‘Ongezonde Nederlanders moeten meer zorgpremie betalen’

‘Ongezonde Nederlanders moeten meer zorgpremie betalen’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Ongezonde Nederlanders moeten meer zorgpremie betalen’

Mensen die ongezond leven moeten een hogere zorgpremie gaan betalen aan hun zorgverzekeraar. Dat vindt 4 op de 10 Nederlanders, blijkt uit representatief onderzoek van Zorginstituut Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard, onder meer dan 2.000 Nederlanders.

Het doel van het onderzoek is om onder de bevolking te peilen wat mensen ervoor over hebben om ook in de toekomst goede en betaalbare zorg te blijven krijgen. Er zijn namelijk duidelijke problemen: de zorgkosten lopen op, terwijl de vraag naar zorg sterk toeneemt als gevolg van vergrijzing en personeelstekorten.

Gezonde mensen voorrang bij zorgaanbieder

Kennelijk is er onder Nederlanders ergernis over de manier waarop mensen omgaan met hun leven. Er lijkt weinig bereidheid om mee te betalen aan zorg voor mensen die ongezond leven.

40 procent wil daarom dat mensen die ongezond leven meer bijdragen aan de zorg. Bijna 20 procent van de Nederlanders gaat zelfs zo ver dat ze vinden dat zij bij een zorgaanbieder voorrang moeten krijgen op mensen die er een ongezonde leefstijl op nahouden.

De meerderheid is iets gematigder in hun mening, maar 64 procent vindt bijvoorbeeld wel dat de huisarts actiever moet zijn in het aanspreken van mensen die ongezond leven.

Zorgkosten lopen op

Ondertussen lopen de zorgkosten als gevolg van een slechte leefstijl verder op. Uit onderzoek blijkt dat ongezonde leefgewoontes van grote invloed zijn op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en specifieke kankervormen.

Slechts 26 procent van de ondervraagden is bereid om een hogere premie of belasting te betalen om de stijgende zorguitgaven te kunnen blijven bekostigen. Een positief punt is wel dat 70 procent van de Nederlanders een eigen verantwoordelijkheid voelt bij het goed en betaalbaar houden van de zorg.

En dat terwijl de premie in 2023 voor iedereen omhoog lijkt te gaan, is de verwachting aan de hand van voorlopige berekeningen door het ministerie van VWS.

Oplossingen?

Als Nederlanders worden gevraagd naar oplossingen voor de dreigende problemen in de zorg, is 70 procent van mening om de zorg anders te organiseren om deze betaalbaar en toegankelijk te houden.

Zo’n 60 procent wil dat er meer focus komt op het voorkomen van ziekten in plaats van het behandelen, bijvoorbeeld door het bevorderen van een gezondere leefstijl.

Een overgrote meerderheid van 80 procent van de ondervraagden vindt dat het maken van gezonde keuzes moet worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door de BTW op groente en fruit te verlagen en slechte snacks en frisdrank te weren op scholen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.