Zorgverzekering dekt kosten bij negatief reisadvies (door corona)

Zorgverzekering dekt kosten bij negatief reisadvies (door corona)

Artikel door: Koen Kuijper - 3 reacties

Zorgverzekering dekt kosten bij negatief reisadvies (door corona)

Wie deze zomer op vakantie gaat naar een gebied dat op code oranje staat, kan gewoon rekenen op vergoeding van urgente zorgkosten bij ziekte of een ongeval.

Stel dat je in het buitenland op de IC moet worden opgenomen in verband met corona, dan krijg je deze kosten gewoon gedekt via je basisverzekering. Zelfs in landen met een negatief reisadvies, meldt de Zorgverzekeringslijn.

Een land kan code oranje of rood krijgen vanwege verschillende redenen, zoals een hoog aantal coronabesmettingen, natuurgeweld, conflicten of zware criminaliteit.

Basisverzekering

Ondanks de basisdekking is het wel slim om na te gaan hoe zit met dekking van andere onkosten, zoals repatriëring of uitstel van je verblijf of terugreis. Ook als de zorg in het buitenland duurder is dan in Nederland krijg je niet alles vergoed via de zorgverzekering.

Nederlandse tarief

Hoewel je als toerist dus gewoon bent verzekerd via je zorgverzekering, is het wel belangrijk om te vermelden dat er een limiet zit aan de maximale vergoeding van zorg in het buiteland via de basisverzekering. Je krijgt namelijk alleen de kosten vergoed tot aan het in Nederland geldende tarief.

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, Zwitserland of Noorwegen, kunnen de zorgkosten namelijk hoger uitvallen dan in Nederland. Je dient dit verschil dan zelf bij te betalen. Dit kan gaan om honderden tot duizenden euro’s, ongeacht of je naar een groen, geel of oranje gebied gaat.

Aanvullende- of reisverzekering

Het is wel mogelijk om je extra te verzekeren voor geneeskundige kosten boven het Nederlandse tarief. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering of reisverzekering afsluiten.

Kijk wel goed in de voorwaarden of er beperkingen gelden, bijvoorbeeld:

 • Een maximale vergoeding van zorg
 • Uitsluitingen van bepaalde sporten, zoals skiën, snowboarden of duiken
 • Beperkte dekking in landen met een negatief reisadvies

Let op

Als je op reis gaat naar een oranje gebied heb je via je reisverzekering of aanvullende verzekering normaal gesproken geen recht op vergoeding van coronagerelateerde kosten, zoals:

 • Zorgkosten boven het NL-tarief
 • Kosten voor quarantaine in een hotel
 • Kosten voor langer verblijf

Reizen naar een rood gebied wordt sterk afgeraden. Ga je toch? Dan dekt de verzekeraar niets, behoudens urgente zorg via de basisverzekering.

Overzicht

Reizen naar een oranje gebied:

VerzekeringCoronagerelateerde kostenOverige kosten
BasisverzekeringTot aan het Nederlandse tariefTot aan het Nederlandse tarief
ReisverzekeringGeen dekkingVergoeding volgens polisvoorwaarden

Repatriëring

Ook voor repatriëring (na een ongeval of ziekte) gelden andere regels. Je basisverzekering vergoedt deze kosten niet. Ook dekt de Nederlandse zorgverzekering geen zorgkosten die voortvloeien uit oorlog, terrorisme of opstand.

Voor dat laatste deel kun je jezelf niet verzekeren, maar voor repatriëring wel. Ook hiervoor kun je passende aanvullende verzekering of reisverzekering aanvragen. Kijk wederom goed naar de voorwaarden en ga altijd goed voorbereid op reis. Kijk hiervoor op Wijsopreis.nl.

3 reacties

 • GGrant

  Ik ken geen zorg- of reis- verzekering de extra kosten van Covid ziekte in het buitenland deken. Of zie ik dit verkeerd?

  Ze gebruiken de reisadvies van de overheid om dit policy te managen – eg code oranje of rood bedoelt geen extra dekking.

  MAAR, de overheid lat sommige landen op oranje staan niet omdat ze gevaarlijk zijn, maar allen omdat de landen Nederlanders niet binnen laten.

  Dus, een iemand de in Nederland woont, maar heeft een buitenland paspoort mag hun land, met laag Covid cijfers, niet bezoeken omdat ze geen medische dekking voor het reis kan krijgen!

  • CCha

   @Grant
   Ja klopt dat noemen ze politiekspelletje

 • WWim van den Berg

  Ik was positief getest op 28 april 2021, had op 8 April mijn eerste injectie ontvangen . twee dagen in ziekenhuis gelegen in Nairobi Kenya.
  Had nogal wat voeten in aarde voordat ziekenhuis de garantie had van de zorgverzekeraar .Niet minder dan 3 uur!. Medische bijstand ontvangen en tweede dag ziekenhuis verlaten voor een 14 dagen quarantaine in een gehuurd appartement. Nu kerngezond.. een test gedaan nu twee dagen geleden negatief. Ik mag niet op bepaalde plaatsen werken, in Kenya, zonder een negative test. Nu krijg ik te horen dat die testen niet door DITZO vergoed worden. Alleen urgente zorg wordt vergoed. Mijns inziens is een negative test ook gedeelte of het genezings protest. Zie ik dit verkeerd?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.