Integraal zorgakkoord: onbewezen zorg uit basispakket

Integraal zorgakkoord: onbewezen zorg uit basispakket

Artikel door: Koen Kuijper - 15 reacties

Integraal zorgakkoord: onbewezen zorg uit basispakket

Er wordt vanaf 2023 bezuinigd op de vergoedingen in het basispakket. Vanwege de snel stijgende zorgkosten is er geen meer ruimte voor zorg die onbewezen of onvoldoende bewezen is.

Verder krijgen de langdurige zorg en huisartsenzorg te maken met versoberingen en wordt de vrije artsenkeuze van verzekerden ingeperkt. Dat blijkt allemaal uit het Integraal Zorgakkoord (IZA), waar een conceptversie (pdf) van is verschenen.

Prinsjesdag

Het is de bedoeling dat het akkoord tijdens Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Maar voordat het zover is, moeten alle betrokkenen, zoals huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgorganisaties het ondertekenen. Het is de vraag of dat lukt, want er zijn veel partijen die felle kritiek uiten, waaronder de huisartsen. Er wordt dus nog gesleuteld aan een definitieve versie.

Tijdens Prinsjesdag weten we trouwens ook meer over wat we kunnen verwachten van de zorgpremie in 2023. Volgens verwachtingen in de voorjaarsnota gaat het om een stijging van bijna 20 euro per maand. Wel gaat de zorgtoeslag aanzienlijk omhoog, zeggen Haagse bronnen.

Terug naar het zorgakkoord, want wat staat er allemaal in? En wat betekent het voor jou?

Versobering basispakket

In Nederland adviseert Zorginstituut Nederland het kabinet over welke zorg wel en niet in het basispakket zou moeten zitten. Denk aan medicatie, behandeling in het ziekenhuis en psychologische zorg. Er wordt getoetst welke zorg passend is en welke niet.

En die toetsing wordt een stuk strenger, verwachten zorgeconomen. Er zullen harde besluiten worden gemaakt over welke zorg wel en niet wordt vergoed via de basisverzekering en binnen de langdurige zorg. Het gaat nu nog over onbewezen zorg, maar in de toekomst ook over zinvolle zorg die simpelweg te duur of te arbeidsintensief is. Kortom, een versobering van het pakket.

Behandelingen die veel geld of tijd kosten of een hoge klimaatimpact hebben worden als eerste tegen het licht gehouden, blijkt uit de tekst.

Volgens gezondheidseconoom Xander Koolman leidt het akkoord tot een versobering van de ouderenzorg.

Wat is onbewezen zorg?

Onbewezen zorg zijn behandelingen en medicijnen die niet voldoen aan de kwaliteitsstandaarden die Zorginstituut Nederland heeft opgesteld. Denk aan een behandeling waarbij de werking niet wetenschappelijk is aangetoond of ondoelmatig is.

Zorgkosten rijzen de pan uit

De regering voelt zich gedwongen om hier en daar te bezuinigen. De zorgkosten rijzen de pan uit. In 2021 gaven we bijna 125 miljard euro uit aan Zorg en Welzijn, blijkt uit cijfers van het CBS.

Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de geboortegolf die plaatsvond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Er komen steeds meer ouderen bij en die vragen steeds meer van de zorg.

Aan de andere kant wordt het percentage mensen dat werkt steeds kleiner. Er is dus een enorme zorgvraag, maar (straks) te weinig personeel om aan deze vraag te kunnen voldoen.

Het schrappen van (onbewezen) zorg in het pakket moet de zorgvraag verminderen, nu en in de toekomst. Ook digitalisering en preventie moeten verlichting gaan brengen.

Vrije artsenkeuze ingeperkt

Ook aan de vrije artsenkeuze wordt getornd in het Integraal Zorgakkoord, al is de inperking minder ingrijpend dan in de eerste versie. In het oorspronkelijke plan stond namelijk dat een zorgverzekeraar ongecontracteerde zorg niet meer hoeft te vergoeden. Daar wordt nu vanaf gezien.

Er wordt nu expliciet genoemd dat het hinderpaalcriterium (artikel 13) in acht moet worden genomen als het gaat om niet-gecontracteerde zorg. Hierin staat dat de vergoeding voor zorg bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder niet dusdanig laag mag zijn dat het een financiële hinderpaal vormt om voor die zorgverlener te kiezen. De vrije artsenkeuze lijkt dus voorlopig geborgd.

Offerte zonder diagnose

In het akkoord staat wel dat patiënten die kiezen voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder eerst een offerte moeten krijgen én ondertekenen voor het zorgtraject dat hun te wachten staan. Zo moet voorkomen worden dat de verzekerde voor onverwachte kosten komt te staan.

Het probleem is: hoe kan er een offerte worden voorzien als de patient nog niet eens is gezien door de zorgaanbieder, laat staat dat er een diagnose is gesteld?

Volgens Ger Jager van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, is dit akkoord ‘een aanval’ op ongecontracteerde zorg,

15 reacties

 • Eeduard pleijsier

  We zijn het land waar de goedkoopste medicijnen worden voorgeschreven en het laatst in aanmerking komen voor nieuwe moderne medicijnen.Alles met het motto
  is niet naar het stand van de wetenschap.Overal doen wij met dure instituten nog plasje over behalve bij de vastelling van de premie

 • IIrene degroot

  Warom bejaarden en ouderen uitsluiten op zorg lijkt wel en beetje op hitler bejaarden opruimen warom krijgen al die veiliglanders gratis zorg terug naar eigenland dat scheelt niet ons eigen mensen we willen ook leven wat en onzin vertellen

  • AAnita Dania

   @Irene degroot

   U noemt Hitler in uw reactie denk eens na hoe uw oplossing iedereen terug naar eigen land klinkt ook niet echt fris

 • HHmku

  Schandalig, ik zie niets positiefs in het akkoord, je word alleen maar beperkt. De zorg kan er straks niet eens meer zijn voor ons. Of je moet bakken vol geld hebben. Nu al wilt de huisarts niet veel doen laat staan het doorsturen naar het ziekenhuis. Ow en mocht je geluk hebben en wel doorverwezen worden dan word er ook zo min mogelijk gekeken. Zoontje van 3 lag in het ziekenhuis ze wilden geen ontlasting onderzoek doen want dat had geen zin en was niet nodig, na aandringen en dagen verder toch een arts die akkoord ging en wat bleek er zat wel bacteriën in zijn lichaam waar hij antibiotica voor nodig had.
  Hoe kan je de zorg nog vertrouwen.

  • AAntoinette

   @Hmku Uiteindelijk wordt de zorg aan het eind van de rit nog duurder want je gaat nog veel meer
   mensen die zorg mijden krijgen en toename van zelfmedicatie. Wetenschap en praktijk liggen ook niet altijd op dezelfde lijn. De goedkopere variant van medicatie werkt helaas vaak wel anders dan ze beweren en dat is logisch ,hoe kunnen ze anders goedkoper zijn! Dit zijn eigen praktijk ervaringen. Hoor net een verhaal van iemand die in december een wortelkanaal behandeling tot redelijk mee te leven fase heeft gekregen en in Januari afgemaakt (nieuw budget) Als het niet zo triest was zou je er om lachen

  • RRensk.

   @Antoinette en als idd daardoor de zorg nog duurder wordt gaan ze gewoon nog meer bezuinigen. Met andere woorden: ga dood en val het kabinet niet lastig met gezondheidsproblemen.

  • RRensk.

   @Hmku maar verder is iedereen buiten Nederland welkom en kunnen ze absoluut aanspraak maken op zorg, huis en alles wat nodig is om te leven. Bejaarden is zo passee voor dit krankzinnige kabinet, die de marionetten zijn van de krankzinnige megalomane dictators van de EU

 • BBuursema

  Waarom worden de frauderende organisaties niet beter opgespoord dat levert vele miljoenen op. Misschien moet er ook een keuze worden gemaakt tussen bejaarden verzorgen en transgenders

  • LLiam

   @Buursema

   Voor beide groepen een beetje minder zou ons massaal een hoop geld schelen. Er zijn steeds meer bejaarden, die steeds meer kosten, maar steeds minder werkende mensen om het allemaal te betalen.

   En dat het een de nieuwste hippe trend is onder de jeugd om ineens psychische non-binaire transgender problemen te hebben zou ook niet voor rekening van hardwerkend Nederland mogen komen.

   Op deze manier blijft er geen noodzakelijke gezondheidszorg meer over…

  • GGees

   @Liam. Jij hebt het over ouderen. Als ik het goed begrijpmigen die van jou wel sterven. Ik neem aan dat jij ook ouders hebt of gehad. Als de jongeren eens zouden gaan werken en niet tot het oneindige zouden studeren zou een hoop schelen. Ik hoop dat jij niet oud wordt want dan kost ook jij veel geld

  • RRensk.

   @Liam idd komt allemaal van GL en D66 die woke achterlijkheid. Operaties zodat men van man naar vrouw en andersom moet natuurlijk wel kunnen. En obesitaspillen worden ook vergoed. Zal wel flink aan verdiend worden weer. Belachelijk die pillen. Men wil helemaal niet dat de bevolking gezond gaat leven. Teveel mensen geeft overlast voor de elite. Die willen dat er wat meer dood vallen. O ja en de mensen die het water aan de lippen staat door energierekeningen die moeten niet zeuren volgens Kaag. Mensen in Oekraiene hebben het veel slechter.

 • MMarianne

 • CCorrie

  En zo wordt “de zorg”, al jarenlang systematisch steeds verder uitgekleed en krijgen we hier “het Amerikaanse systeem”. Daarbij heeft de arts en zijn patient het niet meer voor het zeggen, maar is de verzekeraar degene die bepaald welke zorg je je kunt veroorloven en wat je mag of moet. Walgelijk, dit kost letterlijk mensenlevens. Laten we daar eens naar kijken.

  • RRensk.

   @Corrie
   dat het mensenlevens kost zal dit kabinet een zalige zorg zijn. Kaag en Rutte hebben helemaal niks met de burgers. Ze zijn meer bezig met de mgalomane plannen van de EU. (waar helemaal niks van terecht zal komen, dan alleen armoede en honger)

 • AAnders

  Onbewezen zorg uit basispakket? Prima, maar houd dan ook rekening met ander wetenschappelijk onderzoek. Zoals dat het zelf kunnen kiezen van je behandelaar een positieve invloed op de uitkomst van je behandeling heeft.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.