Om deze reden is eerste zorgpremie 2022 uitgesteld

Om deze reden is eerste zorgpremie 2022 uitgesteld

Artikel door: Koen Kuijper - 12 reacties

Om deze reden is eerste zorgpremie 2022 uitgesteld

Normaal gesproken was zorgverzekeraar DSW vandaag, een week na Prinsjesdag, gekomen met de nieuwe zorgpremie voor het komende jaar. Er zit echter een kink in de kabel, want er mist essentiële informatie over de kosten voor de coronazorg tussen juni en september.

Zorgverzekeraars worden door de overheid gecompenseerd voor deze kosten. Die compensatie kunnen verzekeraars vervolgens gebruiken om hun reserves te versterken en de premiestijging voor het nieuwe jaar wat te verzachten.

Het probleem is echter dat het nog onbekend is hoe hoog de coronakosten gaan uitvallen in de afgelopen periode. Het gaat vermoedelijk om honderden miljoenen euro’s.

Update: inmiddels is de premie van DSW in 2022 bekend.

Traditie breekt

Volgens de bestuursvoorzitter van DSW, Aad de Groot, is het op dit moment daarom niet verantwoord om een premie vast te stellen voor het nieuwe jaar. Er ontbreekt teveel informatie.

Met pijn in ons hart breken we de traditie en stellen we de bekendmaking van de premie uit. 

Aad de Groot (Bestuursvoorzitter DSW) via BNR nieuwsradio

5 tot 6 euro per maand erbij?

DSW heeft de afgelopen tijd met verschillende scenario’s gerekend. Alles is echter afhankelijk van de coronakosten in de afgelopen paar maanden, want hoe hoger de compensatie, hoe meer de premiestijging kan worden gedempt.

Zonder compensatie gaat de premie met 30 tot 40 euro meer omhoog dan nu is doorgerekend.

In het ergste geval gaat de premie volgend jaar omhoog met 5 tot 6 euro per verzekerde per maand, maar dat wil je natuurlijk niet. Daarom hebben we die corona-compensatie van de overheid zo hard nodig.

Aad de Groot (Bestuursvoorzitter DSW) via BNR nieuwsradio

Naast de coronakosten ontbreken ook de kostenoverzichten voor reguliere zorg. Dat is normaal ook al zo, maar het is dit keer extra lastig omdat er inhaaloperaties zijn geweest.

Tweede helft oktober meer duidelijkheid

Volgens DSW komt er in de tweede helft van oktober meer duidelijkheid over de zorgpremie in 2022.

Ik ben ervan overtuigd dat we nog steeds de eerste zorgverzekeraar zijn die de premie bekend maakt. Alle andere verzekeraars kijken namelijk naar elkaar en wachten tot het laatste moment.

Aad de Groot (Bestuursvoorzitter DSW) via BNR nieuwsradio

De overige zorgverzekeraars zitten overigens met hetzelfde probleem als DSW. Alleen wachten zij tot het allerlaatste moment met hun premiebekendmaking. 12 november is de deadline. Tegen die tijd vind je op Zorgwijzer een overzicht met alle premies voor 2022.

Miljoenennota

Dat de kosten van de zorgverzekering volgend jaar gaan stijgen, is duidelijk. De vraag is alleen met hoeveel.

Het kabinet gaat er in de Miljoenennota van uit dat de premie van een basisverzekering volgend jaar met 31 euro stijgt. Hier zou echter nog zo’n 13 euro bovenop kunnen komen, omdat het kabinet de hogere zorgsalarissen wil doorrekenen aan de burger, in plaats van aan het bedrijfsleven.

Reken je echter niet rijk, want uit een berekening van Zorgwijzer blijkt dat de overheid verwacht dat verzekeraars meer dan ooit in hun buidel gaan tasten om de premiestijging te drukken. De vraag is of dat geld er is. De premie zou mogelijk met meer kunnen stijgen dan wat wordt ingeschat.

12 reacties

 • WWil Stol

  Alles wordt duurder,gas ,licht ,supermarkt,benzine,het wordt zo erg dat Nederland zijn melkoe aan Europa gaat verkopen.van de honger geen ontlasting.

 • WWillianne

  waar gaat mijn geld onnodig heen? de apotheker! géén uitleg over ‘t afgehaalde medicijn (ook géén controle trouwens van nèt van de opleiding afkomend personeel wat ABN niet begrijpt, zonder énig toezicht), wèl de vergoeding geclaimd. we mogen de 1e keer maar voor 14 dagen meegeven (ook al weet je dat proberen géén punt is), keertje extra uitleg, kassa! we hebben de dosis gewijzigd in 2 tabletjes, uitleg dus kassa! we hebben nu 1 doosje voor u en de rest komt later: 2/3x uitleg, kassa! bij afhalen van door huisarts al bestelde medicijnen: zullen we het voor u bestellen? 2x besteld, dus dubbele claim voor zo wie zo uitschrijving medicatie bij verzekering, kassa! service: we willen het wel even in de brievenbus bezorgen ………. nou graag, hoeft maar voor 1x. wordt er heel opdringerig aan de voordeur in de flat bezorgd en niet 1x, claim bij verzekering, kassa! wilt u ‘n baxterrol, dan hoeft u niet elke
  14 dagen ‘n medicijn op te halen (n.b. hun eigen schuld), echt niet gratis, kassa! opgezocht op internet waarom ze al die services aanboden: bijverdiensten, kassa! van normaal al complete doosjes van bijv. 3 van 60 tot 2 blanko, totaal verknipte en geplakte van 90 zonder houdbaarheidsdatum, terwijl opengemaakt ‘t niet meer teruggenomen werd (n.b. hun eigen werk en ik stond nog ìn de apotheek zelf). bovendien bleken ze gemixed met de oude reserve uit de la (over de datum en daarom blanke doosjes)? over wat dan als “nieuw” medicijn wordt betiteld nog niet eens gesproken.

 • HHan

  Bizar, ik moet meer zorgpremie betalen en dan krijg ik het later weer terug in de knip want…..ik werk in de zorg! Hoe gek willen ze het Hebben!!

  • SSan

   @Han Dit slaat natuurlijk nergens op.

 • RRuud

  Lekker opzeggen , aangezien dit wettelijk kan! Ik ga geen 150 euro per maand betalen voor 1x dokter en tandarts controle per jaar mafklappers

  • SSan

   @Ruud Je kunt je zorgverzekering niet opzeggen. De basisverzekering is in Nederland verplicht. En maar goed ook, anders krijg je Amerikaanse toestanden waarbij een (ernstige) ziekte of zwangerschap betekent dat je failliet bent.

  • FFred

   @Ruud: ik vrees dat u het principe van verzekeren niet begrijpt. Het is geen abonnement voor zaken die u afneemt, maar een manier om ervoor te zorgen dat u niet failliet gaat als u eventueel met grote zorgkosten te maken krijgt, bv een ziekenhuisopname. Verzekeren doe je dus voor elkaar. Het is geen persoonlijk spaarpotje.

 • Ppeter

  Nou dan zit de overheid dus redelijk goed met de voorspelling voor volgend jaar.

  Want De Groot zegt dat in het ergste geval de premie met 5 a 6 euro zou stijgen per maand, dat is natuurlijk een stuk meer dan de voorspelling, maar met de corona kosten compensatie, en dat zijn echt forse bedragen, kan de stijging dus gedempt worden, dus dan weten we nu al dat de stijging dus lager gaat worden dan die 5 a 6 euro per maand.

  Valt op zich nog redelijk mee,

  • Ooma

   @peter

   U heeft zeker net als Dagobert Duck een kamertje vol met….

  • FFred

   @oma: als je ziet hoe mensen op dit moment het geld laten rollen (winkels en horeca zijn overvol) dan moet men niet zeuren over een paar euro per maand extra voor je gezondheid.

  • KKools

   @peter

   Net het BNR stuk geluisterd. Tussen neus en lippen door gaat DSW uit van ongeveer 4 euro per maand. Dat is 48 op jaarbasis, ofwel ruim 50 procent meer dan het kabinet voorspelt.

   Dus zo goed zit de overheid niet met zijn voorspelling…

   Bovendien zul je straks zien dat restitutiepolissen veel harder zullen stijgen, omdat met name GGZ-zorg een steeds grotere kostenpost wordt. Een stijging van 8 euro per maand voor dit soort verzekeringen sluit ik niet uit.

  • Ppeter

   @Kools

   Dus klopt het wel.

   Want eerst gingen ze er van uit dat het met 31euro per jaar zou stijgen, maar dat was voor die heisa met de zorgsalarissen, want dat zorgt er voor dat er nog 13 euro per jaar bij zou komen, dus in totaal 44 euro per jaar.

   Dan zouden ze er dus 4 euro naast hebben gezeten, lijkt mij een prima voorspelling.

   En niet te vergeten. DSW hoort bij 1 van de verzekeraars met relatief weinig reserves, ( los van de corona compensatie reserves) Dus de kans is groot dat bij vele verzekeraars met wel meer reserves de verhoging meer gedempt gaat worden, en dus een lagere verhoging.

   @oma

   Nee, was het maar waar, maar als we @zorgwijzer moesten geloven zou er weer een monster verhoging aankomen, als ik dan leest dat het beperkt zou kunnen blijven tot 4 euro per maand, dan valt het voor mij idd nog mee.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.