‘Reken je niet rijk! Zorgpremie 2022 harder omhoog’

‘Reken je niet rijk! Zorgpremie 2022 harder omhoog’

Artikel door: Bart Koenraadt - 14 reacties

‘Reken je niet rijk! Zorgpremie 2022 harder omhoog’

In de op dinsdag gepresenteerde Miljoenennota komt naar voren dat de gemiddelde zorgpremie volgend jaar mild stijgt met 31 euro. De totale premie van een zorgverzekering komt hierdoor uit op 1.509 euro per verzekerde, ofwel 125,75 euro per maand.

Maar volgens Zorgwijzer kan deze voorspelling in realiteit wel eens heel anders gaan uitpakken, omdat het kabinet in haar berekeningen uitgaat van een te lage opslagpremie.

Zorgwijzer zocht voor je uit hoe de vork in de steel zit.   

Hoe is je premie opgebouwd?

De zorgpremie die je betaalt aan je verzekeraar is opgebouwd uit 2 soorten premies, namelijk:

 • De rekenpremie
 • De opslagpremie

Een overzicht:

 202020212022
Nominale rekenpremie€ 1.373€ 1.417€ 1.486
Nominale opslagpremie€ 41€ 61€ 23
Nominale premie (totaal)€ 1.414€ 1.478 € 1.509

Wat betekenen deze bedragen?

Rekenpremie

De rekenpremie wordt ieder jaar vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het bedrag wordt gebaseerd op een schatting van de zorgkosten in basisverzekering. Het is voor iedere verzekeraar even hoog.

In 2022 bedraagt de rekenpremie 1.486 euro. Dat is 69 euro meer dan nu.

Opslagpremie

Dan is er ook nog de opslagpremie. Hieruit worden verschillende kosten betaalt die de verzekeraar verwacht te maken, zoals:

 • Bedrijfskosten
 • Schadebehandelingskosten
 • Collectiviteitskortingen aan klanten

Ook het financiële resultaat van de zorginkoop, ten opzichte van wat het ministerie voorspelt, speelt een rol. Hoe scherper en beter de zorginkoop, hoe lager de kosten. Ten slotte is ook van groot belang of de verzekeraar haar financiële reserves afbouwt of juist opbouwt. Daarover later meer.

Door de opslagpremie zo laag mogelijk te houden, concurreren verzekeraars met elkaar om verzekerden, die jaarlijks kunnen overstappen naar een andere verzekeraar.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Voorspelling

Voor 2022 gaat het kabinet uit van een gemiddelde nominale opslagpremie van slechts 23 euro per verzekerde. Dat is beduidend lager dan in 2021, toen is gerekend met een opslagpremie van 61 euro.

Ook zorgverzekeraars zelf rekenen over het algemeen met een fors hogere opslagpremie dan het kabinet nu doet voor 2022. Zo was in 2021 de opslagpremie bij Zilveren Kruis 96 euro per verzekerde en bij Menzis zelfs bijna 128 euro.

Verzekeraars en hun opslagpremie in 2021:

 • Zorg en Zekerheid: 113 euro
 • CZ: 107 euro
 • DSW: 77 euro
 • VGZ: 56 euro

Update: DSW heeft als eerste de zorgpremie voor 2022 bekend gemaakt.

Inzet reserves

Maar hoe komt de overheid dan aan de 23 euro aan opslagpremie per verzekerde?

Dat heeft alles te maken met de regels van De Nederlandsche Bank (DNB). Die stelt dat alle verzekeraars geld op de plank moeten hebben om tegenvallers op te vangen. Dat is wettelijk verplicht. Op deze manier kunnen de zorgkosten ook betaald worden als er onvoorziene kosten zijn, bijvoorbeeld bij een epidemie or ernstige ramp.  

Het geld dat in de ‘kluis’ ligt, kan echter ook worden gebruikt om de stijging van de premie het hoofd te bieden.

Het kabinet gaat er voor 2022 van uit dat zorgverzekeraars veel meer geld uit hun financiële reserves gaan halen om zo een lage opslagpremie te realiseren. Zo wordt er in de begroting van 2022 uitgegaan van 600 miljoen euro aan reserve-afbouw, terwijl in 2021 nog werd uitgegaan van 450 miljoen euro. De vraag is of verzekeraars dat kunnen missen.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Waarschijnlijk hebben lang niet alle verzekeraars voldoende financiële middelen om de opslagpremie te verlagen tot 23 euro.

Een goed voorbeeld is DSW. In 2020 zette de verzekeringsmaatschappij nog 2 euro per verzekerde per maand in uit haar reserves. Maar gelet op de huidige omvang van de reserves was er voor dit jaar geen ruimte om reserves in te zetten voor een lagere premie. Het is onduidelijk welke ruimte er is voor 2022.

Verzekeraars krap bij kas?

Ook andere verzekeraars zitten mogelijk krapper bij kas, blijkt uit gegevens van de Staat van Volksgezondheid en Zorg. Zo hebben a.s.r., Menzis en VGZ een solvabiliteitsratio van rond de 140 procent (2020). Achmea, CZ, ONVZ en Zorg en Zekerheid zitten wat beter wat betreft hun reserves.

Door de verschillen in financiële reserves tussen verzekeraars kan de premie voor 2022 dus fors gaan verschillen per basispolis. Dat is dit jaar ook al zo.

Wat wordt je zorgpremie?

Laten we voor het gemak ervan uitgaan dat de opslagpremie voor 2022 hetzelfde is als in 2021. In dat geval stijgt de nominale premie met 69 euro per verzekerde, in plaats van de nu geraamde 31 euro.

Dat betekent dat je volgend jaar bijna 6 tientjes meer gaat betalen voor je basisverzekering. Een gezin van twee personen is komend jaar bijna 140 euro meer kwijt.

Het is ook denkbaar dat verzekeraars verwachten hogere kosten te gaan maken en minder geld gaan trekken uit hun reserves. In dat geval valt de opslagpremie mogelijk hoger uit dan in 2021. De gemiddelde zorgpremie kan dan wel eens met 7 of 8 euro gaan stijgen.

Voorlopig blijft het nog even koffiedik kijken. Volgende week weten we waarschijnlijk al wat meer. Dan komt DSW met diens zorgpremie voor volgend jaar. Update: DSW stelt bekendmaking uit door corona.

Bronnen:

 • Rijksbegrotingen 2021 en 2022
 • Premieopbouw zorgverzekeraars 2021

14 reacties

 • Wwim

  Vroeger nam je in eerste instlantie genoegen met een APC´tje – nuj wil iedereen als het even kan een MRI-scan – men jaagt zelf de kosten op. Parkeeropbrengst ziekenhuis: 360 (dagen) x 8 (uur per dag) x 150 (aantal plaatsen) is 432.000 euro. Wat levert het op als alle specialisten voortdurend een kwartier later (lees: te laat) beginnen ? In elk geval veel: TE veel.

 • LLenie

  Ik ga verzekering pakken ,voor als ik mijn zorg niet meer kan betalen waar kan ik die krijgen ha ha

 • TTon

  Het probleem is begonnen in Den Haag.
  De kleine Napoleon ( hogevorst).
  Vind het nodig om het ziekenfonds er uit te kiezen.
  En verzekeringen het stokje over te nemen.
  Gevolg is dat de verzekeraars er vet aan verdienen.
  En de gewone man uitgekleed wordt.
  De NL bank doet er nog een schep boven op.
  Het is verplicht om je te verzekeren.
  Niet.
  Dan volgt een vette boete.
  Al van mensen die het niet meer kunnen op brengen.
  Al die heren in Den Haag zeggen wij regeren.
  Ja het volk de afgrond in.
  Kijk naar de huizen markt.
  De Langnek blok samen met de cu en Pechtold hebben ook daar de markt in één klap naar de kelder geholpen.
  En zo wordt Nederland zieker en duurder.
  En zijn we ondertussen ongeneeslijk ziek aan het worden.
  Voordeel is wel.
  Dat de mensen het niet meer kunnen betalen.
  Zieker worden.
  Dood gaan.
  En dan komen er weer huizen vrij.
  Voor de gezonde rijke mensen.
  Want dat willen ze toch.
  Te ziek voor woorden.

 • DDorothe Brugman

  Iedereen gaat een keer, hoe dan ook

 • NNick

  Dat komt omdat veel mensen te stom zijn om over hun eigen lijf na te denken en hoe ze het gezond kunnen houden.
  Pilletjes van de ‘dokter’ maken je echt niet gezonder maar juist ongezonder.
  Dat alles duurder word is de schuld van al die zieken die alleen maar zieker worden door BIG PHARMA blindelings
  te volgen.

 • AAdriana

  Het is schandalig dat we zoveel moeten betalen voor de zorgpremie het is veel te duur…er zijn veel mensen die niet naar de dokter of specialist durven te gaan en die gezondheids problemen hebben omdat ze het niet kunnen betalen en dat wordt steeds erger en de regering doet er niets aan

  • TTini

   @Adriana

   Helemaal met je eens,

 • Ppeter

  Volgende week weten we helemaal niks meer, dan wat we nu al weten. DSW heeft geen reserves, dus wat we daarvan wel weten is dat bij hun sowieso de premie meer gaat stijgen dan bij andere verzekeraars.

  Overigens, het is niet meer dan logisch dat het kabinet ervan uit gaat, dat verzekeraars dit jaar meer reserves gaan inzetten, dat komt puur omdat de meeste zorgverzekeraars goed winst hebben gemaakt afgelopen jaar.

  Kijk is naar de jaarcijfers 2021 van Zilverkruis , vorig jaar 250 miljoen winst gemaakt.

  • Ppeter

   @peter

   Correctie, jaarcijfers 2020

 • AAlex

  Krap bij kas dat komt door de winstmaximalisatie ten behoeve van aandeelhouders en investeerders ten kosten van personeel, gewone mensen en ik. Ik ben niet rijk of heb hoog salaris dus ben ik de klos/de klaas, de sigaar, het haasje. Grof gezegd ik ben de sjaak. Ik ben een economische slaaf.

 • Cchris schults

  Ja, maar Richard, vroeger was alles beter 🙂
  Ik weet nog 1 gld per maand aanvullend. De rest betaalde de baas aan het ziekenfonds, eh werd gewoon deels ingehouden op je salaris.
  Maar we rekenen nu al ruim 20 jaar met de Euro.

 • Rrichard

  de tijd dat de premie van 45 gulden per maand was zonder eigen bijdrage, is voorbij..er komen gewoon veel te veel mensen in nederland

  • IIrene

   @richard

   Dat niet alleen, wat denk je van de Apothekers, die mogen extra rekenen voor de uitleg van een nieuw voorgeschreven medicijn, ze draaien even een a4tje uit en kassa voor de Apothekers.

  • SStefan

   @Irene
   Dat heeft niks met de apothekers te maken ,die zijn dat verplicht te doen van de zorgverzekeraars.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.