Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

Artikel door: Bart Koenraadt - 163 reacties

Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

De zorgkosten rijzen de pan uit en de kwaliteit van onze zorg staat onder druk. Als we niets doen betaalt een Nederlander over 40 jaar maar liefst 16.000 euro aan zorg: bijna drie keer zoveel als nu het geval is. Een kwart van onze totale economie gaat dan op aan gezondheidszorg.

Dat blijkt uit cijfers van Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Volgens WRR-raadslid en hoogleraar Marianne Visser moet de politiek scherpe keuzes maken om de uitgaven te beteugelen. Er is sprake van een onhoudbare situatie.

Zorgpremie naar 333 euro per maand

Wat betekent de groei van de zorguitgaven voor de zorgpremie die we maandelijks overmaken aan de zorgverzekeraar?

Zorgwijzer maakte een vlugge berekening:

In 2021 bedragen de zorgkosten circa 6.000 euro per Nederlander per jaar (zie onderstaande staafdiagram). Daarvan is bijna 1.500 euro zorgpremie, ofwel zo’n 25 procent van het totaalbedrag.

Trekken we deze lijn door naar 2060? Dan bedragen de zorgkosten 16.000 euro per Nederlander per jaar. Een kwart daarvan is 4.000 euro, ofwel 333 euro aan zorgpremie per maand voor een basisverzekering.

Het overige deel van de zorgkosten zal betaald moeten worden via eigen bijdragen en inkomensafhankelijke premies. Het is onvermijdelijk dat die op termijn zullen gaan stijgen.

2022

Volgende week, tijdens Prinsjesdag, wordt meer duidelijk over de zorgkosten en zorgpremie in 2022. Hoeveel de premie precies omhoog gaat, is nog onduidelijk.

DSW is de eerste verzekeraar die de premie voor komend jaar zal bekendmaken. Dit zal ergens in de week van 27 september gebeuren.

Op onze zorgverzekering 2022 pagina staat een overzicht van het allerlaatste nieuws.

Vergrijzing en chronisch zieken

De toenemende vergrijzing en een toename van het aantal chronisch zieken zijn volgens de WRR de hoofdoorzaken van de snel stijgende kosten in de zorg.

De groep ouderen wordt steeds groter, maar wordt tegelijkertijd ook steeds ouder. Het is groei op groei van de kosten die dat met zich meebrengt

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Maar er zijn ook andere signalen die resulteren in een toename van uitgaven:

 • Technologische ontwikkeling drijft de vraag naar zorg op
 • Gebruik van de jeugdzorg en basis-GGZ neemt sterk toe
 • Er is sprake van een verslechterende leefstijl onder bepaalde bevolkingsgroepen

Door de alsmaar hogere kosten is er mogelijk ook minder geld voor andere belangrijke doelen, zoals klimaat, veiligheid en onderwijs.

Tekort aan zorgmedewerkers

Toch is het probleem groter dan een budgetkwestie. Er moet namelijk veel nieuw personeel worden aangenomen om te kunnen voldoen aan de stijgende zorgvraag. In de jaren zeventig werkte zo’n zeven procent van de beroepsbevolking in de zorg. Inmiddels is dat toegenomen naar ruim 15 procent.

Als de stijgende lijn wordt doorgetrokken, moeten er over 40 jaar jaar miljoenen zorgmedewerkers bijkomen. Over 20 jaar werkt één op de vier in de zorg, over 40 jaar één op de drie.

Verhouding zorgmedewerkers, nu en in de toekomst

Zo’n enorme verschuiving van de beroepsbevolking is niet zonder risico. Het kan namelijk leiden tot problemen op de arbeidsmarkt, omdat er schaarste ontstaat in andere sectoren.

Volgens de WRR zou het goed zijn als er meer zorgpersoneel uit het buitenland wordt gehaald.

Veel zorg wordt straks niet meer vergoed

Om een explosie van zorgkosten het hoofd te bieden moet er wat gebeuren, denkt de WRR. Er zijn ‘scherpe keuzes’ nodig over de dekking van onze zorgverzekering. De politiek zou Nederlanders eigenlijk moeten gaan voorbereiden dat straks niet alles meer wordt vergoed, omdat de kosten simpelweg te hoog zijn. Aan burgers wordt daarnaast meer solidariteit gevraagd.

Veel behandelingen stromen automatisch in het verzekerde pakket, maar er gaat bijna niks uit. De uitstroom moet veel meer aandacht krijgen.

Marianne de Visser (Hoogleraar en raadslid WRR)

Volgens de WRR moet er een onafhankelijke toezichthouder per behandeling kijken of deze gezondheidswinst oplevert en niet te duur is. Vervolgens is het aan zorgverzekeraars om ervoor te zorgen dat de zorg zo efficiënt mogelijk wordt geleverd.

Gevoelige kwestie

De opvattingen en adviezen van de WRR liggen op dit moment erg gevoelig in politiek Den Haag. Veel partijen willen namelijk sterk investeren in de zorg en de salarissen in de zorg verder opschroeven. Sommigen gaan zelfs zo ver dat zaken als fysiotherapie en tandheelkundige zorg weer vergoed moeten worden uit het basispakket. De vraag is waar dat van betaald moet worden.

163 reacties

 • AAnoniem

  Dan asielzoekers als ze gebruik hebben gemaakt van zorg zoals in Rusland vasthouden gevangenhouden in het zorggebouw, net zolang totdat de kosten betaald zijn. Dan praat ik niet dat ze daar mogen overnachten. Overnachten? Ook doorrekenen aan asielzoeker.
  Kunt u niet betalen? Dan treffen we maatregelen, zodat het wel betaald word.
  Valse identiteit? Boete ook doorrekenen aan asielzoeker.
  Wilt u niet meewerken? Security staat net zoals de Nederlanders bij de deur.
  Ik betaal 13.800,- euro per jaar aan zorgkosten. Dan zit de psychiater en de tandarts die vergoed word er nog niet eens in. Vind je dit niet schandalig?
  Volgende punt ervoor zorgen dat artsen geen bezopen bedragen meer kunnen declareren. Bijv. 400 euro om een operatiekamer klaar te maken. Verander al die bedragen maar eens in iets wat reël en werkelijke kostprijs is.
  Paar jaar laten inwerken en moet jij eens opletten hoe de zorg weer goedkoper gemaakt kan worden. Maar dat gebeurd niet want het is nog nooit goedkoper geworden.
  Dan antidepressiva het basispakket uit, gewoon die pil niet meer aanbieden, werkt 80% van de tijd toch niet. Gewoon niet meer aanbieden, in plaats daarvan mensen patiënten een spiegel voorhouden zichzelf confronteren dat ze zichzelf gewoon negatief aan het praten zijn en dat ze gecorrigeerd moeten worden zodat ze weer positief worden. Hun cursussen geven hoe ze moeten handelen als ze een depressie voelen aankomen. Ik heb een zelfhulpboek gehad, wat als ik er aan denk perfect werkt. Kosten 47 euro per boek. Boek aanbieden bij mensen met een depressie ipv. pillen die niet werken en lichaam kapot maken. Eisen dat mensen dit boek lezen en overhoren, toetsen of ze echt willen meewerken aan verbetering. Valt me vaak op dat depressieve mensen niets willen en ook niet willen geholpen worden. Dit is onderdeel van de ziekte. Die mensen willen niet dood, die doen alsof. Die willen een uitvlucht voor hun problemen, zij zien zelfmoord als een uitvlucht. Dat is geen uitvlucht, maar onderdeel van de ziekte. In werkelijkheid willen ze van hun probleem af. En niemand neemt hun serieus en niemand gelooft hun. En daardoor zijn we zoveel geld aan de gezondheidszorg kwijt, omdat niemand ze serieus neemt en daar een arts zit die bakken met geld aan hun zit te verdienen. Kijk daar komt mijn dagomzet binnen.
  Maar dat wil big pharma niet horen.
  Big Pharma is oppermachtig, dominantie afbreken, pillen die 1000 kosten en voor 1 euro gemaakt kunnen worden, hooguit bedrag 2 euro rekenen. Zorgverzekeraar hiermee laten instemmen, zodat er niet meer betaald dan nodig is. Waar hebben wij zorgverzekeraars nog nodig als ze toch 80% van de tijd slapen?

 • AAnoniem

  Begin eerst maar eens met die huurprijzen as de sodemieter omlaag te gooien.

 • MMarlou

  Boven de tachtig krijg je in Nederland nu al geen goede zorg meer.
  Gelukkig woon ik in België.
  Hier heeft iedereen recht op dezelfde zorg, of je nu 19 of 89 bent.
  Er staat hier 5 jaar gevangenis op leeftijdsdiscriminatie in de zorg.
  Nederland heeft de richtlijnen voor specialisten uit Engeland overgenomen.
  Dus de meeste operaties bij oude mensen worden nu ook in Nederland te duur geacht.
  Als tachtigplusser betaal je je in Nederland blauw. Maar je gaat er wel veel eerder dood dan hier in België.
  De meeste Nederlanders kunnen dat niet geloven.
  Ik heb het zelf ondervonden. Wat ben ik blij dat ik als Nederlander in België woon….

 • TTed

  Zorgverzekeraars opheffen want die moet je ook betalen
  Oude ziekenfonds weer in stellen, bij ons omringende landen hebben zij dat nog.
  Markt concurrentie heeft nooit gewerkt, verschillen bij zorgverzekeraars te klein.
  De overheid moet het overnemen dat is hun plicht om burgers bij te staan.
  Als je in het zkh ligt per dag €2.50 zelf aan het eten bijdragen, thuis moet je ook betalen voor het eten.

  • JJan

   @Ted
   Helemaal goed! Zelf ben ik met pensioen en woon in SE, In Zweden zit Alles in de belastingen verwerkt ,verdien je veel, betaal je ook meer belasting dus automatisch mee aan de zorg. Mocht je in het ziekenhuis belanden b.v. dan betaal je een eigen bijdrage van 10 euro per dag. Een premie per maand dat kennen ze niet, als je gezond bent en je hoeft geen beroep te doen op de zorg “kost het niets”(Belasting) als je gezond bent en woont in NL dan moet je even goed betalen. Ik vraag me af wie doet er iets verkeerd? v Gaal zou zeggen: ben ik nou gek of ben jij het! Inderdaad marktwerking was het toverwoord, dat wordt niet meer teruggedraaid

 • FFloor

  OPLOSSING!

  1) Zorgkosten longkanker uit basispakket, kosten worden direct door overheid vergoed!

  2) SUIKERTAX, SUIKERTAX EN NOG EENS SUIKERTAX, en inkomsten direct naar DE
  ZORGVERLENERS storten

  3) Eerlijk zijn over belegging van kosten wanbeleid Covid, rekening bij voorhand bij burger
  neerleggen, niet achteraf via slimme constructies op domme burgers afwentelen

  4) Geen zorg bij mensen door strot duwen, die zelf niet actief deelnemen aan eigen
  behandeling. Ben je niet bereid, of niet gemotiveerd genoeg je behandeling serieus te
  nemen, dan heeft een behandeling ook weinig zin!

  5) Verdienmodel moet anders! Men moet geld verdienen als hun patienten gezond zijn, men
  moet niet verdienen aan ziektes, of medicijnen welke alleen symptonen behandelen!

  • AAnoniem

   @Floor ben je je pillen vergeten? Ik zou ze maar gauw innemen, want het gaat niet goed.

 • FFloor

  Erg laf beleid, om zorgpremie te verhogen onder het mom van “de vergrijzing”. Het zijn gewoon de bizar hoge “Covid-epidemie” kosten die nu eindelijk afgewenteld worden op de burger. Ik ben er nooit voorstander van geweest om de rekening achteraf aan de burger te presenteren, als dit demissionaire kabinet eerlijk was geweest over de kosten om verplicht gesloten gezonde horeca bedrijven overeind te houden en al die nutteloze teststraten in te richten en mensen lekker op te hitsen om voor elk kuchje een wattenstaaf in de neus te laten douwen, dan had de gemiddelde Nederlander wellicht heel andere afwegingen genomen. Daarnaast wacht ik ook nog steeds op de verdwenen miljarden van huichelaar Hugo, zolang men niet eerlijk is over de kosten en waar die uiteindelijk terechtkomen, ben ik geenszins bereid mee te betalen aan deze onzin.

  En wat krijg ik zelf voor deze 16.000 euro? behalve natuurlijk het heerlijke gevoel van solidair zijn zelf? De zorg is ontzettend belabberd, huisartsen geven antwoorden die een gemiddelde Nederlander zelf kan googlen, en als je een doorverwijzing wilt naar een specialist, moet je daarzelf 15 minuten op aandringen. Maar ik snap het wel, er staat een heel leger Turkse huismoeders in hun nek te hijgen, omdat ze een zere teen hebben, en een snotje in hun neus!

  Ik ben er klaar mee, laat mij dan maar zelf een rekening openen en daar elk jaar geld op storten, dan koop ik mijn eigen zorg wel in! Dit systeem is failliet, er worden honderden miljarden gestoken in de aanpak van 1 lullig luchtweginfectie, terwijl de overheid het allemaal prima vind dat iedereen straks rondloopt met diabetes, omdat men massa’s giftige stoffen in hun mond blijft proppen (lees ..suikers en zaadolie) en zichzelf lekker naar de kanker blijft roken om de staatskas te spekken en minder pensioen te trekken. Misschien moeten we iets minder de schuld geven aan de “vergrijzing” en iets meer de vinger leggen op de zere plek… een compleet dysfunctionerende overheid en al haar instututies.

 • WWillianne

  ik betaal al 50 jaar voor mensen, die te lang wachten met kids, die op allerlei gebied zèlf veel te hoge risico’s nemen of die totaal nìets meebetalen, terwijl ikzelf nooit de hulp krijg die ik op dat moment echt heel hard nodig heb, zowel van de Gemeente als wat betreft m’n gezondheid. moet ik nu straks óók nog aan de “lappen” en voorbehoedmiddelen meebetalen terwijl ik me vroeger zelf met èchte lappen van handdoeken heb moeten redden? moet ik meebetalen aan voorbehoedsmiddelen terwijl ik zèlf onthouding met alle daarbij behorende nare bijwerkingen en enorme fustraties heb moeten toepassen? ik heb als vrijwilliger bij ‘n voedselbank nl gezien dat men géén koffie in de krat wilde omdat men ‘n Senseo had!!! èn dat er óók de duurste merkartikelen werden verstrekt! géén wonder dat men zo afhankelijk blijft terwijl anderen er nog aan mee moeten betalen die zèlf uiteindelijk minder te besteden hebben dan diegenen die zóveel voordeel krijgen………… zelfs in de Supers staan nog manden met merkartikelen bij de kassa, die je aan ‘n voedselbank kunt doneren! terwijl je nèt zelf elk dubbeltje om hebt moeten draaien vanwege je verplichte bijdragen voor diezelfde zwáár begunstigden………..

 • MMiranda

  Zorgkosten rijzen de pan uit.
  Hebben we het ook over ‘zorgverleners’ die fraude plegen van overheidsgeld waar iedere burger aan mee betaald?
  Je totaal niet serieus nemen?
  ‘Zorgverleners’ zijn tegenwoordig vogelvrij en onaantastbaar, schenden hun beroepsplicht.
  Je kunt dan nergens terecht voor ondersteuning, dit wordt kennelijk allemaal maar getolereerd.
  In Nederland wordt gesteld dat de zorg goed is, dat geldt echter niet voor een grote groep mensen, die overal buiten de boot vallen, nergens terecht kunnen voor hulp en overal geweigerd worden.
  Je wordt letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd.
  Tegenwoordig is de toegang tot de zorg niet meer gebruikelijk, als het probleem als ‘complex’ gezien wordt, ben en blijf je een ‘hete’ aardappel.
  Dat is het nieuwe normaal in de zorg!
  Ik vind dit een zéér zorgelijk ontwikkeling!
  Kijkt het kabinet hier ook naar, of kijkt men liever weg, dat het niet bestaat?
  Geld genoeg in de staatskas, de zorg is zéér selectief, je mag in je handen knijpen als je daadwerkelijk goede zorg krijgt.
  Men stelt dat iedere burger ongeacht welk probleem recht heeft op/ behoort goede zorg te krijgen.
  Voor mij en vele andere mensen geldt dit echt niet!

 • RRene

  Hebben we het ooit eens willen proberen met de christelijke partijen? Dat deze mensen als achterlijk worden versleten, is mij te makkelijk gezegd. Ik vermoed dat er veel wijsheid schuilt in het christendom. Sterker nog, wanneer ik de Bijbel lees en het volk zich houdt aan Gods geboden die wijzer zijn dan die van onze regering, er een tijd aan kan breken die ons versteld doet staan. Ik zou zeggen opnieuw stemmen en ze het voordeel van de twijfel geven. Wie weet!

  • EEen andere gedachte

   @Rene Ik zou zeggen, leg de bijbelse geschriften lekker aan jezelf op. We hoeven die opdringerige bijbel cultuur niet in de politiek. Je hebt zeker de politiek van de VS niet gevolgd? Nee dank je wel.

 • TThei

  Gooi al die asielzoekers het land uit en dat ze maar die dikkoppen in denhaag meer geld uit geven dan aan Brussel die profiteurs

  • BBram

   Oplossin
   Grenzen op slot doen
   Nederland voor de Nederlanders
   Al die witte bordecriminelen. Op
   Bijstands uitkering zetten

  • WWillianne

   @Bram. néé, natuurlijk niet! nìet in De Bijstand…………… daar betalen de huiseigenaren nu extra aan mee middels gegantische WOZ-aanslagen of je nu wèl of nìet afgelost hebt! en de Gemeentelijke Belastingen en De Inkomstenbelasting worden daar óók naar berekend en dus óók hoger!

 • DDick maas

  Was het niet mijnheer hogervorst die zei: het word goedkoper met die zorgverzekeringen??? Nou mijnheer hogervorst,die zorgverzekering hangt als een molensteen om de nek bij de burger,en waar is die zelfde hogervorst nu? In engeland met een top salaris!!! Terug halen naar nl en voor de rechter met deze mijnheer..eigelijk moesten de nederlanders naar engeland om deze hogervorst te bedanken voor zijn leugens, hetzefde voor balkenende,wat een vent,euro erdoor drukken met de mededeling: het wordt beter,veel veiliger, alles wordt veel goedkoper,jaja zo lust ik er nog een paar,deze heren drukken een beleid erdoor en als het verkeerd uitpakt zoals nu…en NIEMAND kan ter er wat aan doen,hoog tijd dat dit soort kereltjes wel voor een rechtbank staan! Schande balkenende..schande hogervorst.

 • Rronald

  Mooi om te lezen wat het gemiddelde als antwoordt geeft namelijk het probleem altijd maar weer bij een ander neer te leggen. Vergrijzing, asielzoekers, medici, hoge kosten. Mooi en wat gaan wij nu zelf hier aan doen? Stress zie ik als een van de factoren en zeer zeker geld, daarnaast sociale media is ook een dingetje waar jij constant “triggers” krijgt of om te consumeren of angst wordt ingeboezemd. Dat is wat mij in ieder geval opvalt. Wij kunnen straks allemaal weer en dan bedoel ik uitgaan lachen theater gieren brullen vakanties etc. Wat een egoïstische maatschappij is het aan het worden en wij doen er allemaal aan mee ! Misschien even een tandje terug kijken wat jezelf even kan laten even die buurman of buurvrouw helpen . Geen tijd voor er moet geld komen voor alle hoge kosten en zo hou je deze waanzin in stand als volk door alles maar te accepteren van buitenaf en van jezelf omdat je het “gevoel” hebt dat je mee moet doen ! Vergis je niet het zorgsysteem is een verdienmodel geworden doe jij zelf niets aan dit moordende tempo dat nu leven heet en genieten betaal je straks de rekening voor jezelf.

 • LLevimothzi

  1.Vergrijzing.
  Als wij mensen langer leven dan ben ik van mening dat wij ook langer deel kunnen nemen op de arbeidsmarkt. Mij vraag is hoe creëer wij banen die geschikt zijn voor iemand boven 67. Ik zeg niet dat je fulltime moet werken maar parttime met een aanvulling van de AOW moet toch lukken? .

  2. Chronische ziekte
  De meest voorkomende ziekte zijn
  Zijn kanker, COPD/astma , diabetes , dementie/Parkinson en hart en vaatziekte.

  Er zijn vele experts die je vertellen dat een gezonde levensstijl de kans op chronische ziekte kan verminderen en dat is waar maar je genen en je omgeving spelen ook een rol .
  Ik heb geen antwoord op hoe wij chronische aan kunnen pakken behalve het leven van gezonde levensstijl

  PS.
  Ik ben op deze forum om mee te denken aan het toekomst van ons land.

  Je heb recht je mening te uiten.
  Maar kan je dat op een nette manier doen?

  • RR.H. Boks

   @Levimothzi Er zijn veel manieren om de zorg goedkoper te maken.

   1. opheffen van zorgverzekeraars
   2. reductie regeltjes en bureaucratie
   3. opheffen marktwerking
   4. vereenvoudiging administratie

  • NNijmegen

   @R.H. Boks, een belangrijk aspect wordt hier vergeten, onze voeding. We zijn kuddedieren die veel bewerkte producten kopen en eten, en dat is geen goede keuze. Hier zit veel winst in te halen, enerzijds voor de industrie maar wanneer we die producten zouden laten liggen voor ons zelf. Hou je lijf gezond in je eigen hand, en dan heb je al dikke winst behaald door geen medicijnen te hoeven gebruiken.

  • NNisha

   @R.H. Boks

   Uw heeft volkomen gelijk .

 • DDoesburg

  Beste
  Ik lees veel reacties
  Veel gaat over onze instromers deels terecht
  Maar daar moeten we maar mee dealen
  Toch denk ik dat er veel te verdienen is in de zorg
  Te beginnen bij de staf daar kan zekerv30%loon af 10%naar verpleging 20%verdiend
  Thuis moeten we ook eten dus een bijdrage voor eten van 1.50 per dag moet haalbaar zijn
  Een hekel punt soms moet je mensen kunnen laten gaan sterven hoord bij het leven sorry voor diegene die ik kwets dat is niet mijn intentie
  Ook op energie kosten kunnen heel veel naar beneden
  Veel kosten kunnen dus naar beneden en dan met een basis inkomen voor iedereen van 1000 euro pp zijn alle problemen uit de wereld
  Kabinet toon ballen wij zijn toch het rijkste land van europa
  Ik heb mijn tweifels

  • TTed

   Had ik jaren geleden al geplaatst maar geen €1.50 maar €2.50 dat ben ik per dag kwijt aan eten

 • AAbdel

  De crisis van corona moet door de burger worden vergoed. Uliminaten, waaronder Bill Guits, hebben van de wereldregeringen geëist dat veel aan de zorg moet worden besteed en vooraal aan vaccins en medicijen. Zoniet gaan ze deze wereld uitroeien met verspreiden van virussen. Nederlandse regering zit op een lijn met de eis van ulliminaten. Wie is de duppe? Wij burgers van de wereld. Onze leiders zijn de profiteurs.

 • ##WhiteGenocide

  grenzen sluiten

  • AAbdel

   Ik geef je gelijk. Bijna 90% van de asielzoekers genieten bijstandsuitkering en dragen geen cent aan belasting en premie zorgverzekering. Gooi de grenzen dicht. Asielzorkers maken veel gebruik van de zorg. Ik ben met je mee eens. Aan de andere kant moeten burgers die aan corona overlijven veel geld moeten uitbesteden aa zorg om te voldoen aan de eis van Bill Gits om aan de coronavirus eind te maken.

 • PPeter L

  De echte zorgkosten zijn niet wat stijgt maar de bureaucratiekosten die nu al 80-90% van de zgn. zorgkosten omvatten. Schaf al doer regeltjes die papierwinkels veroorzaken af en we hebben geld zat voor goede zorg.

  • RR.H. Boks

   @Peter L Inderdaad zijn juist de administratie en bureaucratie de grootste posten in de gezondheid zorg. Allemaal bedacht door de overheid en niet door de zorg verbruikers en aanbieders. Laat daar de bezem maar eens goed doorheen gaan. Daarnaast vergrijsd de bevolking maar het absolute aantal daalt juist al jaren worden er minder kinderen geboren en dat gaan we over 10 a 20 jaar merken. Dus wel veel ouderen maar in getal dus minder dan voorheen.

  • XX

   @R.H. Boks
   Nee, want er worden minder kinder geboren en dus haalt de overheid JUIST asielzoekers naar Nederland zodat zij de banen kunnen doen die de Nederlanders niet doen.

 • GGea

  Ze maken de mensen zelf ziek met de medicijnen, en dan de zorgkosten omhoog doen
  Tis een schande waar de pharma industrie mee bezig zijn en dan het volk een poot uittrekken . Minder geld naar het buitenland heen doen en de salarissen van de regering verlagen tis gewoon 1 corrupt zooitje bij elkaar

  • SSandra

   @Gea

   Helemaal gelijk

 • VVan Dijk

  Het is geen eerlijke verdeling om eigenbijdragen te innen bij mensen die chronische medicamenteuse behandeling nodig hebben.
  Zij hebben geen keuze ,laat iedereen een bij drage leveren zodat de eigen bijdragen voor allemaal te dragen is .

 • BBob

  Eerst beginnen met de marktwerking uit het systeem te halen.
  In de zorg mag gewoon geen winst gemaakt worden.
  En ja dan zullen investeringen door de staat gedaan moeten worden.

  Beginnen met een van de staat zijnde medicatie fabriek zodat er geen duizenden euro’s gevraagd worden voor een pil van 1 euro.

  Misschien roken is gewoon verbieden.
  En ja ik rook zelf af en toe ook.
  En misschien is accepteren dat de dood bij het leven hoort.

 • HHielkema

  Geen wonder zorgkosten stijgen met de instroom al die buitenlanders.wordt onbetaalbaar deze mensen betalen niets. Krijgen allemaal een uitkering.

  • Mmarja vd ende

   @Hielkema

   echt he denk er precies hetzelfde over wij kunnen het dadelijk als nederlander allemaal ophoesten

  • MMedemens

   Al die buitenlanders werken ook hoor. Er zijn meer dan genoeg nederlanders die uitkering trekken. Makkelijk om altijd de buitenlanders de schuld te geven. En niet te vergeten dat we allemaal mensen zijn met verschillende huidkleuren.
   Die opmerkingen zeggen iets over degene die het schrijft. Kijk eens verder dan de afkomst. En Bovendien hebben de meeste een Nederlands paspoort en zijn dus hierdoor nederlands staatsbugers.

  • WWillianne

   @Medemens. oh, dus jij denkt bij “buitenlander” gelijk aan kleurtjes? ‘n Belg, Roemeen, enz. zijn óók buitenlanders hoor en gewoon blank. wìe zoekt in alles discriminatie en is zèlf hypocriet door ‘t vervolgens voor “gekleurden” op te nemen? juist: jij!

  • MMarie

   @Medemens
   Helemaal mee eens, wat een taal gebruik en discriminatie. Geen woorden voor. Wij hebben zo’n beetje de beste zorg, en ja daar moeten we voor betalen. Zijn er verbeter punten, altijd. Maar laten we eens blij zijn met de goede zorg en hou op met andere mensen af te maken. Zit zelf maar in een oorlog gebied, wat zou jij doen??. Ik zeg altijd : of je zwart, wit of geel bent, jij bent niks meer of minder dan ik. Respect voor elkaar zou zo veel oplossen.

  • AAstrid

   @Hielkema

   Het is zo dat de buitenlanders die nou binnen worden gelaten die hoeven nix te betalen. Nederland kijk niet eens naar zijn eigen mensen. Geen woningen voor deze buitenlandes wel en nog meer.

  • PPeter

   Helemaal mee eens, mensen die “we” toe laten betalen geen bijdrage, die groep die kost ons alleen maar geld.

  • TThei

   @Hielkema

 • PPaul

  het is zo een onzin verhaal.
  sorry, al decennia experimenteer ik met wat gezond is voor je lichaam.
  toen ik jong was leefde ik hetzelfde als de massa en was regelmatig ziek.
  nu ik op een gezonde manier leef en eet ben ik nooit meer ziek.
  ik ben 58 en zo fit als een 20tig jarige.
  maar onze bestuurders willen dit niet weten.

  • SSteve

   @Paul, mee eens, investeren in preventie zal zich meer dan terugbetalen, bij correcte uitvoer, tenminste..

 • DDave

  Zolang Artsen zich schuldig maken aan financiële fraude,m.a.w. opzettelijk en structureel teveel declareren, zal dit sowieso een probleem blijven. Dit gebeurt op grote schaal en er wordt niets aan gedaan.

 • LLobo

  Kosten reizen de pan uit omdat mensen minder willen werken.

  Ik heb een buitenlandseverzekering DIe wereld dekt en betaald de verplichte basis verzekeringen.

  Daarmee ben ik goedkoper uit omdat ik de 385 euro en de 225 euro vergoed krijg naast alles wat een ONVZ Superfit je biedt.

  Het Nederlandse bestel moet in het geheel worden herzien en efficiënter gemaakt worden. Poliklinieken zijn goedkoper,werken sneller dan ziekenhuizen. Te gek woorden.

  Hervorming van het belastingbestel naar een betaling daarmee ook de BTW,inkomens.d.betaald hebben maakt alles efficiënter.

  Zorg hervorming en terug naarminder managers en stoppen met de erosie dan HBO weekdier van MBO of zelf LBO.
  Dat gebeurt er nu.

  Herwaardering van werk en functies.
  Dan zie je de verdringen en diploma erosie.

 • CCesar

  Hoe kunnen mensen denken dat over 40 jaar nog geen 3 wereldoorlog zouden beginnen

 • SSil

  We moeten steeds meer betalen voor alles nergens is geen geld voor, er is zoveel criminaliteit, mensen worden vermoord dood geschopt, we mogen bepaalde woorden niet meer gebruiken onze feesten worden afgepakt, of de gebruiken daarvan.
  Al jaren worden er via duistere wegen veel drugs verhandelt waar veel geld in omgaat, waar we veel last van hebben.
  De mensen die hier komen omdat hun land niet veilig is en dat begrijp ik en ook zeker de kinderen, maar veel denken Nederland daar kan alles, want de straffen zijn laag veel te laag dus je krijgt steeds meer criminaliteit.
  En daar draaien we ook voor op, veel asociaal gedrag van veel mensen, Nederland is niet meer een land we zijn verdeeld, in hokjes en het hokje van de Nederlander word steeds kleiner, want er wordt niet meer geluisterd naar de mensen.
  De mensen worden het zat dat we zo ondergaan in dit kabinetsbeleid, omdat we een kabinet hebben wat een poppenkast is vrij Nederland.
  En wat ik me afvraag waar kan nu ineens al dat geld vandaan komt om de mensen met hun bedrijf te helpen, ik vind het niet fout dat ze geholpen worden zeker niet, want ze hebben ook geleden.
  Maar in Den Haag zie je er nooit een ergens onder lijden, als alleen die minister die de toeslagen beerput open getrokken heeft die wel, en dat is schandalig er is verder niemand opgestaan.
  Ik heb niet gestudeerd maar ik vind Nederland een rotzooitje, want waar we voor stemmen dat zien ze niet en horen ze niet, ze willen niet, ik wil niet, ik wil niet, kleuterschool.

  Zo ik ben wat kwijt gr Sil

  • LLisa

   @Sil

   Ik ben het er echt mee eens. Wat er staat hoef ik niet meer te schrijven.

  • GGer

   @Sil Helemaal met jou eens Sil, het is een puinhoop in NL… Waar gaat dat heen… ☹

 • DDekker

  Het wordt tijd dat de salarissen en absurde onkostenvergoedingen in Denhaag worden aangepakt
  Evenals de absurde bedragen aan personeelskosten en vergoedingen in brussel.
  Dit zou de burger veel helpen

 • AArie

  Wat een gedoe allemaal als je kijkt naar België Engeland enzo waarom kan het daar wel goedkoper en is het hier al niet meer te betalen want het meeste wordt niet eens meer vergoed medicijnen die door de farmaceutische industrie zo hoog worden gehouden .

 • WWendy de Wilde-Mulder

  Waar men eerst eens mee moet stoppen, is die achterlijke prijzen die er betaald moet worden voor medicijnen. Medicijnen die een paar centen kosten om te produceren moeten we ons blauw voor betalen.

 • LLinde

  Misschien moeten de daadwerkelijke ziekenhuiskosten doorberekend worden ipv vreemde dcb codes.
  En weg met alle zorgverzekeraars, gewoon weer ziekenfonds.
  De overheid moet de regie terugpakken

  • SSundry

   @Linde helemaal eens.

 • IIrma

  Opschieten met beleid omtrent actieve levensbeeindiging.
  Nu mag je niet uit het leven stappen als je er klaar mee bent, waarom niet?
  Zou een hoop zorg (en dus geld) schelen

  • FFaries Santhoki

   Ziet u op de Stoel van God waarover je beslist of diegene uit het leven moet stappen en je zou eerst je Pleuris Regering hier verantwoordelijk moeten voor houden want die bepaalt wat duur of goedkoop moet zijn.

  • WWillianne

   j@Irma en dan zeker al die jongeren met zelfmoordgedachten óók ‘n handje helpen? wat dacht je van de drugsgebruikers, alcoholisten, gokverslaafden, seksverslaafden, internetverslaafden (spelletjesverslaafden), hoog risico nemers met water- en wintersporten, activiteiten met boards en klim- of springsporten, noem maar op! wat zit dáár aan geld in? en dronken of met drugsgebruik in de auto stappen, de verkeersregels aan je laars lappen en anderen schaden! met corona tòch tussen de mensen komen, enz. enz. enz. enz. enz. en houd eens op om over ouderen te beslissen, die al ..tig jaar hun steentje bijdragen aan de

  • Hhennie

   @Irma eruit stappen dat wil de overheid niet want dan wordt er niets meer aan je verdient
   niet door de overheid niet door de medici de huisbaas de zorgverzekering allerlei belastingen en nog veel meer. NEE blijven maakt hun niet uit hoe.

 • MMARCO. B

  Er is maar 1 oplossing, nieuwe verkiezingen en stemmen op de partijen die er daadwerkelijk voor ons burgers zijn, want zolang wij blijven stemmen op de huidige malloten zal er niets veranderen aan ons zorgstelsel en zullen de verzekeraars hun zakken over onze rug blijven vullen.

  • RRik S

   @MARCO. B,

   Hulde, simpele reactie 300% waar. Ik kan dan ook al heeeel lang niet begrijpen waarom men op paars blijft stemmen.

 • MMarjan Kingma

  De prognose over de stijgende zorgkosten, stijgende behoefte en stijgend aantal werknemers in de zorg is gebaseerd op de huidige leefstijl van de bevolking.
  Bij gelijkblijvende mentaliteit vooral met betrekking tot de manier van omgaan met elkaar, de natuur, de dieren, de aarde en ideeen over wat men zelf voor verantwoordelijkheid heeft. Het is steeds verbazingwekkend hoe mensen de zwarte piet aan elkaar doorgeven. De milieu vervuiling, plastic soep, ether vervuiling door straling, emf s, luchtvervuiling, bio industrie, ontbossing, en ga zo maar door. Niemand neemt hierin eigen verantwoording Terwijl wij als consument allemaal verantwoordelijk zijn. Gezondheid is een toestand van mentale, emotionele, fysieke, financiele, spirituele, geestelijke, economische en energetische staat van welzijn. Alles staat met elkaar in verband. Als je een omgeving creeert waarin mensen met elkaar wonen in huisjes die in evenwicht zijn met het aantal bewoners, de natuur, de omgeving , met energie neutraal verwarmen etc. Mensen van alle generaties, die met en voor elkaar zorgen. Koken van gezonde maaltijden, die gedeeld worden met bewoners die niet ( meer) kunnen koken. Voedselbos, moestuinen en alleen een beroep hoeven doen op professionele zorg in ernstige gevallen. Ieder lid kan een basis training doen voor kleine zorgtaken en deze taken onder elkaar verdelen. Met een voeding en beweging en mindfullness programma kun je een gezonde gemeenschap scheppen. De kinderen leren vanaf de wieg al hoe ze met liefde en respect om gaan met anderen, de dieren , de natuur en aarde. Opschonen van de mentaliteit en veranderen van de strakke regels die mensen belemmeren om ecologisch te mogen wonen. Binnen 2 generaties kan de natuur herstellen en de gezondheid van de mens verbeteren .Dat is een andere manier van denken. Geen doem denken, maar de mensheid een beeld voorhouden van hoe het OOK KAN.

  • YYvonne

   @Marjan Kingma

   Helemaal mee eens!! Ik stem voor

  • CCorine

   @Marjan Kingma
   Diepe buiging. Mooi verwoord. Waarom wordt er niet eens keihard op de rem getrapt en gaan we de hele maatschappij resetten. Ons land wordt niet meer fatsoenlijk bestuurd. Het is een zooitje.

  • Hhennie

   @Corine
   denk niet dat dat ooit zal gebeuren Rutte en al die trawanten geven hun luxe salarissen gratis eten en drinken / vliegreizen en gratis hotelverblijf/ werktransport met luxe auto’s / extra geld met snachts vergaderen en nog veel meer dat wij niet weten ze dwepen met alleen maar rijken die natuurlijk op hen stemmen ! Vechten tegen de bierkaai. Helaas.

  • Llloyd Williams

   @Marjan Kingma

   ik ben helemaal met jouw eens

 • DDina

  Ben het met een hoop mensen eens wij maar betalen .. voor iedereen die hier naar toe komt . Ze zouden daar mee moeten stoppen wij krijgen niets gratis ook niet elders . Ze krijgen huis gratis zorg enz onze kinderen en klein kinderen . Nada hebben geen voorrang . Zorg stelsel is bar slecht geworden en ja de luxe en dure dokters praktijken met vanalles en nog wat allemaal overbodig wachten moet je er alleen maar geef mijn dat gewone maar terug . Toen was het gewoon . In de wacht kamer paar tijdschriften dat was het . Nu is het allemaal pracht en praal waarom . ???? We zijn patiënt en willen zo gauw mogelijk weg . En inderdaad . Zelfs mensen niet van hier die zegen tegen mij hebben jullie allemaal te danken aan je regering . Kom maar binnen met je knecht

 • YY. Nimmermeer

  Door mijn ervaring de afgelopen 3 jaar, is mijn conclusie, dat de instellingen, allerlei trukjes gebruiken, om de kosten op te drijven. De zorgkantoren geven een vermogen uit aan behandelingen, waar clienten verblijven. Ik vraag mij af, wie die gasten zijn de aandeelhouders en zich op dusdanige manier verrijken.

 • JJeroen

  Één ding snap ik niet. Als één op de drie in de xorg werkt, en als voorbeeld dan twee van de drie een ander beroep heeft. Hoeveel zijn dan patiënt?
  Als één op de drie in de zorg werkt moet heel Nederland wel ziek zijn. Heb je bijna prive verpleging

  • DDavid

   @Jeroen Begrijpelijke vraag. Op het eerste oog lijkt dat inderdaad zo. Maar om 1 iemand te verplegen heb je 4,5 fulltime medewerkers nodig (een week heeft 168 uur, een fulltime baan 38 uur). Gelukkig kunnen ze meer mensen tegelijk verzorgen, maar zo zie je hoe hard het gaat.

 • DDries

  Misschien moeten we eens gaan kijken of alles wat aangeboden wordt ook zijn nut heeft.
  Mensen die uitbehandeld zijn zoals dat dan heet. Kunnen vaak toch nog allerlei behandelingen en dure medicijnen krijgen. Terwijl het resultaat bijna 0 is.
  Ook kan er veel meer gedaan worden aan preventie. Gezondere levensstijl, ons eten, drinken en bewegen.

  • AAndré Kalkwarf

   @Dries je weet zelf ook dat een gezonde levensstijl klauwen met geld kost. Alles wat echt gezond is en niet uit een kant en klaar pakje komt is duur, niet iedereen kan zich een gezond leven permitteren. Daarintegen zien we juist in de supermarkt dat werkelijk alle ongezonden producten goedkoop zijn en vaak aanbiedingen hebben. Laten we het omdraaien, alles wat gezond is in de aanbieding en alle ongezonden producten 50% prijsverhoging. Nee dat wil de regering niet en de farmacie niet.

 • JJacco

  Helaas word hierbij geen inflatie berekend a 2 tot 3 % per jaar waardoor alles in 2060 al 100% duurder is als nu en uw loon dus ook verdubbelt is. Dit betekend dat de prijs over 40 jaar slechts 50% zal stijgen. Maak me meer zorgen om wat een biefstuk in 2060 kost. Kan best wel eens meer zijn als mijn maandpremie nu.

  • BBen

   @Jacco
   Haha jij denkt dat we in 2060 nog biefstuk kunnen kopen? Don’t get me wrong, ik hoop het ook maar zoals het er nu uit ziet is diw kans erg klein.

 • GGert Groefsema

  De farmaceutische bedrijven en de zorgverzekering..maken zoveel winst dat mag niet zo zijn dat de burger dat gaat betalen

 • AAnna

  Ons kleine landje is alleen voor de nederlandse bevolking ingericht.en we hebben zoveel bevolkingsgroepen die daar ook gebruik van maken.dat is met huizen precies hetzelfde.ze trouwen niet voor de burgelijke stand alleen voor hun gemeenschap.dus allemaal recht op 2 huurhuizen 2x zorgtoeslag uitkering en noem maar op.nemen veel meer kinderen dan nederlanders.er word niets aan gedaan.dus niet klagen maar dragen

  • AAb

   @Anna
   Het is puur racistisch opmerking
   Volgens mij ben jij een waardeloos mens die de schuld van zijn falen aan de buitenlanders schuift .
   Denk dat zonder buitenlanders Nederland zal in de chaos terecht komen.
   Stop met janken en zoek wat werk

  • JJoshua

   @Ab

   Realistisch*

  • SSerena

   @Anna, ben het deels met u eens. Maar het is niet de schuld van de buitenlanders maar van ons kabinet dat ons naar de afgrond heeft gebracht.

  • AAnnoNu

   @Serena
   Klopt. Al tientallen jaren kapitalistisch rechts kabinet. Alles wat een basis levingsbehoefte zou moeten zijn overdragen aan privaat organisaties wat alleen maar de prijzen gaat opschroeven want “iedereen wil er aan verdienen”.

 • HHans

  De zorgverzekeraars maken grote winsten en steken het o.a. in onroerend goed.
  Dat geld moet eigenlijk terug stromen naar de burger.

 • MMichrl

  Laat al die gelukzoekers en asielzoekers ook maar zorgkosten betalen, die zitten voor een appel en een ei, en wij maar betalen.

 • FFrank roza

  Nog meer privatiseren.en nog meer artsen in een maatschap ! De een dood de ander z’n brood zorg behoord door de overheid geregeld te worden .niet door een verzekeringsmaatschappij met winst oogmerk. Maar ja in den haag verkopen ze alles om de begroting rond te krijgen. En eigen zakken te vullen

  • KKarma

   @Frank roza, ik ben het helemaal met je eens. Dit is waar het nationaal zorgfonds zich al jaren voor inzet, 1 verzekering.

 • SSjon19

  Niet zo gek
  Werd gebeld door arts hoe mijn cpep bevalt
  Gesprek van 5 minuten, kosten 149.20 !!!!!

  • BBen

   @Sjon19
   Same here, 3 minuten bij de oogarts voor het CBR €110 armer..

 • MMg houwaart

  Nou grote schande om zoveel te betalen weet je wat hier gebeurt overvallen winkels kyk weleens andere landen gebeurt hier ook burgeroorlog blanken gaat het niet .meer nemenje iegen de pest pokken werken doen my kinderen al vanaf hun 16 jaar ik maak het niet mee maar dit jaar nutteloze doden met mes pistolen ja hebben we te danken wie het de hoogtede zorgpremie betalen die pas binnen hier wonen 12000 higostanen ka n niet op naam komen.en,zoveel diekrygen nog alles Voormekaar huis aangekleed ik kreeg geen verhuiskosten ja zit ik met 1 lamp maak my nergens druk meer o. Denk hoop naar de gallemisse gaan alles gaat hoogte in denk mensen in de winkels gaan stelen allemaal schuld kabinet

 • JJokes

  Allereerst laten we onze reacties plaatsen zonder vloeken of schelden, lost niks op. Ik vind ook dat we terug moeten naar het ziekenfonds en voor de hogere lonen de particuliere verzekering. Het is anders voor de lagere en middeninkomens niet meer te betalen, je leeft dan meer voor je vaste lasten en eten en houdt verder bijna niets over. Ik ben fel tegen het op onze kosten gratis te verstrekken verzekeringen voor (economische) asielzoekers. Zij dienen Nederland uitgezet worden. Of anders deze gratis verzekering later terugbetalen als ze werk hebben. Verder moeten de salarissen bij de top van de zorgverzekeraars omlaag en moeten bonussen afgeschaft worden, net zoals het eigen risico. Maar ja dat is wishful thinking, de dames en heren zitten goed op het pluche.

  • MMaria

   @Jokes

   Helemaal mee eens, al meerdere keren gezegd en geprotesteerd maar als puntje bij paaltje komt ho maar zijn ze niet thuis. En wij zien het dan verkeerd.

 • LLeo

  Dit zijn geen zorg kosten maar management kosten en marktwerkings kosten maar vooral spek de verzekeraars kosten .alles waar onze ouders en grootouders voor gewerkt hebben word door deze witteboorden criminelen om zeep geholpen .tijd voor vernieuwing !!!!.

 • EE m

  Gewoon als vroeger zorgstelsel van de staat

 • PPatrick

  Vroeger zat je op een eenvoudige stoel in de wachtkamer tegenwoordig een complete leestafel en meubilair waar een gemiddeld restaurant jaloers op is.
  een tablet wand om de tijd te doden bij de specialist internet noem het allemaal maar op.
  Betalen wij allemaal!

  • EErwin

   @Patrick

   Precies !al dat onnodige overbodige luxe betalen wij ook,en dat zou een heel stuk minder kunnen .

 • LLudo

  Er verblijven te veel ongewenste gasten in nederland .
  Nederland noemen ze *Luilekkerland* Betalen geen belasting, alles is geregeld.
  Bij binnen komst, kost en inwoning, gezondheidszorg , een uitkering,alles is gratis voor ze.
  Als ze het niet krijgen dan pakken ze het wel, wij kunnen de kinderen geen merkkleding geven je staat er van te kijken wat die gastjes hebben je mag geen zwartepiet meer zeggen
  Maar de regering zegt kom maar binnen met je hele fam
  Hier krijgen julie alles kado

  Het
  IS het gek dat de belasting betalers het zat worden om voor die gasten te werken.

  • HHilda

   @Ludo
   je hebt helemaal gelijk, Ludo we zijn het echt zat.

  • RRuud ghielen

   @Ludo
   Ze moeten nog maar meer van die gasten naar binnen hallen dit kan allemaal ons laten ze stikken we moeten maar eens de straat op we zein het zat

  • DDutchie

   @Ludo

   Je hebt zeker gelijk. Dit kan niet! Betalen naar draagkracht zou misschien goede oplossing zijn. Ook voor mensen die een bijstands uitkering krijgen zoals de assiel zoekers, mee betalen en niet altijd een aftrek. Kijk voor het gemak ook even naar de pensioenfondsen, de hoge heren verdienen schandalig veel. Kijk meteen even naar de AOW. Waarom krijgen de kapitalisten AOW? Ze hebben het niet nodig. Schande.

  • MMarianne

   @Ludo
   Dit is het begin van een burgeroorlog…ik maak het niet meet mee.

  • Ffugeordie

   @Ludo

   vooral vvd blijven stemmen en vooral de monarchie blijven steunen, jullie laffe kazen krijgen precies wat je verdient.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.