Medicijn obesitas vanaf 1 april vergoed door zorgverzekering

Medicijn obesitas vanaf 1 april vergoed door zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 17 reacties

Medicijn obesitas vanaf 1 april vergoed door zorgverzekering

Vanaf 1 april 2022 heeft een kleine groep patiënten met ernstig overgewicht recht op vergoeding van een nieuw geneesmiddel uit het basispakket. Dat blijkt uit een advies van Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het gaat om een primeur, want nooit eerder werd een medicijn tegen obesitas vergoed door de zorgverzekering.

Liraglutide, die onder de merknaam Saxenda wordt uitgebracht, zorgt ervoor dat het hongergevoel van de patiënt wordt afgeremd, waardoor iemand langzaam kan afvallen.

2.600 euro per jaar

Het geneesmiddel kost circa 2.600 euro per jaar. Die prijs valt mee als daarmee een ernstiger ziektebeeld kan worden voorkomen, zoals diabetes, hartfalen, een beroerte of etalagebenen. Bovendien verbetert de kwaliteit van leven.

Uit de bevindingen van het Zorginstituut komt naar voren dat Saxenda en een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) samen significant beter werken dan een GLI in combinatie met een placebo. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen minimaal 10 procent meer afvallen dan met een placebo.

Een GLI is een programma die mensen helpt om gezonder te eten, meer te bewegen en hun gedrag aan te passen. Hiervoor wordt geen eigen risico betaald. Voor medicatie wel.

Meer geneesmiddelen in de pijpleiding

Volgens het pharmaceutisch weekblad staan nog een tweetal andere middelen in de wachtrij om te worden opgenomen in het basispakket.

Het gaat om naltrexon, voor patiënten met een BMI van boven de 27. En om setmelanotide, voor mensen met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.

Strenge voorwaarden vergoeding

Lang niet iedereen met (ernstig) overgewicht krijgt het Saxenda gedekt via zijn of haar zorgverzekering. Het gaat vooralsnog alleen om een kleine groep mensen, namelijk iedereen:

 • Met een BMI van boven de 40; of
 • Met een BMI van 35 of hoger, in combinatie met een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose
 • Geen diabetes type 2 heeft
 • Nog niet in aanmerking is gekomen voor een operatie, zoals een maagverkleining

Verder kom je alleen in aanmerking voor dekking via de zorgverzekering als je op dit moment al deelneemt aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).

Men spreekt van obesitas bij een BMI van boven de 30. Bij een BMI van 40 of hoger spreekt men van morbide obesitas.

Meer weten over overgewicht? Lees dan eens onze Zorgwijzer.

17 reacties

 • AAreej

  Hallo, ik lijd aan een ziekte van apneu en nachtlangsgewicht 93 60 Helpt de ziektekostenverzekering Bldf-bedrag?

 • AAreej

  Hallo, ik lijd aan een ziekte van apneu en nachtlangsgewicht 93 60 Helpt de ziektekostenverzekering Bldf-bedrag?

 • HHelga van krugten

  Hoi allen,

  Contact gehad met de huisarts hoorde dat ze er geen voorstander van was, ze vroeg hebben ze je verteld dat de kans op alvleesklierkanker hoger is met dit middel ??
  Toen was mijn zin over.

 • FFrank

  Weet iemand hoe lang dit medicijn vergoed wordt? Tot het einde van het GLI programma? Tot je na afvallen weer een bmi van 35 aantikt? Of totdat je een “gezond” bmi hebt? (30)

 • GGertjan Pasveer

  Waarom worden obesitas pillen niet vergoed voor diabetes type 2 patiënten?

  • IInez

   @Gertjan Pasveer Dit type medicijn wordt voor type 2 diabetes patiënten vanuit een andere constructie vergoed (met andere voorwaarden). Hier staat dus dat déze regeling niet voor DM2 patiënten geldt, en dat klopt. Maar er is wel een andere regeling voor hen.

 • SSmurvje

  Hallo allemaal, het is inderdaad moeilijk om af te vallen en dit vooral vol te houden. Na het stoppen met roken heb ik ook zeker 10 tot 15 kg erbij.
  Ik heb mijn eetgewoontes veranderd en rook nog steeds niet maar loop wel veel meer.
  mijn leeftijd is 66 jaar.
  Ik zeg gewoon ieder pondje gaat door het mondje, maar wat er ook allemaal gedaan wordt vanuit de gezondheidszorg er zijn en blijven mensen altijd klagen en zeuren. Maar lieve mensen, we doen het ons allemaal zelf aan. Ben blij dat als het niet alleen lukt deze mogelijkheid geboden wordt om met een pil af te slanken en erger te voorkomen is.
  De zomer is nu in aantocht en geeft legio keuzes aan salades en andere luchtige maaltijden en spoort ook aan tot wat activiteiten al loop je maar iedere dag 2 blokjes om je straat.

  • DDrs Yoella Waasdorp

   @Smurvje

  • YYoella

   @Smurvje

   70% is aanleg. Dat laat onderzoek ons zien. De een eet kilo’s snoep en komt niet aan en de ander eet er 2 en het zit al op de heupen.
   “Ieder pondje gaat door het mondje” is kortzichtig en doet mensen met overgewicht ernstig tekort!
   Deze medicatie is oa bedoeld voor mensen die Bv SSRI gebruiken en hierdoor vetzucht ontwikkelen.

 • RRietje

  De huisarts heeft gezegt dat ik in aanmerking kom voor saxenda, maar omdat er landelijk geen beleid is voor huisartsen krijg ik het nu niet. Ze weten niet wanneer dit beleid komt, dus wordt het nu niet gegeven ook al vergoeden de zorgverzekering het medicijn. Nergens hoor ik dat huisartsen geen saxenda geven, omdat er geen beleid is wanneer en hoe de controle uitgevoerd moet worden. Waarom hoor je hier nergens over?

 • MMarijke

  De huisarts doet moeilijk lijkt alsof ze uit haar portemonnee moet betalen voor ons

 • MMarja

  Begrijp ik nu goed dat als je wel geopereerd kunt worden een GPB dus dat ze je dwingen om dat te doen. En als je dat niet wil. Dan krijg je lekker niets. Dat is ook heel raar. Mag dat zomaar.

 • PPaula Vogels

  Ben 72 jaar, 169 groot heb een een bmi van 35.4. Heb verwijskaart van de huisarts voor gli programma’s , heb een vaatziekte apneu en artrose.

 • LLisa Brounen

  Ik ga hier zeker vanuit, dat dit een 1 april grap is/was

 • TTegelaar

  Welke wegen moet je bewandelen om daar voor in aanmerking te komen heb een BMI boven de 40 en heb apneu en hartrimestoornis ben 75 heb bij Cool proberen af te vallen, kom ik daar nog voor in aanmerking?

 • JJohnny van vaerenbergh

  Geachte
  Is da ook in België? Ik ben nu 8 weken bezig en moe binnen 3 weken terug een doos aankopen wat duur is 250 euro wordt da nu terugbetaald via cm

  • Jjaoued

   @Johnny van vaerenbergh gekocht zonder recept?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.