Zo ver zijn zorgverzekeraars met contractering ziekenhuizen (2022)

Zo ver zijn zorgverzekeraars met contractering ziekenhuizen (2022)

Artikel door: Koen Kuijper - 15 reacties

Zo ver zijn zorgverzekeraars met contractering ziekenhuizen (2022)

De onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen verlopen ook dit jaar moeizaam. Een aantal ziekenhuizen verwacht pas in 2022 een contract te sluiten, terwijl sommigen zelfs helemaal geen overeenkomst verwachten te maken.

Ondertussen is de patiënt de dupe, want die moet de kosten voor zijn of haar behandeling volgend jaar mogelijk zelf voorschieten. Maar nog belangrijker: bij de meeste zorgverzekeringen worden de kosten slechts gedeeltelijk vergoed als het ziekenhuis geen contract heeft gesloten met de verzekeraar.

Kun je volgend jaar nog wel in ieder ziekenhuis terecht?

Een hard spel

De onderhandeling tussen een verzekeraar en zorgaanbieder is een spel dat ieder jaar op hoog niveau wordt gespeeld. Het gaat namelijk om (veel) geld.

  • De zorgverzekeraar wil de kosten drukken voor haar verzekerden en aansturen op een hoge kwaliteit van de zorg
  • Het ziekenhuis wil kwalitatief goede zorg leveren tegen een fatsoenlijk tarief, zodat ze financieel gezond blijft

Het probleem is dat een aantal ziekenhuizen zich niet kan vinden in de eisen en beschikbare budgetten die door de verzekeraar op tafel worden gelegd.

Zo staat het ervoor

Van de vier grote zorgverzekeraars is CZ het verst met de ziekenhuiscontracten. Vrijwel alle ziekenhuizen hebben al een contract met deze verzekeraar of wordt deze op korte termijn gesloten.

Bij Zilveren Kruis, VGZ en Menzis lijkt het wat minder vlot te gaan. Zij zijn met de meeste ziekenhuizen nog in onderhandeling. Alle verzekeraars streven overigens naar een contract met ieder ziekenhuis. Dit is in het verleden ook bijna altijd gelukt.

In ieder ziekenhuis terecht

Zilveren Kruis en Menzis geven op hun eigen site al wel aan dat je in 2022 in ieder ziekenhuis terecht kunt:

Door corona hebben we nog niet met alle ziekenhuizen afspraken gemaakt. Ondanks dat, kunt u in 2022 met Basis Zeker/ZieZo Basis gewoon naar alle 76 ziekenhuizen.

Zorgverkenner Zilveren Kruis

In 2022 kunt u gewoon bij alle ziekenhuizen terecht, ondanks dat we door corona nog niet met ieder ziekenhuis afspraken hebben gemaakt.

Zorgvinder Menzis

Let op: dat je ergens terecht kunt, betekent niet automatisch dat je alle kosten ook vergoed krijgt. Als volgend jaar blijkt dat een bepaald ziekenhuis geen contract heeft gesloten met jouw verzekeraar kan het alsnog zijn dat je zelf moet bijbetalen.

Voor spoedeisende zorg kun je altijd in ieder ziekenhuis terecht. De contracten spelen dan geen rol.

Patiënt de dupe

Een voorbeeld van een ziekenhuis waarbij de onderhandelingen stroef lopen, is het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Verzekeraars Menzis en VGZ verlangen dat het ziekenhuis met 10 procent in kosten bezuinigt. Een eis waar het HMC naar eigen zeggen niet aan kan voldoen.

Zo’n 50.000 verzekerden van VGZ en Menzis dreigen de dupe te worden als de onderhandelingen mislukken. Zij krijgen de kosten voor een behandeling in 2022 mogelijk niet volledig gedekt.

Op Zorgwijzer lees je welke verzekeringslabels allemaal onder VGZ en Menzis vallen.

Overstappen

Het HMC roept haar patiënten zelfs op om over te stappen van zorgverzekering. Dit tot ergernis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de verzekeraars.

Met verzekeraar CZ heeft HMC al wel een contract gesloten en ook met Achmea lijkt het ziekenhuis er uit te komen.

Ernstige zorgen

Ondertussen maken patiënten en patiëntenorganisaties zich ernstige zorgen, want als een ziekenhuis geen contract heeft, betekent dit dat de patiënt de kosten voor de behandeling zelf moet voorschieten en mogelijk niet alles wordt vergoed.

Hoeveel is verzekerd voor niet-gecontracteerde zorg hangt af van je zorgpolis:

  • Een restitutiepolis dekt het meeste: 100 procent van het marktconforme tarief
  • Een naturapolis dekt tussen de 65 en 85 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief
  • Bij een combinatiepolis hangt het van de zorgvorm af, maar ligt de dekking tussen de 50 en 100 procent

Welke polis heb jij?

In de zorgvergelijker van Zorgwijzer kom je er eenvoudig achter om welk type polis het gaat. Dit staat onder ‘Meer info’.

Vervolgens klik je op het tabblad kenmerken.

Beperkte zorgkeuze

Bij een aantal polissen weet je vooraf al dat je een beperkte ziekenhuiskeuze hebt, namelijk:

  • Zilveren Kruis Basis Budget
  • ZieZo Selectief
  • ProLife Principe Polis Budget
  • ZEKUR Gewoon ZEKUR

Deze zorgverzekeringen zijn over het algemeen een stukje goedkoper dan andere zorgverzekeringen. Het is daarom geen verrassing dat deze verzekeringen behoorlijk populair zijn.

De premie blijft dan ook de meest genoemde reden bij een overstap, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Op Zorgwijzer staat een overzicht van de top 5 goedkoopste zorgverzekeringen per categorie.

15 reacties

  • SS

    Hoe zit het met de contracten voor 2023
    Ziekenhuizen en apotheken hier nog niet 1 contract.
    Verzekering de friessland zegt we willen alles contracteren mara alsmchronisch ziekte moetbukmalmkiezen om zeker te zijn in januari een polisnummer te hebben.

  • MMarc

    Grootste fout uur de 20 ste eeuw is het privatiseren van de zorg. Elk jaar onderhandelen is te idioot voor woorden. De patiënten zijn de dupe. Stop met die onzin en haal het terug naar de staat

  • KKoos

    Ik vind dat de zorgverzekeraars ook voor december alle contracten rond moeten
    Hebben hoe moet iemand een zorgverzekeraar uit zoeken als hij/zij nog niet kan zien met wie de afspraak
    Dit lijkt wel hier teken en de polisvoorwaarden komen later

  • EEvert v/d Hazel

    De minister’s zouden eens moetten kijken hoe de verzekeringen
    De zorg uitbuit zij moeten zorg aan bieden tegen kosprijs daarom loopen
    Het zorg perzoneel het vuur uit hun schoenen De verzekeringen hebben te
    Veel macht

    • AAnoniem

      @Evert v/d Hazel Helaas is dit system juist door de ministers bedacht. Ik hoop dat er nu langzaam een andere wind gaat waaien…

  • PPeter

    Drastische maatregelen zijn nodig, de Zorginkopers zouden in deze crisis over de grens kunnen kijken:

    Het ‘overhevelen’ van Nederlandse patienten naar Turkse ziekenhuizen wordt momenteel onderzocht door de stichting Kamer van Koophandel Nederland Turkije Nederland – Turkije.

    Nederlandse zorgsector is tijdens de coronacrisis tegen capaciteitsgrenzen aangelopen, blijkt uit het vollopen van de IC-afdelingen.

    De geplande zorg deels uitgesteld vanwege Corona. De NZa maakte eind augustus nog bekend dat sinds maart 2020 zo’n 340.000 tot 380.000 operaties minder waren uitgevoerd dan verwacht.

  • JJoke

    Patiënt de dupe .

    Heel goed verwoord, vooral de GGZ is constant de dupe van deze walgelijke marktwerking.

    Mijn respect voor het HMC ziekenhuis , opkomen voor patiënten daar gaat het om. Slap gedrag van Minister Paul Blokhuis, niet verwonderlijk want GGZ patiënten met name complexe zorg laat hij al jaren zitten.

  • AAnoniem

    Ik vraag me af waarom er hier in de tweede kamer niet veel meer vragen over worden gesteld. Recht op gezondheid staat immers in onze grondwet.
    Net zoals de contracten die de verzekeraars opstellen, vooral met de GGZ, waarin de verzekeraars eisen dat de GGZ zeer privacygevoelige informatie deelt, in sommige gevallen hele behandelplannen.
    Waarom zijn hier geen debatten in de tweede kamer over?

  • FFrans

    Feitelijk moest er maar 1 verzekering zijn plus dat alle gezondheidszorg gewoon vergoed word

  • EEd Schut

    Er zou wettelijk vastgesteld moeten worden dat bijv op 15 december bekend moet zijn, met welke zorgaanbieders de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Zodat je rustig kunt bekijken bij welke verzekeraar je het beste uitkomt.

  • VVisscher.T

    Als alle zorgverzekeringen eerst eens gingen stoppen met het verbrassen van geld aan televisie-en papierenreclame. Dagelijks wel 10x op tv, bij sport, journaal, enz. DAT IS BEZUINIGING en worden de zorgpremiegelden gebruikt waar het voor bedoeld is!

    • JJan Willem

      @Visscher.T

      Van iedere euro die wordt besteed gaat 97 tot 98 cent direct naar de zorg. Slechts een klein deel wordt besteed aan voorlichting, reclame en communicatie.

      Heb de financiële gegevens van verzekeraars geanalyseerd en concludeer dan dat er ongeveer 25 tot 65 cent per verzekerde per maand opgaat aan zaken als voorlichting, reclame en marketing. Dat is natuurlijk best weinig.

      Voor een deel is die voorlichting en reclame natuurlijk ook nodig. Mensen wijzen op het feit dat er te kiezen valt is goed. Je houdt daarmee de verzekeraars scherp: leveren ze geen goede service, dan kun je switchen.

    • MMarc

      @Jan Willem elke cent moet naar de zorg en niks naar reclame.

    • AA velt

      @Jan Willem
      50.000 verzekerden maal 0,25 cent dat is toch een belachelijk hoog bedrag wat onzin is om aan reclame uit te geven!

    • HHove

      @A velt
      Alles is zonder perspectief en context altijd onzin en te duur. Maar €12,5k is niks per maand voor wat marketing en reclame. Of niet? Gemiddeld genomen 4 medewerkers op een afdeling marketing en communicatie.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.