Met deze zorgverzekeringen kun je NIET in ieder ziekenhuis terecht

Met deze zorgverzekeringen kun je NIET in ieder ziekenhuis terecht

Artikel door: Koen Kuijper - 31 reacties

Met deze zorgverzekeringen kun je NIET in ieder ziekenhuis terecht

Elk jaar onderhandelen zorgverzekeraars en ziekenhuizen over de zorgcontracten voor het nieuwe jaar. Helaas verlopen de onderhandelingen wederom stroef, getuige het nog beperkte aantal contracten dat is gesloten.

Het maakt het kiezen van een zorgverzekering extra ingewikkeld.

In dit artikel bespreken we:

 • Hoever verzekeraars en ziekenhuizen zijn met de zorgcontracten voor 2023
 • Bij welke zorgverzekeringen je niet in ieder ziekenhuis de kosten volledig vergoed krijgt
 • Wat de gevolgen zijn als jouw ziekenhuis geen contract heeft met je verzekeraar

Lees dus snel verder als je volledig op de hoogte wilt zijn.

Hoe is het gesteld met de ziekenhuiscontracten?

Elk jaar onderhandelen zorgverzekeraars en ziekenhuizen over de contracten voor het komende jaar. Daarin wordt onder meer besproken wat een behandeling mag kosten en welke kwaliteitseisen er aan de zorg gesteld worden.

Ook dit jaar verlopen de onderhandelingen stroef. Als we bijvoorbeeld kijken naar de zorgvinder van CZ en de zorgzoeker van VGZ zien we dat er met tientallen ziekenhuizen nog geen contract is gesloten voor 2023.

En ook de zorgverkenner van Zilveren Kruis laat nog een hoop ziekenhuizen zien waarbij er nog geen contract is voor het nieuwe jaar.

Ziekenhuisrekening niet volledig vergoed

Met de onderstaande 4 zorgverzekeringen staat nu al vast dat je volgend jaar niet in ieder ziekenhuis de rekening volledig vergoed krijgt:

 1. Aevitae (Natura Select)
 2. ProLife Principe Polis Budget
 3. ZEKUR Gewoon ZEKUR
 4. Zilveren Kruis Basis Budget

Benieuwd of jouw zorgverzekering alle ziekenhuizen dekt? Check dat nu hier in onze zorgvergelijker.

Bovengenoemde zijn budgetpolissen met een beperkte contractering van ziekenhuizen.

En ook bij deze naturapolissen zijn er een paar ziekenhuizen die vrijwel zeker geen contract hebben in 2023:

 • CZ zorgbewustpolis
 • CZ zorg-op-maatpolis
 • CZdirect basisverzekering
 • Just Basic

In de zorgvinder van CZ zie je precies terug om welke zorgaanbieders het gaat en of er wel of geen sprake is van een beperkte vergoeding.

Geen contract, wel vergoed

Hoewel sommige verzekeraars nog in overleg zijn over de contracten voor 2023 en nog niet met alle ziekenhuizen een contract hebben gesloten, vergoeden ze de behandeling alsof er al wel een contract is.

Dit lijkt in elk geval van toepassing te zijn voor de zorgverzekeringen die vallen onder het concern van:

 • a.s.r.
 • Achmea
 • DSW
 • Eno
 • Menzis
 • ONVZ
 • VGZ
 • Zorg en Zekerheid

Uitzondering hierop zijn de eerder genoemde budgetverzekeringen.

Wie hoort bij wie? Check het hier.

Beperkende voorwaarden

Uiteraard worden de kosten alleen vergoed als er de zorg valt onder de dekking van het basispakket. Bovendien betaal je vrijwel altijd je eigen risico, tenzij je deze al hebt opgemaakt.

Daarnaast kan een verzekeraar ervoor kiezen om alleen gespecialiseerde ziekenhuizen te contracteren voor bepaalde klachten. Dit zien we bijvoorbeeld bij de natura zorgverzekeringen van VGZ en CZ.

Een overzicht van alle beperkende voorwaarden staat hier.

Wat als er geen zorgcontract is in 2023?

Als er geen contract is gesloten tussen jouw zorgverzekeraar en het ziekenhuis waar je onder behandeling gaat, betaal je zelf een gedeelte van de zorgnota.

Hoeveel dit is, hangt af van je polis. Meestal gaat het om 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Voor een ziekenhuisrekening van 1.000 euro betaal je dus minimaal 250 euro uit eigen zak.

Altijd vergoed

Je krijgt de kosten wel bij elk ziekenhuis vergoed in onder meer de volgende situaties:

 • Voor spoedeisende zorg
 • Bij behandelingen voor kinderen
 • Voor bevallingen met een medische noodzaak

Ook als er sprake is van een tertiaire verwijzing krijg je de kosten volledig gedekt. In dat geval ben je door een medisch specialist van ziekenhuis doorverwezen naar een medisch specialist in een niet-gecontracteerd ziekenhuis.

Check de voorwaarden van jouw zorgverzekering voor alle uitzonderingen.

Zo min mogelijk gezeur

Wil jij zo min gezeur over de vergoeding van behandelingen bij jouw zorgaanbieder?

Dan kun je overwegen om te kiezen voor een zorgpolis met een zeer ruime zorgkeuze (combinatiepolis) of vrije zorgkeuze (restitutiepolis).

–> Bekijk al deze zorgverzekeringen hier

31 reacties

 • KKiftkipje

  Als wij ALLEMAAL vóór 1 januari een keuze MOETEN maken, hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat zorgverzekeraars maar door kunnen blijven onderhandelen? Het is bijna 1 februari en veel zorgverzekeraars hebben nog geen overeenkomsten gesloten. Volstrekt onacceptabel

 • NNico

  Shoppen i.v.m. de gezondheid blijft voor mij onaanvaardbaar. Lang leve de privatisering. Zijn we nu nog niet wakker?

 • NNico

  Shoppen i.v.m. de gezondheid blijft voor mij onaanvaardbaar. Lang leve de privatisering. Zijn we nu nog niet wakker?

 • GGeert

  Het is belachelijk dat ze bepalen welke medicijnen je mag hebben zijn echt medicijnen met verschillende werking chemische rotzooi gaat voor natuur product hoezo natuur vrienden

 • NNoor

  Misschien moet je even wachten met het schrijven van dit soort artikelen, de zorgverzekeraar is namelijk nog in onderhandeling met ziekenhuizen. Deze week zal er meer duidelijk over worden.

  • TTruuss

   @Noor
   Deze week geeft de verzekeraar meer duidelijkheid… nog vier dagen om te kiezen, maar nog even wachten?

  • TTruuss

   @Noor
   Deze week geeft de verzekeraar meer duidelijkheid… nog vier dagen om te kiezen, maar nog even wachten?

  • JJanneke

   @Noor, lastig hè, dat ze nog aan het onderhandelen zijn. Hopelijk zijn ze de 31e klaar met onderhandelen en kunnen wij eindelijk een keus maken.

  • SSuzie

   Op bijna elke verzekerings/ziekenhuis website staat: nog in onderhandeling, dat dit mag met nog maar 1 dag om over te stappen. Wordt dus een gok of ik straks in mijn eigen ziekenhuis terecht kan, van de zotte

 • GGerard

  Jaren geen zorg gehad,nu een hernia door een zinloze mishandeling omdat ik op het verkeerde moment op de verkeerde plek een gek tegenkwam.
  Zegt de huisarts bij eerste consult ,als het over 3 maanden nog niet beter is en nog niet kan zitten laten we een mri maken, gaat vaak vanzelf weer over.
  Toch mri afspraak, wachttijd 3 weken,
  Blijkt dus hernia ,afspraak maken voor neuroloog 100 dagen wachttijd, afspraak voor Pré operatieve screening 7 dagen ,ik heb een sporthart en lage rustpols van 42 al 40 jaar, toch hartfilmpje naar de cardioloog, wachttijd 3 tot 6 weken ,bij groen licht ,datum maken operatie 2 tot 4 maand.
  Bij geen groen licht komt er zo nog maanden bij!
  Lang leven de zorg in derde wereldland Nederland

  • MMen feron

   @Gerard
   Beste Gerard ,
   Ik weet niet hoe en waar U verzekerd bent, maar neem eens contact op met de praktijk van Drs Simons in Keulen. Dit is een gerenommeerde hernia specialist Hij kan U gegarandeerd zeer snel helpen ( in ons geval was dat binnen een week) Zie ook Zorgkaart Nederland voor reviews. Kan wel zijn dat U ivm de vergoeding eerst een intake bij Kliniek Lange Voorhout moet doen maar dat gaat ook snel . En wellicht , nu het nog kan, misschien Uw verzekering nog snel aanpassen ; maar daarvoor kunt U het beste even contact opnemen met Uw zorgverzekeraar en hun vragen of U bij Drs Simons geholpen kunt worden .
   Groeten en veel succes.

  • JJan

   @GerardTis beter om naar de Filippijnen tegaan. Pijn in de lever. Huisarts tot operatie, goed 3 weken.

 • VVincent van den Berg

  De macht van de zorgverzekeraars is volstrekt onacceptabel. Zij willen niets uitgeven, wel vangen en vette winsten voor hun beleggers maken. Terug naar één nationaal ziekenfonds. Zorg is géén markt.

  • LLGT

   @Vincent van den Berg
   U Heeft volkomen gelijk. De Overheid had onze Zorg nooit mogen uitbesteden aan commerciële op winst beluste Verzekeringsbedrijven.
   Steeds meer producten, waaronder medicijnen, worden niet meer vergoed. Je moet je hele verzekering uitpluizen als je iets mankeert om te kijken of het wel vergoed wordt.
   Daarnaast wordt ons Zorgsysteem uitgebuit door honderdduizenden niet-Nederlanders, arbeidsmigranten en asielzoekers en uitkeringen-zoekers.
   We moeten terug naar één systeem van vroeger, de oude ZFW, maar dan voor iedereen.

  • PPiet

   Dit alles met dank aan de VVD en de mensen die of het niet door hebben of het niets kan schelen en vooral niet vergeten van die partijen die zo graag op het pluze blijven zitten.

 • RRoel

  Gewoon terug naar het oude systeem 15 jaar geen dokter gezien en dus maximaal betaalt en nu zorg nodig dan ben je nu vet de l*l,marktwerking van onze premier slaat een beetje door word tijd voor een ander kabinet zonder deze idiote stelsels

  • YYvonne

   S.O.S.

 • BBen

  En als je dan een zorgverlener met een contract hebt dan kom je er in november achter dat het omzetbudget voor jouw behandeling op is…

  • AAnnemieke

   @Ben dit is echt te verschrikkelijk voor woorden. En jij betaald gewoon tm Dec van dit jaar. Hoe absurd…

 • EErna Roelands

  Waar niet aan gedacht wordt en waar ik steeds mee zit is dat de thuiszorgorganisatie waar ik regelmatig gebruik van moet maken, maar bij twee zorgverzekeringen is aangesloten. Daardoor kan ik niet van zorgverzekering veranderen en het afschaffen van de collectiviteit kost mij alleen maar geld want ik kan nog steeds niet veranderen van verzekering.

 • EErna Roelands

  Waar niet aan gedacht wordt en waar ik steeds mee zit is dat de thuiszorgorganisatie waar ik regelmatig gebruik van moet maken, maar bij twee zorgverzekeringen is aangesloten. Daardoor kan ik niet van zorgverzekering veranderen en het afschaffen van de collectiviteit kost mij alleen maar geld want ik kan nog steeds niet veranderen van verzekering.

 • JJoke

  Het is schandalig hoe er over zorg wordt gehandeld. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. 1 verzekeringsmaatschappij dan ben je van al dat gezeik af. Eigenbijdrage in de premie verwerken dan kan de maand premie omlaag.
  Dan betaalt iedereen het zelfde of je nu wel of niet van de zorg gebruik maakt. Als je dan zorg nodig heb weet je zeker dat je geholpen wordt. En met 1 zorgverzekering worden er minder zakken gevuld.

 • TT de Ruiter

  De informatie klopt niet helemaal:
  Als er geen contract is en ook niet komt, zoals bij een groot aantal ZBC’s, dan betaalt de patiënt meestal niets extra. ZBC’s kunnen die 75% vaak accepteren omdat ze efficiënter werken. Soms wordt gezegd dat “de instelling die resterende 25% zelf betaalt”
  Alleen als de minister zijn zin gaat krijgen wordt de patiënt verplicht om het tarief tot aan 100% zelf te betalen. Dat is het verbieden van coulance.
  Dus: De bedoeling is dat die focus zorg bij ZBC’s alleen voor de rijken wordt, net zoals bijv in Kenia.
  Dat onze minister van zorg ooit Kenia als natte droom zou zien, wie had dat gedacht

 • HHan

  De onderhandelingen met ziekenhuizen duren elk jaar langer. De verzekeringsmaatschappijen doen hun best om de afspraken vóór de Kerst af te krijgen, maar dat lukt helaas niet. Er zijn elk jaar weer een aantal ziekenhuizen waar de gesprekken lang duren zonder een overeenkomst. Wil je voorkomen dat je behandelingen niet meer (volledig) worden vergoed omdat je zorgverzekeraar geen contract meer heeft met het ziekenhuis? Dan kun je je zorgverzekering t/m 31-12 opzeggen en wanneer de contracten met de ziekenhuizen definitief zijn alsnog een zorgverzekering afsluiten. Dit kan uiterlijk t/m 31-1. Mocht het nog steeds onduidelijk zijn of je ziekenhuis in 2023 een contract heeft met je huidige zorgverzekeraar, kun je een andere zorgverzekeraar zoeken die wel contract heeft. Maar vaak bieden de verzekeraars ook een regeling en vergoeden ze de kosten alsnog in het geval dat een behandeling al gestart is terwijl de contractering nog onduidelijk was.

  • JJanneke

   @Han, ik heb idd mijn verzekering opgezegd per 31-12. En nog geen nieuwe. Omdat ik wacht tot de gesprekken zijn afgerond. Maar wat als ik jn januari ziektekosten heb?

 • WWim van Deelen

  Noem het maar gerust machtsmisbruik….dit gebeurt er nu met marktwerking. Ben je onder behandeling bv. 1 à 2 jaar ben je dadelijk ‘t sjaakie en je wilt door in 2023 bij de instelling arts X moet je a) bijna iedere dag nu checken of je wel of niet bij je huidige zorgverzekering verzekerd bent voor 100% …. omdat men nog in onderhandeling is. Dit is gewoonweg niet te doen voor de toch al complexe optuiging van de vergoedingen. Ook nog eens vaak per instelling opgesplitst in zorg A wel vergoed en zorg B niet.
  Wordt tijd dat politiek ingrijpt en de zorg weer financieel naar zich toe trekt. Scheelt denk ik ontzettend veel fte …. dus veulllll goedkoper en de woekerwinsten bij sommige zorgverzekeringen is dan ook terug te voeren naar de schatkist ennn voor de inwoners van NL is het weer eenvoudig te volgen.

 • KKlaas

  Laat het ziekenhuis ons dood gaan a lals zorg niet gecontrakteer de is?

  • CCoen

   @Klaas, het zijn vaak niet de ziekenhuizen die moeilijk doen, maar de zorgverzekeraars die hun macht misbruiken. En je mag altijd naar ieder ziekenhuis, alleen de machtige verzekeringen betalen dan minder en jij moet zelf het restant betalen.

 • JJ

  Indien u niet wilt hebben dat de zorgverzekeraar bepaalt welke medicijnen voor u vergoed worden, het zgn preferentiebeleid, waarbij u dus elke keer een ander doosje krijgt gevuld net een andere kleur pillen terwijl uw recept onveranderd is kies dan voor onvz of dsw of aevitea.
  Stel u heeft ook luiers, diabetesmateriaal, verbandmiddelen, stomaspul en/of voedingspreparaten nodig en u wilt deze in gewone hoeveelheden van uw eigen apotheek ontvangen ipv in maandstapels vanuit verweggistan, zit u bij genoemde verzekeringen ook prima. Vraag bij uw apotheek om een overzichtskaartje en u ziet zelf dat dit klopt. Voor vrijwel hetzelfde geld als elders bepaalt U wat u slikt vooruw dure geld.

  • EEbo

   @J Kijk dan ook even naar de eerlijke verzekeringswijzer om te zien hoe ‘goed’ die verzekeraars presteren voordat u ze aanbeveelt.

  • Kkoomen

   @Ebo
   ik ben zeer tevreden met onvz. Inderdaad is dit een verzekeraar die niet moeilijk doet. mijn vader had ohra en die liepen overal over te zeiken. dus vanuit ervaring een tevreden klant van onvz…en niet vanuit een verzekeringwijzertje

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.