Zo bespaar jij op je zorgverzekering (6 bewezen tactieken)

Zo bespaar jij op je zorgverzekering (6 bewezen tactieken)

Artikel door: Koen Kuijper - 70 reacties

Zo bespaar jij op je zorgverzekering (6 bewezen tactieken)

Steeds meer dingen worden duurder. Denk aan de energierekening, boodschappen, de huur of hypotheeklasten. Herkenbaar?

Ook de premie van de zorgverzekering stijgt fors in 2023. Gemiddeld gaat het om een premieverhoging van 10 euro per maand. Echter bij sommige verzekeraars betaal je zelfs meer dan 17 euro per maand meer. Dat is een stijging van meer dan 200 euro op jaarbasis.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om te besparen op je zorgverzekering (check ze hier), zonder dat je persé hoeft in te leveren op goede zorg.

Een overzicht van zes bewezen tackieken:

1. Kijk kritisch naar aanvullende zorg

Een valkuil voor veel Nederlanders is het afsluiten van een aanvullende verzekering die zij eigenlijk niet nodig hebben.

Kijk dus kritisch naar welke extra zorg je volgend jaar van plan bent te gaan gebruiken en wat dit zou kosten als je dit zelf zou betalen.

Maak een schema als volgt:

ZorgvormWat heb ik nodig in 2023?Kosten bij zelf betalen
Fysiotherapiecirca 9 behandelingen9 x € 35 = € 315
Tandheelkunde1 controle
10 minuten gebitsreiniging
Circa € 55
OrthodontieLaatste jaar beugelen voor kind
Geen wachttijd
€ 1.000

Verzekeren of zelf betalen

Vervolgens ga je na wat het zou kosten om deze zorg te verzekeren via een aanvullende verzekering:

 • Bij Salland kan je deze zorg kunnen verzekeren voor 30,50 euro per maand (exclusief basisverzekering)

Maar wat als je bepaalde dingen zelf betaalt? Bijvoorbeeld de tandartskosten van slechts 55 euro.

 • Je verzekeringspremie is dan het meest voordelig bij OHRA, namelijk 23,99 euro per maand.

Kortom, door te kiezen voor een zorgverzekering zonder tandartsdekking en bepaalde kosten zelf te betalen, bespaar je op maandelijks uitgaven.

2. Verzeker gezinsleden apart

Een andere fout die veel Nederlanders maken is het hele gezin bij één verzekeraar onderbrengen. Hier zit namelijk helemaal geen echt voordeel aan, behalve dat de maandelijkse incasso in één keer is voor het hele gezin.

Het is vaak een stuk goedkoper om gezinsleden apart te verzekeren.

Hoe komt dat?

Persoonlijke zorgbehoeften

Een zorgverzekering is afgestemd op persoonlijke behoeften, en niet de behoeften van het hele gezin. De kans is klein dat jij en je partner precies hetzelfde nodig hebben in het zorgpakket.

Een voorbeeld:

 • Jullie willen beiden een basispolis met vrije keuze uit ziekenhuizen
 • Jij hebt volgend jaar een wortelkanaalbehandeling nodig en er moet een vulling vervangen worden. Je geschatten kosten liggen op ruim 500 euro bij de tandarts.
 • Je partner heeft juist vanwege een hardloopblessure behoefte aan minimaal 18 behandelingen fysiotherapie.

Ga je deze criteria apart vergelijken. Dan kom je uit op twee hele verschillende verzekeraars. Juist omdat deze zorgwensen zo verschillen, is het dus vaak voordeliger om bij twee verschillende verzekeraars een zorgverzekering te kiezen.

Je maakt dus twee keer een aparte vergelijking.

Kinderen

Voor kinderen geldt dat zij geen premie hoeven te betalen voor de basis- en aanvullende verzekering. Zij zijn dus gratis meeverzekerd via één van de ouders.

Maak hierin een slimme keuze en verzeker de kinderen mee op de polis van de ouder die de meest ruime dekkingen heeft, en waar het kind ook daadwerkelijk wat aan heeft. Denk aan: alternatieve geneeswijzen, orthodontie of een bril.

3. Verhoog je eigen risico

Door je eigen risico te verhogen, krijg je van de zorgverzekeraar een korting op je premie die kan oplopen tot wel 25 euro per maand. Dit kan je op jaarbasis dus zo’n 300 euro besparen.

In welke situaties je wel of geen eigen risico betaalt, vind je terug op deze handige pagina.

Of het verhogen van je eigen risico wel of niet slim is, is een tweede vraag.

Volg de onderstaande infographic om te checken of het voor jou slim is om je eigen risico te verhogen.

Stappenplan dat uitlegt of het wel of niet slim is om het eigen risico te verhogen

4. Betaal je premie per jaar

Een andere populaire manier om nog een paar tientjes aan premie te besparen, is het betalen van je zorgverzekering voor een heel jaar. Je krijgt dan van de verzekeraar een korting tussen de 1 en 2 procent op de totale premie.

In de praktijk scheelt dit trucje gemiddeld zo’n 15 tot 35 euro per persoon op jaarbasis.

Top 5 goedkoopste

De onderstaande vijf zorgverzekeraars zijn het goedkoopste bij een jaarbetaling en een eigen risico van 885 euro:

 1. ZEKUR: € 1235,40
 2. Just: € 1269,49
 3. Unive: € 1276,51
 4. United Consumers: € 1276,51
 5. Salland: € 1318,80

De goedkoopste premies per maand vind je hier.

5. Let op de extra services

Soms zijn er meerdere verzekeringen die met hun premie dicht bij elkaar zitten. Het scheelt dan slechts enkele euro’s in prijs.

Hoe maak je dan de beste keuze?

Een tip kan zijn om te kijken naar de inbegrepen extra services en kenmerken van de verzekeraar.

Denk aan:

 • App waar je een gezondheidsvraag kunt stellen aan een medisch professional
 • Een gezondheidsprogramma die jou helpt gezond te leven en te bewegen
 • Een gratis inbegrepen dekking, bijvoorbeeld voor tandongevallen
 • Korting op de sportschool, kleding of gezondheidsproducten
 • Aandacht voor duurzaamheid en preventie

Kijk dus verder dan alleen de premie van de verzekeraar.

6. Check of je recht hebt op zorgtoeslag

Vanaf 2023 hebben meer Nederlanders recht op zorgtoeslag. Dat komt omdat de overheid de zorgtoeslag heeft verhoogd, maar het afbouwpercentage hetzelfde blijft. Daardoor komt het grensinkomen voor de zorgtoeslag hoger te liggen.

De maximale zorgtoeslag ligt in 2023 volgens schattingen op:

 • € 154 per maand: alleenstaanden
 • € 262 per maand: meerpersoonshuishoudens

Het is dus zeker de moeite waard om te controleren of je volgend jaar recht hebt op deze toeslag. Dit doe je eenvoudig door vanaf 25 november op deze pagina te kijken of een berekening te maken op de site van de Belastingdienst.

70 reacties

 • NN

  Laten we allemaal ophouden met klachten en met z’n alle protesteren kijk naar andere landen leggen hele land plat als ze niet eens zijn, hier klacht iedereen en niemand die iets doet, om het hele beleidsplan te veranderen….

 • GGer

  De enige partij die voor dure verzekeringen is en grote loonsverhogingen is de Partij.van de Arbeid. Zoals voor die arme EU arrebeiders in Brussel. Die krijgen nu een paar duizend euro extra per maand om de dure tijden door te komen.Onbegrijpelijk. Zelfs de VVD is tegen verhogingen

 • TTiny

  Lieve mensen allemaal. Iedereen word uitgekleed door deze regering. Alleen de asielzoekers , al is hun situatie nog zo beroerd, profiteren hier overal van. Sluit die grenzen.

 • JJ

  Dit is precies wat deze regering wil : de rijken worden steeds rijker en de armen worden steeds armer….
  Het klopt niet dat iedereen hetzelfde betaalt voor de ziektekostenverzekering. Of je € 1000 per maand of € 6000 verdient, bijvoorbeeld, iedereen heeft dezelfde kosten voor deze verzekering.
  Het zou gekoppeld moeten worden aan je inkomen; 1 % van € 1000 is een tientje, 1 % van € 6000 is € 60…..dát zou eerlijk zijn !!

  • CC

   @J
   Andere partij kiezen die staat voor inkomensafhankelijke premies

  • JJanB

   Er is wel degelijk sprake van koppeling aan inkomen. Iedereen betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Voor het minimumloon bedraagt de bijdrage voor iemand ouder dan 21 jaar 5,5% van €21.000 = € 1155 per jaar. Voor iemand die 1,5x modaal verdient is die bijdrage 5,5% van € 57.000 = €3135 per jaar. Boven de € 60.000 wordt er geen Zvw meer ingehouden. Daar wringt de schoen wel een beetje

 • HHuib

  Jared terug gingen de ziektekosten van je Brutonloon af ,dat werkte prima .
  Iedereen met een inkomen betaalde.
  Moet weer terug komen.

 • JJana

  Gewoon weer terug naar de oude ziekenfonds .Nu is het zo wij betalen allemaal maar voor al die aszielzoekers die hier maar binnen komen Want zij betalen niets Zij krijgen die dure tandarts verzekering er bij Menige Nederlanders kunnen die niet betalen En zo gaat het nu weer Wij Nederlanders betalen zo”n beetje voor de hele wereld wat hier binnen loopt .Daarom wordt Alles Duurder. Het wordt weer tijd dat de verzekeringen niet meer de baas zijn want zij beslissing wat er gebeurt en het ziekenhuis of huisarts Daar Gewoon weer de oude ziekenfonds Daar hadden de mensen geen problemen mee .Maar ja wij moesten zo nodig veranderen van van de regering En kijk wat er gebeurt de meeste mensen Durfen niet meer naar de huisarts en ziekenhuis Omdat het geld kost .En het volk kan het niet meer betalen Zorgverzekering is straks alleen voor de rijken .En niet meer voor het klootjes volk.Daar zijn ze mee bezig .Alleen als je aszielzoeker bent dan houtje je zorg Gewoon zoals het nu is voor de Asielzoekers.

  • DDieni

   @Jana
   100% eens

  • BBas

   @Dieni 200%mee eens

  • GGea

   @Jana helemaal mee eens!!!

  • CCorrie

   @Jana
   Helemaal mee eens 100 prosent

  • RRiet

   @Jana 100 % eens

  • AAart

   @Jana

 • RRienk

  Reken eens uit wat je alsnog zelf betaalt bij het afsluiten van een aanvullende tandartsverkering. Vaak 20,- per maand meer voor een vergoeding van 250,-. 12×20=240,-
  Bizar toch?

 • JJos Antonisse

  Waarom voeren ze niet een basis parket voor iedereen!!En ook de hoge Pieten minder geld geven met die extra bonussen,en ook ook minder mensen binnen laten.Want dat breek ook je nek,dat betalen wij met ze alle. Heb Jos Antonisse

  • AA.v.hattem

   @Jos Antonisse

   Je hebt gelijk! En de rijken hebben het voor het zeggen. De politiek is in Nederland niets meer waard. Heb je een tas met geld. Dan heb je het voor het zeggen

 • NNick

  Om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten, mag je niet verzwijgen dat je veel kosten verwacht. (Dus) lijkt de in het artikel genoemde afweging nogal raar: omdat je kosten verwacht, zou je de verzekering afsluiten. Het zou fijn zijn als het zo zou werken. Dan was het geen verzekering meer, maar een subsidie.

 • MMaria

  Vindt het schandalig dat de zorg zo omhoog gaat.Men bezuinigd op de verkeerde manier.Deze regering mag ophoepelen.

  • HHans

   @Maria
   Liever gisteren dan vandaag!

 • LLiza

  Ik mis in de tips nog de collectieven waar je naar kunt kijken. Vaak hebben (sport-)verenigingen een zorgcollectief afgesloten en krijg je korting op de zorgverzekeraar als je via het collectief mee doet.

  • IIrma

   @Liza

   Helaas, maar de collectieve korting verdwijnt met ingang van 1 Jan 2023

  • HHans

   @Irma, niet helemaal waar.
   Op de aanvullende verzekering kan dat nog wel.

 • HHP

  De zorg zou de helft goedkoper kunnen. 30 zorgverzekeraars met allemaal raden van bestuur, commissarissen, directeurtjes, dure gebouwen, administratieve rompslomp enz enz. Terwijl de basisverzekering voor iedereen gelijk is en door het rijk wordt vastgesteld. We worden aan alle kanten besodemieterd.

  • PPietCarlos

   @HP met de komst van de marktwerking hebben we in alle basisbehoeften in het leven een paar leuke fenomenen geadopteerd. Zo moeten verzekeraars plotseling een kostbaar imago hebben, moeten ze heel veel geld stoppen in marktconforme salarissen en bonussen en mensen aantrekken die heel veel geld krijgen om te bepalen hoe ze de bonussen omhoog moeten krijgen want je zult maar geen bonus krijgen. Tegelijkertijd zorgt ons systeem ervoor dat er hele kuddes mensen zijn die hun geld eruit willen halen wat ook de kosten een impuls omhoog geeft. Met intelligentie heeft dit niet veel van doen.

  • FFree

   @HP
   Gelukkig zijn er nog mensen die zien wat het betekent om zoveel zorgmaatschappijen te hebben in ons landje.
   Laat eens iemand uitrekenen wat er jaarlijks aan salarissen en bonussen wegvloeien uit de polis betalingen, daar rol je van om.
   Het mes in het aantal maatschappijen en de zorg staat er meteen gezonder voor is mijn mening

 • MM

  Laten we ook maar eens minder mensen in Nederland komen die hebben allemaal zorg nodig die ze niet betalen

  • AAstrid

   @M, inderdaad. Dat moeten wij allemaal ophoesten.

  • JJr

   @M

   Er is een aparte pot voor asielzoekers. Deze wordt niet door onze premie betaald. Dus dat gaat geen invloed hebben op de maandelijkse premies

  • JJoost

   @Jr

   Hoe wordt die pot voor de asielzoekers gevuld dan?
   Door degenen die belasting betalen toch. Dus u en ik en niet door iedereen die ons land binnenkomt om zich lekker te laten pamperen door onze overheid

 • WWillemoostveen@hotmail.com

  Dit is waarom het geen nut om iets te plaatsen alles op je eigen betrekken en niet goed lezen heel jammer

  • FFred

   @Willemoostveen@hotmail.com
   Helemaal mee eens Willem

 • JJ.Smans

  Laat iedereen 10% van zijn maandsalaris betalen. Geen toeslagen meer nodig.
  Geldt tevens voor de huur 20% voor de woningen. Ook geen toeslagen meer uit te keren. Werk minder voor de belastingdienst.

  • LLver

   @J.Smans Dat is een oneerlijk systeem. Mensen met een hoog salaris betalen indirect al meer via de inkomstenbelasting.

  • DDia Verhoef

   @Lver

   En je betaald via belastingen maar tot €50.000 een percentage alles daar boven niets meer dus verdien je 150.000 betaal je alleen over 50.000 zorg over 100.000 niets meer.
   Geen wonder dat de zorg onbetaalbaar is geworden.

 • LLeen

  Heb 50jaar gewerkt 840euro AOW 285 pensioen daar moet ik het mee doen schandelijk met deze regering

  • MMarja

   @Leen, dat is een aow voor 1 persoon met een partner. Klopt dat dan wel? Of een jongere partner?

  • PPeter

   @Leen heb je zelf 50 jaar niet goed opgelet en niet goed voor je pensioen gezorgd.

  • SSandra Leemans

   @Peter
   Wat een domme opmerking. Veel mensen in laag betaalde banen kunnen niets opbouwen.

 • AAp Storteboom

  Alle verzekerings maatschappijen zijn zakken vullers.
  De grote heren stelen het meesten.
  En doen het minst.

 • MMarie

  Mijn man is in 2020 opgenomen in een verzorgingshuis. Ik betaal bij VGZ al die tijd zijn basisverzekering, maar ook gedurende deze periode, zijn eigen risico, terwijl dat volgens uw artikel niet van toepassing is. Deze zorg valt immers onder de WLZ.
  Kan ik deze kosten terugvorderen van VGZ?

  • QQtje

   @Marie – Zeker altijd doen! Mijn motto is: Laat hun maar nee zeggen en beperk jezelf niet!

   En dan zou je zelfs nog bezwaar kunnen maken (evt met behulp v bureau Rechtshulp als het nodig zou zijn)

 • MMarjo

  Ik heb VGZ Bewuzt gevonden voor 107,50 per maand.
  Die staat niet in jullie overzicht

  • MMarco

   @Marjo
   Ja met €885 eigen risico.

 • OOkni

  Nationale Nederlanden heeft ook een nieuwe polis, Zorg Voordelig. Deze staat nog niet in het overzicht.

 • AAbbas

  Zorgpremie is puur een geldklopperij. In Italië heb je een goede zorg en je betaald 0 €
  We gaan richting Amerika waar alleen straks rijke goede zorg kunnen betalen..

  • HHans

   @Abbas, inderdaad. Daarom gaat er vanuit EU veel geld naar Italië, geld dat wij ook nog eens mislopen.

 • AAsadine

  Het zorgpremie in nl is heel duur.
  Wat betalen mensen in ander landen per jaar hier in nl betalen we per maand.
  Waarom.
  Gepensioneerden en aow er moet minder betalen tot 50%.

  • Ttempeliers

   @Asadine
   De huidige groep gepensioneerden/aow-ers behoort tot de (gemiddeld gemomen!) rijkste groep van Nederland. De armoede onder jongeren neemt rap toe. Waarom een hele groep op basis van leeftijd minder laten betalen? Ik zou zeggen: kijk naar inkomen en geef op basis daarvan ruimere zorgtoeslag. Dan help je de hele groep armeren en die vind je in alle leeftijdsgroepen! Laten we vooral zien waar de schoen echt wringt; een toename van de groep armen en de rijken die steeds rijker worden. De miljarden klotsen over de plinten bij die groep.

  • JJ.Couwenberg

   laten we die ouwetjes die altijd 40 u of meer gewerkt hebben nou niet gaan uitbuiten. Laat de jongeren nu maar eens 40 uur gaan werken dan kunnen ze ook die zgn rijkdom opbouwen. Ook dat ” je moet nu leven ” moet eens van de baan, en eerst sparen en dan kopen , als de jeugd dat gaat doen hoeven ze de oudere niet te bestelen.

  • RRiet

   @J.Couwenberg

   Heel veel jongeren zijn student vertel mij eens hoe zij 40 uur zouden moeten werken volgens jou ??

  • MMonique

   @Riet en die studenten beginnen straks met werken om al direct een enorme schuld van ongeveer 50.000 af te betalen. Al die prachtige sociale regelingen worden systematisch afgebroken. We doen iets helemaal fout in dit land! In diverse landen is studie en zorg gratis. Hoe dan?? Waarom kan dat hier niet?

  • DDia Verhoef

   @Riet
   Ik ben gaan werken vanaf mijn 16 de voor 40 uur+ per week.
   Mijn ouders hadden geen geld om ons te laten studeren.
   Nu moet ik nog ruim 10 jaar werken.
   Kom ik uit op 52 jaar werken.
   Tegenwoordig beginnen ze pas met werken als ze uitgestudeerd zijn lees op hun 30/35 ste jaar.
   En maar klagen die verwende nesten.

  • AAs

   @Dia Verhoef
   Mijn zoons werken zich te pletter naast de studie die ze zelf moeten betalen. De vereisten voor de meest simpele baantjes zijn al absurd hoog. Dus niet studeren of doorleren is bijna geen optie meer als je in je toekomstige levensbehoefte moet voorzien.

  • MMN

   @Dia Verhoef

   Als u een beetje heeft opgelet dan zou u deze opmerking niet maken. Geen student kan tot diens 35e studeren. Prestatiebeurs is max 10 jaar. Dan moet diploma binnen zijn.
   Als uw ouders geen geld hadden waren er in die tijd aanvullende studiebeurzen. Ook betaalbare woonruimte. Jongeren van nu zijn opgescheept met de hebzucht en wanbeleid van generaties voor ze. Al werk je nu ongeschoold 40 uur verdien je nog te weinig om alle niet eens luxe vaste lasten te betalen.

  • EEllen

   @Dia Verhoef doe niet zo akelig. Dat jij niet kon studeren ligt niet aan de studenten van nu. In jouw tijd kreeg je een beurs als je voldoende hersens had.

  • AAs

   @J.Couwenberg

   Wat een vreselijke vooroordelen over jongeren. Hoe moeten ze sparen als ze zelf hun studie moeten betalen, geen fatsoenlijk/betaalbaar huis kunnen huren en kopen het alternatief zou moeten zijn maar zo godsgruwelijk duur dat sparen uberhaupt een druppel op de gloeiende plaat is. Daarnaast is het leven een stuk duurder geworden en de samenleving dermate veranderd dat je het niet meer kunt vergelijken met de generatie van, zeg, hun opa en oma. De tijd dat bijvoorbeeld nog veel sociale huurwoningen waren.

   En in veel branches hebben mensen die 40 jaar werkten om hun pensioen te halen nog allerlei overgangsregelingen- en rechten gekregen om de overgang van de VUT naar het vroegpensioen te compenseren. En zodat ze nog met 58, 60, 62 met pensioen konden zonder dat ze deze met een sigaar uit eigen doos hoefden te betalen. Ook zijn hun pensioenen jarenlang (toen de bomen nog aan de hemel groeiden, met gigantische (inhaal-)indexaties verhoogd en premies verlaagd. Voor dit opportunisme betaalde veel generaties na hen de rekening. Ik heb veel pensioenuitkeringen voorbij zien komen en zeer zeer veel gepensioneerden uit deze branches hebben het gewoon echt goed. Er waren ook uitzonderingen en enkele ook schrijnende gevallen, maar dat aantal stond geenszins in verhouding met o.a. de gemiddelde babyboomer.

   Overigens ben ik 52 en werk ook al 35 jaar (+2 jaar intensieve baantjes naast school). En mag ik met een beetje geluk voor mijn 70e met pensioen. Dan heb ik er minimaal 53 jaar werken op zitten. Ben benieuwd of mijn zoons uberhaupt nog pensioen krijgen met de huidige plannen of alleen maar opgezadeld worden met een schuld (lees: de huidige pensioenplannen).

   Mijn voorstel, laten we niet oordelen over elkaar. We moeten het mét elkaar doen en niet tegen elkaar. Solidariteit is een groot goed.

  • KK.W.

   @J.Couwenberg De gemiddelde jongere betaalt momenteel met een startsalaris 1200 euro voor een woning, hebben zich in de schulden moeten steken na het afschaffen van de basisbeurs en kunnen überhaupt geen woning kopen momenteel tegenover een groep ouderen die voor een appel en een ei een huis hebben kunnen kopen die verdriedubbeld is in waarde. Ik heb het over gemiddelden. Uiteraard zijn er uitzonderingen.

  • NNelly

   @J.Couwenberg
   Mijn man heeft van zijn 12jr gewerkt en ik van mijn 16jr
   In het begin nog 6 dgn in de week mijn man in de scheepvaart vaak 16 uur per dag we zijn nu allebei in de70 we hebben keihard gewerkt alleen lagen onze wensen niet zo hoog dus schuif niet alles op de ouderen en ga eerst zelf eens aan de gang.

  • IIkke

   @J.Couwenberg
   Klopt…ik hoor vaker de zin van ik leef nu…en dan maar zodra het salaris binnenkomt maar uit eten..eten bestellen voor thuis en maar kopen kopen…na een week bijna alles op en dan aankloppen bij moeders voor een boterham of warm eten. Ikzelf ben vanaf mijn 14e gaan werken naast mijn school..na mijn studie de fabriek in en maar werken…mijn vrije dagen bijbaantjes en op mijn 47e krijg ik herseninfarct en na mijn herstel 2x hersenbloeding…heb kanker en zit vanaf mijn 47e aan de chemo en ben nu 61…ontslagen,afgekeurd. Een tijdje geleefd van € 35 per maand !!!…nu moet ik met een uitkering rondkomen van zo’n € 1600…met bijna € 1300 aan kosten…Tot ze gvd eens 40 uur per week gaan werken en dan pas klagen want ik begreep dat de gemiddelde nederlander een wekweek heeft van 25 uur…dus ze moeten niet zeiken die jongeren….grrrrr

  • TTiny

   @Ikke

   Niet iedere jongeren is zo. Mijn kleindochter van 22 werkt zich 6 slagen in de rondte om huur van een kamer ,studie en nog alle bijkomende kosten te betalen. Even uitgaan is voor haar er niet bij. Dus niet alle jongeren over 1 kam scheren.

  • AA

   @J.Couwenberg
   Nou nou nou wat n reactie zeg Hoezo over 1 kam scheren. Durf je ook naar de situaties te kijken waar juist jongeren de dupe zijn van elende zo makkelijk naar de andere zijde te wijzen

  • BBram

   @tempeliers
   Hoi Asadine
   Wij zijn een AOW. Koppel
   Wij behoren niet tot de rijkste. Groep
   Met. 2400 euro inkomen
   En 1400 uitgave soms is het meer
   Blijft er maar weinig over
   Voor de hele maand

  • BBerendina

   @Bram wou dat wij dat te besteden hadden. 2 werkende ouders en 2 tieners inwonend en schoolgaand mbo en uni.

  • AAs

   @Bram

   Ik zou ervoor tekenen. Ik werk me te pletter en hou 0,0 over. Knip mijn eigen haar, al jaren geen vakanties, koop mondjesmaat af en toe eens een kledingstuk, etc.

   Als ik 1000 euro in de maand over zou houden, wowww!

  • JJoannie

   Hallo @Bram, zit hier dan huursubsidie en voor 2 pers. Zorgtoeslag bij ? Ik dacht het niet. Anders doen jullie jezelf tekort.

  • AA.van den Goorbergh

   Ga jij eerst maar eens Nederlands en schrijven leren.

  • MMarria

   @A.van den Goorbergh

   Waarom nou zo onaardig

  • MMauri

   @Marria
   Nou zeg dat wel.

  • MMauri

   @A.van den Goorbergh daar gaat het helemaal om in deze vraagstelling
   Jammer dit…
   Don”t judge a book by his cover

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.