Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

Artikel door: Bart Koenraadt - 163 reacties

Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

De zorgkosten rijzen de pan uit en de kwaliteit van onze zorg staat onder druk. Als we niets doen betaalt een Nederlander over 40 jaar maar liefst 16.000 euro aan zorg: bijna drie keer zoveel als nu het geval is. Een kwart van onze totale economie gaat dan op aan gezondheidszorg.

Dat blijkt uit cijfers van Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Volgens WRR-raadslid en hoogleraar Marianne Visser moet de politiek scherpe keuzes maken om de uitgaven te beteugelen. Er is sprake van een onhoudbare situatie.

Zorgpremie naar 333 euro per maand

Wat betekent de groei van de zorguitgaven voor de zorgpremie die we maandelijks overmaken aan de zorgverzekeraar?

Zorgwijzer maakte een vlugge berekening:

In 2021 bedragen de zorgkosten circa 6.000 euro per Nederlander per jaar (zie onderstaande staafdiagram). Daarvan is bijna 1.500 euro zorgpremie, ofwel zo’n 25 procent van het totaalbedrag.

Trekken we deze lijn door naar 2060? Dan bedragen de zorgkosten 16.000 euro per Nederlander per jaar. Een kwart daarvan is 4.000 euro, ofwel 333 euro aan zorgpremie per maand voor een basisverzekering.

Het overige deel van de zorgkosten zal betaald moeten worden via eigen bijdragen en inkomensafhankelijke premies. Het is onvermijdelijk dat die op termijn zullen gaan stijgen.

2022

Volgende week, tijdens Prinsjesdag, wordt meer duidelijk over de zorgkosten en zorgpremie in 2022. Hoeveel de premie precies omhoog gaat, is nog onduidelijk.

DSW is de eerste verzekeraar die de premie voor komend jaar zal bekendmaken. Dit zal ergens in de week van 27 september gebeuren.

Op onze zorgverzekering 2022 pagina staat een overzicht van het allerlaatste nieuws.

Vergrijzing en chronisch zieken

De toenemende vergrijzing en een toename van het aantal chronisch zieken zijn volgens de WRR de hoofdoorzaken van de snel stijgende kosten in de zorg.

De groep ouderen wordt steeds groter, maar wordt tegelijkertijd ook steeds ouder. Het is groei op groei van de kosten die dat met zich meebrengt

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Maar er zijn ook andere signalen die resulteren in een toename van uitgaven:

 • Technologische ontwikkeling drijft de vraag naar zorg op
 • Gebruik van de jeugdzorg en basis-GGZ neemt sterk toe
 • Er is sprake van een verslechterende leefstijl onder bepaalde bevolkingsgroepen

Door de alsmaar hogere kosten is er mogelijk ook minder geld voor andere belangrijke doelen, zoals klimaat, veiligheid en onderwijs.

Tekort aan zorgmedewerkers

Toch is het probleem groter dan een budgetkwestie. Er moet namelijk veel nieuw personeel worden aangenomen om te kunnen voldoen aan de stijgende zorgvraag. In de jaren zeventig werkte zo’n zeven procent van de beroepsbevolking in de zorg. Inmiddels is dat toegenomen naar ruim 15 procent.

Als de stijgende lijn wordt doorgetrokken, moeten er over 40 jaar jaar miljoenen zorgmedewerkers bijkomen. Over 20 jaar werkt één op de vier in de zorg, over 40 jaar één op de drie.

Verhouding zorgmedewerkers, nu en in de toekomst

Zo’n enorme verschuiving van de beroepsbevolking is niet zonder risico. Het kan namelijk leiden tot problemen op de arbeidsmarkt, omdat er schaarste ontstaat in andere sectoren.

Volgens de WRR zou het goed zijn als er meer zorgpersoneel uit het buitenland wordt gehaald.

Veel zorg wordt straks niet meer vergoed

Om een explosie van zorgkosten het hoofd te bieden moet er wat gebeuren, denkt de WRR. Er zijn ‘scherpe keuzes’ nodig over de dekking van onze zorgverzekering. De politiek zou Nederlanders eigenlijk moeten gaan voorbereiden dat straks niet alles meer wordt vergoed, omdat de kosten simpelweg te hoog zijn. Aan burgers wordt daarnaast meer solidariteit gevraagd.

Veel behandelingen stromen automatisch in het verzekerde pakket, maar er gaat bijna niks uit. De uitstroom moet veel meer aandacht krijgen.

Marianne de Visser (Hoogleraar en raadslid WRR)

Volgens de WRR moet er een onafhankelijke toezichthouder per behandeling kijken of deze gezondheidswinst oplevert en niet te duur is. Vervolgens is het aan zorgverzekeraars om ervoor te zorgen dat de zorg zo efficiënt mogelijk wordt geleverd.

Gevoelige kwestie

De opvattingen en adviezen van de WRR liggen op dit moment erg gevoelig in politiek Den Haag. Veel partijen willen namelijk sterk investeren in de zorg en de salarissen in de zorg verder opschroeven. Sommigen gaan zelfs zo ver dat zaken als fysiotherapie en tandheelkundige zorg weer vergoed moeten worden uit het basispakket. De vraag is waar dat van betaald moet worden.

163 reacties

 • LLeslie bouman

  Zijn die club v/d zakkenvullers de 200.000 verdieners per jaar nog niet tevreden pleur op laat hun maar een ton p/j inleveren per jaar ben ik nu al 4200 euro kwijt aan die club verplicht lid worden ik ben bijstand trekker dit is al bijna de helft van mij inkomen de ziekenfonds is de grootste oplichting die erbestaat heb 22jaar in espane gewoond nada gratis Ierland sommige gevallen geld toe België de ziekenkas 57 euro per maand zo kan ik nog 5 landen opnoemen in verenigd Europa zeker 60 a 70 % lager de gene die dit uitgevonden heb publiekelijk ophangen en stenigen zoals in de bijbel teringzakken vullers ziekenfondsen hebben bankrekening met 8 of 9 nullen snap niet dat de mensen hier op gestemd hebben

 • IIlja

  Wat ik niet begrijp is, waarom een telefonisch consult bij de huisartsen post 250,= moet kosten waarom als je medicijnen ophaalt daar uitleg kosten over moet betalen, door dat soort bedragen word door de zorgverzekering betaalt, en dat wat dus maar duurder. En zo zullen er veel meer voorbeelden zijn. Maak die kosten lager, voor een telefoontje van 3 minuten 250,= gaat nergens over!!

  • LLeslie

   @Iljadat deze club van verplicht lid moest worden bij de club van 200.000 verdieners per jaar zakkenvullen

 • AAad

  Lekker allemaal schelden, klagen en kankeren. Blijf allemaal maar lekker naar de stembus rennen. Met elke stem die je op de gevestigde uitbrengt houd je je eigen ondergang in stand.

  • GGina

   @Aad. Ik kan je niet anders dan gelijk geven. Zolang de mensen stemmen zal er nooit wat veranderen. We zouden met z’n allen moeten eisen dat die hele politieke poppenkast aftreedt, maar dat zal niet gebeuren want we hebben helaas geen democratie, wij burgers worden gezien als useless eaters

  • AAnoniem

   @Gina Weet jij dan een betere partij? Allemaal geen een uitgezonderd willen ze zakkenvullen en allemaal zitten ze er voor zichzelf en om zelf betere baantjes te krijgen. Aan mij verbeteren denken ze niet.

  • Hhyt

   @Aad

   als je eenmaal ten onder bent gegaan hoef je je eigen ondergang niet in stand te houden is hetzelfde als je verzopen bent hoef je je eigen verzuiping niet in stand te houden dit gebeurt vanzelf

 • JJ

  Nog meer test samenleving handhaven en entingen blijven zetten , dat wordt door ons allen betaald ,stop met die corona shit , het gaat allang niet meer over de ziekte , maar velen willen dat niet inzien ,mensen wordt wakker

  • TTwan

   Ik vind het ook verkwisting dat as je al 10 jaar dezelfde medicijnen ophaalt, dat er toch telkens voor de zogenaamde uitleg betaald moet worden €6,95 dit betaalt iedereen die een recept ophaalt, dat niet meer betalen scheelt enorm veel geld

  • PPeter

   @J

   Gelijk heb je j, maar mensen zijn net schapen , volg en niet denken want de regering heeft het toch goed met ons, tuurlijk denk maar lekker dom door. Men moet is open staan voor de andere meningen maar daar zijn ze te bang voor . 85 procent van de bevolking is gewoon slachtvee , vijftien procent denkt gelukkig nog is na wat er werkelijk aan de hand is. Ik zeg dankjewel.

 • KKarel

  Bezuinigen op alle asielzoekers,dan zullen we geld overhouden!!!!

 • JJ. Rietbroek

  Ongelooflijk dat men vergrijzing weer als de oorzaak van stijgende zorgkosten aanwrijven. De nieuwe Nederlander worden nergens in genoemd en ook de miljarden buffer waarvoor wij allemaal het eigen risico moesten betalen. Dankjewel VVD en mijnheer Rutte met uw roversbende

 • HHans le Jeune

  De zorgkosten in de verzorgstaat Nederland is idd hoog, maar hoe zit dit in de ons omringende landen? En hoegaan die ermee om, en ik vind dat er medicijnen worden voorgeschreven die linea recta zonder gebruikt te worden vernietigd worden, daar moet bewuster mee omgegaan worden, want volgens de apothekers branche praten wij over een schrikbarend bedrag op jaar basis. En de miljarden reserves van de zorgverzekeraars, dit kan niet!!

 • MMusa

  Het is puur diefstal , kijk naar belgie en duitsland , kwaliteit van zorg 10 keer beter , en zorg premie wat hun betalen is per persoon symbolisch , zorg verzekeraars in nederland grote maffia bende , zorg moet in de handen van overheid zijn , en moet inkomen afhankelijk

  • HHans

   @Musa, wat wordt er door de buitenlanders die hier worden binnen gehaald betaald. Een volgende schrijver, zorg betaald dansles.????

 • JJ. Bias

  Al jaren wordt er geroepen, dat de zorgkosten de pan uit reizen, maar de markt werking heeft onnodig veel zorgverzekeraars opgeleverd die allemaal gehuisvest zijn in gigantische gebouwen met duizenden personeelsleden.
  Oud geflipte politici worden bestuursvoorzitter tegen vorstelijke salarissen, dus de beleidsmakers hebben er belang bij dat dit systeem gehandhaafd blijft.
  Laat ons teruggaan naar het ziekenfonds om toezicht te houden op de kosten. De zorg is een collectief goed en geen winst object.

  • AAna Leow

   @J. Bias

   Geen bonussen voor de hoge pieten.

  • MMieke

   @Ana Leow
   Helemaal mee eens

  • RR.H. Boks

   @J. Bias ja inderdaad een nieuw soort ziekenfonds, geen zorg verzekeraars meer. Maar tegelijk minder bureaucratie en administratie etc . Dat zal een enorme besparing zijn om velen jaren vooruit te kunnen.

 • Ppiet

  Betalen na rato loon zou veel eerlijker zijn.
  Dus weer terug naar het ziekenfonds en voor de hogere lonen een particuliere ziekenfonds verzekering….

  • AAna Leow

   @piet

   Ik ben helemaal met je eens. Terugkeer naar ziekenfonds en particulier is wat mij betreft een goede optie.

 • JJw

  Het probleem ligt naar mijn idee in het feit dat er belachelijke prijzen worden gehanteerd.voorbeeld,een zak zoutoplossing kost ongeveer een euro om te produceren maar word 300 voor gerekend.. een simpel belletje van een arts van 5 min word al gauw meer dan 100 euro voor gevraagd..lang leve de marktwerking

  • XX

   @Jw Inderdaad.

 • JJay

  Dit probleem is nooit op te lossen als we op dezelfde manier blijven kijken. De realiteit is, dat onze maatschappij niet is ingericht op dat wat we als mens nodig hebben om gezond en gelukkig te zijn. We moeten meer hebben, meer presteren, meer leren, beter zijn dan. Dit hele probleem gaat pas weg als we onze maatschappij gaan inrichten op een manier dat iedereens welbevinden prioriteit nummer 1 wordt.

  • AAdri

   @Jay

   Je hebt volkomen gelijk.
   Tevens junkfood duurder maken en gezonde voeding goedkoper.

  • TTrees

   @Adri
   Helemaal met je eens

  • AAngelique

   @Adri
   Daar sta ik volledig voor 100%achter.
   Ongezond eten duurder,gezond eten goedkoper.

  • PPat

   @Adri

   Idd, laat het makkelijker zijn om gezonde voeding te kopen. En maak sigaretten, drank en ongezonde voeding duurder.
   Sportscholen en sport voor kinderen gratis.
   Educatie over gezonde leefstijl.
   En kijken naar wat heeft een mens nodig voor een gelukkig leven.
   Nee tegen meer, beter ,sneller en mooier.
   Prestatie maatschappij, niemand blij!
   Mensen vallen nu al om door de enorme druk, stress en verplichtingen die ze hebben.
   Terug gaan naar normaal.
   Blij met wat we hebben, leven in balans en genieten van de dierbaren om je heen.
   Gezamenlijk een vuist maken tegen dergelijk belachelijke zorgpremie kosten.

  • NNijmegen

   @Adri volkomen mee eens,en drank niet eerder aan jongeren dan 25 jaar.

 • IIdioot

  Ali , sinds wanneer krijgt je inflatie op je salaris betaald ? Ach jij weet veel tog ? Gele vesten zullen iets daar doen , in nl mag niet staken , oh ja , in een park. Eu alle gegevens van burgers willen laten registreren ! Ach geen probleem , hele vesten help ons tog , wees gehoorzaam. Rabo of banken willen % vanaf 50000€ als winst bij vermogen berekenen. Ach geen probleem, gele vesten staken tog , wij pikken het wel. Mijn vraag is , zijn wij een communist stad ? Binnenkort zijn wij even ver als China of N Korea. Wat zijn we weer ? Democratisch of comunist ?

 • PPatrik

  Waarom niet als iemand geen gebruik maakt van de zorg, waarom krijgen deze mensen geen korting op hun zorgverzekering net zo als bij een autoverzekering, maak je geen schade dan gaat je verzekering omlaag, maakt je schade dan gaat je verzekering weer omhoog. Ik maak al 30 jaar geen gebruik van de dokter of ziekenhuis, waarom moet ik betalen voor een ander.

  • TTrees

   @Patrik
   En wat denk je er van als je zelf ziek wordt
   Dan hoef jij geen zorg te hebben zeker
   Wees blij dat je geen zorg nodig hebt maar solidariteit ken je blijkbaar niet
   Ik vind dit zorgsysteem ook waardeloos want de mensen met een laag inkomen kunnen dat niet meer betalen

  • JJatoch

   @Trees, Hé Trees dus volgens jouw licht solidariteit dat je voor 1 ander smorgens vroeg moet opstaan om te werken voor een hongersloontje, wat eigenlijk de solidariteit van de overheid zou moeten zijn. Als je veel verdient snap ik je solidariteit maar als je zelf niks overhoud en amper de touwtjes aan elkaar kunt binden. Kom op zeg….

  • Iinge

   @Patrik

 • AAti

  Met een 2% inflatie verdient iemand die nu 1800 per maand heeft in 2060 ruim 3800. Ik denk dat hij die 333 wel kan betalen …..
  Gezien standaard inflatie meer is dan 2%, zou ik zeggen dat de zorg dus in principe goedkoper wordt omdat deze prognose ruim onder het gangbare inflatie niveau blijft.

  • AAli

   @Ati

   Sinds wanneer wordt salaris 2% per jaar verhoogd de afgelopen 20 jaar?

  • MMia

   @Ati
   Dat jij zoveel verdient kan je het ook makkelijk betalen maar mensen die rond moeten komen van met € 1100 kan dat niet betalen

 • PPeter

  Zie ik nou onder de balk belasting tarief 1532 euro ???? Of ze al niet genoeg pikken in den haag

 • CCorry

  Ik vind het belachelijk. Waar gaat dat geld na toe. Ik zelf kom nooit in get ziekenhyus en moet elke maand dat gaan betalen. Klopt toch niks van. Laten ze de belasting maar verlagen. Mensen leven voor rekeningen te betaln waar us onze vrijheid. Je werkt godverdome eerst voor alle vasten lasten en dan mag je blij zij dat je wat over hebt. De overheid maakt get niks meer aan voor de mensen. Je bent alleen maar bezig met de vasten lasten en schulden tegenwoordig. Laat maareer geld voor mensen plaats voor bedrijven. Ja tering Rutte je maakt de mensen kapot.

  • NN

   @Corry
   Wat denkje wat hier ons land binnen komt hebben geen geld betalen geen ziektekosten ,dat doen wij wel voor hen

  • AAlie boeser

   @N dat klopt helemaal. Maar daar hoor je bijna niemand over. Wij moeten overal voor betalen en zij niets.

  • AAbdel

   Wij moeten blij zijn dat wij in dit land veilig wonen en werken. Kijk naar de gewone burgers in derde wereldlanden. Slecht betaald en bovendien geen uitkering. Kijk alleen aan de veiligheid en rust waarin wij leven. Wij moeten niet zuren over salarisverhoging. Veilig leven staat boven alles vriend!

  • SSteve

   @Corry

   In de laatste jaren van het leven maken de meeste mensen alsnog gebruik van het ziekenhuis. Zelfs als ze gezond hebben geleefd en nooit een ziekenhuis van binnen zagen. En met een beetje pech dan ook meteen voor zo’n groot bedrag dat je gewoon alles terugkrijgt wat je betaald hebt..

 • FFrans

  Misschien moet er eerst maar eens gekeken worden naar de wildgroei in zorgbedrijven. Hoe vaak lezen we dat er weer een zorgverlener failliet is gegaan? Verschillende zorgbedrijven die winst als oogmerk hebben. Sinds Hoogervorst met marktwerking in de zorg is gekomen, loopt het helemaal uit de hand. Zorgverzekeraars waarvan de voorzitters met tonnen per jaar naar huis gaan. (En die ook in de Eerste Kamer zitten). Haal de marktwerking uit de zorg. Iedereen verplicht verzekeren door een percentage van het brutoloon netto in de zorgpot te stoppen (zoals voorheen met het ziekenfonds), en stoppen met al die zorgbedrijfjes die dan weer met elkaar fuseren enz. Want er wordt wat geld over de balk gesmeten. En dan komen er artikelen als dit met dat we ouder worden en chronisch zieken enz. Alsof dat 40, 50 jaar geleden niet zo was. We gaan naar Amerikaanse toestanden in de zorg, iets wat ik niemand zou gunnen. Kijk naar onze buren, hoe die het geregeld hebben. Ik zeg niet dat dát perfect is, maar leer ervan

  • TTonny

   @Frans, je slaat de spijker op zijn kop. Ik woon niet in Amerika, laat ons solidair blijven met elkaar in Nederland. Laat zorgpersoneel in het buitenland, ook daar zijn zij nodig. Wèl zal er veel meer aandacht moeten komen voor preventie en moet er kritisch gekeken worden welke zaken in het basispakket blijven. Burgers kunnen niet voor alles aanspraak maken op de verzekering, er is ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid bij bijv. méér bewegen, stoppen met roken en drinken, huishoudelijke zorg enz.

  • FFrans

   @Tonny, ik zat net wat oude cijfers te bekijken. In 2005 werd 65,4 miljard besteed aan zorg. In 2006 werd de marktwerking in de zorg geïntroduceerd. En in 2020 werd er zo’n 116,1 miljard besteed aan zorg. Een stijging van meer dan 75% in 15 jaar. Dat is niet omdat “we” opeens vergrijzen, of omdat “we” allemaal meer zorg nodig hebben, maar omdat we naar 20 zorgverzekeraars zijn gegaan, met allemaal een eigen RvB, RvC, management, personeel, enz. Dit waren vroeger ambtenaren die dit werk deden. Het basispakket is al helemaal gestript. Ik betaal € 125,- + € 35,- per maand voor een uitgeklede verzekering. € 160,- netto per maand voor zorg, plus wat er nog van mijn salaris wordt ingehouden. En de verzekeringskosten zijn blijkbaar zo hoog, dat een groot gedeelte van de bevolking zorgtoeslag nodig heeft. Ruim 1/3 van volwassenen ontvangt zo’n toeslag. Het is net als met huurwoningen. Huurprijzen werden “marktconform”, bleken de huurprijzen zo hoog te worden dat er meer huurtoeslag betaald moest worden. Nederland is een heel duur land

 • Mmik

  Dan betaal je zo met zijn 2-3n 666 euro per maand aan zorgpremie, ik ken maar weinig mensen die 400 euro over hebben om dit te betalen…

 • MMcMennoman

  “meer zorgpersoneel uit het buitenland wordt gehaald”. Dit valt aan mij niet te verkopen …
  1. Laat die mensen in het buitenland maar stikken en zonder zorgpersoneel zitten?
  2. Waar moeten dat buitenlandse zorgpersoneel wonen? Hebben we hier geen woningprobleem?
  3. Met nog meer mensen hier nog meer “stikstof”-problemen. (Overigens een belachelijke benaming want meer dan 80% van al het gas op aarde is stikstof!).

 • Iies van golen

  is het mogelijk om bij de opbouw van de zorgkosten de loonkosten per expliciet te vermelden. dus hoeveel (%)van de 80 a 100 miljard zorgkosten betreft loonkosten?

 • KKos

  Iedereen moet z’n steentje bijdragen. De zorg wordt indd steeds duurder maar vergeet niet hoe goed t hier geregeld is allemaal in NL.

  333 euro zorgpremie heb ik er daarom graag voor over

  • YYvonne

   @Kos

   Nou ik kan dat bedrag niet ophoesten…
   Lijkt me logischer dat ze het basispakket wat gaan inperken.

  • KKos

   @Yvonne

   Daar hebben we de zorgtoeslag voor he

  • YYvonne

   @Kos

   We ontvangen maar 3 tientjes p/m met zn twee, omdat we net teveel verdienen. Daar breek je geen potten mee.

  • DDoet er niet toe

   @Kos
   Dat je dat er voor over hebt betekent dat jij niet chronische ziek bent en niet van een bijstand met drie kinderen moet leven. Het wordt voor mensen die vanalles hebben er niet beter op in deze maatschappij. Daarbij heb ik er en ik denk wel meerdere er niet voor gekozen chronische ziek te zijn.

  • HHerman

   @Kos
   Dat hebben we gezien aan de toeslagenaffaire hoe goed hier alles geregeld is jij zit waarschijnlijk in de gelukkige situatie dat je het redelijk voor elkaar hebt en dat gun ik je ook , maar als je eens echt wil weten hoe een groot deel van nederland er voor staat nodig ik je eens uit om een maandje mijn financien te doen. Ik heb 41 jaar hard gewerkt en zit nu in de wia.

  • TTatiana

   @Kos

   Als je kan betalen en veel geld, beter voor deze mensen particuliere verzekering van maken net als vroeger.

  • KKarel

   @Kos jij heb zeker geld teveel!!

  • BBabs

   @Kos

   Steentje is ok,maar geen hele berg!!!

  • GGj

   @Kos

   Ja jij misschien kunt het betalen maar er zijn ook mensen die nog geen 50 euro in de week krijgen hou je daar geen rekening mee !! Nederland is blijkbaar een land van ikke ikke ikke en de rest kan stikken dat blijkt wel uit jou antwoord

  • WWillianne

   @Gj. tel voor de aardigheid eens àlles in eerlijkheid bij elkaar op en ontdek dan dat véle mensen die er op directe of indirecte wijze verplicht aan mee moeten betalen zèlf ONDER Bijstandsniveau komen en dan totaal hélemaal nìets krijgen en nìets meer hebben: tot aan verwarming en kleding toe…………. dìe vind je bij de Kringloop en dragen géén merkkleding zoals de kids van die zgnde zieligerds. en dìe kunnen nìet op vakantie (zéker niet naar die zó goed bezochte en verre oorlogsgebieden), maar moeten de gaten vullen! pluis ‘t uit en huiver…………..

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.