Zoveel stijgt de zorgpremie van DSW (in 2022)

Zoveel stijgt de zorgpremie van DSW (in 2022)

Artikel door: Koen Kuijper - 4 reacties

Zoveel stijgt de zorgpremie van DSW (in 2022)

De kogel is door de kerk. Zojuist is de eerste zorgpremie voor volgend jaar bekend gemaakt. Zorgverzekeraar DSW verhoogt de premie van haar zorgverzekering in 2022 met 39 euro. De basispremie komt daarmee uit op 127,75 euro per maand. Dat is een stijging van 3,25 euro per maand.

De premiestijging van de Schiedamse verzekeraar is ietsje hoger dan de nominale premie die het demissionaire kabinet in de Miljoenennota noemde. Daarin werd een verwachte verhoging van 31 euro per Nederlander becijferd. Hier zat echter nog niet de loonsverhoging voor het zorgpersoneel in. Dit zou omgerekend nog eens 13 euro per Nederlander per maand kosten.

Traditie

DSW is traditiegetrouw de allereerste ziektekostenverzekeraar die de nieuwe zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend maakt. De bekendmaking wordt vaak met argusogen gevolgd door de andere verzekeraars.

Uit voorgaande jaren blijkt dan ook vaak dat de DSW-premie een leidraad vormt voor de premie bij andere zorgverzekeraars. Toch zullen de grote 4, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis, nog even wachten met hun bekendmaking. Er wordt verwacht dat zij pas half november met hun nieuwe premie komen voor 2022.

Prijsvechters, zoals Ditzo, Anderzorg, Just en ZieZo, zullen tot het allerlaatste moment wachten met hun nieuwe zorgpremie, om zo de ander net nog even slim af te zijn.

Grotere premieverschillen?

De premieverschillen tussen verzekeraars kunnen volgend jaar mogelijk groter zijn dan normaal.

Er zijn voor 2022 nog veel onzekerheden, waardoor de premiecalculatie uiteen kan lopen.

Xander Koolman (gezondheidseconoom VU)

De deadline waarop alle premies bekend moeten zijn, ligt op 12 november op 23:59. Deze deadline wordt niet altijd gehaald, waardoor verzekeraars op de vingers worden getikt door toezichthouder NZa.

Catastroferegeling voorkomt forse stijging

De toename van de zorgpremie bij DSW valt dit jaar mee, omdat er via de catastroferegeling van de overheid geld is ontvangen voor de zorgkosten in verband met corona. Anders zou de zorgpremie met maandelijks 7,50 euro omhoog zijn gegaan.

Deze compensatie van de overheid voor zorgverzekeraars is opgebracht door de premiebetaler. Dus ik vind het niet meer dan normaal dat zorgverzekeraars dat ook weer teruggeven aan de verzekerden.

Aad de Groot (bestuursvoorzitter, DSW)

Maar zoals vrijwel ieder jaar stijgen zorguitgaven alsnog. Zo verwacht DSW dat de kosten sterk zullen toenemen door loon- en prijsstijgingen en gebruik van dure specialistische geneesmiddelen.

Verder gaat er meer geld op aan de vergoeding van zorg, bijvoorbeeld voor chronisch zieken en ouderen. Tot slot stijgen de salarissen van zorgmedewerkers: het kabinet reserveert daarvoor 675 miljoen euro.

Vloeggolf

DSW verwacht overigens niet dat er komend jaar een vloedgolf van uitgestelde zorg gaat plaatsvinden, omdat daar simpelweg niet genoeg zorgmedewerkers voor zijn. Die mogelijke extra kosten zijn dan ook niet meegenomen in de berekening van de premie.

Overzicht

Een overzicht van de maandelijkse premies bij DSW, nu en in het verleden.

Je situatie 202020212022
€ 375 eigen risico€ 118,00€ 124,50€ 127,75
€ 875 eigen risico€ 92,50€ 98,50€ 110,25

Goed om te weten: de premies bij het label InTwente zijn identiek aan die van DSW.

De premies van de aanvullende pakketten van DSW worden overigens op een later moment bekend gemaakt. Het wordt vanaf dat moment ook mogelijk een overstap te maken naar de verzekeraar. Dat kan nu nog niet.

Lager eigen risico

Opvallend is dat DSW (net als Stad Holland en InTwente) een eigen risico hanteert van 375 euro. Dat is een tientje lager dan de standaard. Met een lager eigen risico hoopt DSW een statement te maken voor een betere verdeling van de zorgkosten tussen gezonde en zieke mensen.

Als je het eigen risico verhoogt bij DSW krijg je een korting op de maandelijkse premie van maximaal 17,50 euro per maand bij een eigen risico van 875 euro (dit was 19,50 euro).

Combinatieverzekering

DSW biedt één basisverzekering, namelijk van het type ‘combinatie’. Dit betekent dat verzekerden grotendeels zelf een zorgverlener kunnen kiezen en de kosten vergoed krijgen.

Bij sommige zorgverleners zonder contract kan het betekenen dat je de zorgkosten niet volledig vergoed krijgt. Kijk goed in de voorwaarden van je verzekering of neem contact op met de verzekeraar.

DSW heeft momenteel een marktaandeel van 4,2 procent van de polismarkt. Daarmee is het de grootste verzekeraar, behoudens de eerder genoemde ‘grote vier’.

4 reacties

 • PPeter van Gils

  Een statement te maken door het eigen risico een tientje lager te leggen?
  Laat me niet lachen,dit stelt niets voor.
  Schaf dan het ophogen van het eigen risico af en maak de zorg weer solidair.
  Minder draagkrachtigen kunnen dit risico ook niet nemen.
  Je kunt wel eens een gokje wagen maar daar is de zorg niet voor.

 • Mmonique

  valt alles mee toch? er werd al gerept van een extreme verhoging door uitgestelde zorg, maar dit is dus absoluut niet het geval. Gewoon stukje inflatie en duurder wordende zorg.

  Veel heisa weer om niets geweest, prima premie van de Dsw.

  • NNick

   @monique
   Alles stapelt zich op. eerst de energierekening en nu de zorgpremie, het is van kwaad tot erger.

   als ik dan naar de dsw kijk valt mijn eigen premie nog mee…

  • OOlaf

   @Nick precies dit. De inflatie is op alle vlakken straks te voelen. Het is niet alleen de energierekening en zorgpremie. Alle verzekeringen, boodschappen, bezine, diesel, horeca en wie weet wat nog meer zal volgen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.