Premie zorgverzekering stijgt komende jaren naar 176 euro

Premie zorgverzekering stijgt komende jaren naar 176 euro

Artikel door: Bart Koenraadt - 2 reacties

Premie zorgverzekering stijgt komende jaren naar 176 euro

De verplichte basis zorgverzekering wordt de komende jaren aanzienlijk duurder. In vijf jaar tijd stijgen de zorgpremies met maar liefst 36 procent. In 2027 bedraagt de gemiddelde prijs van een basisverzekering een schrikbarende 176 euro per maand. Nu is dat nog 128 euro. Dat meldt Skipr aan de hand van verwachtingen in de voorjaarsnota van het huidige kabinet-Rutte.

Na de stijgende energieprijzen, duurdere boodschappen en hogere benzineprijzen is dit de zoveelste klap in het gezicht van alle Nederlanders.

Premie 2023

Volgend jaar wordt de eerste grote klapper gemaakt. Meteen dan al stijgt de zorgpremie naar maar liefst 147 euro per maand gemiddeld voor de basisverzekering. Een stijging van ruim 14 procent.

Zorgverzekeraars Nederland benadrukt dat het gaat om een schatting, maar bevestigt de trend wel. De zorguitgaven stijgen snel.

Grofweg betekent een stijging van de raming van de uitgaven van een x-aantal procent ook een stijging van de nominale premie met een x-aantal procent.

Woordvoerder ZN

450 euro erop achteruit

Als de verwachtingen kloppen gaat een gezin met twee volwassen volgend jaar dus ruim 450 euro meer betalen om verzekerd te zijn voor zorg. Lage inkomens worden vermoedelijk grotendeels gecompenseerd via de zorgtoeslag.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Niet alleen de ziektekostenpremies stijgen, maar ook de inkomensafhankelijke premie van de Zorgverzekeringswet gaat hard omhoog. Deze bijdrage betalen werkgevers voor hun werknemers en zal de komende vijf jaar fors hoger worden.

Nu bedraagt de totale uitgave 28,3 miljard euro, maar per 2027 komt dit naar schatting uit op 35,1 miljard euro. Een verhoging van 24 procent.

Oorzaak

Net als op andere terreinen speelt de inflatie een cruciale rol in de prijsstijgingen.

Om een voorbeeld te noemen: omdat de prijs van olie is gestegen, wordt het duurder om medicijnen te produceren. De afnemer betaalt.

Daarnaast is er ook sprake van vergrijzing op vergrijzing, waardoor het steeds meer oude mensen zijn die steeds langer leven

De gemiddelde premie van een basisverzekering

Wat kunnen we doen?

Het nare is dat we weinig kunnen doen om de rap stijgende zorgkosten te temmen.

Eén middel is het schrappen van meer behandelingen en medicijnen uit het basispakket, waardoor de totale kosten afnemen en de premieverhoging kan worden gedempt.

Een tweede optie is om mensen die ongezond leven meer te laten betalen aan zorgpremie. Zo’n maatregel is praktisch echter lastig uitvoerbaar en zal bovendien op hevige kritiek stuiten.

Ook kun je zelf iets doen om te besparen op je premie, namelijk:

  • Schrap aanvullende dekkingen die je niet nodig hebt
  • Zeg je collectieve polis op (die worden volgend jaar nog duurder)
  • Stap over naar een goedkopere basisverzekering

2 reacties

  • FFransien vanweert

    Ik heb eigenhuis en een pensioentje krijg ik nu ook zorgtoeslag.

  • AAchmed

    Mag ik nog wel reageren?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.