Zorgverzekering via werkgever? Grote kans dat je te veel betaalt

Zorgverzekering via werkgever? Grote kans dat je te veel betaalt

Artikel door: Thomas - 5 reacties

Zorgverzekering via werkgever? Grote kans dat je te veel betaalt

Ongeveer 60 procent van alle Nederlanders is collectief verzekerd, vaak via de werkgever. Uit een rondgang van Zorgwijzer blijkt echter dat deze groep vaak duurder uit is dan mensen die een ‘gewone’ zorgverzekering hebben.

Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwde eerder al voor de mogelijke prijsnadelen van een collectieve zorgverzekering. Niet voor niets wordt deze korting voor de basisverzekering afgeschaft in 2023.

Hieronder vind je 3 rekenvoorbeelden van collectieve verzekeringen in vergelijking met een zorgpolis zonder korting.

Waarom zijn collectieve verzekeringen duurder?

In de meeste gevallen is er een goedkoper alternatief te vinden voor een collectieve polis via de baas (check dat hier).

Maar hoe komt dat?

Er zijn twee belangrijke redenen:

 1. Bij een collectieve korting via je werkgever beperk je jouw keuze tot één verzekeraar, in plaats van alle 40 opties
 2. De collectieve korting wordt meestal alleen gegeven op duurdere zorgverzekeringen

Hoewel dit zeldzaam is, betaalt de werkgever soms mee aan de zorgverzekering. Dan kan het verstandiger zijn om juist geen individuele zorgverzekering af te sluiten.

Voorbeeld 1

Wouter (32) werkt bij Randstad en krijgt via Zilveren Kruis:

 • 5 procent collectieve korting op zijn basisverzekering
 • 17 procent collectiviteitskorting op de aanvullende verzekering
 • 10 procent collectiviteitskorting op de tandartsverzekering

Hij vraagt zich af of dit aanbod via zijn werkgever voor hem interessant kan zijn.

Zorgwijzer zocht het voor hem uit.

Wensenlijstje

Wouter wenst zich volgend jaar te verzekeren voor:

 • Basiszorg (natura) met ruime zorgkeuze voor ziekenhuizen
 • € 885 eigen risico
 • € 250 vergoed voor tandheelkundige zorg
 • Minimaal 9 behandelingen fysiotherapie
 • Werelddekking voor spoedzorg in het buitenland

Vergelijking collectief vs. individueel

CollectiefIndividueel
Premie€ 127,69 € 102,60
VerzekeraarZilveren KruisZorg en Zekerheid
BasispolisBasis Zeker (ruime zorgkeuze)Zorg Gemak
ZorgkeuzeRuimRuim
AanvullendAanvullend 1 Ster
Tand 1 Ster
AV Gemak
Dekking (o.a.)10x fysio
€ 250 mondzorg
Werelddekking buitenland
€ 10.000 tandongevallen
9x fysio
€ 250 mondzorg
Werelddekking buitenland
€ 10.000 tandongevallen

Bij Zorg en Zekerheid zou Wouter maar liefst 25,09 euro per maand goedkoper uit zijn dan bij het collectieve pakket via de werkgever. Dat is op jaarbasis een bedrag van ruim 300 euro.

Wil je een rekenvoorbeeld maken voor je eigen situatie? Dat kan gemakkelijk via deze pagina.

Voorbeeld 2

Jeroen (27) werkt bij de politie (eenheid Rotterdam). Via zijn werkgever kan hij een (PZP) zorgverzekering afsluiten die speciaal is bedoeld voor politiemensen. Hiervoor wordt samengewerkt met CZ.

Jeroen is onder behandeling bij een psycholoog die geen contracten sluit met verzekeraars. Daarom wil hij graag een restitutiepolis. Hij krijgt dan 100 procent van het marktconforme tarief gedekt, waardoor hij zelf niet hoeft bij te betalen.

Verder verwacht Jeroen volgend jaar circa 400 euro aan tandheelkundige kosten voor gebitsreiniging en vullingen die vervangen moeten worden. Verder heeft hij geen speciale wensen.

CollectiefIndividueel
Premie€ 163,19€ 159,70
VerzekeraarCZ (PZP)FBTO
BasispolisZorgkeuzepolisRestitutie
ZorgkeuzeVrijVrij
AanvullendTandarts PZPTand € 500
Dekking tandarts80% van alle kosten75 – 100% tot € 500

Hoewel het verschil klein is, valt de premie bij FBTO bijna 4 euro per maand lager uit. Bovendien is de vergoeding voor tandheelkundige zorg net wat beter, gezien consulenten en vullingen voor 100 procent worden vergoed, in plaats van 80% bij de PZP-polis.

Altijd duurder?

Is een collectieve verzekering via de werkgever dan altijd duurder?

Nee, in sommige gevallen, bijvoorbeeld als je veel zorg nodig hebt, kan een collectieve polis wel degelijk een slim idee zijn. Maar staar je er niet blind op. Maak altijd een vergelijking om te kijken of het elders misschien toch beter of voordeliger kan.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Voorbeeld 3

Neem bijvoorbeeld Annet (46). Ze werkt als kassière bij Jumbo Supermarkten.

Via Menzis heeft ze een interessant aanbod ontvangen, namelijk een natura basisverzekering plus collectief Aanvullend 2 pakket, met:

 • 24 fysiotherapie behandelingen + 16 na een ongeval
 • € 350 voor alternatieve zorg, zoals de osteopaat
 • € 100 voor steunzolen

Ze kan deze zorg goed gebruiken in verband met klachten aan haar rug en schouder. En de premie bij Menzis bedraagt ‘maar’ 147,25 euro per maand.

Alternatief?

Zodra Annet via Zorgwijzer zelfstandig op zoek gaat naar een zorgverzekering, buiten haar werkgever om, blijkt ze ze geen goedkopere opties te kunnen vinden.

De meest voordelige optie bij Zorgwijzer, die op basis van deze dekkingen uit de bus komt, is United Consumers voor een premie van 151,91 euro per maand.

Het volgende wordt dan vergoed:

 • 24 behandelingen fysiotherapie
 • € 300 voor alternatieve zorg
 • € 125 voor steunzolen

Kortom, Menzis is voor Annet de betere keuze als het om de verhouding tussen prijs en dekking aankomt.

Meer informatie over de collectieve zorgverzekering vind je hier.

5 reacties

 • WWilbert

  Ik ga sinds een paar jaar niet meer naar de tandarts: waarom? ze vinden altijd wel iets. Vroeger werd alles in 1x gedaan. Nu moet je voor elk wissewasje terug komen. En de Kassa rinkeld voor de tandarts. Die Vaadend in Vaassen zou ik niet aanraden.

 • HH. de Groot

  Bij jullie eerste vergelijking tussen Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid wel het volgende:

  Gebitsreiniging is beperkt tot 15 minuten per jaar, dus je denkt lekker 250 euro vergoeding tot 75% en dan krijg je zoveel beperkingen dat je het eigenlijk nagenoeg alleen kunt gebruiken voor jaarlijkse controle (wat ongeveer 22 euro kost). Als ik naar de mondhygiënist ga doet hij er 25 tot 30 minuten over om het even in perspectief te zetten.

  Dus niet elke tandartsdekking van 250 euro met 75% is hetzelfde, ik denk dat het beste gewoon is om de goedkoopste basisverzekering te nemen en voor aanvullende zorg een spaarpot te openen op je bankrekening en daar een bedrag in te storten (Bijv 40 euro per maand storten op zo een rekening). [Veel tandartsverzekeringen zijn bijv qua premie 180-190 euro voor 250 euro vergoeding, hier verdienen ze bakken met geld op door al hun vergoedingsbeperkingen en dat de meeste mensen niet aan dat bedrag komen.]

 • PPeter

  Persoonlijk vind ik deze vergelijkingen wel misleidend. Er wordt alleen naar prijs gekeken en niet naar het product wat geleverd gaat worden.
  Reken maar eens uit, hoeveel de besparing is als de eigen bijdrage naar maximaal (885,00) gaat, de korting is minimaal! Duurt twee tot drie jaar voordat je hetzelfde bedrag als de eigen rekening hebt.
  Elk jaar wordt de dekking van de aanvullende verzekeringen, naar beneden, bijgesteld. Meer kost, minder dekking.

  • RRobin

   @Peter

   De korting is minimaal? Als ik bij mijn verzekeraar verhoog eigen risico doe, krijg ik bijna 300 euro korting zag ik net. Dat noem ik niet bepaald minimaal.

  • HH. de Groot

   @Peter

   Mensen kijken bij de aanvullende verzekeringen naar mijn inschatting ook vaak naar maandelijkse bedrag en niet naar verhouding prijs/vergoeding. Ik vind het niet waard om bijv voor 180 euro een tandartsverzekering af te sluiten (die je dan ook nog eens een waslijst aan vergoedingsbeperkingen oplegt) voor een vergoeding van maximaal 250 euro. Je kan beter dat zelf op een spaarrekening storten en alles wat je niet verbruikt kan je het jaar erop gebruiken en als je al meer moet gebruiken is je risico daarop max 70 euro tov de ¨verzekering¨.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.