‘Vergoeding natura zorgverzekering ingeperkt per 2023’

‘Vergoeding natura zorgverzekering ingeperkt per 2023’

Artikel door: Bart Koenraadt - 32 reacties

‘Vergoeding natura zorgverzekering ingeperkt per 2023’

Zorgverzekeraars gaan verzekerden met een naturapolis minder vergoeden voor niet-gecontracteerde zorg. Althans, dat lijkt te gaan gebeuren als de conceptversie van het integraal zorgakkoord wordt aangenomen.

Als nieuwe regels in 2023 werkelijkheid worden, heeft dit betrekking op zo’n 90 procent van de Nederlanders met een zorgverzekering. Alleen mensen met een restitutiepolis (9,7 procent van de bevolking) blijven buiten schot.

Belemmering in keuze zorgaanbieder

In de huidige regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staat dat zorgverzekeraars verplicht zijn om verzekerden ook voor niet-gecontracteerde zorg te vergoeden, omdat dit anders de keuze van de patiënt kan belemmeren in de keuze voor een zorgaanbieder.

Er zijn echter geen concrete percentages of bedragen die bepalen wat een geschikte vergoeding zou moeten zijn. Vaak wordt 75 procent van het gemiddelde contracteerde tarief als uitgangspunt genomen, al zijn er ook polissen die 50 of 60 procent van dit tarief vergoeden.

Als je nu wordt behandeld bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder moet je meestal zelf een deel van de rekening bijbetalen. Maar het grootste deel wordt vergoed. Zelfs bij een naturaverzekering.

Geen vergoeding meer voor niet-gecontracteerde zorg

Maar als het conceptvoorstel werkelijkheid wordt gaat er dus iets veranderen. Als patient moet je dan fors gaan bijbetalen voor niet-gecontracteerde zorg.

Dit heeft specifiek betrekking op de vergoeding van zorgaanbieders die niet zijn gecontracteerd, ofwel zorgaanbieders die geen contract hebben gesloten met de verzekeraar. Dit kunnen bijvoorbeeld zelfstandige klinieken, GGZ-instellingen of fysiotherapeuten zijn.

In het nieuwe voorstel mag een verzekeraar helemaal zelf bepalen hoe hoog de vergoeding is voor niet-gecontracteerde zorg. Het kan dus best zo zijn dat je als patient van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder de hele zorgnota zelf moet betalen.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Als patient wordt je dus nog ontmoedigt om gebruik te maken van niet-gecontracteerde zorg. Het zou ook de totale zorguitgaven moeten drukken.

‘Passende zorg’

‘Passende zorg’ en ‘betere samenwerking’ zijn de sleutelwoorden in de conceptversie van het integraal zorgakkoord. Met ‘passende zorg’ wordt in dit geval aantoonbaar effectieve zorg bedoeld.

Sommige zorgverzekeraars zijn van mening dat verzekerden alleen passende zorg krijgen bij zorgaanbieders die zijn gecontracteerd. Zorgaanbieders zonder contract zouden dus niet voldoen aan de eisen voor passende zorg en daarmee minder (of helemaal niets) vergoed moeten krijgen.

Deze opvatting is opmerkelijk te noemen, want het is voor een verzekeraar niet mogelijk om een goed beeld de krijgen van de kwaliteit van zorg (en de relatie arts/patient) bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders.

Zorgverleners de dupe

Ook zorgverleners zelf worden de dupe van de nieuwe regels, want zij hebben straks eigenlijk geen ruimte meer om te onderhandelen voor het zorgcontract. Als zij niet tekenen bij het kruisje krijgen zij niets vergoed voor het gros van hun patiënten.

32 reacties

 • MMonica

  Het is n schande wat hier gebeurt allemaal let op dit gaat tot n hoog zelf dodings percentage lijden bij mensen ze zien het niet meer zitten in deze dictatuur die rutte en kaag heten maar ik vraag me toch wel af als het weer n beetje naar normaal gaat gaan ze de kosten voor de burgers dan ook verlagen ik denk het niet we zijn er mooi klaar mee met die moderne robin hoed en zn bende Mark Rutte en de 40 rovers

 • BBert

  Mijn dochter woont in België
  Maandpremie 26 euro geen eigenrisico en een prima zorgstelsel
  Alleen de ziekenhuizen zin daar geen luxe hotels zoals in Nederland
  Het gaat om de zorg

 • MMarianne Bosgraaf

  De rijken krijgen de zorg die ze willen,kunnen ze makkelijk betalen en de armen een armen zorg zodat ze maar niet te lang leven.

 • Aanneke Smit marechal

  Ik dacht altijd dat we in een democratisch land leefde. Het gaat er steeds meer op lijken dat we in een dictatuur leven. We moeten aan de hand van de zorgverzekeraar lopen anders krijg je geen zorg meer. Dit kan echt niet hier in Nederland.

 • AAhmed

  Beste mensen ,het klagen en mopperen van afstand helpt nu niet , Nederland of Nederlanders moeten een keer gaan opstaan, en mooi worden gaan gebruiken dit gaat niet goed en asociaal alleen maaaaaaaar duuuuuur en zuuuur leven maken , en mijn mening en excuus als ik iets verkeerd heb gezegd samen staan we sterk

 • AAhmed

  Beste mensen ,het klagen en mopperen van afstand helpt nu niet , Nederland of Nederlanders moeten een keer gaan opstaan, en mooi worden gaan gebruiken dit gaat niet goed en asociaal alleen maaaaaaaar duuuuuur en zuuuur leven maken , en mijn mening en excuus als ik iets verkeerd heb gezegd samen staan we sterk

 • BBauer

  Nieuwe verkiezingen dat hard nodig in dit land

 • BBetty Galama

  Niet zozeer kijken naar wat de premieverhoging wordt danwel naar ons belasting systeem. Hoeveel % ontvangen de aandeelhouders en het personeel als eindejaars uitkering van de winst? Kan dat ook een beetje minder? Een boot, iets kleiner. Een 2de huis belasten, geeft toch ook nog plezier?
  Wat te denken, van de voldoening, dat je verhoudingsgewijs bijdraagt aan het leven van je medemens!

  • DDorien schapendonk

   Waar moet dat heen we betalen ons scheel aan verzekering belachelijk
   Gewoon hoe moet dan voor mensen met minimum inkomen ?? Er komt zo nog veel meer ellende en armoede in Nederland
   Nee kunnen wij daar niks aan doen met z,n alle ??
   Ik stoor me er ontzettend aan
   Gr Dorien

  • DDorien schapendonk

   Waar moet dat heen we betalen ons scheel aan verzekering belachelijk
   Gewoon hoe moet dan voor mensen met minimum inkomen ?? Er komt zo nog veel meer ellende en armoede in Nederland
   Nee kunnen wij daar niks aan doen met z,n alle ??
   Ik stoor me er ontzettend aan
   Gr Dorien

 • EElly

  En de asielzoekers krijgen het hier allemaal gratis zeker?

  • AAdri

   @Ellyja,schandalig,he,hoezo discriminatie,wat worden de Nederlandse mensen aan de kant gezet,wij mogen wél krimperen

  • AAnouk

   @Elly Nee, alleen basis en hoognodige zorg en allen tot men een uitkering heeft of werk heeft. Dan gaat het dus om zorg die echt nodig is. Of moet je iemand maar laten sterven of met een gebroken been laten zitten.

  • HHilda

   @Elly
   Daarom moeten wij meer betalen
   Moet toch ergens vandaan komen
   Daarom de Nederlanders diep in ons buidel tasten
   Schandalig hoe er met de Nederlanders word om gegaan

  • AAngela Hensens-Ouwehand

   @Elly tja die kunnen daar niets aan doen. Dat ligt aan het asielbeleid van de regering en die shit EU.

 • EElise

  Die meneer Kuipers die is toch arts? Die heeft t niet echt begrepen, het gaat nu om centen en niet om mensen. Dat er bezuinigd moet worden is zeker, maar niet op deze manier. Versimpel de administratie, het is toch godsonmogelijk om alles van minuut tot minuut vast te leggen. Leer mensen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid en ga niet zorgen dat alles nog moeilijker en duurder wordt. Praat eens met een paar ‘gewone’ mensen. Of nee: LUISTER EENS EEN KEER!

  • AAngela Hensens-Ouwehand

   @Elise, volgens mij is hij dierenarts geweest.

  • AAngela Hensens-Ouwehand

   @Elise, sorry was is hoogleraar in de gastricology (maag, darm etc.) Hij heeft in de jaren ’80 zijn opleiding gedaan, maar hij is nooit praktiserend huisarts.

 • FFrancis van Beek

  Het wordt nog gekker, straks gaat de zorgverzekeraar bepalen bij welke huisarts jij moet gaan, dat terwijl heel veel huisartsen en huisartspraktijken een cliënte stop hebben. (Geen vrije artsenkeuze). Gaat mijn zorgverzekeraar dan eerst informeren of die huisarts nog patiënten aanneemt? Nee natuurlijk niet. Het geeft huisartsen veel werk om al mijn gegevens naar die nwe huisarts over te hevelen. En stap ik straks naar een andere zorgverzekeraar dan moet ik (wij allemaal) weer naar een andere huisarts. Ze zijn helemaal gek geworden daar in Den Haag!

 • JJeanine

  Vanaf volgend jaar 147 euro zorgverzekering+ eigen risico. Lekker betalen, terwijl je amper tot nooit medische hulp nodig hebt. Waarom betalen we allemaal zoveel?? Jullie strijken geld op van niet hulp behoevende mensen. En de mensen die wèl hulp nodig hebben, betalen zich blauw!

  • MMarianne

   @Jeanine heb je al eens het kantoren complex van het Zilveren Kruis bekeken en hoeveel directeuren en managers die in dienst hebben.

 • RRon

  Verzekeraars hebben macht en verspillen een hoop geld.in het verleden CZ dat een voetbalclub sponsorde.Het zijn toch stichtingen zonder winstoogmerk.Echter bestuurders krijgen hoge salarissen.Voer her Belgisch systeem in.of zoals vroeger een inkomensafhankelijke premie.En de rijken dienen dan extra te betalen
  Ben je ook van die toeslag af.
  .

 • AAstrid Brongers

  Nederland voelt niet sociaal.

 • SSieneke

  Schandalig, en de meeste verzekeraars hebben geen restitutie verzekering meer, en wie die wel hebben zijn niet te betalen.

  Je moet maar bij een zieke huis in behandeling zijn en dat daar geen contract meer is, kun je naar je .org fluiten want elders kun je niet zo maar terecht. En helemaal niet als je iets specifieks hebt waarmee ze je niet overal kunnen/willen helpen. Keuze vrijheid is belangrijk

 • BBen

  Zolang er nog artsen uit het ziekenhuis en andere instelling weg gaan om bij gespecialiseerde nieuwe zorgverleners te gaan werken. Zolang dit gebeurt betekend het dat de zorg te duur is en dat er in de uitvoering een der mate grote overhead is dat het loon meer te verdienen door naar dit soort organisaties te gaan.
  Vaak zie je ook dat de betreffende personen financieel ook hard op vooruit gaan zonder meer werk te hoeven te doen.

  Eens dit aanpakken dan wordt de zorg gelijk vele malen goedkoper.

  • JJ Booij

   @Ben
   De zorg is duur omdat er 40 % onnodige tij wordt gespendeerd aan overdadige administratie, er is geen verschil in kosten tussen privé en het ziekenhuis , als iemand meer wil werken mag hij ook meer ontvangen . In Nederland is de bureaucratie doorgeslagen

  • EEsly

   @Ben totaal niet mee eens.
   Als zzp’er gewerkt. Meer kosten minder over. Plus veel onnodig werk. In Dienstverband wordt door de overheid al jaren bezuinigd. Eerst ging nivo 1 weg overbodig dan nivo 2. Dan de tijd van handeling werdt ingekort. Je rent je kapot om de zorg te kunnen geven. Maar aandacht of liefde voor je vak. Is geen tijd meer voor. Geen pauze bij diensten is normaal. Maar wel onder betaald.

 • AAngela

  Ik moet regelmatig naar de pijnpoli.
  Tegenwoordig ga ik hiervoor naar een privé kliniek. Doorverwezen door het Z-H zelf. Je wordt meestal binnen een week geholpen. Gesprek en daarna wordt je gelijk behandeld. Niets wachten tot dat je eens aan de beurt ben. En vergaan vd pijn.
  Maar ik begrijp dat dat vanaf volgend jaar niet meer kan. Dat is toch niet te geloven.
  Al die mensen met pijn moeten zich maar zien te redden, al die maanden

  • Rrob

   @Angela Alleen als ze dus niet met jou zorgverzekeraar geen contract hebben in 2023 Anders kan dat ook in 2023 zolang ze maar een contract hebben

  • SSylvia

   @Angela drama hier in t ziekenhuis. Dikke onfatsoenlijke naalden. Ben In een privékliniek geweest, veel vriendelijker en menselijker. Ook aangeraden door de neuroloog hier. Ik hou m’n hart vast.

 • JJoke

  Zeer zorgwekkend, ik ben totaal omver geblazen, omdat dit de wachtlijsten in ziekenhuizen maximaal gaat verlengen en mensen vroegtijdig kunnen overlijden. Dit begint echt te lijken op dictatuur van zorgverzekeraars…meer geld voor minder zorg, mijn maag draait om!!

  • KKarin

   @Joke
   Dus al die mensen die we in de coronatijd hebben gered door miljoenen in vaccins te stoppen mogen straks overlijden door wachtlijsten bij de wel gecontracteerde behandelaar of kreperen omdat ze het niet kunnen betalen…de logica ontgaat me volledig hier..

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.