Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

Artikel door: Bart Koenraadt - 139 reacties

Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

De zorgkosten rijzen de pan uit en de kwaliteit van onze zorg staat onder druk. Als we niets doen betaalt een Nederlander over 40 jaar maar liefst 16.000 euro aan zorg: bijna drie keer zoveel als nu het geval is. Een kwart van onze totale economie gaat dan op aan gezondheidszorg.

Dat blijkt uit cijfers van Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Volgens WRR-raadslid en hoogleraar Marianne Visser moet de politiek scherpe keuzes maken om de uitgaven te beteugelen. Er is sprake van een onhoudbare situatie.

Zorgpremie naar 333 euro per maand

Wat betekent de groei van de zorguitgaven voor de zorgpremie die we maandelijks overmaken aan de zorgverzekeraar?

Zorgwijzer maakte een vlugge berekening:

In 2021 bedragen de zorgkosten circa 6.000 euro per Nederlander per jaar (zie onderstaande staafdiagram). Daarvan is bijna 1.500 euro zorgpremie, ofwel zo’n 25 procent van het totaalbedrag.

Trekken we deze lijn door naar 2060? Dan bedragen de zorgkosten 16.000 euro per Nederlander per jaar. Een kwart daarvan is 4.000 euro, ofwel 333 euro aan zorgpremie per maand voor een basisverzekering.

Het overige deel van de zorgkosten zal betaald moeten worden via eigen bijdragen en inkomensafhankelijke premies. Het is onvermijdelijk dat die op termijn zullen gaan stijgen.

2022

Volgende week, tijdens Prinsjesdag, wordt meer duidelijk over de zorgkosten en zorgpremie in 2022. Hoeveel de premie precies omhoog gaat, is nog onduidelijk.

DSW is de eerste verzekeraar die de premie voor komend jaar zal bekendmaken. Dit zal ergens in de week van 27 september gebeuren.

Op onze zorgverzekering 2022 pagina staat een overzicht van het allerlaatste nieuws.

Vergrijzing en chronisch zieken

De toenemende vergrijzing en een toename van het aantal chronisch zieken zijn volgens de WRR de hoofdoorzaken van de snel stijgende kosten in de zorg.

De groep ouderen wordt steeds groter, maar wordt tegelijkertijd ook steeds ouder. Het is groei op groei van de kosten die dat met zich meebrengt

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Maar er zijn ook andere signalen die resulteren in een toename van uitgaven:

 • Technologische ontwikkeling drijft de vraag naar zorg op
 • Gebruik van de jeugdzorg en basis-GGZ neemt sterk toe
 • Er is sprake van een verslechterende leefstijl onder bepaalde bevolkingsgroepen

Door de alsmaar hogere kosten is er mogelijk ook minder geld voor andere belangrijke doelen, zoals klimaat, veiligheid en onderwijs.

Tekort aan zorgmedewerkers

Toch is het probleem groter dan een budgetkwestie. Er moet namelijk veel nieuw personeel worden aangenomen om te kunnen voldoen aan de stijgende zorgvraag. In de jaren zeventig werkte zo’n zeven procent van de beroepsbevolking in de zorg. Inmiddels is dat toegenomen naar ruim 15 procent.

Als de stijgende lijn wordt doorgetrokken, moeten er over 40 jaar jaar miljoenen zorgmedewerkers bijkomen. Over 20 jaar werkt één op de vier in de zorg, over 40 jaar één op de drie.

Verhouding zorgmedewerkers, nu en in de toekomst

Zo’n enorme verschuiving van de beroepsbevolking is niet zonder risico. Het kan namelijk leiden tot problemen op de arbeidsmarkt, omdat er schaarste ontstaat in andere sectoren.

Volgens de WRR zou het goed zijn als er meer zorgpersoneel uit het buitenland wordt gehaald.

Veel zorg wordt straks niet meer vergoed

Om een explosie van zorgkosten het hoofd te bieden moet er wat gebeuren, denkt de WRR. Er zijn ‘scherpe keuzes’ nodig over de dekking van onze zorgverzekering. De politiek zou Nederlanders eigenlijk moeten gaan voorbereiden dat straks niet alles meer wordt vergoed, omdat de kosten simpelweg te hoog zijn. Aan burgers wordt daarnaast meer solidariteit gevraagd.

Veel behandelingen stromen automatisch in het verzekerde pakket, maar er gaat bijna niks uit. De uitstroom moet veel meer aandacht krijgen.

Marianne de Visser (Hoogleraar en raadslid WRR)

Volgens de WRR moet er een onafhankelijke toezichthouder per behandeling kijken of deze gezondheidswinst oplevert en niet te duur is. Vervolgens is het aan zorgverzekeraars om ervoor te zorgen dat de zorg zo efficiënt mogelijk wordt geleverd.

Gevoelige kwestie

De opvattingen en adviezen van de WRR liggen op dit moment erg gevoelig in politiek Den Haag. Veel partijen willen namelijk sterk investeren in de zorg en de salarissen in de zorg verder opschroeven. Sommigen gaan zelfs zo ver dat zaken als fysiotherapie en tandheelkundige zorg weer vergoed moeten worden uit het basispakket. De vraag is waar dat van betaald moet worden.

139 reacties

 • TThei

  Gooi al die asielzoekers het land uit en dat ze maar die dikkoppen in denhaag meer geld uit geven dan aan Brussel die profiteurs

  • BBram

   Oplossin
   Grenzen op slot doen
   Nederland voor de Nederlanders
   Al die witte bordecriminelen. Op
   Bijstands uitkering zetten

 • DDick maas

  Was het niet mijnheer hogervorst die zei: het word goedkoper met die zorgverzekeringen??? Nou mijnheer hogervorst,die zorgverzekering hangt als een molensteen om de nek bij de burger,en waar is die zelfde hogervorst nu? In engeland met een top salaris!!! Terug halen naar nl en voor de rechter met deze mijnheer..eigelijk moesten de nederlanders naar engeland om deze hogervorst te bedanken voor zijn leugens, hetzefde voor balkenende,wat een vent,euro erdoor drukken met de mededeling: het wordt beter,veel veiliger, alles wordt veel goedkoper,jaja zo lust ik er nog een paar,deze heren drukken een beleid erdoor en als het verkeerd uitpakt zoals nu…en NIEMAND kan ter er wat aan doen,hoog tijd dat dit soort kereltjes wel voor een rechtbank staan! Schande balkenende..schande hogervorst.

 • Rronald

  Mooi om te lezen wat het gemiddelde als antwoordt geeft namelijk het probleem altijd maar weer bij een ander neer te leggen. Vergrijzing, asielzoekers, medici, hoge kosten. Mooi en wat gaan wij nu zelf hier aan doen? Stress zie ik als een van de factoren en zeer zeker geld, daarnaast sociale media is ook een dingetje waar jij constant “triggers” krijgt of om te consumeren of angst wordt ingeboezemd. Dat is wat mij in ieder geval opvalt. Wij kunnen straks allemaal weer en dan bedoel ik uitgaan lachen theater gieren brullen vakanties etc. Wat een egoïstische maatschappij is het aan het worden en wij doen er allemaal aan mee ! Misschien even een tandje terug kijken wat jezelf even kan laten even die buurman of buurvrouw helpen . Geen tijd voor er moet geld komen voor alle hoge kosten en zo hou je deze waanzin in stand als volk door alles maar te accepteren van buitenaf en van jezelf omdat je het “gevoel” hebt dat je mee moet doen ! Vergis je niet het zorgsysteem is een verdienmodel geworden doe jij zelf niets aan dit moordende tempo dat nu leven heet en genieten betaal je straks de rekening voor jezelf.

 • LLevimothzi

  1.Vergrijzing.
  Als wij mensen langer leven dan ben ik van mening dat wij ook langer deel kunnen nemen op de arbeidsmarkt. Mij vraag is hoe creëer wij banen die geschikt zijn voor iemand boven 67. Ik zeg niet dat je fulltime moet werken maar parttime met een aanvulling van de AOW moet toch lukken? .

  2. Chronische ziekte
  De meest voorkomende ziekte zijn
  Zijn kanker, COPD/astma , diabetes , dementie/Parkinson en hart en vaatziekte.

  Er zijn vele experts die je vertellen dat een gezonde levensstijl de kans op chronische ziekte kan verminderen en dat is waar maar je genen en je omgeving spelen ook een rol .
  Ik heb geen antwoord op hoe wij chronische aan kunnen pakken behalve het leven van gezonde levensstijl

  PS.
  Ik ben op deze forum om mee te denken aan het toekomst van ons land.

  Je heb recht je mening te uiten.
  Maar kan je dat op een nette manier doen?

  • RR.H. Boks

   @Levimothzi Er zijn veel manieren om de zorg goedkoper te maken.

   1. opheffen van zorgverzekeraars
   2. reductie regeltjes en bureaucratie
   3. opheffen marktwerking
   4. vereenvoudiging administratie

  • NNijmegen

   @R.H. Boks, een belangrijk aspect wordt hier vergeten, onze voeding. We zijn kuddedieren die veel bewerkte producten kopen en eten, en dat is geen goede keuze. Hier zit veel winst in te halen, enerzijds voor de industrie maar wanneer we die producten zouden laten liggen voor ons zelf. Hou je lijf gezond in je eigen hand, en dan heb je al dikke winst behaald door geen medicijnen te hoeven gebruiken.

 • DDoesburg

  Beste
  Ik lees veel reacties
  Veel gaat over onze instromers deels terecht
  Maar daar moeten we maar mee dealen
  Toch denk ik dat er veel te verdienen is in de zorg
  Te beginnen bij de staf daar kan zekerv30%loon af 10%naar verpleging 20%verdiend
  Thuis moeten we ook eten dus een bijdrage voor eten van 1.50 per dag moet haalbaar zijn
  Een hekel punt soms moet je mensen kunnen laten gaan sterven hoord bij het leven sorry voor diegene die ik kwets dat is niet mijn intentie
  Ook op energie kosten kunnen heel veel naar beneden
  Veel kosten kunnen dus naar beneden en dan met een basis inkomen voor iedereen van 1000 euro pp zijn alle problemen uit de wereld
  Kabinet toon ballen wij zijn toch het rijkste land van europa
  Ik heb mijn tweifels

 • AAbdel

  De crisis van corona moet door de burger worden vergoed. Uliminaten, waaronder Bill Guits, hebben van de wereldregeringen geëist dat veel aan de zorg moet worden besteed en vooraal aan vaccins en medicijen. Zoniet gaan ze deze wereld uitroeien met verspreiden van virussen. Nederlandse regering zit op een lijn met de eis van ulliminaten. Wie is de duppe? Wij burgers van de wereld. Onze leiders zijn de profiteurs.

 • ##WhiteGenocide

  grenzen sluiten

  • AAbdel

   Ik geef je gelijk. Bijna 90% van de asielzoekers genieten bijstandsuitkering en dragen geen cent aan belasting en premie zorgverzekering. Gooi de grenzen dicht. Asielzorkers maken veel gebruik van de zorg. Ik ben met je mee eens. Aan de andere kant moeten burgers die aan corona overlijven veel geld moeten uitbesteden aa zorg om te voldoen aan de eis van Bill Gits om aan de coronavirus eind te maken.

 • PPeter L

  De echte zorgkosten zijn niet wat stijgt maar de bureaucratiekosten die nu al 80-90% van de zgn. zorgkosten omvatten. Schaf al doer regeltjes die papierwinkels veroorzaken af en we hebben geld zat voor goede zorg.

  • RR.H. Boks

   @Peter L Inderdaad zijn juist de administratie en bureaucratie de grootste posten in de gezondheid zorg. Allemaal bedacht door de overheid en niet door de zorg verbruikers en aanbieders. Laat daar de bezem maar eens goed doorheen gaan. Daarnaast vergrijsd de bevolking maar het absolute aantal daalt juist al jaren worden er minder kinderen geboren en dat gaan we over 10 a 20 jaar merken. Dus wel veel ouderen maar in getal dus minder dan voorheen.

 • GGea

  Ze maken de mensen zelf ziek met de medicijnen, en dan de zorgkosten omhoog doen
  Tis een schande waar de pharma industrie mee bezig zijn en dan het volk een poot uittrekken . Minder geld naar het buitenland heen doen en de salarissen van de regering verlagen tis gewoon 1 corrupt zooitje bij elkaar

  • SSandra

   @Gea

   Helemaal gelijk

 • VVan Dijk

  Het is geen eerlijke verdeling om eigenbijdragen te innen bij mensen die chronische medicamenteuse behandeling nodig hebben.
  Zij hebben geen keuze ,laat iedereen een bij drage leveren zodat de eigen bijdragen voor allemaal te dragen is .

 • BBob

  Eerst beginnen met de marktwerking uit het systeem te halen.
  In de zorg mag gewoon geen winst gemaakt worden.
  En ja dan zullen investeringen door de staat gedaan moeten worden.

  Beginnen met een van de staat zijnde medicatie fabriek zodat er geen duizenden euro’s gevraagd worden voor een pil van 1 euro.

  Misschien roken is gewoon verbieden.
  En ja ik rook zelf af en toe ook.
  En misschien is accepteren dat de dood bij het leven hoort.

 • HHielkema

  Geen wonder zorgkosten stijgen met de instroom al die buitenlanders.wordt onbetaalbaar deze mensen betalen niets. Krijgen allemaal een uitkering.

  • Mmarja vd ende

   @Hielkema

   echt he denk er precies hetzelfde over wij kunnen het dadelijk als nederlander allemaal ophoesten

  • MMedemens

   Al die buitenlanders werken ook hoor. Er zijn meer dan genoeg nederlanders die uitkering trekken. Makkelijk om altijd de buitenlanders de schuld te geven. En niet te vergeten dat we allemaal mensen zijn met verschillende huidkleuren.
   Die opmerkingen zeggen iets over degene die het schrijft. Kijk eens verder dan de afkomst. En Bovendien hebben de meeste een Nederlands paspoort en zijn dus hierdoor nederlands staatsbugers.

  • AAstrid

   @Hielkema

   Het is zo dat de buitenlanders die nou binnen worden gelaten die hoeven nix te betalen. Nederland kijk niet eens naar zijn eigen mensen. Geen woningen voor deze buitenlandes wel en nog meer.

  • PPeter

   Helemaal mee eens, mensen die “we” toe laten betalen geen bijdrage, die groep die kost ons alleen maar geld.

  • TThei

   @Hielkema

 • PPaul

  het is zo een onzin verhaal.
  sorry, al decennia experimenteer ik met wat gezond is voor je lichaam.
  toen ik jong was leefde ik hetzelfde als de massa en was regelmatig ziek.
  nu ik op een gezonde manier leef en eet ben ik nooit meer ziek.
  ik ben 58 en zo fit als een 20tig jarige.
  maar onze bestuurders willen dit niet weten.

  • SSteve

   @Paul, mee eens, investeren in preventie zal zich meer dan terugbetalen, bij correcte uitvoer, tenminste..

 • DDave

  Zolang Artsen zich schuldig maken aan financiële fraude,m.a.w. opzettelijk en structureel teveel declareren, zal dit sowieso een probleem blijven. Dit gebeurt op grote schaal en er wordt niets aan gedaan.

 • LLobo

  Kosten reizen de pan uit omdat mensen minder willen werken.

  Ik heb een buitenlandseverzekering DIe wereld dekt en betaald de verplichte basis verzekeringen.

  Daarmee ben ik goedkoper uit omdat ik de 385 euro en de 225 euro vergoed krijg naast alles wat een ONVZ Superfit je biedt.

  Het Nederlandse bestel moet in het geheel worden herzien en efficiënter gemaakt worden. Poliklinieken zijn goedkoper,werken sneller dan ziekenhuizen. Te gek woorden.

  Hervorming van het belastingbestel naar een betaling daarmee ook de BTW,inkomens.d.betaald hebben maakt alles efficiënter.

  Zorg hervorming en terug naarminder managers en stoppen met de erosie dan HBO weekdier van MBO of zelf LBO.
  Dat gebeurt er nu.

  Herwaardering van werk en functies.
  Dan zie je de verdringen en diploma erosie.

 • CCesar

  Hoe kunnen mensen denken dat over 40 jaar nog geen 3 wereldoorlog zouden beginnen

 • SSil

  We moeten steeds meer betalen voor alles nergens is geen geld voor, er is zoveel criminaliteit, mensen worden vermoord dood geschopt, we mogen bepaalde woorden niet meer gebruiken onze feesten worden afgepakt, of de gebruiken daarvan.
  Al jaren worden er via duistere wegen veel drugs verhandelt waar veel geld in omgaat, waar we veel last van hebben.
  De mensen die hier komen omdat hun land niet veilig is en dat begrijp ik en ook zeker de kinderen, maar veel denken Nederland daar kan alles, want de straffen zijn laag veel te laag dus je krijgt steeds meer criminaliteit.
  En daar draaien we ook voor op, veel asociaal gedrag van veel mensen, Nederland is niet meer een land we zijn verdeeld, in hokjes en het hokje van de Nederlander word steeds kleiner, want er wordt niet meer geluisterd naar de mensen.
  De mensen worden het zat dat we zo ondergaan in dit kabinetsbeleid, omdat we een kabinet hebben wat een poppenkast is vrij Nederland.
  En wat ik me afvraag waar kan nu ineens al dat geld vandaan komt om de mensen met hun bedrijf te helpen, ik vind het niet fout dat ze geholpen worden zeker niet, want ze hebben ook geleden.
  Maar in Den Haag zie je er nooit een ergens onder lijden, als alleen die minister die de toeslagen beerput open getrokken heeft die wel, en dat is schandalig er is verder niemand opgestaan.
  Ik heb niet gestudeerd maar ik vind Nederland een rotzooitje, want waar we voor stemmen dat zien ze niet en horen ze niet, ze willen niet, ik wil niet, ik wil niet, kleuterschool.

  Zo ik ben wat kwijt gr Sil

  • LLisa

   @Sil

   Ik ben het er echt mee eens. Wat er staat hoef ik niet meer te schrijven.

  • GGer

   @Sil Helemaal met jou eens Sil, het is een puinhoop in NL… Waar gaat dat heen… ☹

 • DDekker

  Het wordt tijd dat de salarissen en absurde onkostenvergoedingen in Denhaag worden aangepakt
  Evenals de absurde bedragen aan personeelskosten en vergoedingen in brussel.
  Dit zou de burger veel helpen

 • AArie

  Wat een gedoe allemaal als je kijkt naar België Engeland enzo waarom kan het daar wel goedkoper en is het hier al niet meer te betalen want het meeste wordt niet eens meer vergoed medicijnen die door de farmaceutische industrie zo hoog worden gehouden .

 • WWendy de Wilde-Mulder

  Waar men eerst eens mee moet stoppen, is die achterlijke prijzen die er betaald moet worden voor medicijnen. Medicijnen die een paar centen kosten om te produceren moeten we ons blauw voor betalen.

 • LLinde

  Misschien moeten de daadwerkelijke ziekenhuiskosten doorberekend worden ipv vreemde dcb codes.
  En weg met alle zorgverzekeraars, gewoon weer ziekenfonds.
  De overheid moet de regie terugpakken

  • SSundry

   @Linde helemaal eens.

 • IIrma

  Opschieten met beleid omtrent actieve levensbeeindiging.
  Nu mag je niet uit het leven stappen als je er klaar mee bent, waarom niet?
  Zou een hoop zorg (en dus geld) schelen

  • FFaries Santhoki

   Ziet u op de Stoel van God waarover je beslist of diegene uit het leven moet stappen en je zou eerst je Pleuris Regering hier verantwoordelijk moeten voor houden want die bepaalt wat duur of goedkoop moet zijn.

 • MMARCO. B

  Er is maar 1 oplossing, nieuwe verkiezingen en stemmen op de partijen die er daadwerkelijk voor ons burgers zijn, want zolang wij blijven stemmen op de huidige malloten zal er niets veranderen aan ons zorgstelsel en zullen de verzekeraars hun zakken over onze rug blijven vullen.

  • RRik S

   @MARCO. B,

   Hulde, simpele reactie 300% waar. Ik kan dan ook al heeeel lang niet begrijpen waarom men op paars blijft stemmen.

 • MMarjan Kingma

  De prognose over de stijgende zorgkosten, stijgende behoefte en stijgend aantal werknemers in de zorg is gebaseerd op de huidige leefstijl van de bevolking.
  Bij gelijkblijvende mentaliteit vooral met betrekking tot de manier van omgaan met elkaar, de natuur, de dieren, de aarde en ideeen over wat men zelf voor verantwoordelijkheid heeft. Het is steeds verbazingwekkend hoe mensen de zwarte piet aan elkaar doorgeven. De milieu vervuiling, plastic soep, ether vervuiling door straling, emf s, luchtvervuiling, bio industrie, ontbossing, en ga zo maar door. Niemand neemt hierin eigen verantwoording Terwijl wij als consument allemaal verantwoordelijk zijn. Gezondheid is een toestand van mentale, emotionele, fysieke, financiele, spirituele, geestelijke, economische en energetische staat van welzijn. Alles staat met elkaar in verband. Als je een omgeving creeert waarin mensen met elkaar wonen in huisjes die in evenwicht zijn met het aantal bewoners, de natuur, de omgeving , met energie neutraal verwarmen etc. Mensen van alle generaties, die met en voor elkaar zorgen. Koken van gezonde maaltijden, die gedeeld worden met bewoners die niet ( meer) kunnen koken. Voedselbos, moestuinen en alleen een beroep hoeven doen op professionele zorg in ernstige gevallen. Ieder lid kan een basis training doen voor kleine zorgtaken en deze taken onder elkaar verdelen. Met een voeding en beweging en mindfullness programma kun je een gezonde gemeenschap scheppen. De kinderen leren vanaf de wieg al hoe ze met liefde en respect om gaan met anderen, de dieren , de natuur en aarde. Opschonen van de mentaliteit en veranderen van de strakke regels die mensen belemmeren om ecologisch te mogen wonen. Binnen 2 generaties kan de natuur herstellen en de gezondheid van de mens verbeteren .Dat is een andere manier van denken. Geen doem denken, maar de mensheid een beeld voorhouden van hoe het OOK KAN.

  • YYvonne

   @Marjan Kingma

   Helemaal mee eens!! Ik stem voor

  • CCorine

   @Marjan Kingma
   Diepe buiging. Mooi verwoord. Waarom wordt er niet eens keihard op de rem getrapt en gaan we de hele maatschappij resetten. Ons land wordt niet meer fatsoenlijk bestuurd. Het is een zooitje.

  • Llloyd Williams

   @Marjan Kingma

   ik ben helemaal met jouw eens

 • DDina

  Ben het met een hoop mensen eens wij maar betalen .. voor iedereen die hier naar toe komt . Ze zouden daar mee moeten stoppen wij krijgen niets gratis ook niet elders . Ze krijgen huis gratis zorg enz onze kinderen en klein kinderen . Nada hebben geen voorrang . Zorg stelsel is bar slecht geworden en ja de luxe en dure dokters praktijken met vanalles en nog wat allemaal overbodig wachten moet je er alleen maar geef mijn dat gewone maar terug . Toen was het gewoon . In de wacht kamer paar tijdschriften dat was het . Nu is het allemaal pracht en praal waarom . ???? We zijn patiënt en willen zo gauw mogelijk weg . En inderdaad . Zelfs mensen niet van hier die zegen tegen mij hebben jullie allemaal te danken aan je regering . Kom maar binnen met je knecht

 • YY. Nimmermeer

  Door mijn ervaring de afgelopen 3 jaar, is mijn conclusie, dat de instellingen, allerlei trukjes gebruiken, om de kosten op te drijven. De zorgkantoren geven een vermogen uit aan behandelingen, waar clienten verblijven. Ik vraag mij af, wie die gasten zijn de aandeelhouders en zich op dusdanige manier verrijken.

 • JJeroen

  Één ding snap ik niet. Als één op de drie in de xorg werkt, en als voorbeeld dan twee van de drie een ander beroep heeft. Hoeveel zijn dan patiënt?
  Als één op de drie in de zorg werkt moet heel Nederland wel ziek zijn. Heb je bijna prive verpleging

  • DDavid

   @Jeroen Begrijpelijke vraag. Op het eerste oog lijkt dat inderdaad zo. Maar om 1 iemand te verplegen heb je 4,5 fulltime medewerkers nodig (een week heeft 168 uur, een fulltime baan 38 uur). Gelukkig kunnen ze meer mensen tegelijk verzorgen, maar zo zie je hoe hard het gaat.

 • DDries

  Misschien moeten we eens gaan kijken of alles wat aangeboden wordt ook zijn nut heeft.
  Mensen die uitbehandeld zijn zoals dat dan heet. Kunnen vaak toch nog allerlei behandelingen en dure medicijnen krijgen. Terwijl het resultaat bijna 0 is.
  Ook kan er veel meer gedaan worden aan preventie. Gezondere levensstijl, ons eten, drinken en bewegen.

  • AAndré Kalkwarf

   @Dries je weet zelf ook dat een gezonde levensstijl klauwen met geld kost. Alles wat echt gezond is en niet uit een kant en klaar pakje komt is duur, niet iedereen kan zich een gezond leven permitteren. Daarintegen zien we juist in de supermarkt dat werkelijk alle ongezonden producten goedkoop zijn en vaak aanbiedingen hebben. Laten we het omdraaien, alles wat gezond is in de aanbieding en alle ongezonden producten 50% prijsverhoging. Nee dat wil de regering niet en de farmacie niet.

 • JJacco

  Helaas word hierbij geen inflatie berekend a 2 tot 3 % per jaar waardoor alles in 2060 al 100% duurder is als nu en uw loon dus ook verdubbelt is. Dit betekend dat de prijs over 40 jaar slechts 50% zal stijgen. Maak me meer zorgen om wat een biefstuk in 2060 kost. Kan best wel eens meer zijn als mijn maandpremie nu.

  • BBen

   @Jacco
   Haha jij denkt dat we in 2060 nog biefstuk kunnen kopen? Don’t get me wrong, ik hoop het ook maar zoals het er nu uit ziet is diw kans erg klein.

 • GGert Groefsema

  De farmaceutische bedrijven en de zorgverzekering..maken zoveel winst dat mag niet zo zijn dat de burger dat gaat betalen

 • AAnna

  Ons kleine landje is alleen voor de nederlandse bevolking ingericht.en we hebben zoveel bevolkingsgroepen die daar ook gebruik van maken.dat is met huizen precies hetzelfde.ze trouwen niet voor de burgelijke stand alleen voor hun gemeenschap.dus allemaal recht op 2 huurhuizen 2x zorgtoeslag uitkering en noem maar op.nemen veel meer kinderen dan nederlanders.er word niets aan gedaan.dus niet klagen maar dragen

  • AAb

   @Anna
   Het is puur racistisch opmerking
   Volgens mij ben jij een waardeloos mens die de schuld van zijn falen aan de buitenlanders schuift .
   Denk dat zonder buitenlanders Nederland zal in de chaos terecht komen.
   Stop met janken en zoek wat werk

  • JJoshua

   @Ab

   Realistisch*

  • SSerena

   @Anna, ben het deels met u eens. Maar het is niet de schuld van de buitenlanders maar van ons kabinet dat ons naar de afgrond heeft gebracht.

  • AAnnoNu

   @Serena
   Klopt. Al tientallen jaren kapitalistisch rechts kabinet. Alles wat een basis levingsbehoefte zou moeten zijn overdragen aan privaat organisaties wat alleen maar de prijzen gaat opschroeven want “iedereen wil er aan verdienen”.

 • HHans

  De zorgverzekeraars maken grote winsten en steken het o.a. in onroerend goed.
  Dat geld moet eigenlijk terug stromen naar de burger.

 • MMichrl

  Laat al die gelukzoekers en asielzoekers ook maar zorgkosten betalen, die zitten voor een appel en een ei, en wij maar betalen.

  • EElias

   Hahahaha. Die 0,2% van de mensen die al niks heeft is zeker het probleem en niet de belastingontduiking door grote bedrijven en de 1 op de 13 Nederlanders die miljonair
   is of miljardair. Man wat triest dat je zo makkelijk op te jutten bent tegen mensen die het nog slechter hebben. @Michrl

  • AAndré

   @Michrl pffffffff jij snapt er niets van, alsof deze groep mensen de alles bepalende factor zijn voor de duurder wordende ziektekosten.

 • MMichrl

  Laat al die gelukzoekers en asielzoekers ook maar zorgkosten betalen, die zitten voor een appel en een ei, en wij maar betalen.

 • FFrank roza

  Nog meer privatiseren.en nog meer artsen in een maatschap ! De een dood de ander z’n brood zorg behoord door de overheid geregeld te worden .niet door een verzekeringsmaatschappij met winst oogmerk. Maar ja in den haag verkopen ze alles om de begroting rond te krijgen. En eigen zakken te vullen

  • KKarma

   @Frank roza, ik ben het helemaal met je eens. Dit is waar het nationaal zorgfonds zich al jaren voor inzet, 1 verzekering.

 • SSjon19

  Niet zo gek
  Werd gebeld door arts hoe mijn cpep bevalt
  Gesprek van 5 minuten, kosten 149.20 !!!!!

  • BBen

   @Sjon19
   Same here, 3 minuten bij de oogarts voor het CBR €110 armer..

 • MMg houwaart

  Nou grote schande om zoveel te betalen weet je wat hier gebeurt overvallen winkels kyk weleens andere landen gebeurt hier ook burgeroorlog blanken gaat het niet .meer nemenje iegen de pest pokken werken doen my kinderen al vanaf hun 16 jaar ik maak het niet mee maar dit jaar nutteloze doden met mes pistolen ja hebben we te danken wie het de hoogtede zorgpremie betalen die pas binnen hier wonen 12000 higostanen ka n niet op naam komen.en,zoveel diekrygen nog alles Voormekaar huis aangekleed ik kreeg geen verhuiskosten ja zit ik met 1 lamp maak my nergens druk meer o. Denk hoop naar de gallemisse gaan alles gaat hoogte in denk mensen in de winkels gaan stelen allemaal schuld kabinet

 • JJokes

  Allereerst laten we onze reacties plaatsen zonder vloeken of schelden, lost niks op. Ik vind ook dat we terug moeten naar het ziekenfonds en voor de hogere lonen de particuliere verzekering. Het is anders voor de lagere en middeninkomens niet meer te betalen, je leeft dan meer voor je vaste lasten en eten en houdt verder bijna niets over. Ik ben fel tegen het op onze kosten gratis te verstrekken verzekeringen voor (economische) asielzoekers. Zij dienen Nederland uitgezet worden. Of anders deze gratis verzekering later terugbetalen als ze werk hebben. Verder moeten de salarissen bij de top van de zorgverzekeraars omlaag en moeten bonussen afgeschaft worden, net zoals het eigen risico. Maar ja dat is wishful thinking, de dames en heren zitten goed op het pluche.

  • TTwan

   @Jokes
   Ook de hulpmiddelen in de zorg moeten aangepakt worden, die prijzen zijn ook honderden procenten gestegen.
   Die bedrijfstak verdient gouden bergen, ze maken tenslotte bv. Dezelfde rolstoel als jaren geleden en toch zijn deze ook meegedragen in aankoop prijs, net. As bv. Krukken, ook die zijn stukken duurder als jaren geleden, terwijl het gewoon dezelfde krukken zijn

  • GGerard

   @Jokes
   Laten we weer terug naar het oude stelsel er zijn nu te veel managers en andere die een graantje meepikken en geef het zorgpersoneel een beter salaris

  • HHanneke

   @Jokes
   Hoe willen die mensen dat later terug betalen??werken is voor dat soort mensen een schutting woord .de uitkering lager maken of helemaal geen uitkering meer alleen voor mensen die aantoonbaar ziek zijn die mogen van mij zelfs nog meer hebben .ik zelf heb gewerkt vanaf mijn 14 tot 70 jaar vollebaan.doe nu nog 12 uur vrijwilligers werk ben inmiddels 76 .waarom kunnen die mensen niet werken NEE WILLEN NIET WERKEN geef ze een bezem straat schoomnaken ZO NIET GEEN GELD STOMME REGERING

 • JJokes

  Allereerst laten we onze reacties plaatsen zonder vloeken of schelden, lost niks op. Ik vind ook dat we terug moeten naar het ziekenfonds en voor de hogere lonen de particuliere verzekering. Het is anders voor de lagere en middeninkomens niet meer te betalen, je leeft dan meer voor je vaste lasten en eten en houdt verder bijna niets over. Ik ben fel tegen het op onze kosten gratis te verstrekken verzekeringen voor (economische) asielzoekers. Zij dienen Nederland uitgezet worden. Of anders deze gratis verzekering later terugbetalen als ze werk hebben. Verder moeten de salarissen bij de top van de zorgverzekeraars omlaag en moeten bonussen afgeschaft worden, net zoals het eigen risico. Maar ja dat is wishful thinking, de dames en heren zitten goed op het pluche.

  • MMaria

   @Jokes

   Helemaal mee eens, al meerdere keren gezegd en geprotesteerd maar als puntje bij paaltje komt ho maar zijn ze niet thuis. En wij zien het dan verkeerd.

 • LLeo

  Dit zijn geen zorg kosten maar management kosten en marktwerkings kosten maar vooral spek de verzekeraars kosten .alles waar onze ouders en grootouders voor gewerkt hebben word door deze witteboorden criminelen om zeep geholpen .tijd voor vernieuwing !!!!.

 • EE m

  Gewoon als vroeger zorgstelsel van de staat

 • PPatrick

  Vroeger zat je op een eenvoudige stoel in de wachtkamer tegenwoordig een complete leestafel en meubilair waar een gemiddeld restaurant jaloers op is.
  een tablet wand om de tijd te doden bij de specialist internet noem het allemaal maar op.
  Betalen wij allemaal!

  • EErwin

   @Patrick

   Precies !al dat onnodige overbodige luxe betalen wij ook,en dat zou een heel stuk minder kunnen .

 • LLudo

  Er verblijven te veel ongewenste gasten in nederland .
  Nederland noemen ze *Luilekkerland* Betalen geen belasting, alles is geregeld.
  Bij binnen komst, kost en inwoning, gezondheidszorg , een uitkering,alles is gratis voor ze.
  Als ze het niet krijgen dan pakken ze het wel, wij kunnen de kinderen geen merkkleding geven je staat er van te kijken wat die gastjes hebben je mag geen zwartepiet meer zeggen
  Maar de regering zegt kom maar binnen met je hele fam
  Hier krijgen julie alles kado

  Het
  IS het gek dat de belasting betalers het zat worden om voor die gasten te werken.

  • HHilda

   @Ludo
   je hebt helemaal gelijk, Ludo we zijn het echt zat.

  • RRuud ghielen

   @Ludo
   Ze moeten nog maar meer van die gasten naar binnen hallen dit kan allemaal ons laten ze stikken we moeten maar eens de straat op we zein het zat

  • DDutchie

   @Ludo

   Je hebt zeker gelijk. Dit kan niet! Betalen naar draagkracht zou misschien goede oplossing zijn. Ook voor mensen die een bijstands uitkering krijgen zoals de assiel zoekers, mee betalen en niet altijd een aftrek. Kijk voor het gemak ook even naar de pensioenfondsen, de hoge heren verdienen schandalig veel. Kijk meteen even naar de AOW. Waarom krijgen de kapitalisten AOW? Ze hebben het niet nodig. Schande.

  • MMarianne

   @Ludo
   Dit is het begin van een burgeroorlog…ik maak het niet meet mee.

 • LLeslie bouman

  Zijn die club v/d zakkenvullers de 200.000 verdieners per jaar nog niet tevreden pleur op laat hun maar een ton p/j inleveren per jaar ben ik nu al 4200 euro kwijt aan die club verplicht lid worden ik ben bijstand trekker dit is al bijna de helft van mij inkomen de ziekenfonds is de grootste oplichting die erbestaat heb 22jaar in espane gewoond nada gratis Ierland sommige gevallen geld toe België de ziekenkas 57 euro per maand zo kan ik nog 5 landen opnoemen in verenigd Europa zeker 60 a 70 % lager de gene die dit uitgevonden heb publiekelijk ophangen en stenigen zoals in de bijbel teringzakken vullers ziekenfondsen hebben bankrekening met 8 of 9 nullen snap niet dat de mensen hier op gestemd hebben

 • IIlja

  Wat ik niet begrijp is, waarom een telefonisch consult bij de huisartsen post 250,= moet kosten waarom als je medicijnen ophaalt daar uitleg kosten over moet betalen, door dat soort bedragen word door de zorgverzekering betaalt, en dat wat dus maar duurder. En zo zullen er veel meer voorbeelden zijn. Maak die kosten lager, voor een telefoontje van 3 minuten 250,= gaat nergens over!!

  • LLeslie

   @Iljadat deze club van verplicht lid moest worden bij de club van 200.000 verdieners per jaar zakkenvullen

 • AAad

  Lekker allemaal schelden, klagen en kankeren. Blijf allemaal maar lekker naar de stembus rennen. Met elke stem die je op de gevestigde uitbrengt houd je je eigen ondergang in stand.

  • GGina

   @Aad. Ik kan je niet anders dan gelijk geven. Zolang de mensen stemmen zal er nooit wat veranderen. We zouden met z’n allen moeten eisen dat die hele politieke poppenkast aftreedt, maar dat zal niet gebeuren want we hebben helaas geen democratie, wij burgers worden gezien als useless eaters

 • JJ

  Nog meer test samenleving handhaven en entingen blijven zetten , dat wordt door ons allen betaald ,stop met die corona shit , het gaat allang niet meer over de ziekte , maar velen willen dat niet inzien ,mensen wordt wakker

  • TTwan

   Ik vind het ook verkwisting dat as je al 10 jaar dezelfde medicijnen ophaalt, dat er toch telkens voor de zogenaamde uitleg betaald moet worden €6,95 dit betaalt iedereen die een recept ophaalt, dat niet meer betalen scheelt enorm veel geld

  • PPeter

   @J

   Gelijk heb je j, maar mensen zijn net schapen , volg en niet denken want de regering heeft het toch goed met ons, tuurlijk denk maar lekker dom door. Men moet is open staan voor de andere meningen maar daar zijn ze te bang voor . 85 procent van de bevolking is gewoon slachtvee , vijftien procent denkt gelukkig nog is na wat er werkelijk aan de hand is. Ik zeg dankjewel.

 • KKarel

  Bezuinigen op alle asielzoekers,dan zullen we geld overhouden!!!!

 • JJ. Rietbroek

  Ongelooflijk dat men vergrijzing weer als de oorzaak van stijgende zorgkosten aanwrijven. De nieuwe Nederlander worden nergens in genoemd en ook de miljarden buffer waarvoor wij allemaal het eigen risico moesten betalen. Dankjewel VVD en mijnheer Rutte met uw roversbende

 • HHans le Jeune

  De zorgkosten in de verzorgstaat Nederland is idd hoog, maar hoe zit dit in de ons omringende landen? En hoegaan die ermee om, en ik vind dat er medicijnen worden voorgeschreven die linea recta zonder gebruikt te worden vernietigd worden, daar moet bewuster mee omgegaan worden, want volgens de apothekers branche praten wij over een schrikbarend bedrag op jaar basis. En de miljarden reserves van de zorgverzekeraars, dit kan niet!!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.