Dit vergoedt de zorgverzekering tijdens je vakantie

Dit vergoedt de zorgverzekering tijdens je vakantie

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Dit vergoedt de zorgverzekering tijdens je vakantie

Meer dan een miljoen Nederlanders gaan deze zomer nog op vakantie. Maar wat als er wat gebeurt, bijvoorbeeld je wordt ziek of raakt betrokken bij een ongeluk.

In hoeverre ben je dan verzekerd voor medische kosten?

Waar heb je recht op?

Koen Kuijper van Zorgwijzer legt uit:

Op vakantie ben je via je basis zorgverzekering verzekerd voor urgente zorgkosten. Deze dekking geldt wereldwijd en wordt niet beperkt door een bepaald reisadvies.

Urgente zorg is zorg die niet kan worden uitgesteld tot terugkeer in Nederland. Stel dat je op de vakantiebestemming onverwachts te maken krijgt met hevige pijn op de borst, moeilijker ademhalen en misselijkheid. Het wordt dan aangeraden op zo snel mogelijk 112 te bellen, omdat het mogelijk kan gaan om een hartaanval. Deze zorg komt uiteraard in aanmerking voor dekking uit het basispakket.

Belangrijk: planbare zorg in het buitenland wordt niet gedekt door de basisverzekering, bijvoorbeeld als je ingegroeide teennagels wilt laten behandelen.

Beperkingen basisverzekering

Ondanks de ruime buitenlanddekking van de zorgverzekering, zijn er wel een aantal beperkingen waar je van op de hoogte moet zijn. Zo krijg je alleen de vergoed tot aan het prijsniveau in Nederland. Is de zorg of medicatie in het buitenland duurder? Dan betaal je zelf het verschil bij.

Ook repatriëring of vervoer bij ziekte, waarbij hoge kosten van toepassing kunnen zijn, zitten niet standaard in de basisverzekering.

Zorg er verder voor dat je altijd je EHIC meeneemt op vakantie. Deze dient als verzekeringsbewijs en is herkenbaar voor buitenlandse zorgaanbieders.

Voorbeeld zorgvergoeding

Je gaat een rondreis maken in de Verenigde Staten. Tijdens een wandeling val je en breek je jouw enkel en heb je een flinke wond aan het hoofd. Je hebt onmiddellijk medische hulp nodig en wordt met de ambulance naar het meest nabij gelegen ziekenhuis gebracht. Dit blijkt echter een private instelling te zijn waar de zorgkosten een stuk hoger liggen dan in Nederland.

Je basisverzekering dekt dan alleen de medische kosten tot aan het tarief dat in Nederland van toepassing is voor de geleverde zorg. Alles wat boven dit tarief uitkomt, dien je dus zelf te betalen. Deze extra kosten in het buitenland kunnen flink in de papieren lopen.

Met name in private klinieken en ziekenhuizen kunnen de kosten twee tot drie keer zo hoog zijn als in Nederland. Je praat dan over enkele honderden tot duizenden euro’s.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Extra verzekering

Gelukkig kunnen de extra kosten boven het Nederlandse tarief volledig vergoed worden.

Er zijn twee opties:

  • Kiezen voor een reisverzekering met vergoeding voor geneeskundige kosten
  • Een aanvullende module buitenland zorg afsluiten via de aanvullende zorgverzekering

Tip: voordat je op vakantie gaat, check je even waar je precies voor bent verzekerd. Let goed op wat wel en niet in jouw polis zit.

Repatriëring en vervoer bij ziekte worden bijvoorbeeld niet altijd vergoed via de aanvullende polis. Dan kan een reisverzekering een verstandig idee zijn. Overleg dit eventueel met een verzekeringsadviseur.

Meer info

Wil je nog meer weten over je zorgverzekering op vakantie?

Lees dan ons uitgebreide dossier.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.