Met deze 5 stappen kies jij de beste zorgverzekering voor 2022

Met deze 5 stappen kies jij de beste zorgverzekering voor 2022

Artikel door: Thomas - geen reacties

Met deze 5 stappen kies jij de beste zorgverzekering voor 2022

Ieder jaar verandert de prijs en inhoud van je zorgverzekering. Ook kan er iets veranderen in je eigen situatie. Misschien zoek je voor 2022 een vergoeding voor een zwangerschap, beugel of sportblessure?

Dan is het slim om je huidige pakket vandaag nog tegen het licht te houden. Grote kans dat er een beter en voordeliger alternatief te vinden is. Let wel, je hebt tot 31 december om over te stappen.

Hieronder deel ik de 5 stappen die je nodig hebt bij het vinden van de beste zorgverzekering (of check het hier direct).

1. Maak een lijstje met wensen

De eerste stap is om een lijstje te maken met dingen die je volgend jaar nodig hebt op het gebied van zorg, bijvoorbeeld:

 • Medicatie voor je hart
 • Een wortelkanaalbehandeling
 • Fysiotherapie in verband met een blessure
 • Behandeling bij een podoloog

Probeer ook in te schatten wat de verwachte kosten zouden zijn als je al deze zorg zelf zou moeten betalen.

Door een goed beeld te krijgen van je zorgbehoefte, kun je jouw keuze voor een nieuwe zorgverzekering hier goed op afstemmen.

Basis of aanvullend?

De belangrijkste zorg zit al in de basisverzekering, zoals je hieronder ziet. Niet-essentiële zorg wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.

BasisverzekeringAanvullende verzekering
HuisartsenzorgTandheelkundige zorg (volwassenen)
MedicijnenFysiotherapie (niet-chronisch)
Zorg in het ziekenhuisAcupunctuur of osteopathie
Psychologische zorgBrillen- en lenzen
Wijkverpleging Een beugel
KraamzorgVoetbehandeling en steunzolen

2. Bepaal je eigen risico

Kijk naar je verwachte zorggebruik in 2022 en bepaal welke zorg valt onder je eigen risico, zoals medisch onderzoek, een ingreep in het ziekenhuis of medicijnen.

Bepaalde zorgvormen zijn uitgesloten van het eigen risico, zoals:

 • De huisarts en praktijkondersteuner
 • Verloskundige zorg en kraamzorg
 • Ketenzorg (bij diabetes en COPD)

Verwacht je volgend jaar onder de 385 euro aan kosten te blijven binnen je basisverzekering?

Dan kan het wellicht interessant zijn om te kiezen voor een verhoogd eigen risico, bijvoorbeeld 885 euro. Je premie schiet dan met zo’n 250 euro op jaarbasis omlaag.

Houdt er wel rekening mee dat je jouw eigen risico in één keer moet kunnen betalen als dat nodig mocht zijn.

3. Start je vergelijking

Nu je precies weet wat je wilt verzekeren en welk risico je kunt lopen, is het moment aangekomen om je vergelijking te starten:

 1. Ga naar de zorgvergelijker
 2. Vul je geboortedatum in
 3. Doorloop alle filters voor eigen risico, zorgkeuze en dekking
 4. Bekijk de resultaten

Een aantal zaken zijn extra belangrijk bij het maken van de beste keuze:

Keuze zorgaanbieders

Misschien loop je momenteel onder behandeling bij een bepaalde zorgaanbieder, zoals een ziekenhuis, kliniek of alternatief genezer. Dan wil je dat je hier volgend jaar ook terecht kunt zonder gezeur.

Dit kun je controleren door te kijken in de zorgzoeker of zorgvinder van de zorgverzekering die je op het oog hebt. Vul daar de naam in van je zorgaanbieder of zoek op plaatsnaam om te kijken of er in 2022 een contract is gesloten.

Voorwaarden aanvullende verzekering

Voor de aanvullende- en tandartsverzekering kijk je goed naar het maximale bedrag dat wordt vergoed in de verzekering en of hier een bepaald percentage aan verbonden is. Bekijk ook welke tandheelkundige behandelingen of geneeswijzen wel en niet bij de dekking horen.

4. Verken meerdere opties

Het slimste is om je niet teveel blind te staren op de goedkoopste verzekeringen. Kijk ook naar welke verzekeringen op het gebied van kwaliteit en dekking goed scoren. Goedkoop kan soms duurkoop zijn.

Verder kan het helpen om wat met de filters te spelen. Soms krijg je meer waard voor je geld als je kiest voor een net wat lagere of hogere dekking in de aanvullende verzekering.

Als twee verzekeringen qua prijs niet zoveel van elkaar schelen, kan het nuttig zijn om andere factoren de doorslag te laten geven, zoals:

Weeg de premie af tegen de vergoeding

Uiteindelijk gaat het om een goede balans tussen de premie die je straks betaalt en de vergoedingen waar je volgend jaar gebruik van kunt maken. Het is niet logisch als je volgend jaar meer premie betaalt voor een aanvullende polis dan dat je aan vergoeding ontvangt.

Soms zal het goedkoper zijn om bepaalde zaken zelf te betalen, zoals een bril of controle bij de tandarts.

5. Vraag de zorgverzekering aan

De laatste stap is het online aanvragen van de gewenste zorgverzekering. Dit kun je eenvoudig hier doen. Doe dit bij voorkeur op een computer of laptop. Dat gaat een stuk eenvoudiger en sneller.

Aanvragen doe je als volgt:

 1. Klik in de zorgvergelijker op de gewenste zorgverzekering
 2. Controleer tijdens je aanvraag goed of de juiste basis- en aanvullende verzekering is geselecteerd
 3. Check of de premie klopt die je gaat betalen volgend jaar
 4. Hou je persoonsgegevens, zoals je BSN en rekeningnummer bij de hand
 5. Voeg eventueel gezinsleden toe aan je polis (een partner kun je beter apart verzekeren)

Nadat de verzekering is aangevraagd gaat de verzekeraar voor je aan de slag. Zij verwerken je aanvraag en zorgen ervoor dat je oude polis automatisch wordt stopgezet zodra het nieuwe jaar begint.

Het kan zijn dat je zorgpremie in het nieuwe jaar eenmalig twee keer wordt afschreven, maar maak je geen zorgen. Alles wordt automatisch naar je teruggestort.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.