Onbeperkt fysiotherapie verzekeren amper mogelijk in 2023

Onbeperkt fysiotherapie verzekeren amper mogelijk in 2023

Artikel door: Bart Koenraadt - 18 reacties

Onbeperkt fysiotherapie verzekeren amper mogelijk in 2023

Het is in 2023 nog maar bij twee aanvullende zorgverzekeringen mogelijk om fysiotherapie volledig te verzekeren. Daarnaast worden veel aanvullende verzekeringen met dekking voor fysiotherapie weer een stukje duurder.

Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer.

In dit artikel lees je:

 • Waar je fysiotherapie nog 100% kunt verzekeren
 • Wat de grote verzekeraars vergoeden
 • Waar je de hoogste dekking kunt vinden

We duiken er direct in.

Slechts 2 verzekeringen

Het is in 2023 nog maar bij twee zorgverzekeringen mogelijk om een volledige vergoeding voor fysiotherapie te krijgen, namelijk bij ONVZ en VvAA, die beide vallen onder het ONVZ-concern.

In 2018 waren er nog 7 verzekeraars en 9 aanvullende verzekeringen waarbij je fysiotherapie onbeperkt kon verzekeren. De laatste jaren hebben verzekeraars echter flink gesneden in de vergoedingen.

Koen Kuijper (Zorgexpert)

Een overzicht van de aanvullende pakketten waarbij je in 2023 nog wel recht hebt op een 100 procent vergoeding van fysiotherapie:

De jaarlijkse premie van deze aanvullende verzekeringen ligt tussen de 1.579 en 1.668 euro. Ter vergelijking: in 2018 lag de gemiddelde jaarpremie op circa 1.050 euro. Alles is dus enkele honderden euro’s duurder geworden.

Inclusief de basisverzekering betaal je bij VvAA het minst voor onbeperkte fysiotherapie, namelijk: 274,06 euro per maand.

Basispakket

Vanuit het basispakket wordt fysiotherapie alleen volledig vergoed bij bepaalde chronische aandoeningen, zoals een spierziekte, frozen shoulder of MS.

Heb je bijvoorbeeld reuma, artrose of een andere aandoening aan het bewegingsapparaat die niet op de chronische lijst staat? Dan ben je aangewezen op de dekkingen uit de aanvullende verzekering.

Gezondheidsvragen

Het vervelende is dat verzekerden – voor de aanvullende verzekeringen die 100 procent vergoeden – eerst een aantal gezondheidsvragen moet beantwoorden. Deze medische selectie moet de verzekeraar een inschatting geven van het te verzekeren risico.

In de praktijk is het bijna niet meer mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor een volledige vergoeding van fysiotherapie. Patiënten die fysiotherapie echt hard nodig hebben, zullen doorgaans niet door de medische selectie komen.

Koen Kuijper (Zorgexpert)

Heb je veel fysiotherapie nodig, bijvoorbeeld in verband met reuma, artrose of fibromyalgie? Dan is de kans groot dat je wordt geweigerd. Het risico voor de verzekeraar is dan te groot. Alleen als je al langer de ruim dekkende verzekering hebt, kun je daar gebruik van blijven maken.

Fysiotherapie bij de grote verzekeraars

De vier grote verzekeringsmaatschappijen, Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis, hebben al zo’n zes jaar geleden besloten om fysiotherapie niet meer onbeperkt te vergoeden via de aanvullende verzekering. Zo’n 85 procent hier verzekerd.

De afgelopen jaren werden verschillende aanvullende pakketten met fysiotherapie geschrapt, qua dekking verlaagd of in prijs verhoogd.

Koen Kuijper (Zorgexpert)

Dit is het maximum aantal behandelingen fysiotherapie dat je in 2023 kunt verzekeren bij de ‘grote 4’:

VerzekeraarAantal behandelingenPremie 2023
Zilveren Kruis36 behandelingen€ 58,50*
VGZ20 behandelingen€ 43,15
CZ20 behandelingen€ 43,25
Menzis20 behandelingen€ 43,50
*Vanaf-premie

Op Zorgwijzer staat een overzicht met alle vergoedingen voor fysiotherapie per zorgverzekeraar.

Premiestijgingen 2023

Bij de meeste verzekeraars gaat de premie voor verzekeringen met fysiotherapie weer iets omhoog.

De grootste stijgingen vonden we bij:

 • a.s.r.: tot € 4,00 per maand
 • DSW: tot € 2,25 per maand
 • IZA: tot € 4,10 per maand
 • ONVZ: tot € 2,79 per maand
 • Stad Holland: tot € 4,00 per maand
 • VGZ: tot € 2,65 per maand
 • Unive: tot € 2,25 per maand

Vergelijk deze prijzen op deze pagina.

Alleen met duurdere basisverzekering

Wat verder opvalt, is dat een ruime dekking voor fysiotherapie tegenwoordig alleen nog af te sluiten is combinatie met een duurdere basisverzekering van 132 tot 145 euro per maand. Dat terwijl de goedkopere basisverzekeringen zijn geprijsd tussen de 125 en 130 euro per maand.

De kosten voor het verzekeren van fysiotherapie worden steeds hoger. Gezien de stijgende prijzen voor huren, energie en boodschappen is dit voor steeds meer Nederlanders niet meer te betalen. Het gevaar van zorg mijden ligt daardoor op de loer.

Koen Kuijper (Zorgexpert)

Waar krijg ik de beste dekking in 2023?

De grote vraag voor veel mensen is waar je komend jaar de beste dekking voor fysiotherapie krijgt, tegen een zo laag mogelijk prijs en het liefst zonder medische selectie.

Een overzicht van de meest ruime vergoedingen in 2023:

VerzekeraarPakketVergoedingPremie p/m
De FrieslandOptimaal 36 behandelingen€ 54,75
IZZZvdZ + Extra 352 behandelingen€ 105,00**
ONVZTopfit*50 behandelingen€ 67,66
Pro LifeExtra Largepolis36 behandelingen€ 74,25
Stad HollandExtra Uitgebreide AV36 behandelingen€ 62,75
VvAATop*50 behandelingen€ 64,02
Zilveren KruisAanvullend 4 Sterren36 behandelingen€ 58,50
*Gezondheidsvragen voor acceptatie | **zonder collectieve korting

Let op: bij Zilveren Kruis geldt een leeftijdsafhankelijke premie.

Goed vergelijken loont

Voor wie op zoek is naar een uitgebreide verzekering voor fysiotherapie en zo min mogelijk wilt betalen, loont het om een goede vergelijking te maken tussen de verzekeraars, premies, vergoedingen en voorwaarden.

In de zorgvergelijker vergelijk eenvoudig alle basisverzekeringen én aanvullende verzekeringen met elkaar op prijs, dekking, voorwaarden service en extra’s.

–> Ontdek het zelf

18 reacties

 • AAns

  Ik heb een aanvullende 50+verzekering. 13 fysio behandelingen. Jaren niet nodig gehad en nu wel. In 2022 13 behandelingen gehad en er 1 klacht bij gekregen. Ik heb mijn verzekering gemaild waarom in mijn pakket zo weinig behandelingen zitten ivm leeftijd. Maar er zit wel voor een bedrag van 350 in voor alternatieve geneeswijze. Daar zou ik dus graag fysio voor willen hebben. Ik heb nog geen antwoord van de verzekering ontvangen. Je hebt schrik dat je gaat vallen of iets chronisch gaat krijgen. Artrose is er al. Moedeloos word ik ervan.

 • AAns

  Ik heb een aanvullende 50+verzekering. 13 fysio behandelingen. Jaren niet nodig gehad en nu wel. In 2022 13 behandelingen gehad en er 1 klacht bij gekregen. Ik heb mijn verzekering gemaild waarom in mijn pakket zo weinig behandelingen zitten ivm leeftijd. Maar er zit wel voor een bedrag van 350 in voor alternatieve geneeswijze. Daar zou ik dus graag fysio voor willen hebben. Ik heb nog geen antwoord van de verzekering ontvangen. Je hebt schrik dat je gaat vallen of iets chronisch gaat krijgen. Artrose is er al. Moedeloos word ik ervan.

 • MMarjolein

  Het beroep fysiotherapeut wordt niet meer serieus genomen. Dan maar hogere ziekenhuis kosten,denk ik. Nederland gaat hard achteruit qua zorgverzekering. Steeds meer betalen en steeds minder vergoeding.

 • FFemina van Beek

  Inderdaad schandalig zoals de verzekeraars omgaan met fysiotherapeuten. In de Volkskrant van donderdag 17 november jl staat een artikel van fysiotherapeute Anita Betten die o.a. kankerpatiënten begeleid. Fysiotherapeut gooit de k
  Handdoek in de ring: “wij zijn de stille armen”. Ze zijn al jaren onderbetaald en moeten bij het xje tekenen bij iedere zorgverzekeraar. Mijn fysiotherapeut gaat over 2 jaar met pensioen en wat krijgt hij als pensioen, naast zijn AOW slechts 600 euro. Terwijl hij duizenden euro’s aan pensioen premie heeft betaald. En dat alleen als die vreselijk Wet Toekomstig Pensioen niet doorgaat. Want dan weet niemand meer wat voor pensioen men krijgt. Kennelijk hebben alle tweede Kamerleden zitten te slapen en nog nooit naar
  Zwarte zwanen van omroep Max gekeken gemaakt door Cees Grimbergen . En hebben ze ook niet het artikel gelezen uit de Volkskrant van 2 november jl van Marjolein Quene (Voormalig bestuurlid van de Stichting Nationale Pensioenregister. Dat de Wet Toekomst Pensioen de werknemer volledig uit aan de financiële sector uitlevering en dat alle risico’s bij de werknemer ligt. Wat de werkgevers heel goed uitkomt. En dat deze coalitie de AOW met 10% klopt ook niet. Het is 8%, de 2% is de normale verhoging maar wel verliezen we de OIAOW ca. 350 euro.

 • GG.J. Hofmeester

  Ik ben 2 jaar geleden al gestart met de aanschaf van een andullatie toestel. Ik heb chronische pijnklachten in mijn rug en nek. Maak nu geen gebruik meer van een therapeut. Ik doe 2 maal per dag mijn eigen behandelingen met infrarood en mechanische trillingen. Ben vrijwel van mijn pijnklachten af.Hier zouden de zorgverzekeraars in moeten investeren.

 • DDiane

  De gezondheidszorg zou zich gaan richten op preventie, maar ook dit is een wassen neus.
  Arbeidskrachten mogen eerst verslijten en chronische problemen krijgen, voordat zij betaalbare fysiotherapie krijgen. En maar betalen.

 • JJos meekel/ Amsterdam

  Dit is nou marktwerking en we mogen langer werken maar niet langer leven!!

 • MMarianne

  Wordt het niet eens tijd om het basispakket onder de loep te nemen. Waarom zit er verloskundevast in ipv een aantal behandelingen fysio als je ouder bent dan 55 jaar.

 • WW des Celles

  Vind het nog al kort zichtbaar heb eigenlijk iedere week nodig .maar zo als een arts zei de verzekering betaald liever revalidatie. Maar omdat mijn been vast staat (atrodese) en dat dat niet op de lijst staat krijg ik niet voldoende therapie .

 • AA van Tol

  Waarom staat zorg en zekerheid er niet bij?

 • NNiels

  Heel leuk onbeperkte fysiotherapie of 36 behandelingen bijv. Maar voor heel veel klachten staat een max aantal behandelingen. Bijv 9 voor spier pees letsel per jaar!!! Heb je een spierblessure gehad en krijg je een nieuwe blessure en heb je de 9 dan op al op. Ja helaas. Krijg je ze niet vergoed. Ookal had je er 36 verzekerd. Heb je er nog 27 over. Maar ja je 9 zijn al op voor dat jaar.

  • JJoost

   @Niels
   Onzin wat je schrijft. Hoogstwaarschijnlijk wil jouw fysio maar 9 keer aan deze klacht besteden omdat zijn behandelingen te hoog wordt maar er staat nergens beschreven dat hij er maar 9 mag gebruiken.

  • MMax

   @Joost Geen onzin! Dit staat wel beschreven. Fysiotherapeuten dienen van verzekeraars te werken met zorgprofielen (vast aantal max. behandelingen) en/of worden opgedragen het maximale aantal behandelingen zo laag mogelijk te houden. Dit heet een behandelindex. De behandelindex is ongeveer 7 behandelingen gemiddeld per klacht, anders ben je aan het “overbehandelen” en komen ze voor volgens jaar alleen nog maar in aanmerking voor een nog lager tarief.

  • AAnnemarie

   @Joost
   Klopt, dit staat nergens beschreven, maar wordt door sommige verzekeraars opgelegd. Patienten weten niet wat voor regels fysio’s krijgen van een verzekeraar.

  • BBionda

   @Niels dit klopt. Mijn fysio therapeut vertelde mij hetzelfde.
   Ik heb er 20 in mijn huidige pakket,maar kon niet verder na 9 behandelingen.

 • EElly Gerbes

  Als ik zie wat er in fysio vergoedingen geschrapt wordt en de premies wel ophoog gaan, vind ik t schrijnend te horen dat de fysiotherapie niet eens dekkend betaald worden en stuk voor stuk stoppen omdat het financieel niet meer te doen is. Hoe gaan we dat opvangen? Long-covid bv? Laten we het niet meer over druk op de zorg hebben die gaat alleen maar stijgen

  • KKees vdweerd

   Welke zorg verzekering moeten wij nemen en het zit het met de tandarts ik ben nu bij meniscus verzekerd en hoeveel keer kunnen wij när de huisarts en het ziekenhuis eersteklas en ik heb Endeldarm kanker gehad en bijna 3 keer dood mensen vertel mijn?

  • AAafke de Vries

   @Elly Gerbes, klopt helemaal wat je schrijft. De tarieven van de fysiotherapeuten zijn al zeker 10 jaar of meer hetzelfde, terwijl hun kosten ook stijgen
   Diep triest dat de zorgverzekeraars steeds meer eisen aan hen stellen maar daarvoor niet willen betalen. Schandalig!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.