Premie zorgverzekering 120 euro omhoog in 2023

Premie zorgverzekering 120 euro omhoog in 2023

Artikel door: Thomas - 32 reacties

Premie zorgverzekering 120 euro omhoog in 2023

Nederlanders gaan volgend jaar gemiddeld 137 euro per maand betalen voor hun basis zorgverzekering. Volgens ingewijden stijgt de de rekenpremie volgend jaar naar 1649 euro, wat neerkomt op een stijging van ruim 120 euro per jaar (ofwel maandelijks 10 euro) ten opzichte van nu. Dat meldt de Telegraaf.

Eerdere schattingen gingen uit van een veel hogere toename van de premie, namelijk 147 euro per maand. Dat lijkt dus enigszins mee te vallen, al gaat het alsnog om een forse toename.

10 euro per maand erbij

Een alleenstaande gaat er volgend jaar circa 10 euro per maand op achteruit. Het gaat dan alleen om de premie voor de basisverzekering. Een huishouden van twee gaat dus jaarlijks zo’n 240 euro per jaar meer betalen aan zorgpremie.

De stijging is vooral het gevolg van prijs- en loonstijgingen binnen de zorgsector.

De verwachting is ook dat de aanvullende verzekeringen duurder worden in verband met de inflatie, die rond de 8 procent ligt. Iemand die 20 euro per maand kwijt is aan aanvullende zorg gaat dan zo’n 1,60 euro per maand meer betalen.

Zorgtoeslag

Positief is dat de zorgtoeslag meestijgt met de premie. Sterker nog, volgend jaar krijgen gezinnen er maximaal 34 euro per maand bij. Dat hebben Haagse bronnen eind augustus gemeld.

De inkomensgrens voor deze stijging ligt op 23.000 euro voor een gezin van twee. Dus de zorgtoeslag komt vooral ten goede aan mensen die echt aan de onderkant zitten qua inkomen.

Richtlijn

De rekenpremie wordt normaal gesproken pas bekend gemaakt in de nieuwe Rijksbegroting voor Volksgezondheid, die op Prinsjesdag verschijnt.

Het bedrag wordt gebruikt als richtlijn voor de daadwerkelijke premie bij zorgverzekeraars. Een verzekeraar kan besluiten om hiervan af te wijken en een lagere premie te vragen, bijvoorbeeld door de financiële reserves aan te spreken.

Verder kan een verzekeringsmaatschappij de kosten drukken door:

 • Scherper zorg in te kopen (bij een select aantal zorgaanbieders)
 • Minder te vergoeden voor niet-gecontracteerde zorg
 • In te zetten op preventie

Definitieve premies

Uiterlijk 12 november zijn de premies van alle verzekeraars bekend gemaakt voor het komende jaar.

Tegen die tijd vind je op Zorgwijzer een overzicht van de premies in 2023. Uit de huidige cijfers blijkt dat een basisverzekering gemiddeld 128 euro kost.

Eigen risico blijft gelijk

Verder is bekend dat het eigen risico gelijkt blijft op 385 euro. Dat is al eerder afgesproken.

Voor alle verzekerden blijft de mogelijkheid bestaan om het eigen risico te vrijwillig te verhogen naar maximaal 500 euro. Dat resulteert in een premie die zo’n 20 euro per maand lager ligt.

32 reacties

 • MM.Vriesekolk

  Worden de boodschappen straks gratis thuis bezorgd en door de regering betaald voor wie niets meer heeft om nog ETEN te kopen

 • AAstrid Brongers

  Ziekenfonds weer terug laten komen !!! Of is dat te moeilijk ? Toen hadden we deze toestanden niet.

 • JJoostmagweten

  …..iedereen even een heldere blik ……..even serieus…. , hoe zou het nau gekomen zijn dat we deze regering hebben …….

 • MMartine

  Ik kan niet tegen bepaalde medicijnen van teva. Daar ik altijd ratiopharm had, kreeg ik opeens TEVA.Daar werd ik ziek van. Kreeg van de apotheker geen ratiopharm meer, want TEVA was VEEL goedkoper.
  Het verschil is € 0,01 per pil Dus wij spreken over een bedrag van € 3,65 per jaar.
  Ik moest het zelf maar betalen. Of ik moest naar een allergoloog om te bewijzen dat ik niet tegen TEVA kan. Wat kost dat dan??????? En dat dan met allerlei pleisters en verdere onderzoeken.Dat kost toch meer dan € 3,65. Nu ga ik met een recept naar Spanje. Kost het ook veel minder.

 • CCiska Raghoober

  Zie iedere keer dat de apotheker veel
  geld in rekening brengt terwijl mijn medicijnen het zelfde blijven.
  Om de drie maanden declareren ze schandalig.
  Dit gaat natuurlijk af van je eigen bijdrage een boevenstreek.

  • IIngrid

   @Ciska Raghoober en dan nog er bij zeggen dat ze daaruitleg voor geven.
   Ik krijg 3 maandelijkse herhaling en krijg het gewoon in een grote zak mee

 • DDaan

  Ze moeten nog veel meer verzekerings maatschappijen erbij halen in dit land dit is voor alle maatschappijen een miljoenen spaarpot neem eens een voorbeeld aan belgie daar kost de zorg een stuk minder.

 • NNaam

  Net als afgelopen jaren zeker toen ze er iedere keer naast zaten, wacht maar af wat de verzekeraars gaan doen maar hou maar rekening met meer dan 120 euro.

 • AA.KLERKS

  Onbegrijpelijk dat hier niet in gegrepen wordt is dit niet duidelijk genoeg regering.

 • FFemina van Beek

  En ook geen vrije artsenkeuze meer. De zorgverzekeraars gaan bepalen naar welke huisarts etc. Je moet gaan. SCHANDALIG. Alleen nog bewezen zorg wordt vergoed. We gaan niet alleen richting Amerika, daar zijn we al. De armen worden armer en de rijken worden rijken met dank aan de VVD (,huurders haters) en D66 tegen toeslagen.

  • SStephanie

   @Femina van Beek u heeft gelijk en zij plukken, ons kaal wat houden wij dan van de maand over niks ik zit echt elke dag te piekeren hier wordt ik woest van.

 • AAnne-Marie

  En vergeet niet de terhandstellingskosten van de apotheek! Deze worden niet vergoed! Worden ook niet meegenomen in het eigen risico. Deze moet je steeds zelf betalen en worden elke keer berekend voor elk medicijn dat je komt halen. Mijn man heeft 5 medicijnen waarvoor hij jaarrecepten heeft. Krijgt maar voor 3 maanden mee. Dus 4x 5 x 6,95 = 139,00 mag je hier dus ook nog uit eigen zak aan betalen. Dit is toch om te janken.

  • SStephanie

   @Anne-Marie Precies dat was vroeger wel zo Deze worden niet vergoed! meer nu brengen ze als in rekening eigen risico en elke keer weer een andere bedrag zie je dan ik wordt er gek van
   ik neem de pil ook niet meer ben ermee gestopt Dit € 10,95 euro Dsw Zorg verzekeren premie gaat om hoog 95 miljard € 117 euro.
   Ik hoop dat wij meer zorgtoeslag gaan kunnen krijgen want ik ga contact opnemen met de Belasting dienst van de week ik houd ook weinig uitkeringen over € 517,80 euro leef geld 52 euro en sparen

 • SSchouten

  Ik heb niets tegen echte vluchtelingen, maar het aantal gelukzoekers jaagt onze premies op tot onbetaalbare hoogten

  • IIneke Vos

   Ja we moeten toch iemand de schuld geven. Wat een onzin om hier vluchtelingen en asielzoekers bij te halen. We hebben een regering die de weg kwijt is, daar ligt de oorzaak.

  • TTon

   @Ineke Vos En die betalen de eerste 5 jaar nergens aan maar worden wel met alles ondersteunt bv huis inrichten rijbewijs halen, heb niet anders gezien recht over mij, na 6 jaar nog geen Nederlands praten kregen weer een ander huis Oorzaak dit huis was helemaal de vernieling in geholpen.

  • Sstefie_19_82@hotmail.com

   @Ineke Vos dat is oneerlijk voor de jongeren gezinnen en alleenstaande mensen die langer in geschreven staan bij Woning net nu is als onbetaalbaar aan huizen Wie schuld is het.

  • CCynthy

   @Schouten
   Sorry, maar wat hebben vluchtelingen in godsnaam mee te maken: dat we al jaren genaaid worden door onze eigen regering. Dat we steeds meer zijn gaan betalen en steeds minder krijgen. Dat de privatisering enkel ervoor gezorgd heeft dat de ziektekostenverzekeraars en de farmacie miljarden winst maken en onbetaalbaar geworden is. Dat straks nog enkel mensen die ver boven modaal verdienen een verzekering kunnen betalen. Zoek de schuld in godsnaam waar het ligt.

  • JJan

   De vluchtelingen krijgen gratis zorg, het zal toch door iemand betaald moeten worden. Wij met zijn alle meer betalen voor steeds minder zorg. Ben dat inmiddels beu. En ja het ligt aan de regering. Maar we kunnen niet iedereen helpen als we zelf al bijna verzuipen

 • HH.Jorissen

  Ik zou wel eens horen of zien wat de gezamelijke inkomsten zijn van de zorg maatschappijen en hoeveel ze in kas hebben want zij vertellen altijd maar weer de kosten zijn gestegen (?) Dit zou iets kunnen zijn voor onderzoek door journalisten het gaat ons allemaal aan.

  • MMarianne

   @H.Jorissen daar is wel onderzoek naar gedaan hoor. Het is bekend dat deze organisaties miljarden winst maken met z’n alle. FTM en Argos volgen voor meer info.

 • JJohn

  Schandalig zakkenvullers mensen gewoon niet meer betalen

  • MMargreet devries

   @John

 • AAntiena

  Dus dat betekent voor ons 2 dat we totaal minimaal zonder aanvullende verzekering want dat zit er helemaal niet meer in
  2 x €. 1644,00 basis verzekering
  2 x €. 385,00 nodig voor medicatie
  Totaal kom ik dan per jaar op €. 4.058,00
  Dit is per maand €. 338.00 zit net overal boven dus geen toeslag is gewoon niet te doen .

  • MMartine

   @Antiena

   Je vergeet dat er ook van je salaris en/of AOW en pensioen wordt ingehouden.
   Als je dat er ook bijtelt kom je wel uit op meer dan € 6.000,–.
   Schandalig. Wie kan dat nog betalen? En dan medicijnen krijgen waar je niet tegen kunt. Maar dat is te veel gevraagd. Scheelt € 0.01 per dag.

  • MMartine

   @Antiena
   Ik heb geen tandarts verzekering. Ik ga naar Duitsland naar de tandarts. Voor de corona tijd mijn gebit laten schoonmaken, foto’s laten maken en de behandeling duurde 5 kwartier. Totaal bedrag € 100,–. Wat kost dat in Nederland?

 • JJohn

  Woord tijd dat Nederlanders in opstand komen huur omhoog premie zorg verzekering omhoog gemeente belasting om hoog water om hoog waterschap belasting omhoog ga zo maar door

 • PPeter

  En daarbij, vergat ik ook nog erbij te zeggen, dat velen voor hun medicijnen volgend jaar extra bijdrage moeten gaan betalen!

 • PPeter

  Ik mis nog een stukje in het artikel. Volgend jaar vervalt ook de collectieve korting. Dat betekent een extra stijging van 5 a 7 euro erbij, dus dan kan ja al zo op +17euro pp per maand uitkomend. Als je dan ook nog de stijging in de aanvullende verzekering erbij neemt, kan je echt zo op ruim meer dan 20 euro per maand uitkomen, voor een paar is dat al zo 40+ euro. De zorgtoeslag max 35 euro per maand stijgen en ook nog is alleen in 2023. Veel zullen er dus keihard op achteruitgaan.

 • MM

  Ik sluit niet uit dat het ooit zover komt dat alleen maar werkenden nog recht op zorg hebben en dat diegenen die niets meer kunnen bijdragen aan onze samenleving, waaronder ouderen en arbeidsongeschikten, straks helemaal geen recht op zorg meer hebben, om hiermee de zorgkosten beheersbaar te houden. Een enge gedachte en laten wij hopen dat het nooit zover komt.

 • SStephanie

  @Daan

  Precies in België betaal je minder kosten aan de zorg hier in Nederland betaal je 95 miljoen euro premie zij doen dat voor hoge salarissen en de gas belachelijk voor woorden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.