Zorgtoeslag stijgt met 412 euro (in 2023)

Zorgtoeslag stijgt met 412 euro (in 2023)

Artikel door: Koen Kuijper - 610 reacties

Zorgtoeslag stijgt met 412 euro (in 2023)

Het kabinet komt met een enorm pakket van maatregelen om het verlies van koopkracht te dempen. Het zou gaan om een totaalbedrag van bijna 16 miljard euro. Dat melden Haagse bronnen.

Onder meer het minimum loon en verschillende toeslagen gaan omhoog. Dat geldt ook voor de zorgtoeslag.

Update 24 november 2022: Zorgtoeslag 2023 is bekend: bereken het hier

Dit weten we tot dusver:

Zorgpremie hard omhoog

De premie van een basisverzekering stijgt volgend jaar naar verwachting naar zo’n 147 euro per maand. Dat is zo’n 19 euro meer dan nu. Om lagere inkomens hiervoor te compenseren gaat de zorgtoeslag hard omhoog.

Op dit moment ontvangen gezinnen maximaal 211 euro per maand aan zorgtoeslag. Dat gaat volgend jaar eenmalig omhoog met in totaal 412 euro, ofwel zo’n 34 euro per maand, meldt RTL.

Verhoging van 16 procent

Kort rekenen, leert ons dat het gaat om een verhoging van zo’n 16 procent voor huishoudens een gezamenlijk inkomen van circa 23.000 euro of lager.

Maar ook huishoudens die rond de 40.000 euro per jaar verdienen komen in aanmerking voor een hogere zorgtoeslag. Om welke tarieven het precies gaat, weten we pas in November, nadat zorgverzekeraars hun premie voor het nieuwe kalenderjaar bekend hebben gemaakt.

Ook alleenstaanden met een laag inkomen gaan er naar verwachting aanzienlijk op vooruit, al zijn daarover nog geen concrete cijfers bekend.

Als we het stijgingspercentage bij de meerpersoonshuishoudens doortrekken, krijgt een alleenstaande met een bijstandsuitkering er volgend jaar zo’n 18 euro per maand bij. Maar dat is speculatie.

Bart Koenraadt (Zorgwijzer)

Het is verder nog onduidelijk wat de nieuwe grensbedragen voor de zorgtoeslag volgend jaar zullen.

Prinsjesdag

In de Miljoenennota, die op 20 september wordt gepresenteerd, komt er meer duidelijkheid over de veranderingen binnen de zorg en zorgverzekering per 2023.

Denk aan:

 • De hoogte van de nominale premie
 • Het verplichte eigen risico
 • De inkomensafhankelijke bijdragen
 • Een nauwkeurigere becijfering van de zorgtoeslag

Een of twee weken na Prinsjesdag volgt waarschijnlijk de eerste zorgverzekeraar (DSW) met diens zorgpremie voor 2023. Half november krijgen alle Nederlanders gelegenheid om te wisselen van verzekeringsmaatschappij.

Het laatste nieuws en laatste ontwikkelingen vind je terug op deze handige overzichtspagina.

Zorgenkindje

Ook over de torenhoge energieprijzen – een ander zorgenkindje – zijn maatregelen aangekondigd om deze te dempen in 2023.

Zo zal de energiebelasting volgend jaar worden verlaagd, al staat daar tegenover dat het btw-tarief weer wordt teruggezet naar 21 procent.

610 reacties

 • KKoos van Gemert

  Stem tevree op PVV

 • NNico

  Lees alle berichten net.Heb zelf 48 jaar gewerkt.Alles betaald.Nooit wat ontvangen als bijstand of wat dan ook.Hoorde van een collega dat haar broer nog nooit gewerkt heeft.Hij woont in een huurwoning.Krijgt uitkering en alles waar je recht op kan hebben krijgt hij.Hij is nu 55.Dan vraag ik aan haar.Mankeert hij wat.Nee. En zo zijn er nog honderd duizend.Zijn wij nu zo dom of zij allemaal zo slim.?

  • RRudolf

   @Nico wat denk je zelf, maatschappij is krom in beide richtingen. Krijg je dit. Veel willen werken maar worden gediscrimineerd om een of andere reden. En dan heb je nog de aloude zwartwerkers. Uitkering met zwarte baan.

 • MMar

  Zorgkosten omhoog?
  Hoogstwaarschijnlijk om de verzekeraar rijker te maken wat weer indirect naar het Kabinet terugstroomt. De burger betaalt maar kost het minst…Nederland is zo toe aan een heel ander Kabinet waar geld niet meer op nummer 1 staat.

 • MMar

  Zorgkosten omhoog?
  Hoogstwaarschijnlijk om de verzekeraar rijker te maken wat weer indirect naar het Kabinet terugstroomt. De burger betaalt maar kost het minst…

 • KKoster

  wij moeten steeds meer zelf betalen en de premie gaat omhoog hoe kan men dat verklaren

 • MM

  We krijgen helemaal niks mensen, hogere premies(elk jaar duurder) minder in de zorgpakketten,AOW beetje omhoog maar uitvaart duurder,gemeentelijke belastingen omhoog,energie omhoog,kijkgeld en telefoon omhoog,boodschappen heel duur,verzekeringen omhoog,benzine duur en diesel, openbaarvervoer duurder en pensioen beetje omhoog jaren niet geïndexeerd, volgend jaar tegemoetkoming energie en daarna??driekwart van inkomsten naar vaste lasten,veel mensen leven van de huur en zorgtoeslag! Rijk land he Rutte voor wie, ja we weten wel wie!Waarom de medicijnen in Spanje goedkoper dan in Nederland!

 • PPrive

  Allemaal stoppen met zorgverkering betalen vanaf 2023 dan snappen ze het wel!!!

  • GGerm

   @Prive
   Wat een geld wolven

 • HHuru calae

  We kunnen niet meer betalen en we kreeg geen goiie zorg diet moest oplossesen door kabineet zo hooge kosten hoe gaan we leven! Die prijzen onzettend hoog het moet verlagen aub

 • FFranny Boers

  Dus als je arbeidsongeschikt en hebt al jaren een WIA uitkering pist je overal naast. En met een bijstandsuitkering pluk je overal de vruchten van. Ik kan daar met mijn verstand niet van. Ik sta ook rood aan het begin vd maand, en krijg geen huur- en zorgtoeslag.

  • MMiesje

   @Franny Boers Dan heb je best een goed inkomen, moet je misschien net als ik ook wat minder uitgeven.

  • IIen

   @Franny Boers

   Volgens mij krijg je dan voldoende inkomen..ik heb AOW en pensioen en krijg ook 25e zorgtoeslag.. laat iemand er samen met jou naar kijken..ik vraag het gewoon elk jaar aan.. de ene keer moet ik het terugbetalen en dan weer niet

  • HHenk Jaspers

   @Franny Boers weet niet waarom je de kreet “WIA” hier noemt, want ik ken genoeg mensen die zelfs maar 4-500 euro WIA krijgen en vervolgens dan een toeslag moeten aanvragen om op bijstandsnivo te kunnen komen, die vervolgens ook later vaak nog eens toch nog gekort worden omdat ze bijv, een kind hebben die 21 wordt en dan dus nòg minder dankzij onze ‘geliefde’ Participatiewet ivm de zogrheten Kostendelersnorm, en een ouder noodzakelijkerwijs het kind het huis uit moet laten gaan. lees daar maar eens over. zeer schrijnende gevallen. met jouw uitkering moet jij dan niet klagen, want als jij geen rechten zou hebben, komt dat puur omdat jouw uitkering puur en louter te hoog is en hoogstwaarschijnlijk op het Maximum dagloon zelfs gesteld. en werken hoef je ook nooit meer tot je pensioen, en je wordt zelfs niet eens meer achter je broek aangezeten, mens. bijstandsgerechtigden wèl. dus wat zeik je nou. 1 Ding kan ik je wèl zeker Garanderen, de WIA is zoo streng geworden dat er niet of nauwelijks überhaupt nog iemand alszijnde “minimaal 35%” wordt afgekeurd, en bij een herkeuring wordt verlaagd. misschien heb je een IVA (70% van je salaris op basis van je gewerkte referteperiode), dan moet je helemaal niet zeiken. inderdaad, zijn er overal. maar misschien tijd dat je nu maar eens opgeroepen moet gaan worden voor Herkeuring. gaan ze het 99% kans verlagen bij je, en kan je weer aan de slag. misschien wordt het daarvoor nu eens tijd en dan heb je pas recht om te piepen. zolang je de schrijn niet ervaart of jij je enigszins zelfs niet kan verplaatsen, wordt het tijd dat ze je dan maar eens flink dan maar gaan doorlichten. heb nog veel meer te zeggen, maar beperk mij maar tot nog dit even. in mijn optiek zou ik zeggen “Aan de slag jij!”.

  • BBert

   @Franny Boers Dan heb je best een hoge WIA-uitkering. Ik heb ook een WIA-uitkering van 612 euro per maand.
   Ik krijg maandelijks zorgtoeslag.

  • CClaudia

   @Franny Boers

   Iedereen die een inkomen heeft
   €40.000,- kan zorgtoeslag aanvragen.
   Schijnbaar zit jij dus met je inkomen boven die grens. en dan wordt geacht dat je de zorgkosten zelf kunt dragen.

  • RRobin Hagendoorn

   @Claudia De grens voor alleenstaanden om zorgtoeslag te kunnen krijgen is 32000 euro bruto totaal(alle inkomsten opgeteld); dus geen 40000 euro; en huurtoeslag is mogelijk nog lager.

  • HHenk Pieterse

   @Franny Boers had recht op WIA maar kreeg het niet, ondanks uitspraak Rechter. Gevolg: nu in de Bijstand. Nou, wil graag met je ruilen. Niet klagen, want in de Bijstand moet je met de billen bloot, en in de WIA niet. En welke vruchten krijgen wij. En los daarvan, als je geen huur- en zorgtoeslag krijgt, kan dat niet anders zijn dan een dusdanig forse WIA-Uitkering dat je boven de max. grenzen zit. Feitelijk verraadt je je zelfs hier, want betrap je op alle fronten. En dat je geen geld overhoudt met zo’n hoge uitkering is helemaal voor mij werkelijk een raadsel. Dat moet andere redenen hebben. Vaak gebaseerd op onnodige kosten zoals pleziertjes, vakanties, e.d. Weet u hoe lang ik niet op vakantie heb kunnen gaan ? Letterlijk 13 jaar… nergens. U ook ? Vast niet. En u staat telkens rood ? ik nooit. Waar zal dat dan door komen. Dus dus zeur/zeik niet.

  • HH de Wit

   @Franny Boers
   Heb je die wel aangevraagd op toeslagen .nl?

   Wat je niet aanvraagt bij de belastingdienst krijg je niet, behalve aanslagen.
   Daar weten ze je altijd mee te vinden!
   Maar alle gekheid op een stokje, je moet dat elk jaar checken en dan ook je bruto uitkering opgeven, je reservering vakantiegeld zit daar al in.
   Verder je kale huur dus zonder servicekosten en glasverzekering en bij huurverhoging opnieuw opgeven met de nieuwe ingangsdatum!

  • HHanie

   @Franny Boers
   Beste, ik zit in de bijstand maar ik werk ook. Ik krijg niet alle vruchten hoor. Ik moet mijn eindejaarsuitkering terug betalen dus voor mij geld uw opmerking niet

 • FFranny Boers

  Dus als je arbeidsongeschikt en hebt al jaren een WIA uitkering pist je overal naast. En m

  • Hhelene

   @Franny Boers

  • HHenk Pieterse

   @Franny Boers Ik weet niet hoe slap je hier zit te slapzakken. Misschien moet je nu eens herkeurd worden gezien getier en geklaag overal. En zo dom nu hier weer reagerend alsof elke WIA-uitkeringsgerechtigde zoveel krijgt dat hij/zij naast de pot piest? ja, zeker als je het maximum dagloon hebt. Zal je vast hebben. Maar ik ken ze ook met 3-400 per maand slechts en met de noodzakelijke toeslag tot Bijstandsnorm. Gelukkig maar, want daar kan niemand van rondkomen. En jij klagen over piezen naast de pot ? Tijd voor herkeuring dan maar. Grote kans dat je er dan uit ligt. dan mag je klagen. Maar kan niet anders concluderen dat je inderdaad alleen maar piept, zeurt, en zeikt. Zou zeggen:

   “UWV! ROEP HAAR OP VOOR HERKEURING!!!”

 • Wwil

  Gezien dat de grens om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag enorm gedaald is voor 2023, dus heel veel mensen er dus geen recht meer op hebben. Dus hier weer duidelijk gevalletje links geven, rechts weer weggraaien. Gaan mensen dit pikken!!!!

  • GGert

   @wil

   Bron?
   Dit klinkt als een gevalletje onrust schoppen.

  • GGert

   Gert.

   Dat is toch altijd zo. Dat jij de overheid nog gelooft zeg. Naïeveling. Grootste tuig zit in Den Haag.

  • RRobin Hagendoorn

   @Gert De grens voor 2023 voor zorgtoeslag voor een alleenstaande is 32.500 euro. Dat is ook zo voor 2022.

  • PPaul

   @wil klopt helemaal. Over 2022 kreeg alleenstaande bij 22.000 per jaar volledige zorgtoeslag afgebouwd tot 31.998. In 2023 gaat de zorgtoeslag ca 30 euro per maand omhoog, alleen is het nu bij 20.000 per jaar volledige zorgtoeslag afgebouwd naar 28.500. Dus als je in 2023 boven 28.500 zit krijg je geen zorgtoeslag meer. Iemand met minimumloon zat in 2022 rond die 22.000 en kreeg nog volledige zorgtoeslag van ca 111 euro per maand. In 2023 krijgt hij er 10% bij en komt hij rond de 24.200. Hij krijgt niet meer volledige zorgtoeslag, maar nog maar ca 65 euro per maand.

  • IIrene de groot

   @Paul

   Dat is niet waar lees goed

  • HHenk Jaspers

   @wil je keest hier, want je leest niet. de grens gaat juist omhoog. vraag mij af of het voor sommigen wel zinvol is om ooit geleerd te hebben te kunnen lezen, laar staan de verloren moeite van schrijvers om het voor dit soort lezenden uit te leggen. lees dan ook niet.

 • PPeet

  Ik ben een bijstandsgerechtigde of beter trekker want ik ben een profiteur toch? Ben arbeidsongeschikt verklaard maar ik klaag totaal niet. Ik heb nog steeds onderdak, te eten en licht en warmte. Met boodschappen ben ik nu voordeliger uit dan paar maanden geleden gewoon goed budgettering en aanbiedingen kopen. Ik eet gezond vlees, fruit en groente elke dag. Elektriciteit verbruik let ik erg op en warmte is korter douchen en nooit de verwarming aan. S’ winters deken en lekkere kruik. Vele malen beter en warmer dan die droge verwarmings lucht. Kwestie van gewenning en gelukkig hele milde winters. En zo hou ik wat geld over zodat ik mijn twee huisdieren kan houden. Weet je het is een kwestie van niet klagen maar gewoon wat doen. We leven in een materialistische maatschappij en iedereen wil alles hebben. Groot huis, auto’s voor de deur, paar keer per jaar op vakantie etc etc. En als het dan wat minder word en dingen niet meer kunnen dan gaan mensen meteen klagen van ik wil, ik wil, ik wil als de eerste beste kleuter die zijn zin niet krijgt. Pfff word daar zo moe van. Ik ben gelukkig met hele kleine dingen en ben tevreden met mijn leven. Ik hoef niets meer en meer en meer. Een beetje minder dat zou de mensheid goed doen, het geluk zit niet in dingen maar goed dat zien de meesten niet meer. Zo jammer en zo zonde van je leven.

  • NNoname

   @Peet
   Zo mee eens! Het mag idd iets minder klagen. Kijkend naar omringende landen om ons heen hebben we het relatief goed.

  • CCaroline

   @Noname

   Idd is ook zo willensteeds meer.wij letten ook goed op zou wel moeten

  • PPeter

   @Noname als je nog verder kijkt dan omringende landen hebben de meeste Nederlanders het heel goed. Helaas is er een groep die het zwaar en moeilijk heeft. Helaas lijkt die groep groter te worden.

  • KKLM

   @Peet. Als u echt arbeidsongeschikt bent verklaard, dan zou u een arbeidsongeschiktsheiduitkering moeten ontvangen, niet bijstand.
   Dus ik zou u aanbevelen om een WAJONG of WIA aan te vragen.

   Valt eigenlijk ook weinig te klagen als u geld krijgt om niks te doen natuurlijk.
   Het is wat anders als iemand fulltime werkt en nu enorm moet gaan inleveren zodat anderen, die niet werken, rustig kunnen blijven zitten en er relatief gezien enorm op vooruitgaan ten opzichte van wel werkenden.

   Een beetje minder afhankelijk zijn van anderen zou de Nederlanders goed doen. Maar helaas ziet onze overheid het niet zo. Ook jammer en zonde.

  • JJo

   @KLM

   Je kunt wel degelijk bijstandgerechtigde zijn en volledig afgekeurd zijn. Als je voor het afkeuren wel gewerkt hebt en je een deeltijdbaan gehad hebt van 20 uur en voor een minimumloon gewerkt hebt. Juist omdat je niet wilde profiteren maar werken. Dan is de WIA-uitkering een stuk lager dan de uitkering volgens het sociaal minimum. Je kunt dan een toeslag aanvragen bij het UWV, maar daatmer blijft je inkomen nog onder het sociaal minimum en moet je een aanvullende uitkering volgens de Participatiewet aanvragen.

  • CCornel

   @KLM, het kan wel hoor. Arbeidsongeschikt en in de bijstand. Ik heb jarenlang gewerkt maar moest tijdens mijn dienstverband vaak verzuimen wegens hartklachten. Ik heb talloze onderzoeken gehad doch er werd nooit een diagnose gesteld. Voor mijn werkgever en collega’s iets onbegrijpelijks en dus werd ik bij een reorganisatie ontslagen. Ik was in hun ogen een simulatie. Ik kreeg WW en bleef onderzoeken houden. En toen kwam de bijstand. Ik kreeg een herseninfarct en raakte gehandicapt. Opnieuw weer onderzoeken omdat men dacht dat dit hartgerelateerd kon zijn. Tijdens een hartkatheterisatie bleek dat ik een aangeboren hartafwijking heb. Maar ja, nu in de bijstand kom je daar niet meer uit.

  • NNicole

   @Cornel

   Wat naar voor u ik zit in hetzelfde schuitje helaas wil wel aantal uren werken maar kan niet op vaste dagen of structureel vanwege veel uitvallen ..erg genoeg dat we tussen wal en schippen gemanoeuvreerd zijn en dat we dit nog steeds moeten uitleggen ook..sterkte

  • GGerda

   @Cornel.Ik vind het knap van u en wens u heel veel sterkte en de anderen ook.En heel vervelend al die mensen met hun vooroordelen!

  • CCornel

   @Cornel
   Wao en bijstand is verschrikkelijk.
   Wao kreeg ik ( wilde graag werken ) en mocht niet.
   Kwam in een rare situatie terecht zonder perspectief en begleiding.
   Bijstand was een gevecht met die amtenaren voor een kleine aanvulling.
   Werd behandeld of ik volledig in de bijstand zat ( was inmiddels bang van ze geworden)
   Brieven,hoorzittingen,onderzoeken ,afwijzingen,.

   tenslotte heb ik deskundige hulp moeten regelen.
   uiteindelijk nog erger ziek geworden.

   Korten op de aanvullig om dat ik 1dag te lang in het ziekenhuis had gelegen! vordering van Bedrag euro 1,61
   Noodzakelijke kantoenen mutsjes voor mijn kale hoofd( zware chemo ect.) ( winter ) achte de amtenaar niet noodzakelijk.
   Er was een deskundige bij en die wilde weer in beroep en ik was al zo moe zo moe dat ik moe was gestreden tegen onrecht.
   Sparen en reseveren was niet mogelijk ook vanwege een streng dieet. ( dat was achteraf de oorzaak ) een ernstige zaak!

   Vreslijke tijd en kostbare tijd van een mensenleven!!
   Wilde graag werken, werk was voor mij belangrijk!
   Oja het dieet heeft tot op heden mijn leven gered!
   AOW en klein pensoentje hoge kosten en nu sparen .
   Kom ‘net’ niet in aanmeking voor de energie toeslag terwijl het nodig is voor mijn spieren ect.
   Huis niet geisoleerd.
   Inmiddels bekend dat er verschil is per gemeente, dat zou overal hetzelfde moeten zijn!!

   Wie weet raad?

  • AAnoniem

   @KLM

   Ik heb een Wia uitkering en raakt me wat u schrijft.
   Altijd hard in de zorg gewerkt en nu af gekeurd.
   Helft van de salaris ingeleverd erg pijnlijk.
   Financieel niet breed geen extra’s meer en alles word maar zwaarder.
   Als ik kon werken had ik dat allang weer gedaan heb er ook niet om gevraagd om ziek te zijn.
   En vreselijk is dat mijn uitkering elke jaar met paar euro omhoog gaat en de rekeningen maar hoger en hoger worden.
   En al die werk jaren ook hard betaald voor uitkeringen.
   Ergste wat wij doen is mee betalen om de mede mens te onderhouden en het beter hebben dan mensen zoals ik.

  • NNicole

   @KLM
   Helaas kun je arbeidsongeschikt als je uit een niet werkende situatie komt en chronisch ziek bent dan hoor je idd niet thuis in de bijstand maar er is hier in Nederland geen vangnet voor deze mensen helaas dus niet zo hard oordelen

  • IIk was anoniem, ik ben anoniem en ik blijk voor altijd anoniem

   @KLM,

   Tja, tja, tja, wat moet ik als een anoniem iemand zeggen?

   Laat ik met een “echt”/bestaand voorbeeld komen van iemand van ± 45 jaar oud, die altijd met zijn/haar handen werkte, met gewrichtsproblemen (enkelvoud/meervoud) aan zijn/haar armen(enkelvoud/meervoud) kwam te zitten, eerst in de ziektewet terecht kwam, vervolgens in de WW, weer terug in de ziektewet, daarna nog een aantal keren “heen-en-weer-gepingpongd” tussen die 2 uitkeringen en na een x-aantal jaren uiteindelijk in de bijstand terecht kwam. Deze situatie speelt inmiddels ± zo’n 15jaar!
   Hier komt nog bij dat de bewuste persoon nog wacht op een of meerdere operaties aan zijn/haar arm(en).

   De persoon in kwestie werd door een UWV-arts voor 30% afgekeurd, kon daardoor géén WIA-uitkering aanvragen, maar ja, de opleiding + werkervaring is voor werk waarbij men met de handen werkt, heeft dus ook géén werkervaring met een administratieve functie en zie in zo’n situatie maar aan de slag te gaan!
   Werken als een verkeersbegeleider? Gaat niet! Werken als taxichauffeur? Vergeet het maar, want koffers laden is te zwaar, kan ook amper tot niet mensen ondersteunen bij het in-/uitstappen, zoals mindervaliden, invaliden bejaarden enz.!
   Werken als koerier? Vergeet het maar, want naast lichte pakketten zijn er ook zware en/of (bijna) onhandelbare pakketten bij!
   Als kassamedewerker(m/v)? Gaat ook niet!
   Vakkenvuller/magazijnbediende? (Zeer) beperkt tillen, dus dat gaat ook niet!
   Als vrachtwagenchauffeur? Zie maar eens in en uit de cabine te klimmen wanneer men wat aan een/beide arm(en) mankeert en daarnaast overige handelingen zoals een palletwagen, aan-/afkoppelen slangen bij tanktransport enz. enz.!
   Werken als hovenier(m/v) of stratenmaker(m/v) of als schoonmaker(m/v), zoals in een hotel of kantoor? Vergeet het maar!
   Hierbij stop ik maar met het opnoemen van vrijwillegers-/vervangend/tijdelijk werk voor de bewuste persoon, want deze vindt de situatie bijzonder vervelend en erg wrang, want die persoon wil maar wat graag werken en het liefste eergisteren aan de slag, terwijl de operatie(s) aan de arm(en) pas overmorgen plaats vindt/vinden.

   Oh ja, ik noemde in de vorige alinea vrijwilligerswerk. Nou, daar is diezelfde persoon ook mee bezig geweest en hij/zij schrok zich rot wat voor een eisen er wordt gesteld voor bijvoorbeeld het werken als een telefonist(e) bij een buurthuis, een verzorgingshuis of iets dergelijks! Geloof het of niet, maar qua opleidingseisen die daarvoor gesteld worden komen neer op HBO-/Universitair niveau!
   Men moet zich gewoonweg diep schamen om zulke eisen te stellen en men moet op gewoonweg blij zijn dat er mensen zijn die hen willen helpen als vrijwilliger!
   Zijn er dan géén andere dingen te doen in zo’n situatie als vrijwilligerswerk? Wat te denken van schilderwerkzaamheden? Timmerwerkzaamheden? “werken aan het groen”? Mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel mee naar buiten nemen voor “een rondje door de wijk”? Koffie serveren o.i.d. in een verzorgingshuis? Hebt u wel eens gezien hoe dat gaat en stelt u zich eens voor dat u aan een of beide armen iets mankeert! In de keuken van een verzorgings- of ziekenhuis werken in zo’n situatie?

   De persoon heeft nu sinds een paar jaar eindelijk zelf huishoudelijke hulp omdat dit toch wel te veel belasting gaf, maar ook weigerde om dit aan te vragen en dit dus pas deed omdat het echt niet meer ging en de woonruimte steeds vuiler en vuiler werd.
   Boodschappen doet deze persoon ook nog steeds, niet mer zoals die altijd dat deed een keertje in de week, maar doet dat nu verdeeld over meerdere keren, waardoor het een en ander voor die persoon “hanteerbaar” is.

   Geloof me, het gaat hier om iemand die zo graag wil werken, maar hoe men het wendt of keert, er is steeds iets waardoor dat het voor hem/haar onmogelijk is! De frustratie zit bij die persoon heel erg hoog, “het straalt van zijn/haar gezicht af” en al helemaal wanneer iemand of een instantie (voor de zoveelste keer) weer begint waarom hij/zij niet werkt en “van een uitkering geniet”!
   Nou, de bewuste persoon heeft het wel eens zo gezegd: “Tot aan het moment dat de operatie(s) achter de rug is/zijn, zit ik mijn straf uit!”!
   Als die voorgaande zin niet voldoende zegt, dan weet ik het ook niet meer!

  • VVik

   @KLM
   Wat dacht u van een arbeidsongeschiktheidsuitkering op bijstandsniveau??? Mensen die nooit volledig konden werken door een aandoening en of handicap.
   Gevallen genoeg bekend.

  • HHenk Jaspers

   @Vik dus die begonnen al met werken met ooit een aandoening? nou, dan heb je wel enorme mazzel dat je dàn zelfs nog en überhaupt zo’n uitkering krijgt!

  • Lluna

   @KLMJe kan met een WIA uitkering ook onder het minumum vallen en aanvullend bijstand nodig hebben. Bij een WIA uitkering wordt jouw voormalige loon geheel uitelkaar getrokken, bonus , extra loon ( 13de maand) alles wordt gewoon van jouw complette inkommen uit werk eraf getrokken en dan houd je van je naakte bruttoloon 75% over hierdoor vallen meer mensen met een WIA onder de bijstandsnorm en niet iedereen krijgt de toeslag , bij voorbeeld als je nog een studerend kind in huis zou hebben val je al buiten de toeslagregel. De WIA is voor velen een klap in het gezicht en deze mensen vallen dan tussen wal en schip , dus nu ook weer.

  • RRene

   @Peet: Ik heb ook een bijstandsuitkering. Hád tot 10jaar geleden een superbaan, zo’n 5300 euro netto per maand, leaseauto en mooi koophuis. Bedrijf gaat failliet, auto inleveren en je ziet vooraf aankomen dat je uiteindelijk in de bijstand komt en dus ook het huis niet meer kan betalen. Verkocht dus (schuldenvrij, gelukkig!!).

   Nu dus een bijstandsuitkering. Ik leef goed, klein huurappartementje, heb een motor en spaar zelfs nog een beetje per maand voor -je kent het wel- bijv. een kapotte wasmachine. Vakantie: 1x per jaar, maar dan ook niet meer uitgeven dan je vakantiegeld (650 euro). 5 dagen Italie, afgelopen jaar 5 dagen Frankrijk… geen gekke dingen doen, áltijd goed je saldo in de gaten houden en genieten van de kleinste dingen.

   Je hoeft niet veel geld te hebben om rijk te zijn! Echt niet!!

  • MMogli

   @Peet

   Zo doe ik het ook en ik heb niets te kort. Ik heb altijd zo geleefd en hoef dus ook niet opeens van veel minder te leven. Mensen zijn verwend en willen niets inleveren. Kijk naar wat je wel hebt en niet naar wat je niet (meer) hebt.

  • LLisa

   @Peet

   Eens hoor. Ik ben zuinig. Maar kan prima rondkomen
   Ook zeer laag inkomen
   Rook.en drink niet.
   Dat scheelt alles al.
   Zie je vaak. Geen geld maar wel
   roken
   Ik ben gestopt toen ik zag dat niet ging.

  • AAtta El-Amir

   @Peet
   Dat is pas geluk en rijkdom. Precies hoe ik denk!

 • NNoa

  Ik ben ongeneeslijk ziek ik heb een zeldzame ziekte Pulmonale Hypertensie wat betekend dat mijn hart te weinig bloed naar mijn longen pompt en ik een vergrote rechter hartkamer heb wat op falen staat daarnaast ben ik ook COPD patiënt en ik heb slaapapneu ik slaap maar 3 uur per nacht in 2017 ben ik geopereerd aan een aangeboren hartafwijking ik had een gat in mijn hart van bijna 7 cm en ze hebben gelijk een dubbele bypass uitgevoerd omdat mijn kransslagader dicht zat. Ik leef van een kleine bijstandsuitkering ik heb (nog) geen schulden ik leef heel zuinig ga nooit op vakantie ga nooit uit. Ik heb een aangepaste woning kook elektrisch. Ik ben door mijn ziekte vrij van sollicitatieplicht. Ik heb mij altijd zelf kunnen redden maar nu dat alles duurder wordt ben ik bang dat ik het ook niet ga redden maar omdat ik geen schulden heb kom ik ook niet in aanmerking voor de voedselbank. Maar dit kabinet heeft het land naar de kloten geholpen. Paar jaar geleden kwamen er in mijn straat Statushouders wonen er kwam een grote vrachtwagen van IKEA voor hun deur met allemaal nieuwe spullen die mensen kregen alles maar dan ook alles NIEUW. Terwijl mensen met een kleine bijstandsuitkering alles bij de kringloop of weggeefsites moeten gaan halen. Ze moeten stoppen met de opvang van de asielzoekers grenzen dicht voor hun Nederland is VOL er zijn niet eens huizen voor de Nederlanders en dan moeten we wel asielzoekers asiel verlenen die mensen kosten klauwen met geld en alles krijgen ze gratis zelfs zorg. Kijk mensen uit Oekraïne is een ander verhaal die mensen moeten geholpen worden. Maar er zijn genoeg asielzoekers die uit veilige landen komen en hier hun geluk komen zoeken en als ze dan de titel statushouder krijgen en hier een woning hebben dan mogen ze hun hele familie overlaten komen. Het word nou eens tijd dat we voor ons land opkomen zoals de boeren dat doen. Wij hebben RECHT op een goed geïsoleerd huis eten en drinken en een fatsoenlijke prijs voor energie en zorg. Ze moeten het eigen risico afschaffen. Waarom krijgt een asielzoeker wel gratis zorg en de Nederlander niet? Deze corrupte regering moet zo snel mogelijk aftreden ze laten mensen echt LETTERLIJK IN DE KOU STAAN!!!!

 • JJohannes

  De zorgpremie is al veel te hoog! De paar euro die van dit Kabinet erbij komen, is een lachertje! Je betaald alles weer terug aan de zorgpremie! De buitenlanders die hier komen, die zorgen dat het voor ons onbetaalbaar gaat worden Kabinet!

 • Ttos cakuling

  Ik ben dan wel oud ,en goed schrijven kan ik ook niet Volgens denk ik wat er nu gebeurt doet me denken aan de 2wereld oorlogToen draaide ze de gaskranen open en stierven heel veel onschuldige mensen nu draaien ze de gaskraan dicht en verarmen en verhongeren en laten ze mensen in de kou achter Over jaren soreken we hier schande van in de geschiedenis

 • Ttos cakuling

  Ik ben dan wel oud ,en goed schrijven kan ik ook niet Volgens denk ik wat er nu gebeurt is voor vele met de open kraan Maar niet die van gas wat is het verschil In de 2wereld draaide ze de gas kraan open ,en stierven er heel veel mensen N u weer oorlog en draaien ze de gaskraan dicht en verarmen en verhongeren en laten ze mensen in de kou achter Over jaren soreken we hier schande van in de geschiedenis boekenEn weer gaat het om landje pikken

 • AA van Nunen

  Zijn jullie ook zo blij dat Nederland in de E.U zit? Met de grenzen open? je moet eens terug gaan naar 22 jaar geleden…. wat is er van die tijd VERBETERD tot nu …

 • GGerda

  @Herman

  U heeft groot gelijk. Maar schijnbaar zijn de Nederlanders te bang(of te ziek) wij kunnen het winnen van de (r)ovrheid door ern burgerarrest te gaan doen. Dat recht hebben wij. En de regering(kabinet) en de “koning” worden door het volk betaald en officieel hebben we niet eens meer een koningshuis en is het kabinet niet legaal gekozen. Dus we moeten terug pakken wat van ons is,nl ons land
  Het eens zo mooie Nederland

 • CChann

  Ik snap nu helaas wel goed wat er bedoelt wordt met ‘de werkende arme’…
  Volgend jaar dus ook maar weer mijn eigen risico op maximaal en hopen dat er niks gebeurd

 • MMarijnkools

  Dit land gaat kapot stikstof de boeren moeten weg Zandvoort praat niemand over onze koning vliegt met een bowing helemaal leeg die dikkop wil geen last om zich heen even oefenen met prinsjesdag wat erg allemaal zelf krijgen ze weermiljoenen bij bij die 3 miljard dat is toch mooi allemaal mongolen die liggen te zwaaien met strond gooien dat verdienen ze

  • GGerard

   @Marijnkools

   Ga jij maar terug naar de schoolbanken om te leren schrijven

  • RRené

   @Gerard
   Inderdaad!!

  • IIneke

   @Gerard omdat jij alleen de schrijffouten ziet ben je niet empatisch maar gevoelsdom ,helaas leer jij maar MENS Te zijn lijkt me

  • FF de Vries

   @Ineke
   Je hebt helemaal gelijk

  • PPatrick g

   @Gerard gaat het hier om het schrijven?Het was zeer begrijpelijk hoor wat er net geschreven werd.of begreep jij het niet?

  • JJessica

   @Gerard schoolbanken weer in? Wat een rare reactie van u. Waarom kleineert u een ander als u het er niet mee eens bent?

  • HHenny

   @Gerard
   Je weet toch wat ze bedoeld .waarom die reactie
   Dat zeg alleen wat over je zelf .

 • Nnicolaas

  ik weet nog steeds niet wat een middeninkomen is en wat ze krijgen ik weet het niet maar als je 2500,- netto verdient heb je het toch beter dan een bijstanduitkering van netto 1060,- die mensen hebben geen keuze.geen auto enz

  • MMandy

   @nicolaas

   Met een uitkering, Slim zijn. Winterjas aanhouden binnen, lekker warm. Bijna geen stookkosten. Et viola, zo krijgen we gespaarde stookkosten terug. KASSA

  • KKLM

   @nicolaas
   Je vergeet voor het gemak de toeslagen, dat je geen gemeentelijke belastingen hoeft te betalen en alle andere “minima regelingen”.

   Als je het eens serieus naast elkaar zou zetten voor jouw gemeente, dan zou je zien hoe enorm klein het verschil is. Als het al loont om te werken.

   Overigens hebben genoeg mensen in de bijstand wel degelijk een auto.
   En ze roken ook het meeste van alle groepen (pensioen, arbeid, studerend, etc).

 • RRiek

  Terrassen vol restaurants vol pretparken vol zandfoort vol waar klaagt iedereen over

  • JJouw schoolklas zat blijkbaar niet vol

   @Riek

  • DDespi

   @Riek geweldige conclusie, alles vol en het kost klauwen met geld, geen enkel probleem, maar mekkeren…..!!!

  • KKeuken

   @Riek je kijkt op een plek. Omdat je vast zit in je eigen bubbel en het niet ziet betekent niet dat andere mensen van Nederland het makkelijk hebben.

  • RRick

   @Riek
   Die volle terassen enz. zijn niet gevuld met de 1,5 miljoen mensen (en straks meer) die het niet breed hebben en waarbij er veel zelfs werken en een minimum loon hebben. En ik hoor de VVD ‘ers altijd als eerste dit soort opmerkingen maken. Dat soort Nederlanders zorgt altijd eerst goed vior zichzelf en in hun ogen en beleving maakt een mens altijd zijn eigen geluk en welvaart. Ze vergeten dat zij (vaak) de werkgevers zijn die hun personeel te weinig betalen. Maar goed dit is maar mijn mening en ervaring. Zo hebben we allemaal onze ervaringen.

  • AAnders

   @Rick Zo kunnen zij (de VVD-ers) zich ook niet indenken in een werknemer en zien dat 40 uur werken voor een baas waarbij je niets te zeggen hebt veel zwaarder is dan 60u per week maar wel je eigen baas zijn en je eigen keuzes kunnen maken.

 • BBianca

  @Casper
  Iets met een pot en een ketel

 • PPeter

  @Casper

  Laat AUB ieder in zijn waarde, commentaar over hoe iemand is of schrijft is niet belangrijk.
  Als je hier problemen mee hebt ben je geen haar beter als de boeven in Den Haag!!!

 • JJopke

  Wil nog ff reageren op de ziekenfonds premie
  Hoor of lees niets over de premie fl.250
  Die vroeger werd betaald.
  Die je later terug kreeg als je geen kosten ging maken .
  En nog steeds betalen we die zonder dat de mensen dat weten .
  Je hoort de zorgverzekeraar er niet over .

 • LLoijen

  Vol ongeloof zie ik dat er niemand maar dan ook niemand praat over de werkende bevolking, die geen toeslagen enzovoorts krijgen, die overal de vollemep moeten betalen.
  Op het eind van de maand zijn de werkende ook blij dat ze alle rekeningen kunnen betalen , maar zij moeten wel elke dag vroeg opstaan en onder hoge druk presteren.
  Dank je de koekkoek dat er zoveel onvrede heerst, en ik begrijp al helemaal niet dat er mensen zijn die nog in die loze beloftes en leugens van Rutte gelooft.

  • MMarike

   @Loijen je slaat de spijker op z’n kop. Helaas is ons gezamenlijk inkomen net ietsjes meer om voor een ( zorg) toeslag in aanmerking te komen. De fulltime werkende gaan er alleen maar op achteruit.

  • FFeisal

   @Marike en loijen ,helemaal niet waar wat jullie hebben gezegd.

  • KKeuken

   @Marike misschien beter leren lezen idioot

  • PPeter

   @Keuken en @ Feisal
   Laag tot modaal inkomens vallen inderdaad buiten de boot voor zorg, huur, en energies toeslagen. Hard werken voor deze groep betekend einde van de maand touwjes aan elkaar vastknopen en voorkomen door het ijs zakken. Ik zie hoe bijstandsprofiteurs genieten vast inkomen, voordeel zorg collectief, recht op toeslagen, kwijtschelding van gemeente en waterschapsbelasting dan is de vraag heeft het nut om te werken voor je centen? Persoonlijk vindt ik fijn om te werken maar werken loont niet meer, sterker nog, je kan erdoor in de financiele problemen komen.

   Misschien idee zelf proberen geld verdienen d.m.v. werk / arbeid i.p.v. lopen schelden op werkende mensen die moeilijk of niet kunnen rondkomen.

  • Mmariska

   @Peter zo indd jij maak je punt je heb helemaal gelijk de werkende worden gestraft je ken tegenwoordig beter een uitkering hebben

  • BBijstandprofiteur

   @Peter kijk ik vind het niet eerlijk dat iedereen die in de bijstand zit over 1 kan geschoren worden. Zelf zit ik nu vanaf 2016, na 2 operaties, ongevraagd in de bijstand, heb de doelgroepindicatie van het UWV, wil dolgraag weer aan het werk maar doordat ik gezien word als risico groep word ik dus nergens aangenomen. Wel doelgroepindicatie maar nog steeds géén werkgever die het aandurft.

  • BBijstandprofiteur

   @Peter kijk ik vind het niet eerlijk dat iedereen die in de bijstand zit over 1 kam geschoren worden. Zelf zit ik nu vanaf 2016, na 2 operaties, ongevraagd in de bijstand, heb de doelgroepindicatie van het UWV, wil dolgraag weer aan het werk maar doordat ik gezien word als risico groep word ik dus nergens aangenomen. Wel doelgroepindicatie maar nog steeds géén werkgever die het aandurft. En zo zijn er vast meerdere dan ik alleen. Niemand heeft om deze situatie in Nederland gevraagd, maar om dan de bijstandtrekkers en vluchtelingen maar af te zeiken vind ik wel erg ver gaan.

  • PPeter

   @Bijstandprofiteur
   Misschien was ik niet helder genoeg maar in mijn reactie maar een bijstandsprofiteur in mijn ogen is iemand die kan werken maar die niet wil werken omdat het sociale vangnet voor hem of haar genoeg winst betekend bij het niks doen. Geen toegevoegde waarde voor onze samenleving. Iemand die wil werken maar wegens medische omstandigheden of leeftijd niet aan de slag kan is een ander verhaal en juist waar het sociaalvangnet voor is bedoeld. Het verschil zit in het gebruik maken van sociale vangnet of misbruik maken van sociale vangnet.

  • CCarin

   @Peter ik geef je graag even een aanvulling omdat jij denkt dat iedere uitkeringsgerechtigde kwijtschelding krijgt. Dat kun je wel vergeten, mensen die schulden hebben die krijgen kwijtschelding. Ik betaal net zoals werkenden de volle mep aan de gemeente zo ook aan het noordelijke belastingkantoor. Dit wilde ik even rechtgezet hebben, ps ook heb ik geen collectieve zorgverzekering, enkels ik vergelijk elk jaar elke zorgverzekering welke de goedkoopste is, dan neem ik een basisverzekering en een tandarts verzekering, de rest neem ik niet, daar spaar ik voor mocht mij iets overkomen dat ik dat nodig ben. Ik ben niet materialistisch, ik heb geen auto (ben ik niet nodig) doe alles op de fiets, ik hoef ook niet op vakantie iets wat ik al jarenlang niet doe. Gewoon een beetje zuiniger zijn op jezelf. Uit alle reacties lees ik zoveel hatelijke opmerkingen, dat ik nu maar eens dacht, ik zal eens een aanvulling gaan plaatsen op jouw opmerking. Wens je nog een fijne avond/dag toe.

  • WWilly

   @Peter
   Tuurlijk zijn er mensen die profiteren van een uitkering. Asielzoekers en statushouders behoren ook tot deze groep, niet alle mensen in de bijstand zijn zo.
   Profiteurs, zoals door u aangegeven…….leest als polariseren.
   Enkele jaren geleden ben ik door omstandigheden in de bijstand geraakt…….ik ga daar niet verder/dieper op in.
   Heb een revalidatie achter de rug waar je U tegen kunt zeggen.
   Prima… zou je kunnen zeggen en dat zonder enige hulp vanuit het UWV.
   Nu sta ik al (verplicht vanuit de bijstand) enige tijd (jaren) ingeschreven bij het UWV… er is toch een arbeiders tekort…..?
   Hoeveel reactie’s ik heb mogen ontvangen op mijn CV…..dat mag u raden, 1 hand is voldoende om u te helpen raden.
   Ik heb er niet voor gekozen om in de bijstand te komen , ben ook liever bezig met zinnige dingen( heb gelukkig mijn vrijwilligerswerk)…die een werkgever niet wil zien…ik heb immers een gevoelig rugtasje…tja dan ben je een risico.
   Kortom ik zou wel willen doen wat ik zou kunnen …..helaas niemand helpt mij die richting op.
   Het systeem zit immers zo in elkaar….1maal in de bijstand (door omstandigheden) is het dus verrekte moeilijk om hier uit te komen.

 • FFerry Lenselink

  Hallo met Ferry Lenselink graag wou ik even reageren op die reactie van Youto Den Huyzer ik vind dat u met uw reactie helemaal gelijk heb wat betreft de tegemoetkomingen van de overheid want die is ook FC Knudde hier in Nederland heb ook een uitkering van de DMO zoals dat hier in Enschede heet en dat is ook géén vetpot gezien ik ook nog eens onderbewind ben en ik maar €40,- euro leefgeld in de week heb en daar kun je niet mee rond komen want kijk maar eens wat alles ook al kost in de winkel dat rijst de pan uit en ik mag ook maar hopen dat ik dan ook recht heb op die €412,- euro zorgtoeslag vanaf 1 januari 2023 ik hoop het want zoals ik al zei die €40,- euro leefgeld is ook niet veel in de week! En net zoals u al zei dank zij Mark Rutte in Den haag! Zoals ik al een tegen mijn buurman Dennis zei van die Mark Rutte lacht zich kapot man maar die alleen hij maar ook die Fladimier Poetin in Rusland met die stomme oorlog man dit kost ons allemaal alleen maar een bult geld en zij in Den haag en de supermarkten maken hier van misbruik als je het een beetje goed gaat bekijken ja toch? En wij Nederlanders maar lekker diep in de knip tasten zoals altijd al is geweest!! Ferry Lenselink.

 • DD.schmitz

  Moeten wij nu ook al voor de zorg van de asielzoekers betalen? Al ik nu een afspraak met arts wil moet ik al 3 weken wachten voor afspraak.

  • PPeter

   @D.schmitz
   Ja natuurlijk betalen wij autochtone belastingbetalende Nederlanders voor de zorg van asielzoekers. We betalen voor asielzoekers; opvang, zorg, woning, nieuwe inboedel, nieuwe fiets, nieuwe vliegtickets gezinshereniging, kopen van cruiseschepen en hotels voor ‘uitrusten’ asielzoekers tijdens asielprocedure en vervolgens transitie naar nieuwe woning met voorrang over Nederlandse burgers. Nederland krijgt hoogste waardering, een soort Michelin ster, in de EU voor kwaliteits asielopvang. Niet voor niks dat asielzoekers 6 – 7 veilige landen doorkruisen voor eerste asielaanvraag in Ter Apel en vervolgens genieten van 5 sterren ‘hospitality’. Ja, zo gek zijn wij maar als je Vluchtelingenwerk Nederland doet geloven zijn Nederlanders babaars en moeten wij nog meer ‘pamperen’ van asielzoekers faciliteren.

 • KKk

  @Herman

  Ben ook mee eens dat nu echt de tijd is om in opstand te komen we kunnen zo nietverder met onze leven. Ik stress me kapot zit ook in de schulden bij de belasting. Hard werken en geen resultaat.
  Mensen moeten niet meer bang zijn ze moeten niet alleen praten maar samen dit laten zien dat dit niet kan

 • AArie

  @Herman

 • YYouto den Huyzer

  In de diverse tv uitzendingen hoor ik zoveel verschillende voorstellen voor diverse mensen, gezinnen en/of huishoudens. Maar mijn situatie wordt nooit en nergens vermeld. De afgekeurde mensen bedoel ik. Zoals in mijn geval. Ik heb een erfelijke spierziekte waardoor ik volledig ben afgekeurd. Ik zeg er expres bij erfelijk waardoor blijkt dat dit mij is overkomen en ik hier zelf niets aan kan doen. Bij zo’n situatie krijg je 70% van een indexatie van de lonen die bij mijn oude beroep nu verdient worden. Ofzo iets want het is zo moeilijk gemaakt dat ik er niets van begrijp. Maar het probleem is dat mijn inkomen bij alles net te hoog is voor de extraatjes en andere aparte extra vergoedingen. Althans, tot een jaar of drie geleden kreeg ik wel een paar extraatjes zoals tegemoedkoming arbeidsgehandicapten, aanvulling eigen bijdrage ziekteverzekering en nog een paar van dit soort extraatjes die ik goed kon gebruiken. Maar sinds die aardige mark rutte het voor het zeggen heeft is alles afgeschaft. Ik kom nu nergens meer voor in aanmerking. Ik had 5 verschillende extraatjes maar nu niet één meer. Heel hartelijk dank meneer rutte!! Ook krijg ik geen kwijtschelding gemeente belasting en ook niet van het waternet. Maar ook alle vergoedingen nu voor de energie krijg ik niet. En dat voor een afgekeurd iemand die leeft van een uitkering. Die is netto 1430 euro. Niet echt een vetpot maar mark rutte vind dit genoeg om geen tegemoetkomingen te krijgen. De bijstand gaat omhoog, het minimumloon gaat omhoog maar ik lees nergens iets over de wao’ers en de wia’ers. Maar mijn energie rekening gaat ook met een paar honderd omhoog, maarja met mijn 1430 euro is dat makkelijk te betalen, toch, Mark?? Deze vvd regering heeft in de 10 jaar dat ze regeren heel nederland naar de kl*ten geholpen. En Marrekie maar lachen en zeggen wat een geweldig land we hebben.

  • CCheyenne Krijgsman

   @Youto den Huyzer

   Ik ben het helemaal met je eens!!! Wij lopen tegen hetzelfde probleem aan. Gezin met 2 jonge kinderen. Partner een wia en ik een ziektewet ivm hersenbeschadiging door een hersentumor en ik een burnout omdat ik buiten moeder, mantelzorger ben en mn eigen bedrijfje niet verzekerd was dus ik dat er bij moet blijven doen omdat we anders nog meer rekeningen niet meer kunnen betalen .

   Ons inkomen in de maand is net zo veel als wat we moeten uitgeven. Het is nu schuiven want tegemoetkomingen krijgen we niet omdat we te veel verdienen. Wat niet zo is want alles is zo duur geworden dat we zelfs te kort komen. Luxe hebben we niet. Bij de gemeente al geweest om alles uit te laten rekenen. We kunnen nergens op bezuinigen.

   We leven in armoede en komen zwaar in de schulden.

  • Rrob

   @Youto den Huyzer Beste ,

   even over je extraatjes als je wao uitkering heb heb je nog steeds recht op de tegemoetkoming van 186 euro voor dit jaat van het uwv d.us daar moet je je recht halen.. je 1430 euro uitkering is dat netto of bruto ? in dien bruto heb je zeker rect op energietoeslag krijgt je het niet zoek dan is op sociaale raadslieden die kunnen je bij de aanvraag helpen en weten ook of je recht op heb.
   tevens denk ik dat je rect op kwijtschelding gemeentelijke lasten heb bsob laat dat is ook nakijken
   hopenlijk kun je wat met mij advies en je heb ook n site kandoor.nl daar zitten ouderen mensen die voorheen n bijvoorbeeld bij de svb hebben gewerkt of overheden daar kun je oook zulke vragen stellen en dan zoeken ze het ook uit maar uiteindelijk zul je het wel zelf of met hulp moeten aanvragen /
   wens je veel succes en hoop dat leven wat beter wordt oja de 10& verhoging krijg jij ook op je wao?aow

  • JJan

   @rob goed lezen is ook in deze wel fijn! Youto den Huyzer heeft het over € 1430,00 netto per maand en valt dus buiten alle extraatjes. Zoals hij al netjes beschreef. Ook heeft deze persoon geen recht op kwijtschelding gemeentelijke belastingen etc. Dus absoluut geen vetpot. Als dan de energie rekening ook nog oploopt word het een hele lastige om niet in de schulden terecht te komen.

  • FF de Vries

   @Youto den Huyzer
   volgende keer op Geert stemmen

 • GGuusje

  @Herman
  Dank je wel, dit was mijn idee ook!!! Alleen op die manier kunnen we ons laten horen.

 • KKlaas

  @Herman

  Helemaal mee eens ik ga ook niet meer betalen en mijn zwager zegt hetzelfde zo moeten we toch meer mensen kunnen vinden.

 • BBSO

  Er zijn mensen die recht hebben op bijstand/hulp etc. De werkende middenklasse(bestaat al niet meer) kan stoppen met werken. Bijvoorbeeld Huis kopen lukt niet, vrije sector huur begint bij 1100 gas elektra vaste lasten ben je 2000 p/m kwijt.
  Een niet werkende krijgt alle toeslagen. De overheid dwingt ons om te stoppen met werken en zwart bij te klussen. Ik krijg geen enkele zorgtoeslag. En de rechtse geplaatste opmerkingen zijn ook uitkeringsgerechtigden die dag in dag uit levenloos t.v kijken mopperen en zelf niets doen.
  2500 verdiensten, huur 1100, gas elektra vaste lasten 1900 kwijt. Geen subsidieregeling.

  Uitkering trekker 1100, huur 600, plus huurtoeslag van 200 tot 450, kindgebonden budget?, zorgtoeslag, alles wordt kwijtgescholden, nu de energietoeslag 1300 euro eenmalig, subsidie voor witgoed etc…

  WAAROM WERK IK/Wij…… tjonge

  • JJohn

   @BSO werken loont al jaren niet meer. Het zou netjes zijn als werkenden eens wat voordeel zouden krijgen. De regering moet stoppen met die toeslagen en die hele zogenaamde marktwerking terugdraaien. Energie en water en zorg weer staatsbedrijf maken. Zijn we ook gelijk van die bonussen af.

  • CChantal

   @BSO
   Uitkering trekkers?? Ik werk fulltime in de optiek wereld , verdien amper 23.000 op jaarbasis. Heb een mbo opleiding en zo zullen er zovelen zijn.
   We verdienen amper 11 euro bruto, ja zonder toeslagen kan ik me helemaal niet meer redden.
   Niet iedereen krijgt zo dik betaald loon en klaagt nog steeds

 • Aangelo

  precies! en dan misschien maar een president kiezen.
  want in den haag snappen de meeste er niks van. minister van binnenlandse zaken, moet dan wel iemand zijn die verstand van binnenlandse zaken heeft, en dat eigenlijk op elke minister post.

 • CCharly

  @Herman
  Ik meld en roep dit al jaren.
  Ik doe mee,..
  Ik word regelmatig geblokt door Facebook vanwege mijn posts.

  • MMichael

   Yess oprotten met sl die oplichters

  • SSylvia

   @Charly

   Dat had ik jaren geleden op facebook gestart , naar Den Haag demonstratie en weet je hoeveel ermee gingen buiten mijzelf 1 persoon ,klagen en niks doen helpt niet wat in omliggende landen wel gebeurt massaal de straat op

 • EEls

  Er is echt wel armoede, maar dan als je op 120 tot 150 % van het minium zit. Bijstandsmoeder met 2 kinderen krijgt 1100 netto bijstand, maar totaal met alle kortingen en toeslagen soms netto meer dan 2100 euro!! Kindgebondenbudget is al per maand 500, huurtoeslag vaak bijna 300 volledige zorgtoeslag. Belastingvrijstelling 80 p maand. Kinderen gratis sport, fiets, laptop als zij naar de middelbare school gaan. . Dan is er nog de bijzondere bijstand. De energietoeslag. Ik zit er net boven, met een dochter van 18., krijg beetje zorg en huurtoeslag en daarnaast helemaal niets.21 euro per maand teveel voor de energietoeslag. Ik ben door progressieve spierziekte afgekeurd, ik ben blij dat ik in Nederland leef en dat er voor mij een uitkering is. En als ik goed met mijn geld omga is het redelijk te doen. Kunnen de vaak zwaar gesubsidieerde mensen eens stoppen met dat eeuwige geklaag? Werkenden in mijn omgeving hebben vaak netto minder te besteden.

  • NNana

   @Els
   Het is precies zoals je zegt. De groep net boven het minimum hebben het pas zwaar, want ze vallen tussen wal en schip.

  • MMarijke

   @Els Ik weet niet waar jij 2100 euro weg haalt hoor, maar dat is alles behalve waar,. Was het maar zo. Ik ben chronisch ziek en zit in de bijstand, omdat ze pas na 18 jaar 4 diagnoses hebben gesteld. Ik kan mijn ziekenhuis behandelingen die ik nodig heb niet meer betalen, ik moet kiezen eten voor mijn kinderen of mijn eigen gezondheid, nou dan gaan de kinderen voor. Maar ik moet geen eens voor zo’n keuze hoeven staan, ik betaal de rekeningen en kan dan 2 weken boodschappen doen en dan is het op. Ik lig elke 4 weken aan het infuus dat mag beslist niet stoppen ik krijg over 2 weken een hele zware operatie daarvoor moest ik eerst wel naar Limburg, maar 15 behandeld artsen zien mij niet omdat het geld om er te komen. En dan de hoge parkeerkosten te betalen er gewoonweg NIET IS. Over de parkeerkosten, bijna alle ziekenhuizen eissen dat je die kosten betaald, heb je ze niet, dan ze je de auto toch ergens ver buiten het terrein. Niet er aan denken, goh kan deze persoon dat wel lopen…. Nee geld is waar de prioriteiten liggen, belachelijk. Nederland gaat heel erg slecht omet chronisch zieken in de bijstand, daar is een hoek en daar trappen we ze maar in Dus wat nou in de bijstand is zo geweldig. Was er maar een regeling voor chronisch zieken IN de bijstand.

  • DDennis

   @Marijke

   Met jou kan ik praten

  • GGer

   @Els Eindelijk iemand die ook een uitkering Krijgt en niet klaagt, oké jij zal ook de eindjes aan elkaar moeten knopen maar roei met riemen die je hebt. Ze roken vaak allebei en hebben diverse huisdieren is leuk maar je moet het wel kunnen betalen, daarvoor kan men de kinderen iedere dag een goede maaltijd voor serveren. En stoppen met roken lijkt moeilijk maar de knop omzetten allebei nu 5 jaar gestopt en ben er nog iedere dag blij om buiten het geld dat we overhouden.
   Mijn moeder 87 alleen aow hoor ik nooit klagen, huur en zorgtoeslag en regio taxi enzzz. en ze is beslist niet zuinig ik moet weleens zeggen ma even opletten je moet straks ook op vakantie kosten €600,- heeft even nog €800,- energie toeslag gekregen terwijl ze niets meer dan anders betaald (goed contract) en dit is ook Nederland de 1 heeft iets te veel € per mnd maar een duur energiecontract maar krijgt geen energie toeslag en in het geval van mijn moeder wel. Ik ben geen voorstander van subsidies want ook ik heb Nooit PVDA gestemd en mijn koophuis (premie A) bijna gekregen door subsidie toen de PvdA aan de macht was , belachelijk natuurlijk en ik kom nog mensen tegen 60+ die het toen niet aandurfde en nu voor €1200,- per mnd zitten. Een heel verhaal maar wees dankbaar dat je in Nederland woont + uitkering en begrijp me goed ik heb ook diverse irritaties wie het hardst schreeuwt komt op Tv en het is een dure tijd en er zijn zeker schrijnende gevallen die moeten we/ze helpen maar in het geval met mijn ma zoek goed uit wie heeft het Echt nodig en doet er alles aan.

 • RRudy

  Een bij komend nadeel is dat als de armoede toeneemt de criminaliteit dit ook doet : A de verzekering betaald visuele cirkel want de premie gaat omhoog. En wordt ik gepakt : gratis onderdak en eten , gratis studeren end.

 • MMargha

  Ik lees overall dat de mensen met het minimum inkomen er op vooruit gaan,maar de twee verdieners die kunnen wel alle verhogingen betalen en alles wat duurder wordt en het loon blijft het zelfde

  • PPeter dalmolen

   @Margha
   Eenverdienerers betalen bijna 7 x zoveel belasting dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen omdat tweeverdieners hogere loonheffingskorting krijgen.

 • PPiet

  Gewoon massaal de bijstand in laat het kabinet de pl..ris krijgen.

 • MMarcel

  Wij zijn met 3 x chronische patient. Nu al 435 pm plus 3 x 375
  Hoe moet je dat gaan betalen.. Ga gewoon terug naar oude ziekenfonds. Dit is waanzin

  • EEls

   @Marcel

   Helemaal mee eens

 • AAngela

  Daar ga je aow verhoging, en dan nog je energie

 • KKarel

  Ben ziek aan medicijnen elke mand 120 euro kwijt eigen bij drage

  • AAnnemiek

   @Karel

   Het eigen risico is 385€ per jaar. Dus u hoeft aan het eind van het jaar niets te betalen.

  • SSandra

   @Annemiek

   Daar vallen medicijnen niet onder.

  • Tthea

   @Annemiek dat is een dom verhaal wie niet ziek is betaald ook geen 385 , – maar als extra dingen moet en ziek , dan ben je altijd aan de beurt . Ik ben voor 1-4 al 385 kwijt en dan de km ‘s
   hoeveel is dat op jaar basis ?
   Wees blij dat je gezond bent.

  • TTonnie

   @Annemiek, helaas vallen er een heleboel noodzakelijke medicijnen buiten het eigen risico. Daarbij zijn er eigen bijdrages voor zorg, orthopedie,aanpassingen etc.

 • WWim

  Voorstel: laat de belastingplichtigen tot pakweg 35000,00 Euro bruto inkomen weer de ziektekosten af kunnen trekken met name de zorgpremie die de pan uitrijst!

 • GGauri

  Weg met eigen risico en eigen bijdrage voor de zorgverzekering.

 • Kkees

  Kunnen ze die 16 miljard niet beter verdelen onder de mensen? Zijn we allemaal rijk en kunnen we weg uit dit land. Het nadeel voor de mensen die blijven zal zijn dat alles nog duurder wordt.
  Shoot me. Grz.

  • HHerman

   Maar wel met de optie dat heel dit kabinet die her al jaren mee bezig is, ook gaat.En nooit meer ons geliefde Nederland mag bezoeken en,ze afgerekend worden over de toeslagenaffaire!!!!@kees

  • LLinda

   @kees

   Rijk? Hoeveel

  • LLinda

   Allemaal rijk? Hoeveel denk je dat dat 16 miljard is op 17 miljoen mensen.. kan je nog net je vliegticket van betalen..

  • RRudy

   @kees

   16 miljard gedeeld door 18 miljoen is 888 euro per persoon afgerond hoe rijk word je daarvan?

 • Aantoon

  Wat is de verdienste van ministers per maand en van de leden in de eerste kamer. We kunnen het wel lezen wat minimumloon is en het midden in komen van de gewone man. Maar ik lees nooit wat de heren in Den Haag verdienen GR toon

  • WWilly

   @antoon,
   Vind je dat belangrijk om te weten? Weet je ook het inkomen van je buren, familieleden en vrienden?
   Vind het een belachelijke vraag. Wil je ook weten hoeveel AOW ik elke maand krijg? €863 netto!!

  • TThea Bakhuijs

   @Willy
   Je hebt gelijk

  • Rrob

   @Willy

   dat is per persoon Willy je partner dan ook of werkt diegene?

  • Nnicolaas

   @ja willyWilly maar dan woon jij samen en krijg de andere ook 863,- netto of als jij alleen ben dan moet je heffingskorting krijgen en dan krijg je 1261,- netto.en als je partner nog werkt dan krijg je de 863,- dus niet zeuren!!!

 • JJantje

  Weet je wat je moet doen Nederlandse regering al die opvreters het land uit zetten krijgen de werkende mensen en de mensen in armoede het ook beter ook wij moeten alles betalen en hard werken voor ons geld

  • KKees

   @Jantje
   Je heb gelijk al die opvretend met nieuwste telefoon eruit en onze eigen kinderen een huis geven niet de zogenaamde asielzoekers allemaal eruit de opvreters

  • LLilianne

   @Kees,
   Ik heb 3 zoons een tweeling van 31 en dan nog een van 28.
   Een van de tweeling woont in Emmen in een studentenkamer, de andere twee wonen nog thuis want er is geen woning voor ze.
   Die ui Emmen wil graag dichterbij Groningen wonen omdat hij sinds januari een nieuwe baan in de horeca heeft.
   Sorry meneer geen urgentie voor u, u heeft er zelf voor gekozen om werk te zoeken dat verder weg licht. Hij is al 3x bijna in de sloot terecht gekomen omdat hij om 02.30 vrij is en dan nog een uur richting Emmen moet. Ik ben als de dood dat op een nacht de politie voor de deur staat met slecht nieuws…

  • BBen

   Helemaal gelijk
   Onze kinderen hebben helemaal geen toekomst,
   Met al die gelukszoekers.

  • PPaulus

   @Jantje
   Precies. Weg met al die uitvoerders van de agenda2030! Wef landverraders

  • TTheetje

   @Jantje

 • DDenhelder

  Zo slecht hebben wij in Nederland het
  niet .
  Als je je leven steil aan pas heb je het nog goed.
  Vakantie auto’s Nederlanders leven een rijk bestaan.

  • YYvonne

   @Denhelder oh is dat zo? Knap als je dat kan hoor. Ik kan niet op vakantie, geen auto, geen geld voor. Dat wordt ook steeds moeilijkere met al die opvreters die er dagelijks met bosjes bij komen. Echt belachelijk, krijgen huis en inboedel alles gratis.

  • HHerman

   @Denhelder
   Daar werken heel veel NEDERLANDERS ook voor , of was je dat vergeten?

  • AAnnie

   @Denhelder

   Mogen we het niet goed hebben dan? Werken er wel hard voor.

  • AArend

   @Denhelder
   Je zal zelf wel een goeie baan hebben, met al die gelukzoekers in ons land en dat zijn er meer dat je denkt en het kabinet ze maken het hele land kapot stelletje inbrekers zijn het.
   Je kunt je kinderen straks niet meer over straat laten gaan dan worden ze weer lastig gevallen door dat gespuis .

  • RRon van Ewijk

   @Denhelder Klap van de molen gehad? Ook jij komt aan de beurt. Alleen zie je dat nog niet. Misschien is het een tip om de rest van de commentaren serieus te nemen.

  • MMonique van Ierland

   @Denhelder, daar werken we dan ook ontzettend hard voor en betalen meer dan genoeg belasting.

  • LLuppo

   @Denhelder

   Jij hoort zeker bij de club van graaiende rutte.

 • SSluijsje

  Ze moeten is gaan kijken wie er eigelijk recht heeft op toeslag .nu gaan ze geen uur meer werken dan nodig is omdat ze dan alle toeslagen kwijt raken zou ook helpen aan arbeids tekort.het is altijd de minima die geholpen worden maar de middenmoot kan niet voor iedereen alles ophoesten.

  • CCirolo

   @Sluijsje vergeet niet dat er ook veel chronisch zieken vast zitten in de bijstand ipv bijv WIA die eerder ook gewerkt hebben voor het RECHT op bijstand. @conceptnederland

  • XXiL

   @Cirolo
   Juist ! Mensen als je ziek bent aangewezen op Bijstand kijk dan op Facebook en Twitter bij Concept Nederland. Zij vechten voor een menselijkere eigen uitkering voor zieken. Hoe meer mensen lid worden hoe meer we kunnen bereiken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.