Zorgverzekering 2023

Dit weten we tot dusver over de zorgverzekering in 2023.

1

Rekenmachine met stethoscoop

Einde collectieve korting

Per 1 januari 2023 krijgen Nederlandse verzekerden geen collectiviteitskorting meer op hun basisverzekering. De korting van 5 procent die nu geldt, gaat dus verdwijnen.

Het afschaffen van de korting zal waarschijnlijk leiden tot een daling van het aantal collectieve zorgverzekeringen. Het aanbod polissen wordt daardoor overzichtelijker en gemakkelijker te vergelijken.

Een collectieve korting op de aanvullende verzekering blijft wel toegestaan.

2

Zorgkosten

Hogere zorgpremie

Het wegvallen van de 5 procent korting zou in theorie resulteren in een verhoging van de basispremie met ten minste 6,40 euro per maand in 2023.

Gezien de korting uit een opslag wordt betaald, zal dit waarschijnlijk anders uitpakken in de praktijk. Hoe precies is voorlopig nog onduidelijk.

Wat we wel vrijwel zeker weten, is dat collectieve verzekerden hun zorgpremie volgend jaar meer zullen zien toenemen dan verzekerden zonder collectief.

3

Visuele beschrijving van het eigen risico voor de zorgverzekering

Wijziging eigen risico

In het regeerakkoord komt naar voren dat er wordt gepleit voor een andere invulling van het eigen risico. Het doel is om het verplichte bedrag van de zorgverzekering betaalbaarder te maken, zodat mensen niet in één keer 385 euro hoeven te betalen.

Om dit te bereiken komt er mogelijk een maximum eigen risico per behandeling. Het is onwaarschijnlijk dat het eigen risico per 2023 boven de 400 euro uitkomt.

Laatste nieuws

Zorgverzekering niet meer stopgezet bij premieachterstand
– Koen Kuijper

Zorgverzekering niet meer stopgezet bij premieachterstand

Zorgverzekering niet meer stopgezet bij premieachterstand

Sinds 1 januari 2022 kan je zorgverzekering niet meer worden stopgezet als je het langere tijd nalaat om je zorgpremie te betalen. Dit was in 2021 nog wel mogelijk, namelijk bij ONVZ en diens onderliggende zorglabels.

Vanaf begin dit jaar hebben alle verzekeraars hetzelfde beleid: bij een betalingsachterstand van een aantal maanden blijft de basisverzekering doorlopen, maar word je als wanbetaler aangemeld bij het CAK.

4 reacties
Dit zijn de belangrijkste plannen voor je zorgverzekering in 2023
– Koen Kuijper

Dit zijn de belangrijkste plannen voor je zorgverzekering in 2023

Dit zijn de belangrijkste plannen voor je zorgverzekering in 2023

Iedereen in Nederland heeft vorige maand de gelegenheid gehad om te wisselen van zorgverzekeraar. Maar wat staat onze zorg en zorgverzekering te wachten in 2023? Een aantal wijzigingen is al aangekondigd, maar in het regeerakkoord komen er nog een aantal nieuwe plannen naar voren.

Zorgwijzer maakte overzicht van de belangrijkste plannen voor 2023 en de jaren erna.

9 reacties

Goedkope zorgverzekering?

Wij van Zorgwijzer helpen je bij het kiezen van een passende en goedkope zorgverzekering.

Vergelijk zorgverzekeringen