Psychische klachten? Dit dekt je zorgverzekering

Psychische klachten? Dit dekt je zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Psychische klachten? Dit dekt je zorgverzekering

Bijna 1 op de 7 Nederlanders was de eerste helft van dit jaar psychisch ongezond. Iemand is psychisch ongezond als diegene zich bijvoorbeeld vaak somber voelt, zenuwachtig is of last heeft van stress.

In Nederland kun je gelukkig terecht voor hulp bij mentale klachten. De kosten worden in de meeste situaties vergoed door je zorgverzekering.

In dit artikel bespreek ik:

 • Hoe je toegang kunt krijgen tot psychologische zorg
 • Wat wel en niet wordt vergoed in jouw zorgverzekering
 • Welke zaken invloed hebben op de vergoeding bij jouw hulpverlener

Lees dus snel verder.

Toegang tot de GGZ: hoe werkt het?

Iedereen heeft wel eens te maken met stress of vermoeidheid. Dat kan een keer voorkomen. Maar wat als je langere tijd klachten hebt? Bijvoorbeeld: je voelt je somber, bang of gespannen.

Wat kun je doen, hoe krijg je toegang tot hulp en hoe gaat het proces verder?

Overzicht

 1. In eerste instantie kun je terecht bij de huisarts. De eerste stap is gezet. Eindelijk hulp.
 2. De huisarts luistert naar je verhaal en probeert je wat eerste adviezen te geven. Er wordt een dossier aangemaakt.
 3. De tijd van de huisarts is echter beperkt. Gelukkig is er altijd iemand binnen de praktijk die je op korte termijn verder kan helpen: de POH-GGZ.
 4. De POH-GGZ is een hulpverlener die is gespecialiseerd in de mentale gezondheid en heeft langer de tijd om je te helpen bij psychische problemen
 5. Via korte gesprekken en zelfhulpmodules werk je aan je mentale klachten. Het kan zijn dat dit nog niet genoeg is.

Verwijzing basis of gespecialiseerde GGZ

Indien nodig kan de huisarts je verwijzen naar de basis of gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg:

 • De basis GGZ is er voor behandeling van lichte tot milde psychische problemen, bijvoorbeeld bij een psycholoog of psychotherapeut
 • De gespecialiseerde GGZ is bedoeld voor behandeling van ernstige problemen, bijvoorbeeld door een psychiater of GGZ-instelling.

Het kan voorkomen dat een psycholoog of GGZ-kliniek een wachtlijst heeft. Het kan dan nuttig zijn om samen met je zorgverzekeraar te kijken of er kan worden bemiddeld. Misschien is er een andere zorgverlener waar je eerder terecht kunt.

Wat vergoedt je zorgverzekering?

De volgende hulpvormen vallen onder de dekking van je basisverzekering:

 • Gesprekken met huisarts
 • De POH-GGZ en zelfhulpmodules
 • Medicatie die wordt voorscheven bij een psychologische aandoening
 • De basis of gespecialiseerde GGZ

Geen verwijzing?

Belangrijk: je krijgt alleen vergoeding uit je zorgverzekering voor een psycholoog als er een verwijzing is van een arts, zoals je huisarts, specialist of bedrijfsarts.

Geen dekking in bepaalde situaties

Voor sommige problemen heb je strikt gezien geen recht op dekking via de zorgverzekering, bijvoorbeeld bij een Burn-out (werkgever is verantwoordelijk) of bij relatieproblemen.

Het is voor psychische zorg niet nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten al zijn er wel verzekeraars die psychosociale therapie vergoeden.

Betaal ik eigen risico?

Voor psychologische hulp betaal soms wel je eigen risico. Dit is afhankelijk van de zorgvorm.

ZorgvormEigen risico
HuisartsNee
POHNee
MedicijnenJa
Basis GGZJa
Gespecialiseerde GGZJa

Vanaf 2022 gaan de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ werken met een nieuwe vorm van bekostiging. De zorgprestaties weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg en zijn herkenbaar en controleerbaar voor de patiënt. 

De zorg wordt gekoppeld aan een bepaalde dag in plaats van een compleet zorgtraject van 365 dagen. Voor iedere behandeling wordt een aparte rekening opgestuurd naar de verzekeraar. Dit heeft wel als gevolg dat het eigen risico eerder wordt geïncasseerd, bijvoorbeeld nadat je pas een paar consulten hebt gehad met een psycholoog.

Dekking kan verschillen per basispolis

Hoewel psychologische zorg dus wordt vergoed vanuit de basisverzekering kan de vergoeding soms wel verschillen afhankelijk van de basisverzekering die je hebt.

Tip: Op zoek naar een zorgverzekering die psychische hulp vergoedt? Op Zorgwijzer kun je alle verschillende basisverzekering en aanvullende verzekeringen met elkaar vergelijken. Je hebt nog tot en met 31 december op een andere keuze te maken.

Goed om te weten voor je basisverzekering:

 • Een psycholoog of GGZ-kliniek die is gecontracteerd, wordt volledig gedekt.
 • Voor een psycholoog of GGZ-kliniek die niet is gecontracteerd hangt de dekking af van je polis.

3 soorten zorgpolissen

 1. Een naturapolis vergoedt circa 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Hier vind je een voorbeeld dat uitlegt wat dit in de praktijk voor je betekent.
 2. Een combinatiepolis vergoedt tussen de 50 en 75 procent van het gemiddelde tarief of het NZa-tarief. Hoeveel wordt gedekt hangt af van de voorwaarden in de polis.
 3. Een restitutiepolis vergoedt het meeste voor zorgaanbieders die niet zijn gecontracteerd. Je krijgt meestal alle kosten volledig gedekt, tenzij de zorgverlener een veel hogere rekening stuurt dan de meeste andere zorgverleners.

Is het nog steeds onduidelijk waar je nu precies recht op hebt qua vergoeding voor psychologische hulp? Bel dan even met je zorgverzekeraar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.