Zo scoort jouw zorgverzekeraar op duurzaamheid

Zo scoort jouw zorgverzekeraar op duurzaamheid

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Zo scoort jouw zorgverzekeraar op duurzaamheid

De meeste zorgverzekeraars in Nederland beleggen nog niet in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Dat blijkt uit een rapport van de Eerlijke Geldwijzer. De gestelde klimaatplannen zijn volgens het online portal niet afgestemd op de ernst en urgentie van de klimaatcrisis.

Alle vier de grote zorgverzekeraars, Achmea, VGZ, CZ en Menzis, scoren een onvoldoende. Zij hebben samen 85 procent van de markt in handen. Alleen ASR, waar Ditzo onder valt, scoort een voldoende.  

Cijfers

De eindcijfers van de onderzochte verzekeraars:

Verzekeraar Cijfer
ASR6,7
Achmea5,1
NN4,7
CZ2,9
VGZ1,9
Menzis0,9

Maximale score is 10,0

Werk aan de winkel

Volgens de Eerlijke Geldwijzer ontbreekt het bij een aantal verzekeraars aan een stukje commitment (inzet). Zo hebben de meeste zorgverzekeraars geen publieke toezegging gedaan om hun beleggingsportfolio’s af te stemmen op een scenario van 1,5 graden opwarming van de aarde.

Daarnaast zijn ontbreekt het bij de meeste verzekeraars aan concrete korte- en lange termijnplannen om minder te beleggen in fossiele brandstoffen. Het blijkt verder dat veel verzekeraars nog te weinig doen om de CO2-voetafdruk van al hun beleggingen goed (en op de juiste manier) te meten. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel.

Het volledige rapport van de Eerlijke Geldwijzer vind je hier.

Belangrijker bij keuze zorgverzekering

Duurzaamheid wordt langzamerhand een belangrijker thema bij het kiezen van een zorgverzekering, merkt Zorgwijzer op.

Met name jongeren vragen via de e-mail of telefoon naar de duurzaamheid van een bepaalde verzekeraar. Al blijft de prijs verreweg de meest belangrijke motivator voor een overstap.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Sommige vergelijkingssites geven hun resultaten zelfs een duurzaamheidsscore mee.

Ben je ontevreden over het beleggingsbeleid van jouw verzekeraar? Kijk dan op de Eerlijke Geldwijzer en Zorgwijzer. Vanaf 13 november kun je een andere zorgverzekering kiezen.

Is een duurzame verzekeraar duurder?

Een vraag die we als Zorgwijzer soms horen, is of een duurzame zorgverzekeraar duurder is. Het simpele antwoord daarop is ‘nee’. Op duurzame en verantwoorde wijze beleggen hoeft geen negatief rendement te betekenen. Sterker nog, duurzame beleggingen doen het steeds beter.

Goed om te weten: zorgverzekeraars gebruiken hun financiële reserves voor hun beleggingen. De premie die jij betaald wordt dus alleen in indirecte zin belegt.

Rapport VBDO

Ook de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) deed onlangs een toetsing van het beleggingsbeleid onder verzekeraars (in 2020). Hier komen ook alle andere kleinere zorgverzekeraars aan bod.

De scoren liggen dit rapport weliswaar iets hoger, maar met slechts drie voldoendes onder de maat:

  • NN Groep: 4,0
  • a.s.r: 3,9
  • Achmea: 3,5
  • CZ Groep: 2,6
  • VGZ: 2,1
  • Menzis: 2,0
  • Univé: 1,9
  • Zorg en Zekerheid: 1,7
  • ONVZ: 1,5
  • DSW: 1,5
  • Eno: 0,6

Maximale score is 5,0.

Opvallend is bijvoorbeeld dat de NN Groep hier beduidend beter scoort dan in het rapport van de Eerlijke Geldwijzer. Sterker nog, de verzekeraar staat bovenaan in de ranking.

De VBDO merkt overigens op dat er sprake is van een stijgende lijn in het beleid en de prestaties van verzekeraars waar het gaat om verantwoord beleggen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.