Nieuwe medicijnen migraine straks in basispakket

Nieuwe medicijnen migraine straks in basispakket

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Nieuwe medicijnen migraine straks in basispakket

Er komen drie nieuwe medicijnen tegen chronische migraine in het basispakket van de zorgverzekering. Althans, als het aan Zorginstituut Nederland ligt. Dit orgaan adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namelijk over opname van nieuwe behandelingen en medicijnen.

Voor drie zogenaamde ‘GRP-remmers’, erenumab, fremanezumab en galcanezumab is een positief advies gegeven. Deze geneesmiddelen zijn speciaal ontwikkeld om migraines te voorkomen. Zo’n 2.700 tot 3.600 patiënten komen in aanmerking voor de remmers.

Voorwaarden

Het Zorginstituut houdt nog wel een slag om de arm. Voorlopig geldt de vergoeding namelijk alleen voor patiënten met minimaal 15 hoofdpijndagen per maand, waarvan acht met migraine. Daarnaast moet zijn gebleken dat andere medicatie niet effectief is geweest. Tot slot moet er ook worden gestopt met nieuwe geneesmiddelen als deze niet werken.

Kosten

De kosten van de medicatie zijn relatief hoog: zo’n 6.000 euro per patiënt per jaar. Over dit bedrag wordt wel eerst een eigen risico van 385 euro betaald.

Zorgverleners en verzekeraars moeten samen afspraken gaan maken over gepast gebruik van de middelen.

Hoofdpijnnet is kritisch

Hoofdpijnnet, een netwerk voor mensen met (ernstige) hoofdpijn en migraine is kritisch. Het netwerk had liever gezien dat de nieuwe medicijnen voor een grotere groep patiënten beschikbaar zou worden gesteld, bijvoorbeeld voor mensen met ‘slechts’ 10 hoofdpijndagen per maand.

Daarnaast vindt Hoofdpijnnet het niet eerlijk dat de groep met chronische migraine eerst twee andere betaalmethoden moet ondergaan. Pas daarna kan er aanspraak worden gemaakt op vergoeding van de nieuwe middelen.

Het Zorginstituut geeft aan dat de medicijnen in de toekomst mogelijk voor meer patiënten beschikbaar worden gesteld. Maar dat daarvoor wel eerst een onderzoeksdossier moet worden ingediend.

Bron: Zorginstituut Nederland

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.