Zorgverzekering 2023

Dit weten we tot dusver over de zorgverzekering in 2023.

1

Zorgkosten

Zorgpremie hard omhoog

Verzekeraar DSW heeft een forse premiestijging voor 2023 bekend gemaakt. De basisverzekering stijgt met 9,75 euro per maand. Dat is op jaarbasis een verhoging 117 euro.

Dit is een goede graadmeter voor de overige zorgverzekeraars, zoals Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.

Uiterlijk op 12 november zijn alle prijzen voor komend jaar bekend.

2

Visuele beschrijving van het eigen risico voor de zorgverzekering

Zorgtoeslag ook hoger

Om de laagste inkomens (grotendeels) te compenseren voor de hogere premie, wordt ook de zorgtoeslag in 2023 fors verhoogd.

Op dit moment ontvangen gezinnen maximaal 2.553 euro per jaar aan zorgtoeslag. Dit bedrag wordt volgend jaar verhoogd naar 3.166 euro

Dat is een stijging van 613 euro in 2023.

3

Rekenmachine met stethoscoop

Einde collectieve korting

Per 1 januari 2023 krijgen verzekerden geen collectiviteitskorting meer op hun basis zorgverzekering. De korting van 5 procent die nu nog geldt, gaat dan verdwijnen.

Het afschaffen van de korting zal waarschijnlijk leiden tot een daling van het aantal collectieve verzekeringen.

Het aanbod wordt daardoor eenvoudiger te vergelijken.

Laatste nieuws

Zorgverzekering fors duurder, zorgmijding ligt op de loer
– Roy van Wensen

Zorgverzekering fors duurder, zorgmijding ligt op de loer

Zorgverzekering fors duurder, zorgmijding ligt op de loer

Steeds meer Nederland hebben moeite met het betalen van hun vaste lasten, zoals de huur, boodschappen en energierekening. Nu blijkt ook de zorgverzekering een stuk duurder te gaan worden in 2023.

De betaalbaarheid van de zorg lijkt in het geding te komen. Mensen zullen noodgedwongen bezuinigingen doorvoeren in hun zorgpakket, bijvoorbeeld door het eigen risico te verhogen of hun dekking in te perken.

geen reacties
Zoveel stijgt de DSW zorgpremie in 2023
– Bart Koenraadt

Zoveel stijgt de DSW zorgpremie in 2023

Zoveel stijgt de DSW zorgpremie in 2023

Zorgverzekeraar DSW heeft vandaag de zorgpremie voor 2023 bekend gemaakt. Verzekerden gaan volgend jaar 9,75 euro per maand meer betalen voor hun basisverzekering. De premie van de aanvullende polissen bij DSW wordt later bekend gemaakt.

DSW is ieder jaar de eerste verzekeraar die de premie voor het nieuwe kalenderjaar onthult. De premiestijging is forser dan verwacht: klanten gaan op jaarbasis maar liefst 117 euro meer betalen.

geen reacties
Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering
– Bart Koenraadt

Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

In de Miljoenennota van 2023 blijkt dat de zorgverzekering duurder wordt. Er wordt uitgegaan van een stijging van circa 10 euro per maand voor de basisverzekering. Voor huishoudens met een laag tot modaal inkomen gaat de zorgtoeslag fors omhoog.

Een andere belangrijke wijziging is het wegvallen van de collectieve korting op de basisverzekering. Bijna twee derde van Nederland heeft zo’n polis lopen, bijvoorbeeld via de werkgever of sportvereniging.

7 reacties
Premie zorgverzekering 120 euro omhoog in 2023
– Thomas

Premie zorgverzekering 120 euro omhoog in 2023

Premie zorgverzekering 120 euro omhoog in 2023

De zorgpremie gaat in 2023 fiks omhoog. Een verzekerde gaat ruim 10 euro per maand meer betalen voor een basisverzekering, zo is de verwachting. Dat komt neer op een jaarlijkse stijging van 120 euro.

De rekenpremie, een richtlijn voor zorgverzekeraars, stijgt naar 1649 euro, wat neerkomt op 137 euro in de maand. Vorig jaar lag de vastgestelde rekenpremie op circa 127 euro per maand. Een basisverzekering kost nu zo’n 128 euro.

30 reacties
Integraal zorgakkoord: onbewezen zorg uit basispakket
– Koen Kuijper

Integraal zorgakkoord: onbewezen zorg uit basispakket

Integraal zorgakkoord: onbewezen zorg uit basispakket

Er wordt hard gewerkt aan een definitieve versie van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Deze wordt tijdens bij de Miljoenennota aan het grote publiek gepresenteerd. Tot dusver weten we in elk geval dat de inhoud van het basispakket tegen het licht wordt gehouden.

Er is geen ruimte meer voor onbewezen zorg, zoals zorg die ondoelmatig is of waarbij de wetenschappelijke basis te gering is. Ook de vrije artsenkeuze wordt wat ingeperkt.

15 reacties
Christelijke zorgverzekeraar gaat abortus en euthanasie vergoeden
– Koen Kuijper

Christelijke zorgverzekeraar gaat abortus en euthanasie vergoeden

Christelijke zorgverzekeraar gaat abortus en euthanasie vergoeden

De christelijke zorgverzekeraar Pro Life gaat volgend jaar abortus, euthanasie, transgenderzorg en ivf-behandelingen vergoeden. Dat maakte moederconcern Zilveren Kruis bekend op dinsdag 6 september.

De verzekeraar heeft nog wel bedenkingen of bezwaren bij dit soort behandelingen, maar vindt dat mensen een eigen keuze hierin hebben. Een grote groep christenen zou bijvoorbeeld niet tegen abortus zijn.

10 reacties
Zorgtoeslag stijgt met 412 euro (in 2023)
– Koen Kuijper

Zorgtoeslag stijgt met 412 euro (in 2023)

Zorgtoeslag stijgt met 412 euro (in 2023)

De zorgtoeslag stijgt in 2023 met zo’n 34 euro in de maand voor gezinnen. Dat melden Haagse bronnen.

De hogere zorgtoeslag is voor veel huishoudens een welkome maatregel, gezien de hoge inflatie. Ook de premie van een basisverzekering lijkt volgend jaar te gaan stijgen naar zo’n 147 euro op maandbasis.

594 reacties
‘Vergoeding natura zorgverzekering ingeperkt per 2023’
– Bart Koenraadt

‘Vergoeding natura zorgverzekering ingeperkt per 2023’

‘Vergoeding natura zorgverzekering ingeperkt per 2023’

De vergoeding vanuit een natura zorgverzekering wordt per 1 januari 2023 mogelijk ingeperkt. Dat blijkt uit het conceptvoorstel in het integraal zorgakkoord. Het gaat dan met name om de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders.

Als de nieuwe regels werkelijkheid worden, hoeft een verzekeraars geen vergoeding meer te geven als de patient kiest voor een zorgaanbieder zonder contract. Die moet dan de volledige zorgnota zelf betalen.

32 reacties

Goedkope zorgverzekering?

Wij van Zorgwijzer helpen je bij het kiezen van een passende en goedkope zorgverzekering.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat verandert er in de zorgverzekering van 2023?

Een overzicht van de wijzigingen:

Premie hard omhoog

De Miljoenennota laat alles behalve een rooskleurig beeld zien. Hierin staat namelijk dat zorgverzekerden 11,25 euro per maand meer kwijt zullen zijn aan hun zorgverzekering. Dat is jaarlijks 135 euro.

Vooralsnog gaat het om een raming van de daadwerkelijke premie, want de verzekeraars komen uiterlijk 12 november met hun eigen gecalculeerde premie. Alleen DSW heeft als eerste de premie voor 2023 al verhoogd met 117 euro.

Collectieven worden aangepakt

De overheid zet vanaf 1 januari 2023 een streep door de collectiviteitskorting die verzekeraars geven op de basisverzekering.

In 2022 bedraagt deze korting nog maximaal 5 procent, ofwel zo’n 5 tot 7,50 euro per maand. Daar komt dus een einde aan.

Vele miljoenen Nederlanders zijn collectief verzekerd, vaak via de werkgever. Zij zullen dit gaan merken in hun portemonnee.

Harde keuzes in basispakket

In het regeerakkoord is afgesproken dat de overheid meer gaat aansturen op passende zorg in het basispakket. Dat houdt in dat alleen bewezen zorg onderdeel zal gaan uitmaken van de verplichte basisverzekering.

Mogelijk worden er harde keuzes gemaakt waarbij bepaalde medicijnen of behandelingen (met onvoldoende wetenschappelijk bewijs) verdwijnen uit het basispakket. Ook met het oog om de snel stijgende zorgkosten.

Eigen risico betaalbaarder

De nieuwe coalitie wil het wettelijke eigen risico anders gaan invullen, zodat deze behapbaarder wordt.

Concreet betekent dit voor 2023 helaas nog niets.

Maar in de toekomst ben je het eigen risico mogelijk niet in één keer kwijt kunt zijn, bijvoorbeeld als je een dure ingreep moet ondergaan in het ziekenhuis. Er geldt dan bijvoorbeeld een limiet van 100 euro per keer.

Zorgverzekering vergelijken 2023

Het zal voor het komende jaar nog meer lonen om je huidige zorgverzekering onder de loep te nemen en te vergelijken met het overige aanbod zorgverzekeringen.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je al voordelig zit bij je huidige verzekeringsmaatschappij. Maar de kans is groot dat een overstap per 2023 een dusdanige besparing oplevert op de zorgpremie. De verschillen liggen naar verwachting hoger dan ooit.

Belangrijke data

13 november 2022

Vanaf deze dag is het mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken voor 2023. Alle zorgverzekeraars moeten dan namelijk hun nieuwe premies bekend gemaakt. Daarnaast is er duidelijkheid over de dekking in de aanvullende verzekering.

Bekijk wat dit voor jouw situatie betekent in onze zorgvergelijker. Vanaf dit moment heb je 7 weken de tijd om over te stappen van zorgverzekering.


31 december 2022

Dit is officieel de laatste dag waarop je kunt wisselen van zorgverzekering voor 2023.

Bij een overstap op uiterlijk 31 december wordt je oude ziektekostenpolis automatisch opgezegd. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan op de eerste dag van 2023.


31 januari 2023

Dit is de allerlaatste dag waarop het mogelijk is om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen voor 2023.

Belangrijk: om in januari nog een nieuwe zorgpolis af te sluiten moet jouw oude verzekering al wel zijn opgezegd.