Medicijn van 2 miljoen euro voorlopig niet vergoed uit basispakket

Koen Kuijper 3 reacties

Het duurste medicijn op aarde, Zolgensma, wordt voorlopig niet vergoed via de basisverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland, die aangeeft dat opname in het basispakket pas aan de orde is als de prijs van het middel met de helft omlaag gaat. Die ligt nu nog op 1,9 miljoen euro voor een eenmalige behandeling.

Verder moet de fabrikant van het middel, Novartis, instemmen met vergoeding op basis van gerealiseerde behandelresultaten. Zo blijkt uit het persbericht van het Zorginstituut.

Gentherapie

Zolgensma kan worden voorgeschreven bij de zeldzame ziekte SMA (Spinale Musculaire Atrofie), waarbij de spieren steeds verder verlamd raken. Dit komt doordat de zenuwcellen die spieren aansturen, slecht functioneren vanwege een tekort aan bepaalde eiwitten. Bij de gentherapie van Zolgensma kan dit worden aangepakt, doordat een speciaal gen de eiwitproductie weer in gang zet.

Circa acht tot tien kinderen onder de 1 tot 2 jaar zouden jaarlijks in aanmerking komen voor het medicijn.

‘Zeer effectief’

Ondanks dat het middel voorlopig niet wordt gedekt via de basisverzekering, noemt Zorginstituut Nederland Zolgensma wel veelbelovend en zeer effectief. Echter bestaan er twijfels over of één behandeling voldoende is of dat de werking op langere termijn verloren gaat.

Hoewel het onderzoek naar Zolgensma schaars is, worden de resultaten die er zijn als zeer hoopgevend gekwalificeerd. Om die reden blijven artsen in het expertisecentrum SMA in het UMC Utrecht gegevens verzamelen over behandelresultaten.

Onderhandeling

Wat nu volgt, is een prijsonderhandeling tussen Europese lidstaten en farmaceut Novartis. Dit zou in eerste instantie gebeuren samen met België en Ierland.

Indien er een gewenste prijsafspraak wordt bereikt, kan het geneesmiddel al op zeer korte termijn worden gedekt via de zorgverzekering.

3 reacties

 • Bberend

  Er worden enorme winsten gemaakt, CZ volgens mij meer dan 100 miljoen, achmea heeft een operationeel resultaat van 630 miljoen in 2020 en VGZ maakt 50 miljoen winst. 10 kinderen behandelen kost jullie dus 20 miljoen per jaar. Gezamenlijk, alle zorgverzekeringen. Ik ken ouders die ploeteren om geld bij elkaar te krijgen. Erg schokkend dat geld en winst zwaarder weegt dan dan de kans voor een kind om te leven!

 • EErik

  En stel dat dit middel vergoed gaat worden door de basisverzekering, wat heeft dat dan voor invloed op de prijs van die basisverzekering?

  • HHarold

   @Erik

   Het middel kost per jaar zo’n 11 miljoen in totaal. Dus dat is zo’n 65 cent per Nederlander per jaar. Slechts een klein deel hiervan wordt via de basispremie betaald, het grootste deel zal gaan via inkomensafhankelijke bijdragen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.