Nieuwe medicijnen migraine straks in basispakket

Nieuwe medicijnen migraine straks in basispakket

Artikel door: Koen Kuijper - 10 reacties

Nieuwe medicijnen migraine straks in basispakket

Er komen drie nieuwe medicijnen tegen chronische migraine in het basispakket van de zorgverzekering. Althans, als het aan Zorginstituut Nederland ligt. Dit orgaan adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namelijk over opname van nieuwe behandelingen en medicijnen.

Voor drie zogenaamde ‘GRP-remmers’, erenumab, fremanezumab en galcanezumab is een positief advies gegeven. Deze geneesmiddelen zijn speciaal ontwikkeld om migraines te voorkomen. Zo’n 2.700 tot 3.600 patiënten komen in aanmerking voor de remmers.

Voorwaarden

Het Zorginstituut houdt nog wel een slag om de arm. Voorlopig geldt de vergoeding namelijk alleen voor patiënten met minimaal 15 hoofdpijndagen per maand, waarvan acht met migraine. Daarnaast moet zijn gebleken dat andere medicatie niet effectief is geweest. Tot slot moet er ook worden gestopt met nieuwe geneesmiddelen als deze niet werken.

Kosten

De kosten van de medicatie zijn relatief hoog: zo’n 6.000 euro per patiënt per jaar. Over dit bedrag wordt wel eerst een eigen risico van 385 euro betaald.

Zorgverleners en verzekeraars moeten samen afspraken gaan maken over gepast gebruik van de middelen.

Hoofdpijnnet is kritisch

Hoofdpijnnet, een netwerk voor mensen met (ernstige) hoofdpijn en migraine is kritisch. Het netwerk had liever gezien dat de nieuwe medicijnen voor een grotere groep patiënten beschikbaar zou worden gesteld, bijvoorbeeld voor mensen met ‘slechts’ 10 hoofdpijndagen per maand.

Daarnaast vindt Hoofdpijnnet het niet eerlijk dat de groep met chronische migraine eerst twee andere betaalmethoden moet ondergaan. Pas daarna kan er aanspraak worden gemaakt op vergoeding van de nieuwe middelen.

Het Zorginstituut geeft aan dat de medicijnen in de toekomst mogelijk voor meer patiënten beschikbaar worden gesteld. Maar dat daarvoor wel eerst een onderzoeksdossier moet worden ingediend.

Bron: Zorginstituut Nederland

10 reacties

 • Vvdvelden pj

  ga terug naar de zorg door de overheid zoals vroeger ! de gewone arbeider , aow er waoer enz kan dit niet betalen ! schande dat dit zo duur is en nog veel duurder wordt ! terug naar het oude ziekenfonds , nu wordt er enkel grof aan verdiend , overheid kan voor de kostprijs leveren ! grote winsten van de bedrijven verdwijnen en overheid kan kiet werken tegen werkelijke kostprijs . betalen via werkgevers belasting en deels door de overheid !

 • EElly

  Ik heb de laatste 3 jaar wekelijks 3/4 dagen migraine. Niks helpt ook niet om de aanval te stoppen, het beïnvloed je hele leven, ik ben van fanatiek sporten naar ik hoop 1x in de week te sporten, een week zonder hoofdpijn zou ik al omarmen. Ik ben bezig met het traject om hopelijk het nieuwe medicijn te krijgen. Laatste stap is botox ik heb deze week mijn eerste behandeling hiervan. Ik hoop dat er iets gaat werken want dit haalt de kwaliteit van leven behoorlijk naar beneden..

 • CCorrie

  Momenteel bijna elke morgen wakker worden met migraine. Triptaan helpt niet altijd, wacht het een uur af en dan 2 exedrin erbij wil dan vaak wel helpen. Ooit metaprolol gebruikt maar was ook niet echt een succes. Polsslag werd vrij laag, was altijd erg moe. Na half jaar gestopt en na 3 dagen voelde ik me veel fitter. Moet ook geen alcohol gebruiken, wordt meteen afgestraft

  • WWW

   @Corrie
   Ik vraag mij af, wat voor preventieve medicatie gebruik je nu? En wat helpt?

 • VViv

  Dit jaar mijn 25-jarig migraine-jubileum gevierd! Ik ben er zo klaar mee, iedere maand weer een dag of 10 hoofdpijn waarvan een dag of 3 a 4 in bed. Al heel wat leuke dingen gemist hierdoor, van vakanties tot feestjes tot er ‘ gewoon’ kunnen zijn voor je kind en partner. Triptanen helpen allemaal niet, kwestie van hormonen………..pffffffff. En dan willen ze dit medicijn niet gaan vergoeden voor de meeste migrainepatiënten??? Chronische ziekte nummer 1????? Heel bijzonder….

 • MM lugten

  Ik heb vanaf mijn 14 jaar al migraine soms 3x per week migraine heb al alles geprobeerd af en toe helpt triptanen

 • LLisa

  ik heb chronische migraine het is de hel op aarde alles uit geprobeerd!
  Regelmatig opgenomen in het ziekenhuis met status migrainosus .
  De aanvallen bleven maar komen en duurde non stop 15 dagen en lag ik weer aan alle toeters en bellen in het ziekenhuis.
  Ik heb de nieuwe migraine injectie mogen testen de galcanezumab is voor mij een wondermiddel het houd de migraine aanvallen tegen ,heel soms 2 dagen lichte hoofdpijn maar dat stelt niks voor.
  Ik heb mijn leven weer terug kan weer afspraken maken wat nooit kon.
  Het zou eigenlijk ook voor mensen met 3dagen migraine aanvallen beschikbaar moeten komen ,3 dagen is al veelste lang!
  Lisa

  • VViv

   @Lisa wat fijn dat dit middel je eindelijk helpt. Hopelijk ook snel beschikbaar voor mensen die minder dan 15 dagen hoofdpijn hebben in de maand, het is idd soms de hel op aarde. Ik vraag mij vaak genoeg af hoe ik dit al ruim 25 jaar iedere maand weer trek?! Ik dacht dat je 15 migraine dagen per maand moest hebben hiervoor, maar het zijn er 8 of 10 met migraine en de rest ‘ overige ‘ hoofdpijn. Nou, als ik alle dagen meetel dat ik niet in bed moet liggen van de migraine maar probeer door te gaan en te doen alsof er niets aan de hand is of doe alsof ik er weer helemaal ben kom ik wel aan de 15! Hoop doet leven!

 • YYvonne Willems

  Mijn man heeft zijn hele leven al ernstige familiere hemiplegische
  migraine. Hij zou heel graag in aanmerking willen komen deze medicatie.
  Hij heeft alle medicijnen die er ongeveer in de handel al uitgeprobeerd. Het zou hopelijk de kwaliteit van leven een stuk aangenamer maken

  • WWill.

   @Yvonne Willems. héél begrijpelijk en in zijn situatie zou hij er ook mee geholpen moeten worden! ik heb zelf nu 4 mensen meegemaakt met van dágen vreselijke hoofdpijn en absoluut niet tegen licht of geluid kunnen (gordijnen dicht, telefoon en deurbel uit, deuren op slot, kortom: totaal afgesloten), tot vreselijk overgeven enzo. maar bij alle 4 bleek ‘t stress en na samen de oorzaak achterhaald te hebben waren alle 4 later stukken beter en verbaasd er vanaf te kunnen komen. de gewoontes eromheen waren ‘n soort van verslaving geworden en moesten veranderd/vervangen worden. mijn eigen vriend, die er ‘t ergste last van had en al nooit erg open stond voor persoonljjke gesprekken, kreeg ik later tòch aan de praat en heb ik na dat ene gesprek nooit meer zó radeloos aangetroffen! niet iederéén heeft medicatie nodig en dan doen ze ook géén goed maar eerder kwaad

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.