus bestaan. Bovendien wordt mondzorg door opname in het basispakket niet perse toegankelijker, omdat de kostenverschuiving via het eigen risico uiteindelijk weer bij de mensen zelf komt te liggen. Pas na de eerste 385 euro aan tandartskosten worden de kosten gedekt.

Zouden we het eigen risico niet laten gelden voor mondzorg? Dan zouden de kosten uitkomen op minimaal 1,9 miljard euro per jaar, berekende het CPB. In deze berekening zijn echter niet de gezondheidsvoordelen (en dus financiële baten) voor de langere termijn meegenomen. Het Radboud UMC berekende dat tandziekten ons jaarlijks zo’n 3 miljard euro kost.

Zorgpremie verder omhoog?

De kans is vooralsnog klein de tandarts op korte termijn onderdeel wordt van het basispakket. Mocht dat wel gebeuren, dan is de vraag hoe ver de zorgpremie omhoog gaat als gevolg.

Zorgwijzer maakte een vlugge berekening:

De totale begroting voor de Zorgverzekeringswet ligt op circa 50 miljard euro. Een stijging van 2 miljard euro zou een procentuele groei van 4 procent betekenen. De zorgpremie zou dan met circa 5 euro per maand stijgen. Dat terwijl de zorgpremie van de basisverzekering ieder jaar sowieso al stijgt met zo’n 4 tot 7 euro per maand.

Zijn verzekerden bereid om straks nog een fors hogere premie te betalen?

39 reacties

 • CCor

  Al die discussies hierover. Voor de overheid word dit te duur. Dat komt door beleids fouten. Laat tandartskosten voor iedereen met minder dan €75.000 per jaar inkomsten in het basispakket komen. Daarboven kan iedereen eenvoudig aanvullende pakketten nemen. Geld ook voor fysiotherapie. Uiteindelijk is dat op langere termijn voor zowel overheid, burgers en zorgverzekeraars goedkoper. En wellicht dat dit ook wel vanaf €60.000 zou kunnen.

 • AAnoniem

  Als ze de polarisatie willen aanpakken, moeten ze hier beginnen. Ik kan het misschien wel, nèt, betalen, maar het zorgt voor grote onzekerheid en wantrouwen jegens mijn tandarts, die twee huizen heeft terwijl ik met moeite de tandartsrekening kan betalen. Als het gewoon weer in het basispakket komt, heb je al deze problemen niet.

 • JJet

  ik heb 30,00.- in de week voor alles en poets als de beste maar medicijnengebruik en slinkend bot gaan mijn tanden los staan. dus is eigenlijk optie tanden loos verder door het leven.
  dus mensen met geld lopen niet met een mona toetje mond ik dus straks wel. Lekker makkelijk praten als je geld er voor hebt. Dus doe maar in basispakket dan heeft iedereen recht op normaal leven, na alle tanden zijn kwijtgeraakt en nee niet door suiker.

 • TTiny0190

  Ik heb veel last van ontstokenn tandvlees , Niet door een slechte verzorging ,Mondhygiene is absoluut top bij mij ook volgens mijn tandarts.
  ginggivitis zit heel erg aan mijn moeders kant .
  Ik ga altijd trouw elk half jaar naar mijn tandarts, Snoep niet en maak dus goed schoon,Maar door die ontstekingen en teruggetrokken tandvlees mis ik nu al meer als 8 tanden.
  Ik heb een gedeeltelijke prothese die niet meer goed zit moet dus een nieuwe, Maar daarvoor wil ik mijn liszittende tanden laten trekken en een volledig gebit aanvragen.
  De tandarts wil de loszittende tanden vastzetten en zenuwbehandelingen toepassen zodat de tanden kunnen blijven? Ik wil deze te dure behandelingen niet want ik heb nu een Tandvergoeding van 500 euro per jaar bij de Friesland, En ze gingen niet akkoord met een duurdere tandverzekering nadat ik in het formulier had aangegeven, Dat ik meer als 5 tanden miste en geen kronen of bruggen had?

 • JJacoba

  Ik heb 5000 moeten betalen voor behandeling en 2 kunst gebitten helaas werkte het niet nu loop ik altaren zonder gebit de tandarts wilde dat ik nu inplanttaten neem heel laat heb ik geen kip met gouden eieren dus voor mij geen nieuwe tanden

 • AAnnemiek

  Vroeger ging ik altijd 2x per jaar naar de tandarts. Sinds de tandartskosten uit het basispakket zijn, ben ik nooit meer geweest omdat ik dit niet kan betalen.
  Het is nu alleen nog maar weggelegd voor de rijken, waardoor het verschil rijk en arm wéér groter wordt

  • LLvia

   @Annemiek. Herkenbaar. Ik kon het na mijn scheiding nog net de controles betalen, goed gebit alleen wat tandplak wat hij tegen geringe vergoeding altijd verwijderde. Tot mijn tandarts stopte met gebitsreiniging, tandplak verwijderen en polijsten (duurde normaal altijd 5 tot 10 minuten). Hij dwong me naar een mondhygieniste te gaan. Daar krijg je eerst zo’n dure intake en preventieve zorg uitleg. Nou dat verhaal ken ik wel. Ik heb gewoon wat aanslag van thee koffie wijn. Ik smeekte mijn tandarts zei ook ik kan dat niet betalen. Haal dat aub even weg en polijst het. Haar stoel en kamer moet ook betaald worden. Ik zeg doe het nog een keer aub, maar het antwoord bleef nee. Waarom niet nog één keer. Hij zei dan ziet ze niet waarvoor ik u heb doorgestuurd. Zo erg was het dus dat als hij 10 minuten aan me had besteed dan was het weer klaar geweest. Ik heb nog nooit een gaatje of iets gehad 53 jaar. De combi tandarts met mondhygieniste kwam op de lijst voor als ik ooit zoveel geld over had. Inmiddels 3 jaar geleden. Geen tandarts meer gezien, tanden worden minder mooi zijn niet meer glad te poetsen. Dank je wel tandarts voor je beleid.

 • MMaike

  Het valt me ook op dat elke tandarts tegenwoordig ook fotograaf is.
  Je kan je kop niet laten zien of er moeten eerst foto’s gemaakt worden waar ook een flink prijskaartje aanhangt..ook een nieuwe trent

 • CCorrie

  Implantatie is belachelijk duur kronen en bruggen plaatsen ook!
  Laat het onder kaakchirurgie vallen!!!
  Je kan dit niet betalen als burger met het minimumloon dan ben je al blij als je aan een nieuwe koelkast of wasmachine toe bent het kan betalen en laten we het niet over de huren van een woning hebben.!

 • KKy

  Belangrijkste hygiëne en zorg is je mond. Tandarts is de grootste maffia. En dat noemen ze zorg! Nou echt niet. Ze weten dondersgoed dat mond zorg zeer belangrijk is en dat weten we allemaal. Hoezo kan t dan zijn dat juist mondzorg nirt vergoed wordt?! Dus mensen gewoon je tanden goed verzorgen poetsen flossen etc. En als je peg hebt succes. Mijn moeder zit ook met een ziekte aan de tandvlees en begint al haar tanden kwijt te raken. Terwijl zij een tandarts verzekering heeft kost het alsnog veelste veel geld die onbetaalbaar is en dus zonder tanden te komt zitten. Belachelijk!!!!!!!!

 • PPatricia

  Ik ben al 10 jaar niet meer bij de tandarts geweest omdat ik het gewoonweg niet kan betalen. Ik kan nauwelijks alle gewone lasten betalen, laat staan de tandarts.

 • MMenno

  Gewoon je tanden poetsen dus 🙂 en vind dat implantaten en bruggen echt onder kaak chucrigie moeten volledig vergoed ,het is onbetaalbaar als je meerdere tanden moet vervangen zit nu al aan de 5000 euro 4 implantaten

 • HHenk

  Ach joh, heel de zorg (mafia) draait om een ding. GELD, GELD, GELD. Niet alleen zorg, maar ook farmaceuten zijn vrezelijke rovers. Geld verdienen over de rug van de zieken en desnoods bewust ziek maken. De mens staat al decennialang niet meer op nummer één, maar GELD WEL. Hieperdepiep voor Egocentrischiteit. Ons onhalerig gedrag zal ons einde betekenen.

 • KKisoor

  @Tarek tandarts ze doen bijna niets maar te hoog rekening 25 jaar geleden waren tandarts voor zorg maar nu gaat alleen om meer geld voor weinig

 • MMorin

  Vergoed door basisverzekering pakket zal het nooit aankomen, want
  De tandartsen ze zijn gewoon mafia! En die willen veel geld verdienen en zijn gaan nooit akkord dat weet 1000% zeker

  • KKisoor

   @Morin

   @Tarek tandarts ze doen bijna niets maar te hoog rekening 25 jaar geleden waren tandarts voor zorg maar nu gaat alleen om meer geld voor weinig. Ze zijn gewoon boefen onder wet van zorg

 • MMorin

  Ik ben pas bij de tandarts geweest voor één vulling., en ik ben 100 euro armer geworden . Het is erg in Nederland geworden!!!! In het buitenland betaal je 20 tot 30 euro met wortel behandeling, en hier kost wortel behandeling van je kies 500€ een drama dus!!!

 • MMikey

  Heeeel lang terug zaten ze te zeiken dat de zorgkosten omhoog liepen en in de loop van de jaren moesten we steeds meer betalen.
  Hoop mensen (als mij) kunnen het nog maar net opbrengen met veel moeite.
  Meer betalen maar er steeds opnieuw minder voor terug krijgen.
  Ben voor 500 euro verzekerd via tandardsverzekering en NOG word niet alles vergoed terwijl ik heel graag mijn gebit in orde wil hebben.
  Geef mij de tijd van het ziekenfonds maar weer waarbij je maar een paar tientjes betaalde en alles vergoed werd.
  Want het is ook van den zotte dat mensen uit Polen die hier komen werken maar 80 euro betalen en geen eigen risico hebben.(waarom kan dit voor ons niet???)

  • MMorin

   @Mikey
   En daarom ben ik zelf niet tanarts verzekerd! Van 500€ toegoed bak je er niks van!!!

  • EE

   @Mikey

   ….is dat echt zo van die 80euro en geen eigen risico?????
   Dat kan toch niet….

 • AAnita

  Moeten de prijzen aan banden leggen te gek voor woorden wat tandarts kost ik denk dat er nog veel meer mensen niet kunnen gaan wat is Nederland geworden?

 • WWim

  Ik ben tandarts en zie om me heen helaas enorm veel stevig ” aangedikte” nota’ s en behandelingen plaatsvinden, het helpt ook niet dat een steeds groter deel van de tandartsen in Nederland onderdeel zijn van een keten waar de uiteindelijke eigenaar een op winst georiënteerde private equity partij is. Middels programma’ s als Pien support en Zorgsom wordt iedere cent uit een aanvullend pakket gezogen.
  Zorgverzekeraars kunnen dan niet anders dan premies verhogen en verzekeringen uitkleden.
  Terug in het basispakket wordt in deze verziekte “declaratiesfeer” niet te betalen .

  • JJans

   @Wimik ben voor mijn kunstgebit en trekken van alles over de 800 zelf kwijt terwijl ik tandartsverzekering heb vind ik beetje teveel voor mensen die dit niet hebben

 • JJoan Commandeur

  Naar de tandarts gaan wordt al duurder. Een controle van 5 minuten kost al bijna 25 euro. Mondpreventie 2 x per jaar wordt geadviseerd. Ik ga 1 x per jaar kost ruim 100 euro. Ik heb een verzekering van 250 euro per jaar. Ik red het net met 2 controles 1 x mondhygiënist. Zodra er wat extra komt bijv. Vervangen van een vulling. Wordt het bijbetalen. Nu door corona komt er ook nog een toeslag bij. Als het zo door gaat kan straks een derde van de bevolking geen tandarts meer betalen. Misschien is het nu al zo.

 • RRita

  Ik vind dat gewoon vergoed moet worden. De kosten rijzen de pan uit.
  Het moet gewoon on ons basispakket.
  We betalen al genoeg aan allerlei vaste lasten. Voor een minima blijft er aan van de maand bijna niet meer over. Dus ik ben een voorstander. Terug in ons basispakket.

 • RRomana

  Hier ook de dupe van bureaucratie. Een heel beugelproces met dubbele kaakoperatie die in België gedaan moest worden, werden volledig vergoed doordat de kaken dusdanig afwijkend stonden waardoor er fikse slijtage is.
  Maar hetgeen wat het doel was: het terug opbouwen naar normale lengte tanden/kiezen om een goed functionerend gebit te hebben weigert CZ goedkeuring voor te geven.
  Iets wat zowel de kaakchirurg, ortho als tandarts te bizar voor woorden vinden, waar ook meermaals door hen bezwaar tegen aangetekend is.
  Gevolg: kaken die recht staan, maar het gebit an sich word nog steeds verkeerd gebruikt waardoor het beugelproces geen nut gehad heeft, gebit gaat nu alweer achteruit in stand wat ook weer invloed op de kaken en slijtage heeft.

  Lang leve de regeltjes, want voor een normaal persoon die minimumloon verdient, zijn de kosten van opbouw gebit niet zelf op te brengen.
  Zonde van het vele geld dat ze wel aan beugel en operatie besteed hebben maar compleet zinloos geweest is zonder de laatste stap..

  Dus ja ik snap dat mensen niet naar de tandarts gaan, bang voor alle kosten die niet vergoed worden..
  Ken ook meerdere mensen die een tand of kies lieten trekken, omdat dit veel goedkoper was dan de wortelkanaalbehandeling waarmee ze die tand/kies hadden kunnen behouden..

 • CC de Back

  Lang leve het “ZIEKENFONDS van toen. Wat tandheelkunde betreft zou mogelijk er zelf een behoorlijke winst voor de verzekeringsmaatschappijen er in zitten. Dit vanuit de 1e en preventie lijn bekeken.

  • JJ-P

   @C de Back
   Het draait alleen maar om geld. Waar is de goede verzorging’s staat. Is er alleen voor asielzoekers, die krijgen alles. O wat zijn we blij met Rutte en Kaag !!!!!!! Eigen inwoners first.

  • TTiny0190

   @J-P Helemaal mee eens!

 • KKarel

  Ik ben bereid meer te betalen als de tandarts in het zorgpakket komt

 • RRens

  altijd al zelf betaald voor de tandartskosten hoor, maar ik ben voor in ieder geval!

 • MMaurice

  Mensen mogen tegenwoordig ook wel een beetje eigen verantwoordelijkheid hebben. Als je goed je tanden poetst, niet teveel suiker consumeert en wat geld apart zet moet het best lukken om je gebit op peil te houden. Het basispakket is al uitgebreid en we betalen met z’n allen al genoeg premie.

  • TToos

   @Maurice
   Ik ben tandarts en wat u schetst is onjuist. Niet elk gebit is even sterk. Daarbij kunnen medische factoren ook het gebit negatief beiinvloeden. M.a.w kort door de bocht dat je alles zelf in de hand hebt in deze..

  • YYvonne

   @Toos
   Als je rond moet komen van het minimum zet je als eerste een streep door het bezoek aan de tandarts en neem je de pijn voor lief

  • PPatricia

   @Yvonne, precies dat heb ik dus ook

  • MMorin

   @Maurice tanden verliezen komen niet door suiker te eten! En poetsen helpt wat maar niet altijd!!!!

  • PPeer

   @Maurice want de groep de nu naar de tandarts gaat heeft ook echt geld zat om apart te zetten. Veel komen al amper de maand door, laat staan geld apart zetten, zeer misplaatste reactie en laat ook zien dat je weinig weet wat er in nl speelt.

  • VVictor

   @Maurice

   Eens! Er zijn uitzonderingen, maar voor de meeste mensen geldt dat je veel kunt bereiken met goed poetsen, stoken en de juiste voeding. Kijk eens naar de hoeveelheid suiker die wordt geconsumeerd door ons. Door te minderen kun je veel narigheid voorkomen.

  • GGre

   @Victor als je bij de minima hoort, kun je dan nog kiezen voor gezonde en daarmee dus meteen ook veel duurdere voeding? Waarom denkt u dat het zo druk is bij de voedselbanken en denkt u dat wat je daar krijgt altijd gezonde voeding is? Mensen die op/rond het minimum zitten daarvan gaat het meeste op aan de vaste lasten, dus opzij leggen voor xtra tandartskosten is dan ook niet meer realistisch. Ik ben het er helemaal mee eens dat de mondzorg terug moet in het basispakket, dit voorkomt ook vele andere ziektes, onze gezondheid begint in de mond en daarom hoort de mondzorg in het basispakket voor iedereen!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.