Medicijn obesitas vanaf 1 april vergoed door zorgverzekering

Medicijn obesitas vanaf 1 april vergoed door zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 41 reacties

Medicijn obesitas vanaf 1 april vergoed door zorgverzekering

Vanaf 1 april 2022 heeft een kleine groep patiënten met ernstig overgewicht recht op vergoeding van een nieuw geneesmiddel uit het basispakket. Dat blijkt uit een advies van Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het gaat om een primeur, want nooit eerder werd een medicijn tegen obesitas vergoed door de zorgverzekering.

Liraglutide, die onder de merknaam Saxenda wordt uitgebracht, zorgt ervoor dat het hongergevoel van de patiënt wordt afgeremd, waardoor iemand langzaam kan afvallen.

2.600 euro per jaar

Het geneesmiddel kost circa 2.600 euro per jaar. Die prijs valt mee als daarmee een ernstiger ziektebeeld kan worden voorkomen, zoals diabetes, hartfalen, een beroerte of etalagebenen. Bovendien verbetert de kwaliteit van leven.

Uit de bevindingen van het Zorginstituut komt naar voren dat Saxenda en een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) samen significant beter werken dan een GLI in combinatie met een placebo. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen minimaal 10 procent meer afvallen dan met een placebo.

Een GLI is een programma die mensen helpt om gezonder te eten, meer te bewegen en hun gedrag aan te passen. Hiervoor wordt geen eigen risico betaald. Voor medicatie wel.

Meer geneesmiddelen in de pijpleiding

Volgens het pharmaceutisch weekblad staan nog een tweetal andere middelen in de wachtrij om te worden opgenomen in het basispakket.

Het gaat om naltrexon, voor patiënten met een BMI van boven de 27. En om setmelanotide, voor mensen met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.

Strenge voorwaarden vergoeding

Lang niet iedereen met (ernstig) overgewicht krijgt het Saxenda gedekt via zijn of haar zorgverzekering. Het gaat vooralsnog alleen om een kleine groep mensen, namelijk iedereen:

 • Met een BMI van boven de 40; of
 • Met een BMI van 35 of hoger, in combinatie met een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose
 • Geen diabetes type 2 heeft
 • Nog niet in aanmerking is gekomen voor een operatie, zoals een maagverkleining

Verder kom je alleen in aanmerking voor dekking via de zorgverzekering als je op dit moment al deelneemt aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).

Men spreekt van obesitas bij een BMI van boven de 30. Bij een BMI van 40 of hoger spreekt men van morbide obesitas.

Meer weten over overgewicht? Lees dan eens onze Zorgwijzer.

41 reacties

 • AAnja

  Ik krijg het ook niet van mijn huisarts ik zou dan verplicht dat G L I moeten volgen en dan pas naar een jaar het middel krijgen
  En zelf betalen gaat ook niet zonder recept van een arts
  Ik had het middel ook zo graag gehad als steuntje in mijn rug maar het is weer mooi om waar te zijn
  Ik ben 67 jaar en al mijn leven te zwaar en al zo vaak afgevallen en weer aan gekomen
  En ik voldoe ook aan de eisen om het te kunnen krijgen diabetes 2 en hartkwaal en artrose ik heb twee nieuwe knieën Roos

  • JJose

   @Anja dat is geen waar ik doe nu een jaar mee aan GLI en krijg het niet hou me eigen goed aan de regels van GLI volgens mijn dokter heb ik er recht op wegens mijn gezondheid heeft de zc gebeld had een formulier gehad voor sacenda wat de dokter moest in vullen maar krijg het niet dus GLI worden rijk door ons en over jaar krijg je het nog niet hoor

 • AAnja

  Ik krijg het ook niet van mijn huisarts ik zou dan verplicht dat G L I moeten volgen en dan pas naar een jaar het middel krijgen
  En zelf betalen gaat ook niet zonder recept van een arts
  Ik had het middel ook zo graag gehad als steuntje in mijn rug maar het is weer mooi om waar te zijn
  Ik ben 67 jaar en al mijn leven te zwaar en al zo vaak afgevallen en weer aan gekomen
  En ik voldoe ook aan de eisen om het te kunnen krijgen diabetes 2 en hartkwaal en artrose ik heb twee nieuwe knieën Roos

 • TTruus

  Doe het gli traject nu bmi 29 kom ik in aanmerking

 • YYamma

  Wie weet welke zorgverzekering heeft in zijn basis verzekeringen saxenda?
  Ik heb par weken geleden op het radio gehoord dat zijn enkele zorgverzekeraar die in basis verzekeringen inbegrepen.
  Alvast bedankt

 • MMarry

  Ik heb al een maagverkleining gehad (in 2014), maar heb nog een BMI van 40. Kom je ook na een maagverkleining in aanmerking voor vergoeding van dit medicijn?

  • EEls

   @Marry helaas, na een Gastric Bypass kom je niet meer in aanmerking hiervoor. Heb het net uitgezocht via de zorgverzekeraar. Ik was de 1e die de klacht had. Weer aankomen na een verkleining en niet aankomen door eten maar medische oorzaken.

  • AAnn

   @Els welke zorgverzekeraar heb je en geldt dit ook voor allemaal? Ik heb zilveren kruis

 • HHenny

  Hallo allemaal,
  Ikzelf heb wegens suikerziekte die niet meer goed was in te stellen(12 /14 keer spuiten op een dag) met een gewicht van 100 kilo vooral veel aangekomen door het vele insuline spuiten. Mocht ik beginnen met Ozempic. Nou het beste wat mij ooit is overkomen. Ik weeg nu 59,4 kilo en spuit alleen nog maar nachtinsuline. Nu heb ik een hele lieve zus die ook obesitas heeft daar is saxenda voor aangevraagd. Was toegekend moest wel de gli+ doen ook geen probleem haalt ze de 1e spuit op krijgt ze van de verzekering te horen nee u staat op de wachtlijst en 1 juli gaat het weer veranderen dan moet je de gli+ al doen. Nu moet je eerst 1jaar gli doen zonder de saxenda dan moet je afgevallen zijn voordat je saxenda krijgt?????????? Hier zakt mijn broek vanaf. Ze moet nu ook deze spuit betalen. Nou ons fijne nederlandje he. En zij is zwaar geworden door kanker en de behandelingen. Ik gun haar zo erg de hulp om verdere ziektes te verminderen. Ik vraag me oprecht af waarom worden deze mensen niet geholpen het zal zoveel schelen in de onkosten.

 • TTheo

  Ik zou in aanmerking komen voor ‘Saxenda’: voldoe aan alle eisen, maar moest mij aanmelden voor een GLI-traject. Begin april is dat gebeurd. Helaas heb ik tot op heden nog geen intake-gesprek gehad en vandaag is 31 mei. De reden: de groep moet over een bepaalde code(!) beschikken en daar is heeel moeilijk aan te komen, naar het schijnt. Om te huilen!!!! Wat is Nederland toch over georganiseerd… Bureaucratischer kan haast niet. Een bananen republiek!

 • AAreej

  Hallo, ik lijd aan een ziekte van apneu en nachtlangsgewicht 93 60 Helpt de ziektekostenverzekering Bldf-bedrag?

 • HHelga van krugten

  Hoi allen,

  Contact gehad met de huisarts hoorde dat ze er geen voorstander van was, ze vroeg hebben ze je verteld dat de kans op alvleesklierkanker hoger is met dit middel ??
  Toen was mijn zin over.

  • MMichelle

   @Helga van krugten

   Hi bij mij hetzelfde door de huisarts. Zij zei ook geen voorstander van te zijn. Maar als ik niet afval loop ik ook veel risico’s op allerlei andere ziektes .

  • JJollie

   @Helga van krugten
   Mijn huisarts is ook geen voorstander. Maar ik lees veel over goede resultaten dus wil het ook proberen.

 • FFrank

  Weet iemand hoe lang dit medicijn vergoed wordt? Tot het einde van het GLI programma? Tot je na afvallen weer een bmi van 35 aantikt? Of totdat je een “gezond” bmi hebt? (30)

 • GGertjan Pasveer

  Waarom worden obesitas pillen niet vergoed voor diabetes type 2 patiënten?

  • IInez

   @Gertjan Pasveer Dit type medicijn wordt voor type 2 diabetes patiënten vanuit een andere constructie vergoed (met andere voorwaarden). Hier staat dus dat déze regeling niet voor DM2 patiënten geldt, en dat klopt. Maar er is wel een andere regeling voor hen.

  • HHennie

   @Inez
   Vanuit welke constructie wordt Saxenda dan wel vergoed voor DM 2 patiënten en onder welke voorwaarden ?

   Ik slik 1 tablet Metformine per dag , sinds september vorig jaar. Maar ik krijg geen recept van huisarts , op basis hiervan .

   Heel jammer.

  • SSylvia van Loenen

   @Inez
   Ook ik vraag me af vanuit welke constructie dan wel.
   Misschien handig om een link naar de daarvoor bestemde site te plaatsen

  • Hhans graafmans

   @Inez wat is die andere regeling dan ? ben geintresseerd

  • RRene

   @Inez
   Beste Inez,

   Wat bedoel je met, er is wel een andere regeling voor hen in verband met de vergoeding van saxenda. Die zou ik graag willen weten want ik voldoe aan alle eisen maar ze proberen er onder uit te komen omdat ik wel type 2 zou hebben. Ik hoor het wel.
   Alvast bedankt.

   Mvg,

   Rene Vrosch

 • SSmurvje

  Hallo allemaal, het is inderdaad moeilijk om af te vallen en dit vooral vol te houden. Na het stoppen met roken heb ik ook zeker 10 tot 15 kg erbij.
  Ik heb mijn eetgewoontes veranderd en rook nog steeds niet maar loop wel veel meer.
  mijn leeftijd is 66 jaar.
  Ik zeg gewoon ieder pondje gaat door het mondje, maar wat er ook allemaal gedaan wordt vanuit de gezondheidszorg er zijn en blijven mensen altijd klagen en zeuren. Maar lieve mensen, we doen het ons allemaal zelf aan. Ben blij dat als het niet alleen lukt deze mogelijkheid geboden wordt om met een pil af te slanken en erger te voorkomen is.
  De zomer is nu in aantocht en geeft legio keuzes aan salades en andere luchtige maaltijden en spoort ook aan tot wat activiteiten al loop je maar iedere dag 2 blokjes om je straat.

  • DDrs Yoella Waasdorp

   @Smurvje

  • YYoella

   @Smurvje

   70% is aanleg. Dat laat onderzoek ons zien. De een eet kilo’s snoep en komt niet aan en de ander eet er 2 en het zit al op de heupen.
   “Ieder pondje gaat door het mondje” is kortzichtig en doet mensen met overgewicht ernstig tekort!
   Deze medicatie is oa bedoeld voor mensen die Bv SSRI gebruiken en hierdoor vetzucht ontwikkelen.

  • MMagie

   @Yoella
   Mee eens. Vanaf klein kind al de opmerking gekregen ;ze snoept toch niet teveel he? En op latere leeftijd ; ben je weer zwanger?
   Het antwoord op beide vragen was; NEE!
   En eenmaal aan de ssri en nu aan de tca zorgt voor zoveel kilo’s extra.
   Ieder pondje gaat niet door het mondje. Binnenkort Saxenda uitproberen met of zonder vergoeding. Het kan me eigenlijk niet eens schelen of het vergoed wordt of niet. Ik hoop dat dit nu eindelijk eens een goedwerkend medicijn is. In mijn leven al genoeg geld uitgegeven aan afslankpillen, zalfjes en Apparaten die niets opleverde. Mijn hoop is nu op Saxenda gericht. Niet alleen voor mezelf. Maar voor iedereen die zo loopt te sukkelen met zijn/haar gewicht.

  • DDanielle

   @Magie
   Zo sta ik er ook in.
   Wel of niet vergoed ben klaar mee naar 22 jaar vechten.
   Ben jij al begonnen ?

  • SSansCulotte

   @Magie
   Succes, jij gaat het redden!
   Hoe dan ook mèt of zonder vergoeding ga je het middel gebruiken.
   Max Motivatie = Succes Gegarandeerd.

  • SS

   @Yoella

   Waar heb je de samenhang met ssri gevonden? Graag een prive bericht

  • HHassebas

   Ben het niet met je eens, slik al jaren prednison en dan is afvallen een groot probleem en NIET ieder pondje gaat door het mondje!

  • AAstrid

   @Smurvje

   Klopt helemaal,
   Lekker gaan wandelen en lichte maaltijden eten.
   Ben zelf ook veel te zwaar, na het stoppen met roken

 • RRietje

  De huisarts heeft gezegt dat ik in aanmerking kom voor saxenda, maar omdat er landelijk geen beleid is voor huisartsen krijg ik het nu niet. Ze weten niet wanneer dit beleid komt, dus wordt het nu niet gegeven ook al vergoeden de zorgverzekering het medicijn. Nergens hoor ik dat huisartsen geen saxenda geven, omdat er geen beleid is wanneer en hoe de controle uitgevoerd moet worden. Waarom hoor je hier nergens over?

 • MMarijke

  De huisarts doet moeilijk lijkt alsof ze uit haar portemonnee moet betalen voor ons

 • MMarja

  Begrijp ik nu goed dat als je wel geopereerd kunt worden een GPB dus dat ze je dwingen om dat te doen. En als je dat niet wil. Dan krijg je lekker niets. Dat is ook heel raar. Mag dat zomaar.

  • AAnneke

   @Marja dat is iets wat ik ook niet begrijp. Mijn zus heeft een GBP gehad en toen er galstenen verwijderd moesten worden, heeft haar dat bijna het leven gekost. Ik wil dit dolgraag proberen, maar ook mijn huisarts geeft geen toestemming. En dat terwijl ik met ernstig overgewicht kamp. Sporten doe ik ondanks mijn overgewicht veel, maar val geen gram af. In tegendeel, ik ben aangekomen. En nee niet vanwege spierweefsel! Ik word met een G.L.I. daarop gemeten. Ik word er verdrietig en boos van, maar helaas kan ik de kosten niet zelf betalen.

 • PPaula Vogels

  Ben 72 jaar, 169 groot heb een een bmi van 35.4. Heb verwijskaart van de huisarts voor gli programma’s , heb een vaatziekte apneu en artrose.

 • LLisa Brounen

  Ik ga hier zeker vanuit, dat dit een 1 april grap is/was

 • TTegelaar

  Welke wegen moet je bewandelen om daar voor in aanmerking te komen heb een BMI boven de 40 en heb apneu en hartrimestoornis ben 75 heb bij Cool proberen af te vallen, kom ik daar nog voor in aanmerking?

 • JJohnny van vaerenbergh

  Geachte
  Is da ook in België? Ik ben nu 8 weken bezig en moe binnen 3 weken terug een doos aankopen wat duur is 250 euro wordt da nu terugbetaald via cm

  • Jjaoued

   @Johnny van vaerenbergh gekocht zonder recept?

  • RRini

   @Johnny van vaerenbergh
   Had u de medicatie in België zelf gekocht? Ik begreep het nog niet zo goed.

  • MMieke

   @Rini

   Hoi rini heb je die medicijnen zelf gekocht in België stuur me een pb groetjes mieke

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.