Miljoenennota 2022: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Miljoenennota 2022: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 46 reacties

Miljoenennota 2022: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Het demissionaire kabinet heeft vandaag de Miljoenennota gepresenteerd. Daarin staan ook plannen voor de zorg en zorgverzekering in 2022. Zo is er een nieuwe begroting voor de volksgezondheid en wordt duidelijk hoeveel zorgpremie, eigen risico en inkomensafhankelijke bijdrage we volgend jaar gaan betalen.

In dit artikel worden de belangrijkste wijzigingen rondom de zorg(verzekering) behandeld, die invloed hebben op jouw situatie volgend jaar.

Lees daarom vooral verder.

Een aantal invloedrijke veranderingen zijn:

 1. Zorgkosten stijgen naar ruim 6.000 euro
 2. Zorgpremie stijgt met 31 euro (maar wordt waarschijnlijk veel meer)
 3. Zorgtoeslag wordt verhoogd met 36 euro
 4. Inkomensafhankelijke bijdrage wordt lager

Belangrijkste cijfers

 20212022Verschil
Bruto zorguitgaven (Zvw + Wlz)81,1 mld.86,7 mld+ 5,6 mld.
Nominale premie (totaal)€ 1.478€ 1.509+ € 31
Verplicht eigen risico€ 385€ 385 n.v.t.
Maximale zorgtoeslag (1 persoon)€ 1.287€ 1.323+ € 36
Maximale zorgtoeslag (gezin)€ 2.487€ 2.527+ € 40
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw werknemers7,00%6,70%– 0,30%
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw werkgevers5,75%5,45%– 0,30%
Inkomensafhankelijke premie Wlz9,65%9,65% n.v.t.

Zorgkosten naar ruim 6.000 euro

Vrijwel ieder jaar stijgen de zorguitgaven in Nederland. Ook in 2022 gaan de kosten omhoog, namelijk naar een totaalbedrag van 86,7 miljard euro (bruto).

De gemiddelde zorgkosten per Nederlander komen volgens de Miljoenennota uit op een schrikbarend bedrag van 6.161 euro per jaar, ofwel ruim 513 euro per maand.

Zorgkosten 2022

In 2020 ging volgens het CBS 14,5 procent van ons bruto nationaal product (BNP) op aan zorg en welzijn. Mogelijk is dat percentage voor 2021 en 2022 nog wat hoger.

Als we op deze lijn doorgaan, bedragen de zorgkosten in 2060 maar liefst 16.000 euro per Nederlander, waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Zorgpremie stijgt

Nederlanders betalen in 2022 gemiddeld 31 euro meer aan zorgpremie, zo blijkt uit de Prinsjesdagstukken. De nominale premie van een basisverzekering komt volgend jaar uit op circa 1.509 euro per Nederlander. Dat komt neer op 125,75 euro per maand.

De kans is groot dat het niet blijft bij 31 euro. Het kabinet wil de hogere salarissen van zorgmedewerkers namelijk financieren via de zorgpremie. Dan komt er nog circa 13 euro bovenop.

Bart Koenraadt (Zorgwijzer)

De genoemde nominale premie is vooralsnog een raming door de rijksoverheid, op basis van de verwachte zorguitgaven in 2022. Uiteindelijk is het aan de zorgverzekeraars zelf om de definitieve premies voor 2022 vast te stellen.

Echter is om deze reden de bekendmaking van de nieuwe premie uitgesteld.

Premieverschillen groot

De kans is groot dat de premie bij de ene verzekeraar harder stijgt dan bij een ander. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de financiële reserves die de maatschappijen nog in kas hebben. Dat geld kan namelijk worden ingezet om de verhoging van de premie te dempen.

Uit cijfers van de Staat van Volksgezondheid en Zorg blijkt dat een aantal verzekeraars, zoals VGZ en ASR iets krapper bij kas zit. CZ en Zorg en Zekerheid hebben juist wat meer financiële buffers.

Thomas van Campenhout (Zorgwijzer)

Opvallend: het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering ligt momenteel op ruim 500 euro.

De deadline voor bekendmaking van de premies ligt op vrijdag 12 november. De meeste verzekeraars zullen tot het allerlaatste moment wachten, om zo net nog even een scherpere prijs neer te zetten dan de ander.

Waarom stijgt de zorgpremie?

3 belangrijke redenen:

 1. Er gaat meer geld naar de behandeling van chronisch zieken en de GGZ
 2. Er is sprake van vergrijzing: er zijn meer ouderen die meer zorg vragen
 3. Technologische ontwikkeling drijft de vraag naar zorg op

Hogere lonen zorgmedewerkers

De lonen van zorgmedewerkers spelen ook in rol in de kosten. Zo krijgen vrijwel alle verpleegkundigen en doktersassistenten per januari 2022 een eenmalige uitkering van 3,5 procent van hun bruto salaris. Daarnaast stijgt het loon van deze medewerkers met 3,5 procent per augustus 2022. Voorbeeld:

Een verpleegkundige op de IC die 3.150 euro aan brutoloon per maand verdient, krijgt er volgend jaar 110 euro bruto per maand bij. Verder krijgt ze een eenmalige uitkering van 1.320 euro.

Steeds meer zorgpersoneel nodig

Niet alleen de zorgkosten stijgen, maar ook de vraag naar zorg en zorgpersoneel. Op dit moment werkt ongeveer 1 op de 6 a 7 werkzame mensen in de zorg. Over 40 jaar is dat 1 op de 3.

De verhouding zorgpersoneel versus andere beroepen wordt dan schrikbarend:

Zorgtoeslag stijgt licht

Uit de Miljoenennota blijkt dat de zorgtoeslag volgend jaar stijgt voor mensen met een laag inkomen:

 • + 3,00 euro per maand (alleenstaanden)
 • + 3,33 euro per maand (toeslagpartners)

De maximale zorgtoeslag voor een alleenstaande komt dan uit op circa 110 euro in de maand. Voor toeslagpartners is dat zo’n 211 euro. De definitieve toeslagbedragen worden later openbaar, zodra de verzekeraars hun nieuwe premies voor komend jaar bekend hebben gemaakt.

De zorgtoeslag is bedoeld om te Nederlanders met een lager inkomen te compenseren voor de zorgpremie en het eigen risico.

De zorgtoeslag wordt berekend aan de hand van de standaardpremie. Dit is de gemiddelde nominale premie plus het gemiddelde eigen risico minus een een eigen bijdrage voor huishoudens.

Eigen risico blijft gelijk

Het verplichte eigen risico blijft in 2022 gelijk op een bedrag van 385 euro. Een motie daarvoor werd door het demissionaire kabinet aangenomen. Als dit niet zou zijn gebeurt, zou het eigen risico volgend jaar waarschijnlijk boven de 400 euro per Nederlander uitkomen.

Het eigen risico zou eigenlijk moeten stijgen, omdat de zorgkosten toenemen. Daarom is de premieverhoging iets hoger uitgevallen.

Chronisch psychiatrische patiënten ieder jaar eigen risico kwijt

Vanaf 1 januari 2022 gaan patiënten met een psychiatrische aandoening die langdurig worden behandeld ieder jaar hun volledige eigen risico gaan betalen. Tot nu toe hoefde een chronisch psychiatrisch patiënt slechts eenmalig zijn of haar eigen risico te betalen, namelijk in het startjaar van de behandeling.

Door een verandering in het zorgprestatiemodel komt daar nu verandering in. Iemand die 3 jaar lang wordt behandeld is dus 1155 euro aan eigen risico kwijt. Het gaat om circa 100.000 Nederlanders die hierdoor worden getroffen.

Cliëntenorganisatie MIND vreest dat patiënten mogelijk GGZ-behandelingen gaan uitstellen of vermijden, met alle gevolgen van dien.

Basispakket grotendeels hetzelfde

In het basispakket van 2022 verandert weinig:

 • Elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie kunnen per 1 januari 2022 worden gedeclareerd via de zorgverzekering
 • Twaalf veelbelovende interventies van uiteenlopende zorgbehandelingen worden voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket
 • Vergoeding van 3 nieuwe medicijnen tegen chronische migraine voor specifieke patiëntengroepen

Anticonceptie

Hoewel een motie over vergoeding van anticonceptie (boven 21 jaar) in het basispakket werd aangenomen, werd besloten om hier verder niets mee te doen. Volgens het demissionaire kabinet zijn politieke keuzes hierover aan een volgende regering.

Herstelzorg Long Covid

Er zijn veel mensen die na Covid-19 nog klachten of beperkingen overhouden, zoals vermoeidheid of benauwdheid. Dit noemt men ook wel ‘Long Covid’. Patiënten met Long Covid hadden in 2021 recht op extra dekkingen uit het basispakket.

In 2022 wordt deze regeling verlengd, maar voorlopig alleen tot augustus. Via de herstelzorgregeling kan gebruik worden gemaakt van verschillende paramedische zorg.

De volgende vergoedingen komen in dat geval bovenop de standaarddekking van de basisverzekering:

 • Fysiotherapie (maximaal 50 behandelingen)
 • Ergotherapie (maximaal 10 uur extra)
 • Dieetadvisering (maximaal 7 uur extra)
 • Logopedie (geen limiet)

De dekking geldt vanaf de eerste behandeling. Wel betaalt de patiënt eerst zijn of haar eigen risico.

Inkomensafhankelijke bijdrage daalt

Een groot deel van de zorgkosten wordt betaald via inkomensafhankelijke bijdragen. Deze premies worden vaak via de werkgever of uitkeringsinstantie ingehouden. Soms betaal je de premies via een aparte aanslag.

Zvw

In 2022 daalt de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) met 0,3 procent voor alle groepen:

Zvw-premie20212022
Werknemers7,00%6,70 %
Ondernemers/gepensioneerden5,75%5,45 %

Wlz

Het percentage dat wordt ingehouden op het inkomen voor de Wet langdurige zorg (Wlz) blijft gelijk:

Wlz-premie 2021 2022
Werknemers9,65%9,65%
Ondernemers/gepensioneerden9,65%9,65%

Infographic

Om alles nog even samen te vatten heeft Zorgwijzer deze infographic gemaakt van de wijzigingen in een notendop.

46 reacties

 • LLeslie bouman

  Ik wil mij verplicht lidmaatschap op zeggen van deze zakkenvullers club van 200.000 verdieners per jaar ik betaal 370eur p/m ben al 3 jaar bezig voor reiskosten ik als bijstand trekker ben 40% van mij inkomen kwijt aan die tering zakkenvullers moet geopereerd worden een knie prothese heb ik moeten afzeggen omdat hierna 8mnd moet revelidatie en dan moet ik de eerste 20 behandelingen zelf betalen is 1600 euro is dit zakkenvullen of niet de ziekenfondsen hebben bank rekening van 8 tot 9 nullen ja zoveel geld pas er niet in mij huiskamer

  • DDarko

   @Leslie bouman

   Ik ben 1000% met je eens. Ik ben ze ook zat deze miezerige landverraders. Ze maken hun eigen volk kapot.

  • YYvonne

   @Leslie bouman
   Inderdaad mooi weer spelen richting zorgmedewerkers dat ze verhoging krijgen maar die betalen de burgers.
   Die verhoging voelen de ministers en hoge salarissen niet, maar de lagere inkomens die het al zo moeilijk heeft wordt aan de galg opgehangen.
   Alles omhoog zorgkosten, had en energie en dan nog durven te zeggen dat we er op vooruit gaan
   Ze moeten weer het oude systeem erin gooien.
   Boven bepaald inkomen gewoon weer particulier betalen en de lagere inkomens een zorgpremie

   Vroeger had je nuts verzekering en particulieren…

 • MMachteld Giesbers

  achteraan staan 2 verschillende percentages voor de inkomensafhankelijke premie. 6,75% en 6,70%

  • BBart Koenraadt

   @Machteld Giesbers

   Bedankt voor het aangeven. Het is gefixt.

 • LLotte

  Mensen demonstreren tegen de corona als zijnde geen a status killer virus, de corona maatregelen, meer dan 95% vals positieven pcr testen, medische apartheid enz. Het moet ons allen toch duidelijk zijn of nu toch worden, dat van dit hele systeem en corona gedoe alleen de rijken maar beter worden…verder niemand. Big pharma/tech, who,bis, fed, imf enz…allemaal beheerst door één en dezelfde machtige groep mensen. Wanneer we even iets dieper graven vinden we dit, maar helaas doen veel mensen dit niet en de mensen die dit wel doen worden als wappie neergezet. Waarom, omdat de waarheid niet gehoord mag. Zakken vullen, meer is het niet met in het verlengde de plannen van het WEF. De overheid is een ‘theater voor het volk’…fake en verdorven tot op het bot. De economie gaat goed…roepen ze in de msm. Terwijl een hyperinflatie voor de deur staat. Maar dit alles is dan ook het doel. Alle (westerse)economien naar de haaien onder het “covid19”. Vervolgens de reset en totale controle. Sta op en wordt een eenheid…tegen de elite en hun plannen wereldwijd, ook wel het partijkartel in Nederland.

  • YYvonne

   @Lotte

   Inderdaad
   Hoop dat de mensen eens een keer op onderzoek gaan en niet alles maar zo klakkeloos aanneemt.
   Hoop dat hun ogen geopend worden

 • MMemo

  Ik ben 10 jaar geleden naar België verhuist en ik werk steeds in Nederland. Ik betaal hier rond 200€ voor het hele jaar voor mijn zorgverzekering en het loopt prima hier. Hoe kan het zijn dat wat geregeld kan worden in België of en ander land, kan niet geregeld worden in Nederland!? Wij zijn trots op onze Nederlandse pensioen systeem en denken wij dat het beste ter wereld is, dan moeten wij ook kijken naar de andere landen en het beste systeem kiezen. Het is niet een rocket science, denk ik.

  • LLeslie bouman

   @Memoik weet het heb 22jaar in espane gewoond betaal je nada de nada geen cent

 • LLoesje

  Het wordt tijd dat we richting Scandinavisch model gaan: 1 zorgverzekeringsmaatschappij: nl de overheid en dus geen concurrerende zorgpremies: iedereen betaalt een inkomensafhankelijk percentage. specialisten en huisartsen zijn in ‘(loon)dienst’ van de overheid. Dus niet langer de broekzakken van de specialisten spekken met gigantische villa’s en alle luxe. Het zal allemaal wat minder luxe worden maar de zorg zal op het zelfde niveau blijven. Daarnaast zou het raadzaam zijn om kortingen/bonussen te geven aan mensen die preventief of aan kunnen tonen erg gezond te leven.

 • GGrom

  Mensen met zeuren wordt niets bereikt.Elke jaar de zelfde liedje ..en eigenlijk alle subsidies en toeslagen is een paranoia.. meer betalen ,meer toeslagen en ??? Het is gewoon ziek.Geen toeslagen minder betalen, en een verzekering . Waarom zo veel zorgverzekeraars ,nieuwe gebouwen ,die midden in de nacht verlicht staan en ect Als moet iets geregeld worden niemand weet iets .Daar bellen,dan wachten dan op internet opzoeken. Wie houd rekening met mensen die geen internet ,geen computer heeft.

  • DDe boer

   Elk jaar de zelfde smoes…ik betaal al meer als mijn hypotheek voor een huis.is schande en niemand zegt er wat van..en heb nog eigen bijdrage omdat ik pech had met gezond zijn….en heel veel medicijnen worden ook niet meer vergoed…en zo is nederland…de zorg klaagt altijd..nu moet ik weer een goedkoper pakket nemen met minder fisio…we worden allemaal voor de gek gehouden..door het kabinet..de corona…de enting met troep er in en de zorg@Grom

 • PProffesor Zuurbekje

  In het voorbeeld van de salarisverhoging van een IC verpleegkundige lijkt het of iedereen dat zou krijgen. De verhoging is tot een bepaald inpassingsnummer. Dat nummer is verweven in alle salarisschalen [in de cao ziekenhuizen] . Dus schoonmaak, verpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige enz. Bij de laatste verhoging van 8% heeft meer dan de helft van de medewerkers in de zorg bij lange na geen 8% gekregen. In sommige gevallen maar 1%. Daar hoor je verder niks van. Een ic verpleegkundige komt dat inpassingsnummer al vrij vroeg tegen in de salarisschaal [trede 6 of 7] de grootste groep zorgmedewerkers zit boven die grens. Wat ik zeggen wil is dat het genuanceerder ligt en de berekening dus niet klopt. Daarbij zijn de kosten voor een beter salaris voor zorgmedewerkers minimaal bij de verhoging van de premie. Dan moet je toch echt kijken naar de geldstromen, denk aan de farmacie, bestuur etc. De zorgmedewerker heeft sowieso weinig aan een salarisverhoging, de premie gaat ook omhoog en daardoor zou je kunnen zeggen dat indirect je eigen salarisverhoging betaalt. Je betaalt elke maand soort van mee aan je eigen salaris. Gekke sector eigenlijk.

  • LLinda

   @Proffesor Zuurbekje

   Dankjewel, spijker op zijn kop

 • IIshaak

  Als supermarkt medewerker verdien ik ook een hoger salaris en een fatsoenlijke CAO, wat al geruime tijd er niet meer is. Niet alleen voor de zorgmedewerkers moet de overheid t hand boven houden, t word tijd dat de overheid zich gaat bemoeien met de CAO voor supermarktbranche, want dat zijn mensen die geknald hebben hele COVID pandemie tijd, en dat is nog steeds zo. Ook zei verdienen een bonus!!

  • YYvonne

   @Ishaak

   Je hebt gelijk er zijn meerdere beroepen die alles hebben gegeven tijdens de lockdowns

   Het kabinet geeft miljarden uit aan van alles behalve aan hun eigen burgers daar pikken ze van om die pot weer te kunnen vullen voor het koningshuis en andere uitgaves te kunnen bekostigbekostigen

 • DDe gelder

  En hoe zit het met de medelanders die geen of weinig zorgpremie hoeven te betalen
  Alles gratis voor niks die voor de hele fam.medicijnen halen
  Wie betaald dat ..
  De overheid natuurlijk
  En bij wie haald de overheid de centjes
  Juist bij de hard werkende nederlander
  En wij maar meer premie betalen
  Wie lach het hards
  Juist de medelander

  • PPaul

   @De gelder

   Geheel mee eens…..punt.

  • DDjorgio

   @Paul

   Ook ik mee eens…PUNT!

 • CCees

  Gewoon terug naar een ziekenfonds en voor beter bedeelden particulier. Teveel verzekeringsmaatschappij en die hun zakken vullen. Het had nooit vrijgegeven mogen worden. Er zou sprake zijn van concurrentie. Nooit wat van gemerkt. Eerder machts positie.

  • HHenk

   @Cees

   Ben het volledig met je eens,we worden aan alle kanten bedonderd.

 • LLeslie bouman

  Weer een tien tal LEUGENS vgz weinig geld moet godverdegodver een knie prothese en dan mnd revilidatie en moet ik zelf de eerste 21 behandelingen zelf betalen ik ben al 370 euro per maand kwijt de gene die dit uitgevonden heb publiekelijk ophangen en stenigen zoals in de bijbel ik als bijstand trekker ben 41% van mij uitkering aan de club van 200.000 verdieners per jaar kwijt tering zakkenvullers vgz heb bankrekening van 8 of 9 nullen dat geld pas niet in mij huiskamer

  • CChristiane

   @Leslie bouman

   Dat betekent dat je geen aanvullende verzekering hebt,ik heb ook 2x een nieuwe knie gehad,eerste 20 fysio uit de aanvullende verzekering en tot een jaar na operatie fysio uit de basisverzekering, ook ik ben bij VGZ

  • BBrigitte

   @Christiane

   Precies! En waar betaald Leslie die premie van? Juist! Ja, klagen is zo makkelijk.

 • CCees

  Frans
  Sta je er wel even bij stil dat ik voor een scootmobiel inmiddels ook naast de zorgpremie per maand extra €29,- moet betalen? Dit is dus naast de premie een extra terugkerende rekening en als ik dit niet betaal ik dus niet meer de deur uit kan vanuit mijn appartement met een huur van €890 en een huursubsidie van €69?
  Heb 45 jaar gewerkt en moet nu rondkomen van €44 per week netto. Fijne gedachte. Kan niet eens met mijn kleinkinderen mee naar een dierentuin

  • WWillianne

   @Cees die scoot moet ik helemaal zèlf betalen en dat is wel méér dan die € 29. onderhoud en reparaties komen daar dan nog bij. ik (over)leefde tig jaar van € 50 PER MAAND en heb nog nooit ROOD gestaan en alles altijd netjes op tijd betaald……………… wat er niet was was er niet en wat niet kon kon gewoon niet. nóóit wat geleend en nooit wat gekregen en nu? ik kan sinds kort weer wat sparen en heb ‘n eigen appartementje

  • BBrigitte

   @Willianne

   Top!

  • CChristiane

   @Cees

   ???? Jij leeft op grote voet,om huursubsidie te krijgen mag je huur max 735€ zijn.

  • YYvonne

   @Christiane

   Wat betreft huursubsidie heeft niet alleen met de hoogte van de huur te maken Maar ook met inkomen.
   Wanneer je laag inkomen hebt maar je huur is boven de grens kan je ook huursubsidie aanvragen.
   Alleen veel mensen denken dat het alleen met de huurgrens mag

  • BBrigitte

   @Cees

   Dannkun je beter een (tweedehands) scootmobiel aanschaffen, scheelt 29 euro per maand wat elke maand terugkomt.

 • FFrans van loon

  Interessante informatie en ik zie dat de inkomens afhankelijke bijdrage voor gepensioneerden dat van 5,75% naar 5,45%. Dat is mooi , maar nergens kan ik lezen of het maximum bijdrage inkomen ZVW in 2020 gelijk blijft aan 2021 , dus 58311 , dan wel dat deze gaat stijgen naar ???? Het kan betekenen in een ongunstig geval dat het te betalen zvw bedrag ipv omlaag toch nog omhoog gaat. Hoor graag of hier meer info over is.

 • BBart

  Nou een goedkope zorgverzekering voor 2022 lijkt verder weg dan ooit. Vergeleken met 10 jaar geleden wordt alles gewoon duurder. Hoop dat ik nog n mooie zorgpremie kan vinden zonder een te hoog eigen risico en misschien een mooi aanvullend pakket

 • FFrans

  Er zijn 21 zorgverzekeraars. Elk met eigen huisvesting, een voorzitter, Raad van Bestuur, Raad van Commissarissen, Management enz. Een lid van de Raad van Bestuur mocht in 2019 maximaal 289000,- verdienen. Er zijn 258.000(!) zorgorganisaties , groot, klein, ziekenhuizen, zzp’ers, in Nederland (bolddata.nl), die allemaal in dezelfde zak met geld graaien. Dát maakt de zorg duur, niet de “vergrijzing”, of chronisch zieken.

  • BBart

   @Frans

   Goed punt Frans, vandaar dat een goedkope zorgverzekering er ook niet meer in zit, maar de babyboomers mogen misschien zelf ook wel wat extra bijdragen voor hun eigen zorg, immers vergeleken met ons genoeg vermogen daar!

  • RRob

   @Bart

   Beetje kort door de bocht. Die babyboomers hebben tot aan hun AOW vooral voor anderen betaald. Een groot deel van hun inkomen/kapitaal wordt al in de vorm van eigen bijdrage van diverse regelingen opgehaald, in een deel van de gemeentes wordt dat soort eigen bijdrages dusdanig gestapeld dat het nagenoeg al onbetaalbaar is. Dan nog het ‘kapitaal’ dat een deel van die boomers bezit. Dat zit in bakstenen. Je wilt een loket openen waar ze bakstenen naar binnen kunnen schuiven?

  • MMia

   @Bart
   Jij denkt dat iedere gepensioneerde goed bij kas zitten, nou dan heb je het goed mis, ja enkele maar over het algemeen hebben ze alleen maar een AOW van net zo rond de € 860 per vier weken en daar moet alles van betaald worden

  • FFrits

   @Frans

   Veel te kort de bocht om het te schuiven op de verzekeraars. Wat daar aan kosten omgaat is minimaal. Bovendien mogen zij hun winsten niet uitkeren.

   Feit is en blijft dat we met z’n alleen gemiddeld ouder worden en dat de oudere generatie ook steeds ouder wordt. Ouderenzorg wordt de kostenpost van de toekomst (toiletverhogers, rollators, scootmobiels, verpleging en verzorging).

   We moeten wel zorgen dat zorgcowboys daar geen geld in kunnen verdienen.

  • FFrans

   @Frits, in 2005 betaalden “we” 54 miljard aan zorg. In 2006 werd de zorgverzekeringswet geintroduceerd. Dit om de marktwerking in de zorg te stimuleren. In 2020 betaalden “we” 111 miljard. Geen marktwerking, geen lagere kosten, meer zorgverleners, meer failissementen in zorgbedrijven enz. We zijn van een sociaal systeem naar het Amerikaanse systeem gegaan. De zorgverzekering is een voorbeeld. Voorheen werd dit door 1 ministerie geregeld.

  • BBlue

   @Frans

   Beter kun je het niet zeggen , ziekenfonds systeem was zo slecht nog niet, centrale regelgeving is in deze vele malen goedkoper,er lopen dan niet zoveel graaiers rond

  • FFrans

   @Blue, we hoeven niet persé terug naar het ziekenfonds, maar een nationale verzekering, waarin iedereen een percentage van zijn brutoloon netto wordt gestort (zoals we deden met het ziekenfonds), zou het aantal wanbetalers drastisch terug brengen en niemand komt voor verrassingen te staan met extra kosten. Hoogervorst vond dat iedereen hetzelfde moest betalen, want dat was “eerlijk”. Hij vergat dat velen die kosten niet konden betalen, waardoor er zorgtoeslag voor velen nodig was. Zo creeer je baantjes die niet nodig zijn en die (denk ik) ook in de zorgcijfers worden meegenomen

  • YYvonne

   @Frans

   Inderdaad

 • Jjohn

  Ben zelf bij DSW verzekerd, al sinds jaar en dag. Erg benieuwd of zij deze premieverhoging volgen van het kabinet…

  • Ppeter

   @john

   Phoe DSW heeft geen reserves meer, zou mij dus absoluut niet verbazen als het bij hun hoger uitvalt, was de laatste 2 jaar ook al, simpel door de zelfde reden.

   Andere enkele grote verzekeraars hebben nog wel flink wat reserves, daar zou het misschien zelfs nog meer kunnen meevallen.

 • CChris

  valt me alles mee om eerlijk te zijn.

  er werd eerder geschermd met bedragen van 60 plus omhoog aan zorgpremie.

  nu komt het neer op nog geen € 3,- per maand, plus een verhoging van de zorgtoeslag. kan ik wel mee leven.

  • PPietjepuk

   @Chris

   Ja dus ik als chronisch zieke die geen recht heeft op zorgtoeslag mag volle bak betalen. En al die gezonde partimers die krijgen geld toe. Lekker onder de max blijven. Idioot systeem bah

  • WWillianne

   @Pietjepuk tja, dat heet nu solidariteit : de één betaald zich blauw en verbruikt niets, de ander…………..

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.