Wat verandert er in de zorgverzekering van 2023?
Er is nog weinig bekend over de vormgeving van de zorgverzekering in 2023.
Wat weten we al wel?
Een overzicht van de verwachte wijzigingen:
Collectieven worden aangepakt
De overheid zet vanaf 1 januari 2023 een streep door de collectiviteitskorting die verzekeraars geven op de basisverzekering.
In 2022 bedraagt deze korting nog maximaal 5 procent, ofwel zo’n 5 tot 7,50 euro per maand. Daar komt dus een einde aan.
Vele miljoenen Nederlanders zijn collectief verzekerd, vaak via de werkgever. Zij zullen dit gaan merken in hun portemonnee.
Premie waarschijnlijk hard omhoog
De eerste koopkrachtberekeningen laten een alles behalve rooskleurig beeld zien. Hierin blijkt namelijk dat zorgverzekerden zo’n 15 euro per maand meer kwijt zullen zijn aan hun zorgverzekering. Dat is jaarlijks 180 euro.
Mensen met een collectieve ziektekostenverzekering zullen hun premie waarschijnlijk een stuk meer zien stijgen dan mensen met een individuele polis.
Harde keuzes in basispakket
In het regeerakkoord is afgesproken dat de overheid meer gaat aansturen op passende zorg in het basispakket. Dat houdt in dat alleen bewezen zorg onderdeel zal gaan uitmaken van de verplichte basisverzekering.
Mogelijk worden er harde keuzes gemaakt waarbij bepaalde medicijnen of behandelingen (met onvoldoende wetenschappelijk bewijs) verdwijnen uit het basispakket. Ook met het oog om de snel stijgende zorgkosten.
Eigen risico betaalbaarder
De nieuwe coalitie wil het wettelijke eigen risico anders gaan invullen, zodat deze behapbaarder wordt.
Concreet kan dit voor 2023 betekenen dat je het eigen risico niet in één keer kwijt kunt zijn, bijvoorbeeld als je een dure ingreep moet ondergaan in het ziekenhuis. Er geldt dan bijvoorbeeld een limiet van 100 euro per keer.
Belangrijke data
Prinsjesdag 2022: de Miljoenennota wordt gepresenteerd door het Kabinet.
In dit document staan de belangrijkste plannen en keuzes ten aanzien van de begroting voor Volksgezondheid, zoals de nominale zorgpremie (van 2023), het eigen risico, de zorgtoeslag en andere zaken rondom ons zorgstelsel.
Op of rond deze dag maakt zorgverzekeraar DSW traditiegetrouw de eerste zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend. Althans, dat is de verwachting.
De kans is groot dat de premie stijgt, omdat de zorgkosten ook toenemen en het eigen risico gelijk blijft.
Vanaf deze dag is het mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken voor 2023. Alle zorgverzekeraars moeten dan namelijk hun nieuwe premies bekend gemaakt. Daarnaast is er duidelijkheid over de dekking in de aanvullende verzekering.
Bekijk wat dit voor jouw situatie betekent in onze zorgvergelijker. Vanaf dit moment heb je 7 weken de tijd om over te stappen van zorgverzekering.
Dit is officieel de laatste dag waarop je kunt wisselen van zorgverzekering voor 2023.
Bij een overstap op uiterlijk 31 december wordt je oude ziektekostenpolis automatisch opgezegd. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan op de eerste dag van 2023.
Dit is de allerlaatste dag waarop het mogelijk is om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen voor 2023.
Belangrijk: om in januari nog een nieuwe zorgpolis af te sluiten moet jouw oude verzekering al wel zijn opgezegd.