Zo veel (meer) stijgt de zorgpremie voor collectief verzekerden in 2023

Zo veel (meer) stijgt de zorgpremie voor collectief verzekerden in 2023

Artikel door: Koen Kuijper - 5 reacties

Zo veel (meer) stijgt de zorgpremie voor collectief verzekerden in 2023

Nederlanders die via de werkgever, patiëntenvereniging of een andere ledenorganisatie zijn verzekerd, gaan volgend jaar een aanzienlijk hogere zorgpremie betalen. Dat blijkt uit een analyse van Zorgwijzer.

Bij de vier grote verzekeraars, Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis gaat het gemiddeld om een stijging van ruim 14 euro per maand per persoon. Voor een gezin met twee jonge kinderen komt dit neer op een extra kostenpost van circa 340 euro per jaar. En dat alleen voor de basisverzekering.

Oorzaak

Bijna 60 procent van alle Nederlanders is op dit moment collectief verzekerd.

Hoe komt het dat de premie van hen zo hard stijgt?

Twee redenen:

 1. Allereerst gaat de premie voor iedereen omhoog vanwege de stijgende zorgkosten. Gemiddeld kost een zorgverzekering 10 euro per maand meer dan in 2022.
 2. Daarnaast vervalt de collectieve korting van maximaal 5 procent op de basisverzekering. Iedereen betaalt dus per 2023 dezelfde prijs voor een basispolis.

De hoogte van de collectiviteitskorting kan verschillen per collectief. Doorgaans ligt deze rond de 3 à 5 procent voor de basispolis, wat zo’n 4 tot 6 euro per maand in de praktijk betekent.

Hoeveel jij volgend jaar meer gaat betalen, is afhankelijk van je basisverzekering en collectieve afspraken.

Prijsverhoging per zorgverzekeraar

De prijsstijgingen bij de collectieve basisverzekeringen van de vier grote zorgverzekeraars:

Zilveren Kruis

Zorgpolis2022*2023Verschil
Basis Budget€ 117,28€ 131,95+ € 14,67
Basis Zeker€ 124,88€ 138,95+ € 14,07
Basis Exclusief € 136,75€ 152,75+ € 16,00
*incl. 5% collectieve korting

Voorbeelden van ledenorganisaties en werkgevers die nu nog collectiviteitskorting krijgen op de basispolissen van Zilveren Kruis:

 • KNVB-leden
 • ZZP Nederland
 • Philips werknemers
 • KPN werknemers
 • Shell werknemers

Je hebt nog wel recht op kortingen op de aanvullende verzekering en tandartsverzekering. Hoe hoog de korting is, hangt af van je collectief.

VGZ

BasisverzekeringPremie 2022*Premie 2023Verschil
Basis Keuze € 119,84€ 132,95+ € 13,11
Ruime Keuze€ 126,02€ 141,95+ € 15,93
Eigen Keuze€ 135,28€ 153,65+ € 18,37
*incl. 5% collectieve korting

Bij VGZ ontvangen verzekerden nu nog korting op de basisverzekering via verschillende gemeenten. Ook heeft VGZ een hoop collectieve afspraken voor de zorg, bijvoorbeeld voor:

 • Leden van PGGM&CO
 • Studenten in de zorg
 • Specialisten in de zorg
 • ZZP’ers in de zorg
 • Gepensioneerden in de zorg

Tip: VGZ heeft een openbaar collectief met tot 20 procent korting op je aanvullende verzekering en een Leuk & Gezond waardebon van 25 euro.

Meer info over dit collectief (van United Consumers) vind je hier.

CZ

Polis2022*2023Stijging
Zorgbewustpolis€ 120,41€ 131,90+ € 11,49
Zorg-op-maat polis€ 127,77€ 138,25+ € 10,48
Zorgkeuzepolis€ 137,99€ 149,00+ € 11,01
*incl. 5% collectieve korting

Bekende organisaties waarbij leden nu nog collectiviteitskorting ontvangen op de basisverzekering van CZ, zijn bijvoorbeeld:

 • ANBO
 • CNV
 • De politie
 • Longfonds

Er zijn mogelijk nog wel kortingen op de aanvullende- en tandartsverzekering mogelijk. Informeer bij je verzekeraar naar de mogelijkheden.

Menzis

BasisverzekeringPremie 2022Premie 2023Verschil
Basis Voordelig€ 119€ 134,50+ € 13,50
Basis€ 126,59*€ 141,25+ € 14,66
Basis Vrij€ 136,56*€ 152,75+ € 16,19
*incl. 5% collectieve korting

Bij verzekeraar Menzis krijgen klanten nu nog maximaal 5 procent korting op de basisverzekering via de volgende werkgevers en organisaties:

 • Lidl Nederland
 • Jumbo
 • PostNL
 • Nederlandse hartstichting

Dit gaat per 1 januari 2023 dus veranderen.

Tip: er is tegenwoordig een Leefkracht collectief van Menzis waar iedereen gebruik van kan maken met:

 • 7% korting op de aanvullende verzekeringen ExtraVerzorgd, JongerenVerzorgd en TandVerzorgd
 • Tot € 200 aan extra’s via SamenGezond. Zoals korting op een fiets, gratis gezondheidscheck en tot € 75 korting op een bril op sterkte

Vind een collectief via de website van Menzis.nl.

Besparen?

De kans is groot dat jij dus collectief verzekerd bent bij een van de grote vier zorgverzekeraars en dat de premiestijging voor jou in 2023 extra hoog is.

Gelukkig is het nu mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. Wanneer je dit doet voor het eind van het jaar, wordt je huidige verzekeraar automatisch voor je opgezegd. Daarvoor hoef je dus niets zelf te doen. Handig he?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bekijk dan deze pagina en check hoeveel jij kunt besparen.

5 reacties

 • TT. Winters

  Ik lees niets over verzekeraar IZA, deze is namelijk de duurste van hetgene ik tot nu toe voorbij zie komen.
  Klopt dat?????

 • TT. Winters

  Ik lees niets over verzekeraar IZA, deze is namelijk de duurste van hetgene ik tot nu toe voorbij zie komen.
  Klopt dat?????

 • AAnna

  Geen sprake meer van zorg verlening,maar zorgen creëren en daardoor ziekmakend systeem. Het concurrentieprincipe blaast zichzelf op zo. Fakekeuzes,want uiteindelijk zijn er maar een paar hoofdverzekeringen.Maak het niet zo ingewikkeld,dan kost het ook minder,zou ik zeggen.

 • LLinda

  Ik snap waarom het allemaal zo duur wordt, de zorgverzekering houdt niks in de gaten, er wordt veel ten onrechte gedeclareerd door artsen/ZH/fysio etc. Bijv. tel. gesprek wat nooit heeft plaatsgevonden ad EUR 235??? Je moet het allemaal zelf in de gaten houden (al is dat soms moeilijk) maar dan nog, als je de zorgverzekering belt dat er iets niet klopt dan moet je er (in 99%)ook zelf achteraan om te zorgen dat iets wordt rechtgezet (in de hoop dat diegene ook meewerkt)! Ook zo leuk, als je je aanvullende tandartsverzekering wil verlagen prima, maar als je wil verhogen kan dat niet meer??? Nee je hebt ineens teveel vullingen of verwacht dat er een kroon moet komen? Ja hoe ouder je wordt hoe meer kans dat er iets dergelijks moet gebeuren, daar wil je je toch ook juist voor verzekeren! Daar betaal je dan ook voor. Maar nu 3 jaar later is het eigenlijk zover, mijn kies is afgebroken, ik moet een kroon, maar de vorige wortel/kanaalbehandeling is niet goed gedaan, dus eerst naar een orthodontoloog (kaakchirurg zou uit de basisverzekering worden vergoed maar deze niet) ad EUR 750,- en dan een nieuwe kroon ad EUR 550,-!!! Vergoeding max EUR 500,- per jaar, maar dit is met de 2 jaarlijkse bezoeken al bijna op (+25% eigen risico)? Dit kan ik dus echt niet betalen! Gelukkig heb ik er nog geen pijn van dus laat maar zitten, al ziet het er niet uit! Hoop dat ik de postcodeloterij nog eens win!

 • GG.T.Nagel

  Zo helpt de overheid ons naar de verdommenis!!!De meerderheid heeft een collectieve verzekering.wie wordt er beter van ja de zorgverzekeraar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.