Christelijke zorgverzekeraar gaat abortus en euthanasie vergoeden

Christelijke zorgverzekeraar gaat abortus en euthanasie vergoeden

Artikel door: Koen Kuijper - 10 reacties

Christelijke zorgverzekeraar gaat abortus en euthanasie vergoeden

De christelijke zorgverzekeraar Pro Life gaat vanaf volgend jaar bepaalde ingrepen, zoals abortus en euthanasie, vergoeden via de basisverzekering. Dat heeft moederbedrijf Zilveren Kruis (Achmea) dinsdag bekend gemaakt.

Het nieuws is opvallend, want dit soort ingegrepen worden nog steeds door veel christenen afgewezen.

Om welke ingrepen gaat het?

Het gaat om zorg en behandelingen die normaal gesproken door de ziektekostenverzekeraar worden vergoed vanuit het basispakket, namelijk:

 • Abortus
 • Euthanasie
 • IVF-behandelingen
 • Transgenderzorg

Tot op heden is het zo dat deze zorg niet wordt gedekt door Pro Life. Verzekeraars met principiële bezwaren hoeven bepaalde ‘sterk controversiële zorg’ in het basispakket namelijk niet te vergoeden, zo staat in de wet.

Daarvoor werd de verzekeraar in het verleden nogal eens bekritiseerd, bijvoorbeeld door GroenLinks en belangenorganisaties.

Eigen keuze

In een verklaring schrijft Pro Life dat het uitsluiten van vergoedingen heeft geleid tot een tweedeling. Niet alle christenen zouden hetzelfde denken over zaken als abortus en euthanasie. Daarom is er besloten om deze zorg toch te gaan vergoeden.

Pro Life blijft erbij dat ze bedenkingen of bezwaren heeft bij bepaalde behandelingen, maar dat verzekerden hierin een eigen keuze moeten hebben.

Christelijke waarden centraal

Verder benadrukt het label van Zilveren Kruis dat het niet anders is gaan denken en dat de christelijke waarden centraal blijven. Zo zijn er aanvullende verzekeringen die christelijke zorg vergoedingen, zoals relatietherapie, stilteretraite en natuurlijke vruchtbaarheidsbehandelingen.

Naamswijziging?

Pro Life denkt er ook over na om de naam te wijzigen, omdat deze 1-op-1 overeenkomt met de gelijknamige abortusbeweging. De zorgverzekeraar gaat onderzoeken of de naam na de veranderingen in het basispakket nog steeds bij het bedrijf past.

Bedenktijd abortus

Vrouwen die abortus overwegen, hoeven vanaf volgend jaar naar verwachting ook geen meer gebruik te maken van de 5 dagen bedenktijd.

Een wetsvoorstel maakt dat op 21 juni 2022 door de Eerste Kamer werd aangenomen, maakt dat mogelijk. Het uitvoeren van abortus kan in een speciale kliniek of een ziekenhuis. Daarnaast moet er vergunning worden gevraagd bij het ministerie van Volksgezondheid. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste instelling.

10 reacties

 • DDaniela

  Geen woorden voor. Vreselijk

 • WWahida

  Ik vind alles moet vergoedt kunnen worden je bent aanvullend verzekerd je betaald je blauw aan premies en dan alsnog tandarts wordt niet volledig vergoedt en medicatie waar je niet voor kiest omdat je ziek bent moet je betalen belachelijk waarom ben ik dan überhaupt verzekerd ??
  Leef en laat leven Nederland was niet zo alles is in 20 jaar zo achteruit gegaan geef mijn maar de gulden terug

 • AAnders

  Ik ben persoonlijk niet Pro Life, maar heb het altijd vreemd gevonden dat een verzekeraar ervoor kan kiezen om een deel van het basispakket niet te vergoeden. Ik ben het ook niet eens met alle vormen van zorg, maar betaal hier gewoon aan mee.

 • AAnnemarie

  Ik vind het heel erg dat prolife zorgverzekering vergoeding abortus en euthanesie toe te staan .De bescherming voor het leven is zo niet meer gewaarborgd. En dan de motivatie om uitsluiting voor vergoeding. Maar nu worden de prolifers verplicht om hier aan mee te betalen

 • BBeertje

  Laat dat eerste woord ( Christelijk) maar weg, wel abortus / IVF / gendertoestanden vergoeden , maar voor een fatsoenlijke gebitsprothese is er geen vergoeding

 • HHanneke Klap

  Zijn er zorgverzekeringen die nog wel abortus en euthanasie uitsluiten van de basis verzekering?Ik wil hier niet aan mee betalen.Het ongeboren kind heeft ook recht op leven.

  • GGert

   @Hanneke Klap

   De enige manier om hier niet aan mee te betalen is om je aan te melden als gemoedsbezwaarde. Anders betaal je hoe dan ook mee aan alle dekkingen in het basispakket, waaronder abortus.

  • HHerma

   @Gert,

   Hoe en waar meld ik mij aan als gemoeds bezwaarde ?

  • AAnders

   @Herma Via het SVB. Google op Gemoedsbezwaard.

  • AAnders

   @Herma Let wel, u kunt er alleen voor kiezen helemaal niet meer verzekerd te zijn. U bent dan ook niet verzekerd als u bv. uw been breekt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.