‘Ongezonde Nederlanders moeten meer zorgpremie betalen’

‘Ongezonde Nederlanders moeten meer zorgpremie betalen’

Artikel door: Koen Kuijper - 23 reacties

‘Ongezonde Nederlanders moeten meer zorgpremie betalen’

Mensen die ongezond leven moeten een hogere zorgpremie gaan betalen aan hun zorgverzekeraar. Dat vindt 4 op de 10 Nederlanders, blijkt uit representatief onderzoek van Zorginstituut Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard, onder meer dan 2.000 Nederlanders.

Het doel van het onderzoek is om onder de bevolking te peilen wat mensen ervoor over hebben om ook in de toekomst goede en betaalbare zorg te blijven krijgen. Er zijn namelijk duidelijke problemen: de zorgkosten lopen op, terwijl de vraag naar zorg sterk toeneemt als gevolg van vergrijzing en personeelstekorten.

Gezonde mensen voorrang bij zorgaanbieder

Kennelijk is er onder Nederlanders ergernis over de manier waarop mensen omgaan met hun leven. Er lijkt weinig bereidheid om mee te betalen aan zorg voor mensen die ongezond leven.

40 procent wil daarom dat mensen die ongezond leven meer bijdragen aan de zorg. Bijna 20 procent van de Nederlanders gaat zelfs zo ver dat ze vinden dat zij bij een zorgaanbieder voorrang moeten krijgen op mensen die er een ongezonde leefstijl op nahouden.

De meerderheid is iets gematigder in hun mening, maar 64 procent vindt bijvoorbeeld wel dat de huisarts actiever moet zijn in het aanspreken van mensen die ongezond leven.

Zorgkosten lopen op

Ondertussen lopen de zorgkosten als gevolg van een slechte leefstijl verder op. Uit onderzoek blijkt dat ongezonde leefgewoontes van grote invloed zijn op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en specifieke kankervormen.

Slechts 26 procent van de ondervraagden is bereid om een hogere premie of belasting te betalen om de stijgende zorguitgaven te kunnen blijven bekostigen. Een positief punt is wel dat 70 procent van de Nederlanders een eigen verantwoordelijkheid voelt bij het goed en betaalbaar houden van de zorg.

En dat terwijl de premie in 2023 voor iedereen omhoog lijkt te gaan, is de verwachting aan de hand van voorlopige berekeningen door het ministerie van VWS.

Oplossingen?

Als Nederlanders worden gevraagd naar oplossingen voor de dreigende problemen in de zorg, is 70 procent van mening om de zorg anders te organiseren om deze betaalbaar en toegankelijk te houden.

Zo’n 60 procent wil dat er meer focus komt op het voorkomen van ziekten in plaats van het behandelen, bijvoorbeeld door het bevorderen van een gezondere leefstijl.

Een overgrote meerderheid van 80 procent van de ondervraagden vindt dat het maken van gezonde keuzes moet worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door de BTW op groente en fruit te verlagen en slechte snacks en frisdrank te weren op scholen.

23 reacties

 • Ffrans

  Aan veel reacties te zien, zouden deze personen goed in het jaar 40/45 gepast kunnen hebben.

 • AAstrid Brongers

  Je wordt in dit land dood gebombardeerd met adviezen over gezond leven. Jawel, maar dat kost geld. En dat hebben we niet (meer). Dus geef mensen dan de kans om gezond te leven ! Als de welvaart nog verder afbrokkelt, is dat een gevaar voor de democratie. Steek er dan ook geld in !

 • CCHUKWUMA

  Mijn naam is Viera Kabanova ik kom uit Nederland en ik woon in de stad Amsterdam. Ik ben op zoek naar een lening online en alles wat ik krijg is oplichters, maar ik vond dit lening bedrijf genaamd Chukwuma Odion lening bedrijf en ik heb mensen online getuigt over er goede daden dus ik besloot om te proberen als ik weer gelukkig zal zijn dus ik heeft een lening aangevraagd van 150.000,00 euro en de leningverstrekker, mevrouw Chukwuma Odion, verzekerde mij dat binnen 12 uur mijn lening op mijn bankrekening zal staan. Vandaag zag ik dat mijn bank mij bericht schreef dat er een bedrag van 150.000,00 euro is in mijn account en ik dank Chukwuma Odion omdat ze echt is, dus als je een online lening nodig hebt, wees alsjeblieft niet opgelicht zoals ik van dit bedrijf solliciteer omdat zij het enige echte bedrijf is dat online leningen verstrekt. Hun e-mailadres is chulo.odionfinancial(a)gmail com

  • Ggeert

   @CHUKWUMA
   Je beseft wel dat je naam op dit forum gewoon Chukwuma is he.

 • TTristan

  Denk dat 70% van de nederlanders niet eens in de buurt komt van “gezond” leven. De bewegingsnorm wordt al niet eens gehaald terwijl die al belachelijk laag is en ver onder het minimum wat je eigenlijk zou moeten bewegen.

 • AAlfred

  Kijk eens naar het verdienmodel van zorgcowboys die misbruik maken van toegekende PGB’s aan hun cliënten. Bewust deze kwetsbare cliënten pamperen, om hen zoveel mogelijk afhankelijk te maken. En zodoende de eigen regie bij deze doelgroep te ontnemen. Deze ondernemers zijn bijna allemaal ISO gecertificeerd. En ondanks certificering audits, toch op simpele wijze weten te frauderen en zodoende hun zakken flink weten te vullen.
  Daarbij bewindvoerders vanuit verantwoorde zorg mooie verhalen op de mouw weten te spelden, zodat ze met hun handtekeningen vrij spel hebben het om deze praktijken in stand te houden.

 • DDiny

  Je kunt nog zo gezond leven maar als je een genafwijking of meerdere .dan wordt je toch ziek of heb je behandelingen nodig
  We hadden een ziekenfonds toen was alles niet zo duur de regering had de bulk en hield prijzen laag .sinds dit stelsel ben je heel ve e l geld kwijt ook door rare afspraken met ziekenhuizen .het kan veel goedkoper ga daar naar kijken

  • VViktor

   @Diny

   Exact Diny.
   Daarbij wordt er nog altijd zo veel geld uitgegeven aan onnodige zorg. Maar daar gaat het allemaal niet echt om.
   Natuurlijk valt er een boompje op te zetten over een gezond eet en leefpatroon. Dat is altijd goed.
   Neemt niet weg dat daardoor genetische aandoeningen of gewoon grote pech in je leven van de baan zijn.
   Nee hoor, het ligt anders.
   Den Haag en in het verlengde zeker de Zorgverzekeraars zetten dit gevoel van ‘de schuld bij jezelf leggen’…altijd langzaam in de week.
   Zoals we bijvoorbeeld zagen bij de discussie van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar. Half Nederland stond op zijn kop,bij verkiezingen was het een thema maar inmiddels weten we dus niet meer beter. Moraal van verhaal: Zaai verdeeldheid tussen mensen onderling en leg daar de discussie neer en kijk wat dat oplevert. Vergeet niet de woorden : Onbetaalbaarheid en forse kostenstijging en het wijzen met de vinger zal beginnen. Methode: Den Haag. Zo oud als de weg naar Rome

 • SSaid

  Ik heb het idee dat we veel gezonder zijn gaan leven dan voorheen. Minder roken en drinken. Dus wat zijn de echte redenen dat de zorgkosten stijgen naast vergrijzing? Ik ben van mening dat we onze maatschappij zo ingericht hebben dat de structurele stress mensen ziek maakt. De gezondheidszorg is niet efficiënt, de verspilling is groot. Door de artificiële schaarste aan artsen en specialisten slurpen die een groot deel van het zorgbudget op. Waarom kunnen ze gewoon niet in loondienst bij ziekenhuizen komen. Het zijn nu “ondernemers” in een ziekenhuis omgeving zonder de risico’s. Je snapt toch wel dat ze gaan voor winstmaximalisatie. Ze moeten constant beslissingen nemen tussen het belang van de patiënt en hun portemonnee. We moet ze dit niet aan willen doen. Geef ze een fatsoenlijk salaris in loondienst en je zult zien dat de zorgkosten dramatisch zullen dalen.

 • MMia

  “Ergernis over de manier waarop mensen omgaan met hun leven.” “Weinig bereidheid om mee te betalen aan zorg voor mensen die ongezond leven.” Mensen die ons veel geld kosten in de zorg, dus. Dus rokers en mensen die alcohol drinken betalen ook meer. En mensen zonder Corona vaccinatie of andere vaccinaties. En mensen die niet genoeg slapen. Mensen die een beroep hebben die veel stress veroorzaakt. En natuurlijk mensen met hobbies die gevaarlijk zijn zoals skiën, paardrijden, rotsklimmen, etc. En fietsers zonder helm. En mensen die in de zon liggen of naar een zonnebank gaan (hoge kans op huidkanker!) Wie ben ik vergeten die meer moet gaan betalen omdat ze ongezond leven? OF misschien is dit gewoon een specifieke vooroordeel. Als het echt gaat om de extra druk op de zorg en verzekeringen, laten we dan extra premies berekenen voor iedereen die levensstijlkeuzes heeft die hun risico op gezondheidsproblemen en bijbehorende kosten vergroten. Maar ik wil wedden dat als we die gaan noemen, dat opeens iedereen die het met deze enquête eens was, opeens van gedachten zal veranderen.

  • BBram

   @Mia
   Er is maar 1 oplossing
   Niet voor elk wissewasje
   Naar de huis arts of spoedhulp
   Neem maar wat extra paracetamol in

 • KKoper

  Gezonde producten zijn vaak veel duurder. Leefstijl en eetgedrag hangen samen met zaken als opleidings niveau, armoede en mentale belasting. Eenzaamheid(1:6 nl/ 1:4 ouderen nl.) Blijkt net zo ziek makend als een leven met drank en roken. Minima en lage inkomens groepen hebben een levensduur verwachting van -10 jaar met dito effect voor AOW, zorgkosten enz. Verandering van leefstijl is voor mensen erg lastig. Stress eenzaamheid produkt display en reclame, tempo en complexiteit van onze wereld maken het nog lastiger. Als we elkaar medogenloos gaan beoordelen, uitsluiten, en stigmatiseren dan is dat een weg naar een griezelige toekomst.

 • AAnouar

  Wat een bullsh*t, jarenlang wil de politiek ongezond eten niet duurder maken en dan wordt Arme Jan weer de pineut omdat hij ook nog extra zorgpremie moet betalen. De rijke, verwende Nederlander moet eens inzien dat ongezond leven helemaal geen keuze is en dat stress en armoede vanzelf bijdragen aan een ongezonde lifestyle.

  • AAdriana

   @A heb je helemaal gelijk in

 • GG.

  Zolang er tonnen zorggeld via allerlei semi legale constructies weggesluist worden naar priveportemonnaies in plaats van dat dat geld aan zorg besteed wordt, vind ik dit een onzinnige discussie. Ga eerst maar eens terug naar het oude ziekenfonds, en kijk dan eerst maar eens of die zorg nog steeds zo duur is

  • GGeorge

   Dat hadden ze nooit moeten veranderen ze noemden het marktwerking maar marktwerking betekend grotere winsten in den haag kunnen ze niet nadenken niet elke verandering is een verbetering@G.

 • EEd

  Iemand die veel schade rijdt met zijn auto betaalt meer premie dan iemand die geen schade rijdt. Dat vinden wij normaal……
  Iemand die veel rookt betaalt veel accijns dat vinden wij normaal….
  Er zijn maar 1200 IC bedden beschikbaar en door de Corona pandemie gooien wij de NL economie compleet op slot, dat vinden wij normaal.
  Hoeveel rokers liggen in het ziekenhuis met COPD aan de zuurstof…., dat vinden wij ook normaal…..
  Ik denk dat het beleidsmatig niet deugd in NL, de regering doet maar wat op basis van dure adviseurs die voor hun bestaansrecht pleiten en onmisbaar worden geacht, kortom ons beleid is ziek! Pak de problemen aan bij de oorzaak en plak geen loze pleisters door watjes politiek te voeren. Recht is recht zoals krom ook krom is!

  • EE de Vries

   @Ed ik ben t met u eens waarom moeten wij burgers alle tekorten op hoesten terwijl t bedrijfsleven groot genoeg geen belasting hoeft te betalen politici liegen en bedriegen horen er op de kop uit te vliegen een belasting vd aller rijksten super maar ook de jeugd moet toch links stemmen als t om ons gewone volk gaat anders helpen we Rutten met als Harrie potter bh CDA aan 3 me huizen in Amerika of waar dan ook dat is niet goed. En telefoons leuk maar is een tunnelvisie dus waak hiervoor Gr E de Vries

 • PP.

  Het is een moeilijk onderwerp maar er valt wat voor te zeggen. Het is algemeen bekend dat ongezond leven ervoor zorgt dat je allerlei klachten krijgt. Dit maakt dat er allerlei zorgkosten ontstaan en hiermee belast je anderen. Je kunt je afvragen in hoeverre anderen voor jouw slechte levensstijl moeten betalen. Ongezonde voeding, roken, drank, veel suiker en vet en weinig bewegen het maakt ziek en dat weet je. Het is niet verkeerd dat mensen die zo leven er meer bewust van gemaakt worden wat dit betekent voor de gezondheidszorg en dat anderen hieraan moeten betalen. En wie weet is het een stimulans. Ik vraag me echter wel af hoe ze dit willen meten.

 • SSanne

  Wat te denken van al die mensen die zoveel roken dat hun longblaasjes stuk gaan en copd krijgen zodat ze uiteindelijk aan de zuurstof moeten. Deze mogen iedere week naar de fysiotherapie om oefeningen te doen en dit wordt volledig vergoedt. Ik leef zo gezond mogelijk maar moet met mijn artrose zelf betalen als ik wil trainen bij de fysio. Nog maar te zwijgen van alle andere ziekten die door roken en meeroken worden veroorzaakt met alle bijkomende kosten en ellende. Maar zolang de politiek hier niet rigoureus stappen voor onderneemt, zal er weinig veranderen.

  • CChristine

   @Sanne

   Copd kan ook erfelijk zijn zonder dat je gerookt hebt of rookt,

 • GGerard Engel

  Dat vindt 4 op de 10 Nederlanders. Wat een domme titel heb je dan. Je laat het doen lijken alsof het meerendeel het hier mee eens is. Alles voor de clicks he?

  • SSig Meebaal

   @Gerard Engel
   je kan ook triest zijn.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.