Kunstalvleesklier straks vergoed door zorgverzekering?

Kunstalvleesklier straks vergoed door zorgverzekering?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Kunstalvleesklier straks vergoed door zorgverzekering?

Een kunstalvleesklier voor patiënten met diabetes type 1 wordt in de toekomst mogelijk onderdeel van de dekkingen in de zorgverzekering. Dat meldt Zorginstituut Nederland.

Een laatste onderzoek moet de effectiviteit en doelmatigheid van het apparaatje aantonen. Zodra dit gebeurt, zal het Zorginstituut een advies geven aan het ministerie van Volksgezondheid voor definitieve opname in het basispakket. Op z’n vroegst gebeurt dit echter pas over enkele jaren.

Hoe werkt de kunstalvleesklier?

De kunstalvleesklier is ongeveer even groot als twee telefoons en meet continu de bloedsuikerwaarde in het lichaam. Er is ook een koppeling met een pomp, die indien nodig de juiste hoeveelheid hormonen, insuline en glucagon in het bloed kan toedienen.

De waardes in het bloed blijven op die manier veel stabieler, waardoor klachten en complicaties bij patiënten kunnen afnemen of zelfs kunnen verdwijnen.  

Veelbelovende resultaten

Een eerste onderzoek met de kunstalvleesklier was een enorm succes, zo stelt Harold de Valk, internist-endocrinoloog in het UMC Utrecht. Daarbij werd aan 30 patiënten voor korte tijd een kunstalvleesklier gegeven.

Sommigen wilden ‘m na afloop eigenlijk niet meer teruggeven, want ze hadden nog nooit zó goed geslapen.

Harold de Valk (internist-endocrinoloog UMC Utrecht)

Voor een grote groep mensen zou het zelfs een definitief einde kunnen beteken aan het telkens moeten meten van glucosewaarden en het spuiten van insuline. Met de kunstalvleesklier wordt alles namelijk gereguleerd.

Laatste studie nodig

Er is alleen nog een laatste studie nodig om aan te tonen dat de kunstalvleesklier inderdaad effectiever is dan de huidige manieren die patiënten gebruiken om hun diabetes te reguleren.

Voor deze studie wordt in totaal 10 miljoen euro vrijgemaakt. Dat geld is afkomstig van het Zorginstituut zelf en de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

Het geld wordt besteed aan de partijen die meedoen aan het wetenschappelijk onderzoek, dat onder leiding staat van het UMC Utrecht. Verder doen er 12 Nederlandse ziekenhuizen en 240 volwassenen mee.

Diabeteszorg

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier (pancreas) geen insuline meer aanmaakt. Zonder deze stof kun je niet leven, want deze regelt de bloedsuiker.

Ruim 100.000 Nederlanders hebben de ziekte. Niet iedereen komt echter in aanmerking voor vergoeding van de kunstalvleesklier. Het gaat hier specifiek om een groep patiënten waarvan de bloedglucosewaarden slecht zijn in te regelen.

Type 1 patiënten zijn momenteel nog afhankelijk van verschillende hulpmiddelen, zoals een:

  • Insulinepen- of pomp
  • Bloedglucosemeter
  • Teststrips

Deze middelen worden overigens allemaal vergoed via de basisverzekering. Hiervoor betaalt men wel eerst het eigen risico.

Op Zorgwijzer staat een overzicht met alle relevante zorgvergoedingen voor diabetespatiënten (type 1 en 2).

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.